Wie vergoedt schade bij gebruik Valet Parking?
Tip een vriend:

Wie vergoedt schade bij gebruik Valet Parking?

Valet Parking is een luxe parkeerservice die vooral op vliegvelden wordt aangeboden. Heel handig dat iemand anders je auto wegbrengt en weer ophaalt. Maar hoe zit het als je je auto met schade terugkrijgt of als je auto wordt gestolen? Wie betaalt dan de schade?

FB_valetparking

Zo werkt Valet Parking

Op vliegvelden, bij dure hotels en restaurants kun je vaak gebruikmaken van Valet Parking. Je geeft je auto bij aankomst af aan een medewerker van het Valet Parkingbedrijf. Hij of zij parkeert je auto op een parkeerterrein. En na afloop van je vakantie of dinert staat je auto weer voor je klaar. Dit klinkt ideaal maar als je auto schade oploopt, is het lastig te bewijzen wie die heeft veroorzaakt.

Schade tijdens rit naar parkeerterrein

Op het moment dat je je auto afgeeft, wordt de auto gecontroleerd op eventuele schade. Want het Valet Parkingbedrijf wil natuurlijk niet opdraaien voor schade die je auto al had. Als een medewerker van het bedrijf schade veroorzaakt terwijl hij of zij in jouw auto rijdt, is het Valet Parking bedrijf hiervoor aansprakelijk. Deze bedrijven zijn verzekerd voor dit soort schades. Het lastige is alleen dat jij niet aanwezig was toen de schade ontstond. En hoe toon je aan dat de schade tijdens de rit naar het parkeerterrein is veroorzaakt? De enige getuige is de medewerker van het bedrijf zelf. Als hij of zij ontkent, kun je dat zelf moeilijk bewijzen.

Schade op het parkeerterrein

Voor schade die is veroorzaakt terwijl de auto op het parkeerterrein stond, zijn Valet Parkingbedrijven niet aansprakelijk. Daarvoor moet je dus bij je autoverzekeraar zijn. Maar of je de schade vergoed krijgt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
Met een WA + volledig cascoverzekering (Allrisk) krijg je deze schade vergoed. En met een WA beperkt cascoverzekering alleen als je kunt aantonen dat de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, botsing met dieren of natuurgeweld. Heb je alleen een WA-verzekering dan ben je voor deze schade niet verzekerd.

Diefstal

Ook voor diefstal van je auto zijn Valet Parkingbedrijven niet aansprakelijk. Dus ook dan hangt het van je autoverzekering af of je de schade vergoed krijgt. Alleen WA + beperkt Casco- of WA + volledig cascoverzekeringen dekken diefstal van je auto, een WA-verzekering niet. Tenzij je via Independer de gratis diefstaldekking bij je WA-verzekering hebt gekregen.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Wie vergoedt schade bij gebruik Valet Parking?”

 1. Lijon schreef op 

  Beste Rianne,
  Ik heb jouw stuk gelezen over “Wie vergoedt schade bij gebruik valet parking”. Mijn vraag is waar die bevindingen op gebaseerd zijn? Ik wil mogelijk een stuk hierover schrijven voor mijn studie en ik kan niet direct iets duidelijks vinden in de huidige wetgeving of rechtspraak. Kun jij mij misschien in de goede richting wijzen?
  Alvast bedankt.

 2. Beste Lijon,

  Er bestaat helaas geen wet- en regelgeving rondom valet-parking. Dat is een van de redenen dat we dit artikel hebben geschreven. We willen mensen er van bewust maken dat het goed is om stil te staan bij de risico’s van valet-parking. Het kan behoorlijk lastig zijn om aan te tonen dat het bedrijf aansprakelijk is voor je schade en als dat niet lukt blijf je er zelf mee zitten.

  Voor de informatie in dit artikel hebben we de algemene voorwaarden van verschillende valet-parking bedrijven gelezen. De voorwaarden kunnen per bedrijf verschillen. Als je voor je studie meer informatie wilt, adviseren we je om de bedrijven die valet-parking aanbieden hierover te benaderen. Zij weten bijvoorbeeld ook hoe dit er in de praktijk aan toe gaat.

  Veel succes met je studie!

 3. Eef schreef op 

  Bij valer parking geef je eingenlijk je sleutels vrijwillig af ,wat gebeurt er als ze dan met je auto er van door gaan.valt dit dan ook onder gewone diefstal? Je heb tenslotte wel de sleutel afgegeven.

  1. Beste Eef,

   De meeste Valet Parkingbedrijven hebben in de voorwaarden staan dat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden bij diefstal van de auto. Ik raad je aan om contact op te nemen met je verzekeraar die kan je vertellen of je wel of niet verzekerd bent voor diefstal in dit geval. Het ligt echt aan je polisvoorwaarden of je wel of niet je diefstalschade vergoed krijgt.

 4. Eef schreef op 

  Voor diefstal zijn wij verzekerd maar is dat ook in dit geval omdat je de sleutel afgeeft?

  1. Beste Eef,

   Dit is per verzekeraar verschillend ik kan je daarom geen duidelijk antwoord geven. Ik raad je aan om contact op te nemen met je verzekeraar. Die kunnen je precies vertellen hoe dit in je polisvoorwaarden beschreven staat en of je dan wel of niet je diefstalschade vergoed krijgt.

 5. P. Blonko schreef op 

  Een vriend van mij is net teruggekomen van een korte vakantie, wat blijkt, onderweg van het afgiftepunt naar de parkeerplaats is de Valetmedewerker met het voertuig tegen een paal aangereden. Hier zijn foto’s van en het bedrijf geeft ook toe wat er heeft plaatsgevonden. De auto is “total loss” en de schade (puur sprekend over de schade aan de auto en niet alle andere bijkomstige) bedraagt meer dan 6500 euro. Het bedrijf geeft ook aan niet aansprakelijk te zijn voor de geleden schade, verwijst naar de zogenaamde onduidelijke voorwaarden en naar de verzekering van de eigenaar.

  Wat zou in dit geval het meest verstandige zijn om te doen?

  1. Beste meneer/Mevrouw Blonko,
   Wat een vervelende situatie. Wellicht heeft uw vriend een rechtsbijstandsverzekering die hulp kan bieden? Anders is het een mogelijkheid om bij zijn autoverzekering na te gaan of er bijvoorbeeld een schadeverhaalservice bij de verzekering in zit. Als is aan te tonen dat de valetmedewerker zelf de schade heeft veroorzaakt verwacht ik dat dit zeker de moeite waard is.

 6. h h g gottgens schreef op 

  geachte meneer
  ik heb mijn auto citoen xsara 13-LD-RR opVRIJDAG 26-08-2019 geparkeer in uw garage aan de boterdiep 85 te groningen van 06.30 tot 15.45 uur geparkeerd
  Tot mijn verbazing zat er een scheur in mijn voor raam aaan de bestuurders kant hier bij vraag in de camerabeelden op ik heb hier overgebeld entevens moest ik hier aangifte van doen

  m vr g h h g gottgens

  1. Beste meneer Gottgens,

   Wat vervelend dat er een schade is ontstaan tijdens het parkeren. Dat zijn natuurlijk nooit leuke situaties wanneer u terug komt bij uw auto.
   Helaas kan Independer u niet helpen aan de camerabeelden. U kunt deze het beste opvragen bij de garage waar u de auto had geparkeerd. Ik hoop dat u er uit gaat komen met hen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Altijd een duidelijk overzicht van alle voor/nadelen en prijzen. Ook telefonisch contact gehad en goed te woord gestaan. Makkelijkste manier om keuze te maken."

Anoniem uit CUIJK
2020-02-20, autoverzekering

"duidelijke website en gemakkelijk vergelijken tussen aanbieders"

Meneer Gerritsen uit DEVENTER
2020-02-20, autoverzekering

"gelijk overzichtelijk of jouw verzekering erbij zit."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-20, autoverzekering

"Molto serio "

Meneer Moujoud uit LIMMEN
2020-02-20, autoverzekering

"Makkelijk geregeld"

Meneer Bacon uit HEEZE
2020-02-20, autoverzekering

"Werk snel en serieus"

Meneer Al Nasaan uit UTRECHT
2020-02-20, autoverzekering

"easy and clear to choose what I need"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-02-19, autoverzekering

"Top geregeld"

Mevrouw Kerstens uit WAALWIJK
2020-02-19, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-19, autoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2020-02-19, autoverzekering