Schade na afgeven autosleutel in buitenland: wat nu?
Tip een vriend:

Schade na afgeven autosleutel in buitenland: wat nu?

Als je je auto parkeert in toeristische steden als Parijs, Venetië en Düsseldorf is het niet ongebruikelijk dat je je sleutel moet afgeven bij de parkeergarage. De auto’s staan daar zo dicht op elkaar geparkeerd dat ze jouw auto moeten verzetten als een andere wordt opgehaald. Maar wat moet je doen als je auto bij terugkomst beschadigd is of je hem niet meer terugvindt? Lees onze tips.

1. Neem voorzorgsmaatregelen

Het is nooit verstandig om kostbare en dierbare voorwerpen in je auto achter te laten. Al helemaal als je je sleutel aan een onbekende toevertrouwt. Misschien kun je in de stad een kluis huren en daar je spullen opbergen. Maak ook altijd foto’s van je auto. Als er achteraf discussie ontstaat over een deuk in je bumper, kun je met de foto’s aantonen dat je jouw auto toch echt met een strakke bumper achterliet.

2. Maak foto’s van eventuele schade

Hoewel de medewerkers van de parkeergarage veel ervaring hebben met manoeuvreren in verschillende auto’s, kunnen ze natuurlijk schade aan je auto maken. Maak dan altijd foto’s van de situatie en de schade aan jouw auto. Bewaar ook je parkeerbewijs goed. De beheerder van de parkeergarage is aansprakelijk voor de schade en waarschijnlijk handelt hij dit netjes af. Maar als het verhaal toch onverwachts een andere wending krijgt, zijn de foto’s belangrijk bewijsmateriaal.

3. Doe aangifte bij diefstal van je auto

Natuurlijk heeft de garage een systeem om te voorkomen dat jouw auto aan de verkeerde persoon wordt meegegeven. De kans is dus erg klein dat na een heerlijk dagje Venetië je auto verdwenen is. Maar ook dan is de parkeergarage aansprakelijk. Het is belangrijk dat je aangifte doet bij de lokale politie en de diefstal zo snel mogelijk meldt aan je verzekeraar. Ook als je niet verzekerd bent voor diefstal. Maak ook nu weer foto’s van de situatie ter plekke en bewaar je parkeerbewijs goed.

4. Rechtsbijstandverzekering voor verhalen schade en diefstal

Ontkent de beheerder van de garage de aansprakelijkheid voor de diefstal? Of beweert hij dat zijn medewerker de schade niet heeft gemaakt? Dan moet je de beheerder aansprakelijk stellen voor de schade of diefstal. Dat kan een lang en ingewikkeld traject worden, zeker als je de taal niet spreekt. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst.

5. Check dekking van autoverzekering

Heb je geen rechtsbijstandverzekering maar wel een autoverzekering met een volledig casco dekking? Dan probeert je verzekeraar je schade te vergoeden en te verhalen. Als ze de schade niet kunnen verhalen op de beheerder van de garage, verlies je no claimkorting. En ga je daarna meer premie betalen. Met een WA of beperkt casco verzekering vergoedt je verzekeraar de schade helaas niet.

In geval van diefstal betaalt je verzekeraar niet zomaar uit. Sommige verzekeraars eisen dat je bij diefstal twee sleutels moet kunnen overleggen. Aan de andere kant is het in toeristische steden helemaal niet vreemd dat je je sleutel moet inleveren. Omdat de polisvoorwaarden hier weinig duidelijkheid over geven, hebben we een aantal verzekeraars om meer informatie gevraagd. Het beleid verschilt per verzekeraar en per situatie. Maar voor alle verzekeraars die we hebben gesproken, geldt dat ze schade niet zomaar afwijzen omdat er nog maar één sleutel is. De meeste verzekeraars doen eerst uitgebreid onderzoek. Als blijkt dat jij geen schuld hebt, vergoeden ze de diefstal van je auto en proberen de schade te verhalen op de beheerder van de garage.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Altijd een duidelijk overzicht van alle voor/nadelen en prijzen. Ook telefonisch contact gehad en goed te woord gestaan. Makkelijkste manier om keuze te maken."

Anoniem uit CUIJK
2020-02-20, autoverzekering

"duidelijke website en gemakkelijk vergelijken tussen aanbieders"

Meneer Gerritsen uit DEVENTER
2020-02-20, autoverzekering

"gelijk overzichtelijk of jouw verzekering erbij zit."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-20, autoverzekering

"Molto serio "

Meneer Moujoud uit LIMMEN
2020-02-20, autoverzekering

"Makkelijk geregeld"

Meneer Bacon uit HEEZE
2020-02-20, autoverzekering

"Werk snel en serieus"

Meneer Al Nasaan uit UTRECHT
2020-02-20, autoverzekering

"easy and clear to choose what I need"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-02-19, autoverzekering

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
2020-02-19, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2020-02-19, autoverzekering