Een tijdelijke auto verzekeren: hoe doe ik dat?
Tip een vriend:

Een tijdelijke auto verzekeren: hoe doe ik dat?

Heb je op het moment een tijdelijke auto, omdat je even geen auto van de zaak hebt? Is jouw auto niet meer te repareren en koop je tijdelijk een goedkoop autootje om te sparen voor jouw nieuwe droomauto? Of koop je die leuke cabrio om samen met je vrienden een roadtrip te maken door Europa? Wat je ook doet met je tijdelijke auto: hij moet wel verzekerd worden. Hoe sluit je een tijdelijke autoverzekering af? We leggen het uit in dit artikel.

Kun je een auto wel tijdelijk verzekeren?

Ja, je kunt je auto tijdelijk verzekeren. Maar daar heb je geen speciale ‘tijdelijke autoverzekering’ voor nodig. In principe sluit je bij de meeste verzekeraars een jaarcontract af. Maar steeds meer autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar. Is jouw verzekering niet dagelijks opzegbaar? Als je jouw auto verkoopt, kun je je autoverzekering ook laten beëindigen.  Als je de auto niet meer hebt, valt er tenslotte ook niets meer te verzekeren.

Geen tijdelijke auto, wel een tijdelijke autoverzekering

Staat jouw oldtimer of cabrio tijdens de wintermaanden in de stalling? En gebruik je je auto alleen met mooi weer? Dan heb je ook een tijdelijke autoverzekering nodig. In dat geval kun je beter niet je autoverzekering beëindigen, maar tijdelijk stopzetten. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je op moet letten. Daarover lees je alles in dit artikel.

Zoek je een (tijdelijke) autoverzekering?

Via onze website kun je autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Wil je over drie maanden of over twee jaar  van je verzekering af? Dan kun je je autoverzekering opzeggen via Mijn Independer. En heb je hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Een tijdelijke auto verzekeren: hoe doe ik dat?”

 1. H.A. van Ruth schreef op 

  Hallo,
  Ik zoek een tijdelijke allrisk autoverzekering voor de auto die ik in Duitsland wil kopen. In feite gaat het om een verzekering zonder een groene kaart want die heb ik al bij het te verkrijgen tijdelijke kenteken.
  Heeft u een oplossing hiervoor?
  mvg
  Harry

 2. Beste Harry,

  Het ligt helemaal aan uw situatie wat de mogelijkheden zijn. Als u al een WA-verzekering heeft en de dekking tijdelijk wilt verhogen naar Allrisk, dan kunt u denken aan een Vakantie Casco Verzekering. Er zijn verschillende reisverzekeraars die dit aanbieden. Deze dekking is in principe bedoeld voor mensen die een WA- verzekering hebben en alleen tijdens de vakantie Allrisk verzekerd willen zijn. Mogelijk biedt dit in uw situatie ook een uitkomst. Helaas bieden wij dit via Independer niet aan, maar op internet zijn verschillende aanbieders te vinden.

 3. Jessie schreef op 

  Hallo,

  Als ik een auto koop in Duitsland, moet ik eerst een verzekering afsluiten voordat ik een kenteken kan aanvragen en de auto dus op mijn naam kan laten zetten.
  Alleen lijken de meeste Duitse verzekeraars geen autoverzekering te willen verkopen aan een Nederlander. Ik wil de auto in Duitsland kopen om een roadtrip door Europa te gaan maken. Bestaat er een verzekering voor Nederlanders die een auto in Duitsland kopen? Het gaat om een roadtrip voor ongeveer 3 maanden en we komen niet meer terug in NL. Alvast bedankt voor uw reactie! Groet, Jessie

 4. Beste Jessie,

  Dat is een lastige vraag. Nederlandse verzekeraars verzekeren in principe Nederlanse kentekens voor Nederlands inzittenden. Duitse verzekeraars verzekeren in principe Duitse kentekens voor Duits inzittenden. Als u in het ene land woont, in het andere land een auto koopt en dan ook nog eens in andere landen met de auto zult gaan rijden, wordt het moeilijk om een verzekeraar te vinden. U kunt de mogelijkheid bekijken om de auto op naam van iemand te zetten en te verzekeren die in Duitsland woont, terwijl u de hoofdbestuurder bent. Er is een kans dat Duitse verzekeraars daar wel mee akkoord gaan.

 5. Joke schreef op 

  Ik heb maar voor een week een tijdelijke verzekering nodig kan dit?

 6. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Joke,

  Een echt tijdelijke verzekering is er niet. De oplossing is dan om een gewone verzekering af te sluiten en die later weer te beeindigen of een autowijziging op door te geven.

 7. N. Jongen schreef op 

  Ik ga binnenkort verhuizen naar België. De auto die ik bezit wil ik in NL verkopen. Het is nl. een benzine auto die, als ik de auto verkoop in BE minder opbrengt omdat in BE veelal diesel auto’s gereden wordt.

  Nu is mijn auto verzekerd, maar zodra ik ingeschreven sta in BE wordt mijn autoverzekering per direct door de verzekeraar opgezegd. Ik weet niet hoe lang het duurt voordat ik mijn auto verkocht heb. De kans bestaat dat mijn auto onverzekerd is omdat het nog niet verkocht is voordat ik verhuis.

  Ik heb her en der wat gelezen over tijdelijke autoverzekeringen. Ik heb tot nu toe enkel tijdelijke autoverzekeringen gevonden voor de periode van 15 dagen, die overigens ook nog spuugduur is. De vraag is bestaat er een verzekering(smaatschappij) die voor een aantal maanden (max. 6 mnd) toch een auto op Nederlands kenteken wil verzekeren, waarbij de bestuurder (ik) geen NL ingezetene meer is.

 8. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste N. Jongen,

  Een goede oplossing hebben wij hier ook niet voor. Het beste kunt u toch even overleggen met de huidige verzekeraar, of die geen optie hebben de polis toch nog even voort te zetten. Anders kunt u de auto hier in Nederland schorsen bij de RDW, hij moet dan wel op eigen terrein staan. U hoeft dan geen wegenebelasting te betalen en hoeft de auto ook niet verplicht te verzekeren.

 9. John Mac-Lean schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik ga een auto kopen, die wat opknappen en dan weer doorverkopen. Ik zal weinig KM’s maken maar hij moet wel verzekerd zijn. Begrijp ik het goed dat ik dan een verzekering kan afsluiten en deze dan na circa 3 maanden kan opzeggen? Dan betaal ik in principe 3 maanden premie? Klopt dat? Bij wie kan ik dat dan doen?

  Bedankt voor jullie antwoord.

  Gr. John

 10. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste John Mac-Lean,

  Leuk het opknappen van een auto!
  Als u een auto verkoopt en het kenteken gaat weer van uw naam af dan kunt u altijd een autoverzekering stopzetten. Dan is er geen opzegtermijn.
  In uw geval maakt het dus niet uit waar u de auto verzekerd.
  De verzekeraar brengt alleen de verzekerde periode in rekening.

 11. Nikolett schreef op 

  Goedenmiddag,

  Kan ik een auto voor twee weken verzekeren? Ik wil een auto kopen voor export en dan meenemen naar het buitenland, maar de auto moet twee weken nog verzekerd zijn. Hoe werkt dat?

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Nikolett,
   Het is zeker wel mogelijk om een auto voor twee weken te verzekeren wanneer u van plan bent om deze te exporteren. Via Independer hebben wij helaas niet het juiste product voor u, ik kan u daarom beter doorverwijzen naar een ander tussenpersoon die deze type verzekering wel aanbiedt. Zie: https://www.diks.nl/exportverzekering/

 12. Jan schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb op dit moment een auto in de stalling staan. Deze auto is geschorst bij RDW.

  Een WA verzekering heb ik niet nodig omdat mijn auto is geschorst. Ik heb wel de behoefte aan een verzekering tegen brand, diefstal en dergelijke. Bij welke verzekeraar kan ik hiervoor terecht?

  Jan

  1. Beste Jan,

   Dat is een hele goeie vraag! Er zijn verzekeraars die een losse beperkt casco of volledig casco dekking aanbieden. Helaas weten wij niet welke verzekeraars dit zijn. Het beste kunt u rechtstreeks contact opnemen met een verzekeraar om dit na te gaan.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
3 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
4 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
4 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
8 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
9 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
18 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering