Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Deze belasting betaal je eenmalig bij het kopen van een personenauto, bestelbus of motor. Ook als je het voertuig uit het buitenland importeert. Niet iedereen betaalt hetzelfde bedrag aan bpm. Dit hangt namelijk van het voertuig af.

Hoe wordt bpm berekend?

Hoeveel bpm je betaalt, hangt af van welke auto, bestelbus of motor je hebt. Bij het vaststellen van het bpm-bedrag kijken verzekeraars naar de nieuwwaarde van je auto (ook wel cataloguswaarde genoemd). Of je de auto nieuw of tweedehands hebt gekocht, maakt voor de berekening niet uit. Het volledige bpm-bedrag vind je terug op het kentekenbewijs deel I. 

De hoogte van de bpm wordt gebaseerd op de CO2 uitstoot van je auto. Hoe schoner je auto, hoe minder bpm je betaalt. Vanaf januari 2020 moet je ook met een elektrische auto bpm betalen. Als je diesel rijdt, betaal je een dieseltoeslag. 

Bpm en je autoverzekering

Als je een autoverzekering afsluit, kijken verzekeraars ook naar de cataloguswaarde van je auto. Hoe hoger je bpm, hoe hoger de cataloguswaarde en hoe meer bpm je betaalt. Bij het vergelijken van je autoverzekering zie je meteen bij welke verzekeraar je het beste uit bent.

Pak je voordeel als ondernemer

Ben je ondernemer? En heb je bijvoorbeeld een bestelbus voor je bedrijf gekocht? Dan mag je de bpm terug vragen bij de Belastingdienst. Dit doe je door je voertuig voor een lager bedrag te verzekeren. De bpm is dan losgekoppeld van de cataloguswaarde. Normaal wordt de bpm meegerekend in de cataloguswaarde en verzeker je het voertuig dus voor een hoger bedrag. Als ondernemer kun je je bestelauto voor een lager bedrag verzekeren, waardoor je elke maand minder premie betaalt.

Praat mee2 Reacties op “Wat is bpm?”
  1. MarkvW schreef op 

    Denk dat deze zin er wel uit kan aangezien we al in 2020 beland zijn:

    “Als je een elektrische auto koopt, hoef je tot en met 2020 helemaal geen bpm te betalen.”

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Vlot, duidelijk en gemakkelijk
10