Wat is de opzegtermijn van een verzekering?
Tip een vriend:

Wat is de opzegtermijn van een verzekering?

Wil je je verzekering opzeggen, ben je net te laat. Voor veel mensen heel herkenbaar. Hoe het precies zit met opzegtermijnen en de duur van een verzekering leggen we je graag uit.

Autoverzekering

De meeste autoverzekeringen lopen een jaar. Dat wil zeggen dat je eerst een heel jaar verzekerd moet zijn om te kunnen opzeggen. Daarna kun je de verzekering elke maand opzeggen. Er zijn ook verzekeringen die al je binnen een jaar weer kunt opzeggen.
Overigens zijn er uitzonderingen op de regel. Rij je je auto total loss of verkoop je hem binnen een jaar dan kun je direct je autoverzekering opzeggen.

Zorgverzekering

Ook een zorgverzekering sluit je af voor een jaar. Deze verzekering loopt altijd van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt ieder jaar overstappen van half november tot en met 31 december. Op andere momenten kan dat alleen in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als je samen op één polis staat en je gaat scheiden. Of als je via je werkgever bent verzekerd en je krijgt een andere baan.
Jongeren mogen, zodra ze 18 jaar worden, zelf een zorgverzekering afsluiten. Zij mogen op dat moment overstappen naar een andere verzekeraar dan die van hun ouder(s).

Woonverzekering

Woonverzekeringen hebben meestal een looptijd van een jaar. Daarna kun je de verzekering elke maand opzeggen. Als je de verzekering opzegt, beëindigt de verzekeraar hem altijd 30 dagen later.
Een woonverzekering sluit je meestal niet voor een jaar af, maar voor een veel langere periode. Heb jij je woonverzekering voor 1 maart 2010* afgesloten? Dan kan het zijn dat de looptijd langer is dan een jaar, bijvoorbeeld vijf jaar. Kijk dan in de voorwaarden wat de opzegtermijn van deze verzekering is.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering loopt meestal één jaar. Na dit jaar kun je de reisverzekering dagelijks opzeggen, de verzekering wordt dan één maand later stopgezet. Reisverzekeringen met een looptijd van meerdere jaren komen bijna niet voor, maar ze bestaan nog wel. Heb jij zo’n reisverzekering? Dan kun je pas opzeggen aan het eind van de looptijd.

Heb je ook een annuleringsverzekering bij je reisverzekering en wil je opzeggen? Let er dan op dat een al geboekte reis misschien niet meer verzekerd is. Bij enkele reisverzekeraars kun je wel de annuleringsverzekering aansluitend oversluiten. Vraag dit aan je nieuwe reisverzekeraar voordat je de reisverzekering afsluit.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kun je opzeggen elke keer dat je premie moet betalen (premievervaldatum). Betaal je per maand dan kun je elke maand opzeggen. Betaal je per jaar dan kun je één keer per jaar je overlijdensrisicoverzekering stopzetten.

Uitvaartverzekering

Voor een uitvaartverzekering geldt hetzelfde als voor een overlijdensrisicoverzekering. Wel is het zo dat je bij een uitvaartverzekering een geldbedrag opbouwt. Denk daarom goed na voordat je de verzekering opzegt. Misschien is afkopen of premievrij maken een betere oplossing is.

Rechtsbijstandverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Ook voor je aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering geldt dat je deze elke maand kunt opzeggen, nadat de verzekering een jaar heeft gelopen. Zeg je de verzekering op dan wordt deze na één maand beëindigd.

*Schadeverzekeringen (zoals een auto-, woon- of reisverzekering) die na 1 maart 2010 zijn afgesloten, hebben een looptijd van maximaal een jaar. Daarna kunnen ze per maand worden opgezegd. 

Lees meer over: autoverzekering, inboedelverzekering, overlijdensrisicoverzekering, rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

43 Antwoorden op “Wat is de opzegtermijn van een verzekering?”

 1. Dick Marsman schreef op 

  ik betaal de verzekeringen eens per jaar in een pakket
  Als ik halverwege de looptijd opzeg , kan ik dan de halve premie terugvorderen ?

  1. Frank Faas schreef op 

   Beste Dick,

   Meestal, na het eerste jaar zijn (bijna) alle verzekeringen per maand opzegbaar. De enige uitzondering die mij bekend is is de zorg verzekering die normaliter één jaar, van 1 januari tot 31 december doorloopt.

   vr.gr. Frank

 2. Martina X schreef op 

  Beste, een vraagstelling, je vindt geen baan in nederland maar wel in het buitenland en je hebt ongeveer alle verzekeringen die onze maaatschappij verplicht stellen afgesloten. Binnen een tijsbestek van afsluiten naar opzegging zo 7 tot 9 maanden verhuis je naar het buitenland. Je zegt alle verzekeringen netjes op: moet je dan de verzekeringen allemaal betalen totdat de 12 maanden voorbij zijn? ook al woon je dan niet meer in nederland. Heeft iemand daar een antwoord op……..

  1. Beste Martina,

   Als je vertrekt uit Nederland, dan zij de meeste verzekeringen niet meer geldig in het buitenland. Dit is dan ook een goede reden om de verzekering tussentijds te beeindigen.

 3. rolf schreef op 

  volgens mijn verzekering jansen kan ik alleen per jaar op zeggen wou op zeggen om naar een ander te gaan en was net te laat zijden ze zit er al een paar jaar bij hen, het gaat om inboedel wa ed , ik had een diskusie met hun ivm de kinderen , wat ook op tv was bij kassa dat als ze spelend een bril bij iemand kapot maakte niet verzekert te zijn , ook bleek dat ik opeens 100 euro eigen risico had !

  1. Beste Rolf,

   De meeste verzekeringen die langer als een jaar lopen, zijn per maand opzegbaar. Wel kan het zijn dat de verzekeraar zijn eigen voorwaarden hanteert, met betrekking tot de opzegtermijn. Dit moet wel in de voorwaarden van de verzekering staan, net als het eigen risico.

 4. Pierre schreef op 

  Ik ben 35jaar lid van ANWB/Wegenwacht
  De voorwaarden van 35 jaar geleden weet ik niet en heb ik ook niet
  ANWB hanteerdt de regel; voor december opzeggen en dan moet je nog 3 maanden Verplicht lid blijven.
  Geldt de wet van Dam dan niet voor de ANWB.?

 5. Beste Pierre,

  De wet Van Dam maakt een uitzondering voor verenigingen. De ANWB Wegenwacht is daarmee een uitzondering en moet in principe voor 15 november opgezegd worden.

 6. Martin schreef op 

  Beste Independer,

  Ik heb laatst mijn motorverzekering opgezegd bij de Univé. Deze verzekering had ik al lopen sinds 2009. Er geldt wel een opzegtermijn van 1 maand maar tot mijn verbazing rekent Univé mij nog wel eens royementskosten/beëindigingskosten door. Dit is toch uitermate krom?

  Hoe zien jullie dat?

 7. Beste Martin,

  Dit verschilt nogal per verzekeraar en er zijn toch wel redelijk veel verzekeraars die deze kosten in rekening brengen. Hier zijn verder geen afspraken over tussen de verzekeraars om dit tegen te gaan.

 8. Rob schreef op 

  Ik ben niet blij met mijn verzekering in ARAG gewoon niet realistisch, na vier maanden van betaling die u wilt stoppen omdat ze me geholpen met alles, maar helaas kan ik niet. Mensen begrijpen alleen wanneer dat nodig is, of het is een goed bedrijf.

 9. Fatoma schreef op 

  Beste independer,

  Ik ben 15 februari 2014 18 jaar geworden, ik wil graag overstappen van Univénaar een andere zorgverzekering. Mijn vraag is of hier bepaalde voorwaarden aan vastzitten, zoiets als een opzegtermijn of iets dergelijks? Ik kan op internet niks vinden.

  Groet.

 10. Beste Fatoma,

  Als je 18 jaar geworden bent heb je altijd tot de eerste van de daarop volgende maand om een andere verzekering af te sluiten. De oude verzekering moet je zelf opzeggen. In jou geval had je tot 01-03-2014 om een nieuwe verzekering af te sluiten.

 11. maris schreef op 

  Beste independer,
  Ik heb een paarden verzekering bij hippo international bv.
  Hij loopt nu bijna een jaar 12 september, ik wil hem graag opzeggen, maar volgens de verzekeraar kan dat nu niet meer en zit ik er weer voor een jaar aan vast.
  Kan dit?
  Volgens mij is dit namelijk veel te lang.
  Alvast bedankt.

 12. Beste Maris,
  Vervelend dat uw verzekeraar zo reageert. En zijn reactie klopt ook niet helemaal. Een paardenverzekering is een schadeverzekering. Voor deze verzekeringen geldt dat u ze na een looptijd van 1 jaar elke maand kunt opzeggen. U zit er dus niet weer voor een jaar aan vast. Uw verzekeraar heeft gelijk dat u vandaag de verzekering niet meer per 12 september kunt opzeggen. Want dat had u al voor 12 augustus moeten doen. (Ik ga er tenminste van uit dat uw verzekering een opzegtermijn heeft van een maand.) Maar u kunt de verzekering zeer waarschijnlijk wel per 12 oktober opzeggen. Dan moet u dit wel voor 12 september aan uw verekeraar laten weten.
  Via deze link kunt u meer lezen over de opzegtermijn van een verzekering:
  https://www.verzekeraars.nl/actueel/nieuwsberichten/Paginas/20091222%20-%20Verzekeren%20per%201-1-2010.aspx
  Ik wens u veel succes!

 13. Karin Timmer schreef op 

  Goedenavond:
  Ik heb onderstaande mail ontvangen van Proassist.
  Ik heb 4/10/14 mijn verzekering opgezegd voor mijn telefoon en ze bevestigen dat het een maand opzegtermijn is maar in dezelfde zin dat het per kwartaal opzegbaar is. Dit klopt toch niet.
  Waarom moet ik nog een heel kwartaal betalen?

  Geachte mevrouw Timmer,

  Wij kunnen u berichten dat wij een maand opzegtermijn hanteren waarbij de verzekering per kwartaal opzegbaar is. Verder is de verzekering niet gekoppeld aan uw abonnement waardoor de vervaldatum kan verschillen.

  Het laatste kwartaal van €36,24 dient hierdoor nog voldaan te worden. Na verdere controle blijkt dat wij een premie van €12,08 hebben ontvangen en adviseren u daarom het restant van €24,16 nog te voldoen.

  Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet, Kind Regards, Mit freundlichen Grüssen

  Michael Kooiman
  Supervisor Verzekeringsadministratie

  ProAssist Nederland Verzekeringen B.V.

  fotos

  http://www.proassist.nl/handtekening/proassist_short.bmp

  Lingewei 1
  4004 LK Tiel
  The Netherlands
  http://www.proassist.eu

  T. +31 (0)344 63 63 63
  F. +31 (0)344 63 63 61

  E. verzekering@proassist.nl

  Geachte heer, mevrouw,
  Ik heb begrepen dat het per maand opzegbaar is en ik zie nu dat u 16.01.2015 aanhoudt als vervaldatum.

  Mijn abonnement bij T-Mobile is 6 augustus jl. verlopen. Vanaf dat moment zou zowel het abonnement als de verzekering maandelijks opzegbaar zijn.

  U heeft 26/9 € 36.24 geïncasseerd, ik had gedacht hier een gedeelte van terug te ontvangen.

 14. Beste Karin Timmer,

  In de polisvoorwaarden van Proassist staat over de verzekerde periode in de artikelen 2.2 en 2.3:

  De contractsduur voor verzekerde is minimaal één kwartaal en eindigt, met inachtneming van het gestelde in artikel 10.4.:
  Aan het einde het kwartaal waarin de verzekerde deze overeenkomst schriftelijk heeft opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.
  Na afloop van elk kwartaal wordt de contractsduur stilzwijgend verlengd, steeds voor periodes van een kwartaal.

  Wij hopen dat dit het iets duidelijker voor u maakt waarom er over een opzegtermijn van een maand én een kwartaal wordt gesproken.

  Als u akkoord bent gegaan met deze voorwaarden dan bent u inderdaad verschuldigd om het openstaande bedrag aan uw Proassist te betalen.

 15. A.Veenstra schreef op 

  Heb een zakelijke schadeverzekering bij Nationale Nederlanden nu stop ik met mijn bedrijfje en is overgenomen door een collega.Na opzegging van verzekering moet ik nog 3 jaar door betalen .
  Ben al 4 jaar met pensioen maar kon het direct niet verkopen dus ik moest wel door verzekeren.
  Het is dus niet meer mijn eigendom maar ze zeggen je heb een contract tot 2018 maar dat was niet bekent en ook niet afgesproken met de adviseur van NN.Nu wil ik graag weten wat te doen.

  1. Beste meneer Veenstra,

   Over het opzeggen van een zakelijke schadeverzekering kunt u meer lezen op de volgende website. Zoals Hans aangeeft kunt u voor vragen over uw specifieke situatie het beste contact opnemen met uw verzekeraar.

 16. hans schreef op 

  @A.Veenstra. V oor zover ik weet, doet Independer niets met Zakenverzekeringen.
  Op de website van de NN staat, dat de klant zich bij vragen aan zijn adviseur kan wenden.

  VRAAG: Is uw adviseur een tussenpersoon of de Nationale Nederlanden zelf?
  ….er zijn overigens meerdere verzekeringsvariaties volgens de website.

  Misschien zijn er lezers met ervaringen en TIPS?

  https://www.nn.nl/Zakelijk/Voor-uw-bedrijf/In-en-om-het-bedrijfsgebouw/Bedrijfsschadeverzekering.htm

  1. hans de kritikaster schreef op 

   @A. Veenstra. Uitgaande van de realiteit, dat iets wat niet (meer) bestaat ook niet meer verzekerbaar is, toch belangrijk om duidelijker aan te geven om welke (schade-)verzekering het precies gaat……..dan kunnen we misschien verder rechercheren voor u. Een adviserende tussenpersoon is er niet begijp ik.
   Verzekeringsadviseurs zijn wettelijk onafhankelijk en kunnen u ook meteen een bindend advies geven!

   1. hans schreef op 

    @A. Veenstra. Neem deze informatie eens goed in je op (link)……het komt van de NN.

    Ikzelf heb een case bij de NN alleen bevredigend kunnen afsluiten, door steeds maar weer aan de bel te gaan hangen van afdeling naar afdeling. Ze zijn dus traag als stroop! Annemarie van Gaal, het boegbeeld van de Bond van Verzekeraars, zegt: “Ga met een thermosfles koffie naar de verzekeraar en ga niet eerder weg, tot er een tevredenstellend besluit wordt genomen”! Precies zo!!

    http://amweb.nl/branche-724322/nn-wil-adviseur-vooral-helpen-met-verrijkte-klantdata

 17. Ida schreef op 

  Beste,

  Als je een autoverzekering bij jullie afsluit. Betaal je dat in het begin van de maand of aan het einde vd maand?

  Mvg,
  Ida

 18. Beste Ida,

  Schadeverzekeringen worden altijd vooruit betaald maar de exacte betaaldatum kan per verzekeraar verschillen. Bij sommige verzekeraars kun je zelf een voorkeursdatum aangeven. Je kan dit eventueel met ons bespreken, bel dan even op 035-6265544.

  1. Ida schreef op 

   Beste,

   Het gaat om de Klik&Go autoverzekering. Kun je me vertellen of je daar zelf een datum uit kan kiezen of dat het aan het begin vd of aan het einde vd maand betaald wordt?

   Mvg,
   Ida

 19. Beste Ida,

  Bij Klik & Go heb je redelijke vrijheid om te kiezen. Makkelijkste is om dit even telefonisch te bespreken, dan kunnen wij het voor je in orde maken.

 20. Ria schreef op 

  Ik zie in mijn polis ( interpolis) staan dat de verzekering automatisch voor een kaar is vlengd, mag dat zomaar.?

  Ik meende dat je als je al langer klant bent dan een jaar nog maar een opzegtermijn hebt van 1 maand

  1. Ria schreef op 

   Voor een jaar ipv een kaar, sorry

 21. Ria schreef op 

  Voor een jaar ipv een kaar, sorry

 22. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ria,

  Doorlopende reisverzekeringen hebben inderdaad een looptijd van maximaal 1 jaar. Na een jaar zijn de verzekeringen dagelijks opzegbaar (soms met een maand opzegtermijn). Deze nieuwe regeling is vanaf 1 januari 2010 vastgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

  Omdat de verzekering wel automatisch doorloopt geven de verzekeraars een nieuwe polis. Dit betekent niet dat u deze looptijd ook helemaal moet doorlopen. Na een jaar kunt u de verzekering gewoon beëindigen. Ook bij Interpolis.

 23. RIA schreef op 

  het betreft hier niet een reisversekering maar een inboedelverzekering

 24. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ria,

  Deze regeling geldt voor alle particuliere schadeverzekeringen. Ook uw inboedelverzekering kunt u na een jaar beeinidgen.

 25. C. Hollander schreef op 

  Beste,

  Ik heb een doorlopende reisverzekering via Voogd & Voogd, maar wil deze opzeggen/beeindigen omdat ik er geen gebruik van maak (zal maken). Er is al geld afgeschreven van mijn rekening.

  Kan ik mijn verkeringen per maand opzeggen? En krijg ik dan resitutie van mijn betaalde premie?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 26. Beste C. Hollander,
  Als de verzekering minimaal een jaar gelopen heeft, kan deze worden opgezegd. Er is dan inderdaad een maand opzegtermijn. Teveel betaalde premie wordt teruggestort. De verzekeraar Voogd brengt meestal wel beëindigingskosten in rekening bij een tussentijdse opzegging.

 27. r.sebok schreef op 

  toch nog vaag; een kostbaarhedenpolis opzeggen kan per maand vlg de voor. stel betaald op 10e van jan. Opzegging op 20e. dan is er toch dekking tot de 10e van febr. en dan eindigt die toch ? maar verz. zegt nog in febr. af te schrijven. maar hoe rechtsgeldig is dat? de dekking is vervallen dus einde risico?

 28. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  Vaak geldt er een opzegtermijn van een maand. De dekking voor uw verzekering stopt na deze maand.

  Verzekeraars zetten automatische incasso’s ruim van te voren al klaar. Het kan zijn dat de premie die zij willen afschrijven voor een gehele maand is. De teveel betaalde premie krijgt u zo spoedig mogelijk weer terug gestort.

 29. Ingrid schreef op 

  Mijn verzekeringsjaar loopt van 1 februari tot 31 januari.
  Cher heb ik nu nog steeds geen nieuwe polis, of opgaven van de nieuw te betalen premie ontvangen. Meestal ontvang ik deze begin januari.
  Dit is toch ook veel te laat om te kunnen zeggen, rekening houdend met de maand opzegtermijn.
  Kan ik nudirect opzeggen omdat de verzekering mij niets laat weten?

 30. Beste Ingrid,

  Wat vervelend dat U nog geen nieuwe polis heeft ontvangen. U kunt het beste even navragen bij uw verzekeraar of de polis wellicht naar een oud (mail)adres is gestuurd. U mag altijd overstappen per de datum dat de nieuwe polis ingaat. U kunt dus een nieuwe verzekering aanvragen per 1 februari en uw oude verzekering beëindigen. U kunt natuurlijk een vergelijking, laten, maken, om te kijken welke verzekering op dit moment voor u het beste uitkomt.

 31. gre schreef op 

  mijn man is per 1augustus met zijn bedrijf gestopt.
  wij hebben per 1 augustus de arbeidsongeschikheid verzekering opgezegd,wij kunnen die niet meer betalen.
  nu zegt de tussenpersoon dat het niet kan,het is toch geen verplichte verzekering.
  zijn compagnon heeft hem een aantal jaren terug al opgezegt en dat was geen probleem.

 32. Jessica schreef op 

  Ik heb in december 2006 een particuliere woonhuisverzekering afgesloten bij De Goudse. Volgens het polisblad wordt deze jaarlijks stilzwijgend verlengd en bedraagt de opzegtermijn 1 maand. Ik was in de veronderstelling dat de verzekering na de 1e verzekeringstermijn van 12 maanden per maand opzegbaar zou zijn, maar volgens de Goudse zit ik nog tot minimaal december van dit jaar aan ze vast. Klopt dat?

  1. Beste Jessica,

   Het is wettelijk vastgesteld dat u de verzekering na het eerste jaar inderdaad maandelijks op kan zeggen. Kunt u ons bellen op 035-6265544? Dan gaan wij ons best doen om u hierin te helpen.

 33. Pauline schreef op 

  Ik heb bij de Ohra een hondenverzekering afgesloten in per 1 maart 2016 voor een looptijd van 4 jaar. Alleen bij vooroverlijden opzegbaar.
  Nu hebben zij ook een goedkopere versie en graag zou ik mijn verzekering in de goedkopere versie veranderen. Maar volgens OHRA is de looptijd vastgezet op 4 jaar en niet tussentijds te veranderen mag dat???
  Alvast dank

 34. Pauline schreef op 

  Ik heb 1 maart 2016 een huidierenverzekering afgesloten bij OHRA met een contractsduur van 4 jaar. Tussendoor naar een goedkopere versie overstappen mag volgens hen niet. Klopt dat volgens de wettelijke regels. Ik dacht dat iedere verzekering na een jaar opzegbaar moet zijn???
  alvast dank

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
2 uur geleden, autoverzekering

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
3 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
3 uur geleden, autoverzekering

"Ik heb gehoord dat jullie bedrijf een goed bedrijf is. Gr, Ibrahim"

Meneer Kwara uit GELEEN
7 uur geleden, autoverzekering

"."

Anoniem uit MARSUM
8 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk verzekeren via internet "

Meneer Meijers uit OOSTERHOUT NB
9 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Meneer Sebbar uit ROTTERDAM
18 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke informatie Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-23, autoverzekering

"Goodkooper"

Meneer Antolak uit VLAARDINGEN
2020-02-23, autoverzekering

"ALLES DUIDELIJK JAREN LANG GEBRUIK IK OM IETS VOOR JEZELF TE VINDEN BEST HANDIG WEBSITE ZEG "

Meneer PLACHIMOWICZ uit ROTTERDAM
2020-02-23, autoverzekering

"Top"

Mevrouw Engel uit ZAANDIJK
2020-02-23, autoverzekering

"duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Ackermans uit VELDDRIEL
2020-02-22, autoverzekering

"Alles is top"

Meneer Agovic uit HEEMSTEDE
2020-02-22, autoverzekering

"Gewoon goed."

Anoniem uit HARDENBERG
2020-02-22, autoverzekering

"alles was duidelijk"

Meneer Moonen uit SITTARD
2020-02-22, autoverzekering