Scheiden doet duur rijden
Tip een vriend:

Scheiden doet duur rijden

De helft van de gescheiden mensen, die tijdens hun relatie een auto deelden, kan voor een dure verrassing komen te staan als zij zelf een autoverzekering afsluiten. Vaak gaan zij fors meer verzekeringspremie betalen dan voorheen. Want waar het spaargeld en de inboedel netjes verdeeld kunnen worden, geldt dit niet voor de samen opgebouwde schadevrije jaren. Deze vormen de sleutel voor premiekorting op de autoverzekering. Die schadevrije jaren gaan uitsluitend naar de partner op wiens naam de autoverzekering stond. De andere partner heeft na de scheiding het nakijken en blijft zonder schadevrije jaren achter. Gescheiden klanten die met Independer bellen, schrikken hier vaak behoorlijk van. Voor hem of haar kan de jaarpremie voor een nieuwe auto honderden euro’s hoger worden.

Ieder jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je er van de verzekeraar een schadevrij jaar bij. Hoe meer je er opbouwt, hoe meer premiekorting je krijgt. En andersom: als je schade rijdt en de verzekeraar moet uitkeren, dan verlies je vijf schadevrije jaren en wordt je autoverzekering dus duurder. De korting kan na jaren schadevrij rijden oplopen tot wel 80% van de oorspronkelijke premie.

500 tot 800 euro meer premie per jaar

Neem bijvoorbeeld een Amsterdams stel dat een Opel Corsa deelt en 20 schadevrije jaren heeft opgebouwd. Zij betalen ongeveer 30 euro per maand voor een WA-autoverzekering. Als dit stel gaat scheiden behoudt alleen de polishouder de schadevrije jaren en de bijbehorende korting. De ander is nooit polishouder geweest en heeft daarom nooit schadevrije jaren op eigen naam opgebouwd. Deze ex-partner betaalt nu voor exact dezelfde Opel Corsa opeens 76 euro verzekeringspremie per maand. Een verschil van meer dan 500 euro op jaarbasis. Heeft dit stel een allrisk-verzekering, dan kan dit verschil zelfs oplopen tot 800 euro per jaar.

“Van scheiden ga je niet slechter rijden”

Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer: “Van scheiden ga je natuurlijk niet slechter rijden. Neem het stel uit het voorbeeld hierboven. De polishouder krijgt alles, de ander niets. Dat voelt niet eerlijk. Bij veel verzekeraars kun je de schadevrije jaren wel aan de andere partner overdragen. Maar de schadevrije jaren verdelen kan nog niet.”

Acceptabele oplossing

De Ruiter vervolgt: “Het zou mooi zijn als die mogelijkheid er kwam, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Verzekeraars kennen het schaderisico van hun klanten, maar niet dat van hun partners. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een partner bijna nooit in de auto heeft gereden. Daarom kunnen verzekeraars huiverig zijn om schadevrije jaren, inclusief de korting, toe te kennen aan een partner die nooit polishouder is geweest. Maar er is vast een manier te vinden die voor zowel de ex-partners als voor de verzekeraar acceptabel is. Bijvoorbeeld door bij de verdeling een aantal schadevrije jaren bij de verzekeraar in te leveren. Hiermee kan misschien het extra risico worden gecompenseerd dat de verzekeraar loopt.”

Maar zover is het voorlopig nog niet. Dus blijf je na een scheiding zonder schadevrije jaren achter? Ga dan, als je je eigen auto gaat verzekeren, in ieder geval autoverzekeringen vergelijken. Zo voorkom je dat je meer premie betaalt dan nodig is.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Scheiden doet duur rijden”

 1. M.j.Schoemans schreef op 

  Als ik nu, ik heb zelf de maximale schadevrije jaren opgebouwd, de verzekering op mijn partner overschrijf, blijf ik dan toch mijn korting houden?
  Anders, hoe lang blijven je jaren geldig als de verzekering stopt?

  1. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

   Beste M.J Schoemans,

   Goede vraag!
   Ja, u blijft de korting behouden.
   Helaas vervallen schadevrije jaren na drie jaar. Hou hier dus wel rekening mee.

   1. M.Schoemans schreef op 

    Bedankt voor uw reactie, zal de verzekering dus om de 2 jaar omschrijven.
    Slecht geregeld bij die verzekeringen anders, wij rijden samen evenveel en gelukkig ook schadevrij. Waarom dan niet op beide kunnen schrijven En/Of heet dat bij de bank.

 2. Rens schreef op 

  Heb het meegemaakt, ik reed altijd, mijn ex had de auto’s altijd op haar naam. Dit kwam zo uit omdat zij tijd had om over te schrijven en ik moest dan werken. Ik had op het moment van scheiden 80% no claim. Of anders gezegd ik reed al 33 jaar schadevrij. Moest weer opnieuw beginnen en heb nu 8 schadevrije jaren. Heeft mij best veel geld gekost.

 3. Christine schreef op 

  Wel raar want je kan wel opgegeven wie er meestal in de auto rijd bij het aanvragen.
  Ook wij rijden allebei auto beiden met vele schadevrije jaren en dat zou dan bij opzeggen van de verzekeringen niet eerlijk verdeeld kunnen worden. En dat in deze tijd.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"ik sluit al jaren via independer mijn verzekeringen af naar volle tevredenheid"

Mevrouw Turken uit TERNAARD
30 minuten geleden, autoverzekering

"gewon goed"

Meneer Najjarkakhaki uit VLAARDINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Goed "

Anoniem uit HAAKSBERGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk afsluiten van verzekering. Snel geregeld en goed overzicht van de laagste premies."

Meneer Lutjes uit DE GROEVE
2 uur geleden, autoverzekering

"Zeer duidelijk en netjes kwa opbouw"

Meneer Visser uit LEERDAM
2019-11-21, autoverzekering

"een goede en snelle behandeling"

Meneer J.H Baggen uit SUSTEREN
2019-11-21, autoverzekering

"Super snel en goed geregeld! "

Meneer Umasuthan uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-21, autoverzekering

"Easy to reach customer services by Whatsapp to get quick assistance. "

Meneer Olgun uit AMSTELVEEN
2019-11-21, autoverzekering

"Duidelijke site, helder antwoord van de telefonische helpdesk."

Meneer Eijkelboom uit HAARLEM
2019-11-21, autoverzekering

"Lekker makkelijk en snel geregeld"

Mevrouw van de Bovenkamp uit VEENENDAAL
2019-11-21, autoverzekering

"Zeer makkelijk af te sluiten, bij mijn vorige verzekering wat vragen gehad, werd super geholpen. Ook het gratis pluspakket is natuurlijk een pluspunt. "

Meneer de Groot uit SPIJKENISSE
2019-11-21, autoverzekering

"Zeer goed online en duidelijk"

Anoniem uit PURMEREND
2019-11-21, autoverzekering

"to the point"

Meneer Broedelet uit LELYSTAD
2019-11-21, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit VIANEN UT
2019-11-21, autoverzekering

"Goede dienst"

Mevrouw Alnashar uit HARDERWIJK
2019-11-20, autoverzekering