Autoverzekering: kan ik de schadevrije jaren van een ander overnemen?
Deel met een vriend:

Autoverzekering: kan ik de schadevrije jaren van een ander overnemen?

Het is eigenlijk vreemd: je hebt met zijn tweeën een auto en je rijdt er even vaak in. Toch bouwt maar één persoon schadevrije jaren op: namelijk degene die de autoverzekering op zijn naam heeft staan. Kunnen schadevrije jaren eigenlijk overgedragen worden aan de ander? Hieronder laten we een aantal voorbeeldsituaties zien waarin dat kan.

Afstandsverklaring

Een afstandsverklaring is een schriftelijke verklaring waarmee je je schadevrije jaren over kan dragen aan iemand anders. Je bent ze dan dus zelf kwijt. De schadevrije jaren kunnen namelijk maar op naam van één persoon staan. Je kan niet zomaar je schadevrije jaren aan iemand overdragen. In principe kunnen alleen partners op hetzelfde adres schadevrije jaren aan elkaar overdragen.

Schadevrije jaren bij echtscheiding

Diegene die de auto krijgt na de scheiding, krijgt ook de autoverzekering. De gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren zijn ook gekoppeld aan de bijbehorende autoverzekering. Zodra de andere ex-partner weer een auto koopt moet deze met nul schadevrije jaren beginnen. En dus met een hoge verzekeringspremie.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

20 Antwoorden op “Autoverzekering: kan ik de schadevrije jaren van een ander overnemen?”

 1. Folkert schreef op 

  Leuke column Michiel. Wat ik me afvraag, is dit nog steeds zo? Zijn er verzekeraars die schadevrijejaren verdelen bij een echtscheiding? Ik heb er nog geen 1 gevonden en mijn huidige verzekering Interpolis wil nergens in mee. Polis staat op naam van mijn ex dus 16 schadevrijejaren foetsie en ik begin op nul. Waar staat vast dat degene die de auto krijgt ook de verzekering krijgt? Misschien kan ik dan verder komen en het alsnog proberen te verdelen, of een verzekeraar vinden waar verdelen wel kan.
  Het blijft maar een rare en complicerende regeling, zeker gelet op het aantal echtscheiding in het land, dat verzekeraars niet in dit gat in de markt duiken.
  Groet,
  Folkert

  1. Beste Folkert,

   Wij weten ook geen verzekeraar die de schadevrije jaren bij scheiding wil verdelen. Het is zo dat je als verzekeringsnemer de schadevrije jaren opbouwt. In uw situatie stond de verzekering op naam van uw ex-partner. U ex-partner heeft nu dus ook de schadevrije jaren op naam staan. Deze kunnen worden overgedragen op uw naam door middel van een afstandverklaring. Dit betekend wel dat uw ex-partner dan geen schadevrije jaren meer heeft.

 2. Margreet schreef op 

  Hoi Michiel,
  en hoe zit het met erven?? Kun je dan de schadevrije jaren van je echtgenoot wel overnemen als je als erfgename (binnen 5 weken) de auto laat overschrijven op nam van de erfgename?
  groet Margreet

  1. Beste Margreet,

   Dit verschilt per verzekeraar. Voor de ene verzekeraar is dit geen probleem en zij nemen de schadevrije jaren gewoon over. Andere verzekeraars zijn hier misschien iets strenger in. Wij raden u aan de situatie met uw verzekeraar te bespreken als u een verzekering aanvraagt. Zij kunnen u dan meteen vertellen wat bij hen de mogelijkheden zijn.

 3. pierre schreef op 

  Hallo
  Ik heb twee auto verzekeringen op mijn naam staan
  Met allebei net zoveel schadevrije jaren
  Nu rijd ik nog maar een auto mag ik de andere schadevrije jaren aan iemand anders geven .
  Dus van mijn naam af

  Gr pierre

 4. Wietze schreef op 

  Een beetje lang verhaal, maar voor de duidelijkheid……….

  in 2009 had ik een auto (op mijn naam) incl verzekering.
  in 2012 kocht mijn toen al ex een auto op naam van zijn zaak (met inruil van mijn auto) waar ik in reed. In deze verzekering zijn toen, ongevraagd MIJN schadevrije jaren gegaan.
  Ex heeft de auto weer terug en ik heb zelf een auto. Mijn schadevrije jaren ben ik kwijt, hij wil niet mee werken en de verzekeringsagent zegt “sorry……”
  Ik heb nooit toestemming gegeven dat hij de schadevrije jaren in zijn, volgens mij voor hem nutteloze, verzekering stopt. Nu zit ik dus met een te hoge verzekering.
  Wat kan ik hier mee doen

 5. Beste Wietze,

  Als de auto en de verzekering op uw naam stonden waren in principe ook de schadevrije jaren van u. Deze jaren zijn dan waarschijnlijk onterecht in gebruik genomen door de nieuwe verzekeraar, u kunt daar eventueel een klacht indienen. Als de situatie u niet duidelijk is kunt u inzage vragen in Roydata, hierin worden de jaren geregistreerd: https://www.seps.nl/home/roy-data/inzagerecht-formulier/

  1. Wietze schreef op 

   Oké en waar zou ik eventueel een klacht kunnen indienen hierover?

   1. Beste Wietze,

    U kunt dan een klacht indienen bij de verzekeraar die de jaren onterecht in gebruik genomen heeft. Als u niet tevreden bent over de afhandeling van uw klacht en de klachtenprocedure is afgerond kunt u daarna eventueel nog een klacht indienen bij het KIFID: http://kifid.nl/

 6. Wietze schreef op 

  In de krap 2 jaar dat de auto in zijn/mijn bezit was is hij van verzekering gewisseld.
  kan ik het dan nog laten achterhalen?
  ik wil er best veel voor moeten doen om dit rechtgetrokken te krijgen

 7. Marcel schreef op 

  Hallo,

  Wij hebben 2 auto’s. Niet beseffende dat je ooit nog eens zou scheiden was de 2e auto telkens een cadeau voor mijn vrouw waardoor ik ‘m dus op mijn naam had gezet anders was de verrassing ervan af.
  In principe hebben we nu dus allebei al meer dan 20 schadevrije jaren.
  Nu gescheiden, zij neemt haar eigen auto mee maar kan niet die schadevrije jaren mee nemen. Er is toch aan te tonen dat zij de enige was die al die jaren in die auto reed (adhv pintransacties tanken op haar pas bv.).
  We zaten dus op 80% no-claim en zij gaat nu ruim 4x zoveel betalen. Lijkt me zo onrechtvaardig.
  Heeft de verzekeringsmaatschappij (Hema) juridisch gelijk als zij dat doen of is het gewoon een kwestie van al dan niet mee willen werken cq. klantvriendelijkheid?

  1. Beste Marcel,

   Vaak bouwt u schadevrije jaren op per auto die u op uw naam heeft. Als u dus al meer dan 20 jaar twee auto’s verzekerd heeft gehad, is het goed mogelijk dat u ook twee setjes van 20 schadevrije jaren op uw naam heeft staan. U kunt het best even contact opnemen met uw verzekeraar om na te vragen of u inderdaad twee setjes schadevrije jaren heeft opgebouwd in de afgelopen jaren.

   Door middel van een afstandsverklaring kunt u verklaren dat u een van deze setjes aan uw ex-partner geeft. Deze verklaring kan zij dan geven aan haar nieuwe verzekeraar, zodat zij een van uw setjes in gebruik kunnen nemen op de verzekering op haar naam.

 8. Rinus Dillen schreef op 

  Hallo,
  Ik heb al jaren 2 auto’s op mijn naam met maximale no-claim.
  Ikzelf rijd in auto 1 en mijn dochter van (31) rijdt al jaren, schadevrij, in auto 2.

  Nu wordt auto 2 auto vervangen en willen we die voortaan op háár naam zetten.

  Vraag: – Kan zij van de volle no-claim genieten of moet zij nu vanaf 0% opbouwen ???

  – Weet u een maatschappij, waar zij voor de volle no-claim terecht kan ???

 9. Beste Rinus Dillen,

  In principe zou uw dochter inderdaad met 0 schadevrije jaren beginnen als zij een verzekering op haar eigen naam wil aanvragen. De schadevrije jaren staan op uw naam en die kunt u niet zomaar overdragen. Als uw dochter als regelmatig bestuurder is opgegeven, kunt u wel in overleg met uw verzekeraar. Misschien willen zij uw schadevrije jaren wel op haar naam registreren. Via Independer is het helaas niet mogelijk om korting te geven voor een verzekering op haar naam, als de schadevrije jaren op uw naam staan. Voor zover ik weet zijn er geen verzekeraars die dat standaard accepteren. U kunt wel altijd contact op nemen met verzekeraars om de mogelijkheden te bespreken.

 10. Emir schreef op 

  Beste,

  Mijn vader had een autoverzekering lopen bij ANWB, toen ik mijn eerste auto kocht heb ik die op zijn naam verzekerd. Vervolgens is mijn vader met zijn eigen auto overgestapt op Univé, mijn auto is bij ANWB gebleven.

  Nu heb ik op mijn auto 8 schadevrije jaren gereden die op mijn vaders naam staan, hij heeft zelf 18 jaar bij Univé staan.

  Stel dat hij afstand doet van de jaren die hij opgebouwd heeft bij ANWB, blijven de jaren bij Univé ongeschonden?

  Mvg,

  Emir

 11. Beste Emir,

  Als uw vader twee autoverzekeringen tegelijkertijd heeft lopen, betekent dit dat hij verschillende setjes schadevrije jaren heeft. Deze staan los van elkaar. Als hij het ene setje (van 8 jaar) overdraagt, kan hij het andere setje (van 18 jaar) zelf behouden. Het is alleen de vraag of uw verzekeraar het accpeteert dat uw vader zijn schadevrije jaren aan u overdraagt. Dit is niet altijd mogelijk. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar.

 12. Laura schreef op 

  Hallo,
  Kun je bij een echtscheiding ook ervoor kiezen om afstand te doen van de helft van de schade vrije jaren?

  Mvg,
  Laura

 13. Maria Nas schreef op 

  Hallo ik heb bijna mijn hele leven in de auto van mijn vader gereden
  die 18 schadevrije jaren heeft
  sinds 4 jaar heb ik zelf een auto waarmee ik ook nooit schade gereden heb
  maar nu doet mijn vader zijn auto weg ivm A.L.S ziekte en hij kan niet meer rijden

  Ik ga wederom voor hem rijden omdat hij vaak naar het ziekenhuis 200km verderop moet
  ik wil een grotere auto kopen omdat mijn vader en zijn rolstoel niet in mijn 2 Zitter passen

  nu wil mijn vader zijn schadevrij jaren 18 st aan mij overdragen maar hoe doen we dit?
  ivm een grotere auto zou ik te veel aan verz moeten betalen met mijn 4 schadevrij jaren
  graag hulp

 14. Beste mevrouw Nas,

  Wat een heftige situatie. Wij wensen u en uw vader heel veel sterkte toe!

  In principe kunnen ouders schadevrije jaren nooit aan hun kinderen overdragen. Mensen krijgen korting op basis van hun schadevrije jaren, omdat hieruit hun rijvaardigheid blijkt. Dat uw vader schadevrije jaren heeft opgebouwd zegt niets over uw rijvaardigheid, daarom zouden verzekeraars u normaal gesproken geen korting willen geven op basis van zijn schadevrije jaren.

  De situatie die u omschrijft biedt mogelijk wel ruimte voor een uitzondering. Het is natuurlijk heel erg vervelend dat uw vader zelf niet meer kan rijden en daardoor afhankelijk is van u om van en naar het ziekenhuis te komen. Ook het feit dat u hiervoor een grotere auto nodig heeft en dus geen andere keuze heeft dan hogere kosten te maken is niet niks. Ik kan mij voorstellen dat verzekeraars daarom best bereid zijn om u hierin tegemoet te komen.

  U kunt het beste ontact opnemen met uw verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard kunt u dit ook bij andere verzekeraars voorleggen. Onze experts helpen u hier graag bij als u een verzekering via Independer af wilt sluiten. Bel ons daarom gerust op 035-6265544 wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 21:00 en in het weekend van 9:30 tot 18:00.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Goed"

Dhr. S. Jaghouri uit VEGHEL
2017-11-22, autoverzekering

"makkelijk alles online te regelen"

Anoniem uit HEINO
2017-11-22, autoverzekering

"ik denk dat is beste"

Mevr. M.A. Malgorzata Bednarska uit BRIELLE
2017-11-22, autoverzekering

"Makkelijke en overzichtelijke site met veel informatie en mogelijkheden."

Mevr. N.A.M. Huijbregts uit TILBURG
2017-11-22, autoverzekering

"Alles makelijk gaat met regelen"

Mevr. Z. Akdemir uit OOSTERHOUT NB
2017-11-22, autoverzekering

"Omdat de website overzichtelijk en duidelijk is. Je kan de verzekeringen makkelijk vergelijken, de inhoud zien en je oude verzekering wordt voor je opgezegd. Erg handig!!"

Dhr. H. Karacam uit AMERSFOORT
2017-11-22, autoverzekering

"Word goed geholpen kom nergens problemen tegen"

Dhr. F. Ates uit BREDA
2017-11-22, autoverzekering

"goedkoopste firma altijt tonnen"

Dhr. M. Niedzwiedzki uit ECHT
2017-11-22, autoverzekering

"Goed en snel geregeld "

Anoniem uit STEENBERGEN NB
2017-11-22, autoverzekering

"Zoooo lekker gemakkelijk"

Anoniem uit ALMERE
2017-11-22, autoverzekering

"afgelopen jaar ook via independer verzekerd geweest"

Dhr. H.H. Sienot uit KWINTSHEUL
2017-11-22, autoverzekering

"Was makkelijk en duidelijk"

Dhr. M. Troost uit AMSTERDAM
2017-11-22, autoverzekering

"Snel geregeld en duidelijk."

Dhr. S. Bijstra uit TJERKGAAST
2017-11-22, autoverzekering

"zeer duidelijk overzicht, waardoor het vergelijk erg inzichtelijk is."

Dhr. P. Ockeloen uit HUIZEN
2017-11-22, autoverzekering

"Super goed en snel"

Mevr. R. Bajnath uit 'S-GRAVENHAGE
2017-11-22, autoverzekering