Is je tolvignet nog geldig bij ruitschade?
Tip een vriend:

Is je tolvignet nog geldig bij ruitschade?

Binnenkort lekker op vakantie naar de Alpenlanden of het zonnige zuiden? Dan is het slim om een autoverzekering met pechhulp in het buitenland af te sluiten. Maar check voor je vertrekt ook welke milieustickers en tolvignetten je onderweg allemaal nodig hebt. Het zijn er elk jaar meer. Wij hebben voor je uitgezocht hoe het precies zit als je dure vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit.

Een ruit vol stickers

Een tolvignet is een sticker waarvoor je moet betalen en die je links op de binnenkant van je voorruit plakt. Het is belangrijk dat je een vignet altijd netjes (zonder plakband) en goed zichtbaar aanbrengt. Anders kun je een boete krijgen.

Het bedrag dat je betaalt is het tolbedrag voor de snelwegen in dat land. Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië ben je verplicht een tolvignet aan te schaffen. Dit kan meestal online, maar ze zijn ook te koop bij de grote grensovergangen en tankstations in de buurt van de grens.

Duur grapje

Voor een tolvignet dat twee, drie weken of langer geldig is, betaal je tientallen euro’s. Best veel geld, maar nog altijd heel wat minder dan de bekeuring die je krijgt als je geen vignet hebt. Die is vaak vijfmaal zo hoog … een duur grapje dus.

Wanneer je dit jaar met de auto richting Slovenië of Kroatië vertrekt, heb je al minstens twee vignetten nodig (voor Oostenrijk en Slovenië) en drie als je onderweg een Duitse stad bezoekt (milieusticker). Dan is het natuurlijk zuur als je te maken krijgt met ruitschade en de vignetten nogmaals moet aanschaffen. Beschadigde vignetten zijn namelijk nergens geldig.

Declareren in drie stappen

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen. Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten van je tolvignet. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

 1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
 2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
 3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.

We adviseren je om, voordat je wat instuurt, eerst contact op te nemen met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.

Digitaal de snelweg op

Ergens is het natuurlijk best raar dat we in dit digitale tijdperk nog altijd met ‘papieren’ vignetten werken. Niet verwonderlijk dat de digitale tolvignetten in opkomst zijn. De zogenaamde bip&go badges die je op de Franse en Spaanse snelwegen kunt gebruiken zijn erg populair. In Italië heb je de ViaCard. Aan deze kaart is een bepaald toltegoed gekoppeld. Je kunt het vergelijken met pre-paid telefoonkaarten.

Ook zijn er elektronische betaalkastjes voor onder meer de Franse en Italiaanse tolwegen op de markt. Deze kastjes hebben de grootte van een klein luciferdoosje. Je bevestigt ze bij de achteruitkijkspiegel. Zo’n kastje-op-naam is gekoppeld aan je rekening (automatische betaling). De batterij gaat ongeveer zeven jaar mee.

Gouden lezerstip

We schreven al eens eerder over tolvignetten in combinatie met ruitschade. Een van onze lezers gaf toen de volgende tip. “Smeer voor je het vignet plakt eerst een dun laagje vaseline op de ruit. Je kunt het vignet dan makkelijk verplaatsen en de kans op beschadiging is wat kleiner. Bovendien blijf je na de vakantie ook niet zitten met een compleet stickerboek op je voorruit.”

Dank voor deze tip! We gaan dit praktische advies zeker eens uitproberen. Heb je zelf tips of opmerkingen? Laat dan onderaan dit artikel je reactie achter.

Handig om te weten

 • In Duitsland hoef je nog steeds géén tol te betalen op de snelwegen.
 • In de grote Duitse steden is een milieusticker wel verplicht. Je kunt deze op meerdere Nederlandse websites bestellen vanaf ongeveer twaalf euro. Deze zogenaamde Umweltplakette zijn ook te koop bij Duitse benzinestations (prijzen variëren van vijf tot twintig euro).
 • In de Franse stad Lyon hoef je géén milieuvignet te hebben als je op de Route Soleil / ringweg Lyon blijft rijden en de stad dus alleen maar passeert. Parijs is een permanente milieuzone, een milieuvignet in de Franse hoofdstad is dus wél verplicht.
 • In Zwitserland is een tolvignet verplicht, maar deze geldt niet voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Daarvoor betaal je nog eens extra tol.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

2 Antwoorden op “Is je tolvignet nog geldig bij ruitschade?”

 1. Dave schreef op 

  In Duitsland kan je de Umweltplakette bei de benzinepomp kopen. Kost €5-8!

  1. Bart (Independer.nl) schreef op 

   Dank je voor de info, Dave. We hebben het nog even nagekeken. De prijs van Duitse Umweltplakette ligt volgens de officiële website tussen de 5 euro en 20 euro.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goedkoop en snel afsluiten"

Mevr. M.I.R.E.L.L.A. Harms uit KLAZIENAVEEN
55 minuten geleden, woonverzekering

"Vlekkeloze en snelle service, zeer gebruikersvriendelijke website."

Anoniem uit ARNHEM
2018-06-18, woonverzekering

"Goede ervaring."

Dhr. G.P. Aanen uit ROTTERDAM
2018-06-18, autoverzekering

"Makkelijk af te sluiten. Alleen zie ik niet waarom de afsluitkosten zo hoog moeten zijn in relatie tot de geleverde dienst."

Anoniem uit WIERDEN
2018-06-18, overlijdensrisicoverzekering

"?"

Anoniem uit PUTTE
2018-06-18, autoverzekering

"Vind het goed"

Anoniem uit ROOSENDAAL
2018-06-18, autoverzekering

"snel en eenvoudig!"

Mevr. O.N. Koster uit GRONINGEN
2018-06-18, autoverzekering

"om,dat je goed word geholpen word"

Dhr. F.M.J. Verstijlen uit ST. WILLEBRORD
2018-06-18, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk de auto verzekerd"

Dhr. E.R.R.O.L. Kraayenbrink uit DINXPERLO
2018-06-18, autoverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Mevr. A. Chance uit DE MEERN
2018-06-18, autoverzekering

"Prima!"

Mevr. F. Aichi uit AMERSFOORT
2018-06-18, reisverzekering

"Gebruiksvriendelijke & overzichtelijke website. Kom er snel doorheen en alles wordt duidelijk aangegeven."

Anoniem uit EINDHOVEN
2018-06-18, autoverzekering

"snel en duidelijk. tevens gratis diefstalverzekering "

Dhr. A.T. Gelton uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2018-06-18, autoverzekering

"Snel en top geregeld!"

Dhr. T.M.A. van Schijndel uit MALDEN
2018-06-18, autoverzekering

"Zeer makkelijk aanmelden "

Dhr. J. Hieminga uit AMSTELVEEN
2018-06-18, autoverzekering