Schadevrije jaren: wat is belangrijk om te weten?
Tip een vriend:

Schadevrije jaren: wat is belangrijk om te weten?

De premie van je autoverzekering wordt onder andere bepaald door jouw schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie wordt. Als je lang schadevrij rijdt, beloont de autoverzekeraar je als het ware met een premiekorting. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekering, krijg je er een extra schadevrij jaar bij. Dat klinkt logisch. Toch is het soms lastig om te bepalen hoeveel schadevrije jaren je precies op kan geven als je een autoverzekering afsluit. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Vaak kun je alleen een auto verzekeren als de auto ook op jouw naam staat (voor samenwonende partners geldt dit niet altijd). Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je zonder schade gereden hebt. Je hebt pas recht op deze schadevrije jaren als de autoverzekering op jouw naam staat. Stel een vriend rijdt vaak in jouw auto. Uiteindelijk ben jij de eigenaar van de auto en de autoverzekering staat op jouw naam. Ondanks dat jouw vriend hier bijdraagt aan het opbouwen van schadevrije jaren ben jij degene die daadwerkelijk die schadevrije jaren opbouwt.

Hoe bereken je je schadevrije jaren?

Heb je nu een autoverzekering lopen? Dan kun je aan je huidige verzekeraar vragen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Elke keer dat je een schade claimt die jouw schuld is, ga je vier of meer jaren achteruit. Zo kan je dus ook een negatief aantal schadevrije jaren hebben. Je kunt ook het rekenhulpje van Independer schadevrije jaren berekenen gebruiken om een inschatting te krijgen.

Het aantonen van je schadevrije jaren

Heb je een leaseauto gehad of gereden in een auto van de zaak? Dan heb je voor het aantonen van je opgebouwde schadevrije jaren een verklaring van je leasemaatschappij of werkgever nodig.

Heb je een tijdje geen auto gehad? Dan kunnen je eerder opgebouwde schadevrije jaren niet meer geldig zijn. Standaard zijn schadevrije jaren een jaar geldig. Tegenwoordig zijn er ook verzekeraars die schadevrije jaren tot drie jaar terug accepteren.

Lees meer over het aantonen van schadevrije jaren.

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade heb?

Voor elk jaar zonder schade bouw je een extra schadevrij jaar op. Heb je wel een keer schade en claim je die bij je autoverzekering? Dan denken veel mensen dat ze een schadevrij jaar omlaag gaan. Helaas is dat niet het geval. Gemiddeld genomen ga je namelijk vier of vijf schadevrije jaren omlaag. Omdat je met minder schadevrije jaren meer premie gaat betalen, kan het bij een kleine schade slim zijn om de schade zelf te betalen. Zo voorkom je dat je premie omhoog gaat.

Lees meer over terugval bij schade en over het wel of niet claimen van een kleine schade.

Schadevrije jaren bij het kopen van een tweede auto

Als je een tweede auto koopt, kun je helaas niet het aantal opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto meenemen naar de tweede auto. Veel verzekeraars hebben wel een tweede autoregeling. Sluit je ook de tweede autoverzekering bij dezelfde verzekeraar af dan krijg je hier dezelfde premiekorting als op je eerste autoverzekering.

Lees meer over het verzekeren van de tweede auto.

Welke autoverzekering past het beste bij jou?

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

17 Antwoorden op “Schadevrije jaren: wat is belangrijk om te weten?”

 1. P.C.M. de Jongh schreef op 

  Waarom doen de verzekeringsmij zo geheimzinnig over schadevrije jaren. Waarom zetten ze dat niet gewoon op de polis.Ik heb mijn verzekeringsmij 2 keer gevraagd hoeveel schadevrije jaren ik heb. Tot nu toe geen antwoord.

 2. Beste P.C.M. de Jongh,

  Vervelend dat uw verzekeraar geen antwoord geeft op uw vraag. Wij kunnen uw schadevrije jaren helaas niet voor u controleren. U kunt wel inzage vragen in uw schadevrije jaren via de website van Roy-data. Echter zou uw verzekeraar dit ook gewoon aan u kunnen vertellen. Misschien kunt u even met hen bellen, zodat sneller een antwoord van hen krijgt.
  Ik ben het met u eens dat het gemakkelijker zou zijn als uw schadevrije jaren ook op uw polisblad zouden staan. Sommige verzekeraars doen dit ook, maar het is niet verplicht.

 3. macy schreef op 

  Als een vriend van mij een aanrijding heeft gemaakt met mijn auto en de tegen partij geeft de schade oo aan zijn verzekering gaan dan mijn schade vrije jaren omlaag ondanks het een ander was die reed

  1. Beste Macy,

   Wat vervelend dat er schade is gemaakt met uw auto. Als u uw auto uitleent aan een vriend, dan is hij bij schade verzekerd op uw verzekering. Omdat de auto op uw naam is verzekerd, zal uw verzekeraar de schade ook afhandelen. Mocht blijken dat zij de schade aan de tegenpartij moeten vergoeden, dan gaat dit ten kosten van uw schadevrije jaren en no-claimkorting.

 4. Ania schreef op 

  Ik heb schade bij een andere auto gereden en nu is mijn verzekering verdubbeld. Mijn vraag is eigenlijk wanneer mijn verzekering weer omlaag gaat?

  1. Beste Ania,

   Als u een schade heeft geclaimd, gaat de premie voor uw verzekering inderdaad omhoog. Gemiddeld verliest u per schade vier tot zes schadevrije jaren (dit verschilt per verzekeraar). Als u de komende jaren geen schade claimt, dan krijgt u ieder jaar een extra schadevrij jaar en zal uw premie ook steeds iets lager worden.

 5. Dogan schreef op 

  Kun je de schadevrijejarren van een bromfietsverzekering meenemen bij het sluiten van een autoverzekering.

  1. Beste Dogan,

   Via Independer is dat helaas niet mogelijk. Er zijn verzekeraars waar dit wel kan als u daar rechtstreeks een verzekering afsluit. Misschien kunt u het best contact opnemen met de verzekeraar waar uw bromfiets verzekerd is. Zij kunnen u vast meer informatie geven.

 6. sasha schreef op 

  Van mij intermediair kreeg ik te horen wat mijn premie voor mijn tweede auto gaat worden. Een paar dagen later krijg ik een polis binnen met een bedrag die drie keer zo hoog ligt. Ik voel me bedrogen. Mag dit zomaar en mag ik nog wel overstappen of is het daar nu te laat voor..

 7. Beste Sasha,

  Wat wel en niet mag, is een wettelijk verhaal. Het ligt eraan of er een overeenkomst is gesloten en wat daarin is afgesproken. Na ontvangst van de polis heeft u in elk geval 14 dagen de tijd om de autoverzekering te annuleren. Dat is gratis en u hoeft geen reden op te geven. Dat betekent wel dat de auto dan ook niet verzekerd is geweest vanaf de ingangsdatum. Zijn de 14 dagen al voorbij? Dan kan het zijn dat u gebonden bent aan een jaarcontract of een opzegtermijn van een maand. U kunt natuurlijk altijd in gesprek met uw verzekeraar. Komt u er onderling niet uit? Dan kunt u een klacht indienen. Meer informatie hierover vindt u hier: http://weblog.independer.nl/autoverzekeringen/klacht-autoverzekering/

 8. sasha schreef op 

  Het was een fout bij de verzekering. Ik krijg een nieuwe polis toegestuurd. Gelukkig maar, het was wel even schrikken op een zaterdagmiddag als niemand meer te bereiken is.
  i.i.g bedankt voor de uitleg. Wel handig om te weten van die14 dagen tijd.
  mvg

  sasha

 9. Erdi schreef op 

  Ik heb zojuist een aanrijding gehad en de tegepartij heeft een lichte schade. Mijn schade vrije jaren zat op 16 is het mogelijk dat ik dan terug val naar 6? Want dat zei de verzekering. (ABN AMRO)

 10. Beste Erdi,

  Dat kan inderdaad. Wij weten niet precies op welke kortingstrede u stond, maar wij hebben de polisvoorwaarden van de ABN AMRO voor u bekeken. Daar in staat bijvoorbeeld dat u van kortingstrede 19 na 1 schade terugvalt naar trede 9. Dat is dus ook een verschil van 10 kortingstreden. Dit is iets wat bij meer verzekeraars het geval is. Als u veel schadevrije jaren heeft, is uw terugval na schade groter dan als u minder schadevrije jaren heeft. Als het een lichte schade is, kunt u erover denken om de schade voor eigen rekening te nemen. Op die manier voorkomt u dat u terugvalt en een hogere premie gaat betalen. Bij een laag schadebedrag is dit vaak voordeliger dan jarenlang extra premie te betalen.

 11. Mike schreef op 

  Beste independer,

  Tijd Geleden heeft een andere auto tegen mijn geparkeerde auto met portier reeds geopend aangereden. Na veel heen en weer bellen naar de das en de auto verzekeraar geeft deze aan doordat er geen getuigen is voor beiden partijen er geen schade uitgekeerd wordt. Nu heb ik de schade door toedoen van een ander en krijg ik een bericht dat er wel schade wordt uitgekeerd aan de tegen partij en ik mijn maandelijkse verzekering omhoog ga ….

  Ik heb schade en doe is toegericht door de tegen partij. Beide hebben we geen getuigen en toch ben ik de dupe in meer betalen en schade welke niet vergoed wordt . ik ben in dit geval aangereden en mag nu opdraaien voor alles .het komt er nu op neer dat we allemaal maar een geparkeerde auto met portier geopend mogen aanrijden en dan ook nog eens de schade kunnen verhalen op de geparkeerde auto

 12. Beste Mike,

  Dat is wel een erg vervelende situatie. U kunt het beste aan uw verzekeraar vragen waarom zij uw aansprakelijkheid hebben erkend. Als u en de tegenpartij een verschillende lezing geven van de schade en er helemaal geen verder bewijs is, hadden zij de aansprakelijkheid mogelijk af kunnen houden.

  Veel verzekeraars hebben een regeling in de polisvoorwaarden staan dat u niet terugvalt als u geen schuld aan de schade had (no blaim, no claim). U kunt hen uitleggen waarom u geen schuld aan de schade had en vragen om uw terugval ongedaan te maken.

  Daarnaast kunt u uw bezwaar het beste ook bij DAS neerleggen. Zij zijn goed op de hoogte van het dossier en zij zijn er in gespecialiseerd om op te komen voor uw rechten. Ik hoop dat u hier verder mee komt!

 13. Berrie schreef op 

  Hoe zit het dan als je -2 jaar hebt. Maar vervolgens 6 jaar geen auto meer gehad hebt?

 14. Beste Berrie, Schadevrije jaren vervallen op een gegeven moment als je langere tijd geen autoverzekering op je naam hebt gehad. Als je 6 jaar geen auto, en geen autoverzekering hebt gehad, dan begin je voor een nieuwe verzekering weer met 0 schadevrije jaren. De negatieve jaren tellen dan niet meer mee, en de premie zal dus gunstiger uitvallen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
6 minuten geleden, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en goed vergelijk, telefonisch snel en makkelijk te bereiken, eerlijk gevoel heb ik erbij"

Meneer Karamali uit HAZERSWOUDE-DORP
3 uur geleden, autoverzekering

"Zeer service gericht Alles zeer snel af te wikkelen !"

Meneer Wind uit HAREN GN
4 uur geleden, autoverzekering

"Super"

Meneer Nelu Medeleanu uit GELEEN
5 uur geleden, autoverzekering

"Geweldige dienstverlening, bijna een unicum tegenwoordig!"

Dhr. Breebaart uit AMSTERDAM
6 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en goed!"

Anoniem uit OOST WEST EN MIDDELBEERS
9 uur geleden, autoverzekering

"nieuwe autoverzekering afgesloten. website duidelijk en makkelijk in te vullen."

Anoniem uit ZWIJNDRECHT
2020-02-18, autoverzekering

"Snel en eenvoudig verzekering afsluiten"

Anoniem uit HEERLEN
2020-02-18, autoverzekering

"behoorlijk tevreden"

Meneer Huizinga uit UTRECHT
2020-02-18, autoverzekering

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
2020-02-18, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
2020-02-18, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
2020-02-18, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
2020-02-18, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
2020-02-18, autoverzekering