Waarom je je auto beter niet op een andere naam kan verzekeren
Deel met een vriend:

Waarom je je auto beter niet op een andere naam kan verzekeren

“Kan ik de auto van mijn zoon of dochter verzekeren?” Vragen over het verzekeren van de auto van iemand anders krijgt Independer regelmatig. En het antwoord op deze vraag is altijd: nee, dat kan niet. Want hoe voordelig het soms ook lijkt, het kan heel duur uitpakken.

Auto bezitten = auto verzekeren

Je kunt altijd alleen je eigen auto verzekeren. Degene die op papier eigenaar is van de auto moet zelf een autoverzekering afsluiten. Toch snappen wij wel waar de vraag vandaan komt. Want er zijn verschillende redenen waarom mensen de auto van een ander willen verzekeren, bijvoorbeeld:

    • omdat je als ouder minder premie betaalt dan je kind die net zijn rijbewijs heeft
    • omdat je vanwege schulden zelf geen auto mag of wil bezitten, maar wel wil autorijden omdat je zelf geen parkeervergunning kan krijgen, maar een ander wel; en diegene wil wel op papier eigenaar van je auto zijn
    • omdat je zelf geen autoverzekering mag afsluiten, bijvoorbeeld vanwege fraude; en een familielid vindt het geen probleem om je auto te verzekeren

Bij geen enkele verzekeraar en ook bij Independer is het niet mogelijk om de auto van een ander te verzekeren. Tenzij je niet eerlijk bent.

Autobezitter is niet de verzekerde? Auto niet verzekerd

En daarom komt het wel eens voor dat de autobezitter en de verzekerde niet dezelfde persoon blijken te zijn. Als dat uitkomt, heb je echt een groot probleem. Want daar komt de verzekeraar vrijwel altijd achter na een aanrijding. Je moet bij het aanvragen van een autoverzekering eerlijk opgegeven wie de eigenaar van de auto is. Doe je dat niet dan hoeft de verzekeraar de schade niet te vergoeden en dat gebeurt dan ook niet. Wel vergoedt de verzekeraar altijd de schade aan de tegenpartij, maar die mag jij aan hen terugbetalen. Dus zo’n geintje komt je al snel duur te staan.

Verzekerde is niet de regelmatige bestuurder? Auto mogelijk niet verzekerd

Er zijn ook mensen die de auto en de autoverzekering op hun eigen naam hebben staan, maar er een ander in laten rijden. Bijvoorbeeld ouders die een auto voor hun kind kopen en die verzekeren omdat het premie scheelt. Of kinderen die in de auto van hun ouders rijden, omdat de ouders daar zelf te oud voor zijn of dat om medische redenen niet meer mogen. Ook in dat geval kan de verzekeraar moeilijk doen als hij ontdekt dat de eigenaar niet de regelmatige bestuurder is. Want je krijgt hierover een vraag als je een autoverzekering aanvraagt. Ben je niet eerlijk geweest dan hoeft de verzekeraar de schade niet te betalen.

Eens een fraudeur altijd een fraudeur?

Als een verzekeraar kan bewijzen dat je bewust belangrijke informatie niet hebt opgegeven, kun je op een zwarte lijst komen. Met zo’n registratie op je naam is het vaak lastig om nog een verzekering af te sluiten. In veel gevallen duurt het 8 jaar voor de registratie wordt verwijderd.

Uitzonderingen

Op bovenstaande regels zijn wel uitzonderingen mogelijk bij verzekeraars. Bijvoorbeeld als het gaat om partners die wonen op hetzelfde adres. Een andere uitzondering is als je bij het aanvragen van een autoverzekering direct aangeeft dat de eigenaar niet de regelmatige bestuurder is.

Verzekeraars doen in dit soort situatie minder moeilijk omdat dan de premie wel wordt berekend op de gegevens van degene die het meest in de auto rijdt. Want de premie is altijd gebaseerd op de regelmatige bestuurder en dat is meestal de eigenaar. Bovendien kan de verzekeraar dan ook bewust besluiten om deze regelmatige bestuurder te accepteren of niet. Het is dus belangrijk om eerlijk op te geven op wiens naam de auto staat en wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Goed om te weten dat deze uitzonderingen wel eerst overlegd moeten worden met een verzekeraar

Zelf verzekeren = schadevrije jaren opbouwen

Heb je een eigen auto dan is het eigenlijk altijd slimmer om ‘m zelf te verzekeren. Want je bouwt dan op je eigen naam schadevrije jaren op. En hoe meer jaren je opbouwt, hoe hoger de korting op de premie. Dus heb je een eigen auto? Verzeker hem dan ook zelf.

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Please also provide ENG version of your page, we need to translate all to proceed. Thanks "

Dhr. Ozgan uit EINDHOVEN
2017-09-13,

"GEEN BIJZ"

Mevr. Moennasing uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2017-09-13,

"Snel, duidelijk en voordelig."

FS uit ZWOLLE
2017-09-13,

"Ik heb jullie nog nooit als verzekering gehad. Maar ik zie de samenwerking graag tegenmoet komen."

Anoniem uit HEERLEN
2017-09-13,

"very helpful for a new user"

Mevr. P.P. Rajendiran uit HOOFDDORP
2017-09-13,

"Ik twijfel of het nu wel zo onafhankelijk is."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"Goede voorlichting, snelle afwerking, klantvriendelijke medewerkers en goed geinformeerde medewerkers. Dank hiervoor"

Mevr. Siddals-Wilbrink uit GELDROP
2017-09-13,

"Snel, volledig en duidelijke informatieverstrekking en service. "

Dhr. Lammers uit BLESKENSGRAAF CA
2017-09-13,

"Snel en efficient"

Anoniem uit ALBLASSERDAM
2017-09-13,

"Zeer goed en overzichtelijk en ze geven ook de verzekering weer die niet bij hun aangesloten zit. Heel goed en onafhankelijk"

Dhr. M.B.D. Takacs uit NIEUWKOOP
2017-09-13,

"5"

Mevr. I. Matuleviciute uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"5"

Mevr. M. Ono uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"5"

Mevr. M. Kar uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"Goed koop"

Dhr. M. Almaadalli uit HELMOND
2017-09-12,

"Tevreden, nu ging invullen vanavond gemakkelijk. Vanmiddag liep deze aanvraag bij herhaling vast. Over het algemeen zeer tevreden."

Dhr. O.S. Brenninkmeijer uit BARENDRECHT
2017-09-12,