Wild dier voor je auto; uitwijken of doorrijden?
Deel met een vriend:

Wild dier voor je auto; uitwijken of doorrijden?

Als je weleens met de auto door bosrijk gebied rijdt ken je ze wel: waarschuwingsborden voor overstekend wild. En die staan er niet voor niets. Alleen al op de Veluwe zijn de afgelopen drie maanden ruim 200 wilde zwijnen aangereden. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Wildbeheereenheid Veluwe. In heel 2016 waren dit er 306. Het lijkt daar dit jaar dus veel vaker voor te komen. Wat zou jij doen als je een wild zwijn of een ander dier voor je auto krijgt?

Aanrijding met loslopend wild

Rij je een wild dier aan en is je auto beperkt casco of allrisk verzekerd? Dan krijg je je autoschade gelukkig vergoed. Goed om te weten dat een schade-expert van je verzekeraar altijd onderzoekt of je schade door een wild dier is veroorzaakt. Maar wil je het dier ontwijken, en rij je hierdoor tegen een boom, vangrail of andere auto? Dan krijg je helemaal niets vergoed als je auto beperkt casco verzekerd is. Dat klinkt misschien vreemd. Zeker als je dacht er goed aan te doen om het dier te ontwijken.

Uitwijken vaak moeilijk te bewijzen

Toch is de reden hiervan logisch. Als je uitwijkt voor een dier, dan kun je dit achteraf bijna niet bewijzen aan je verzekeraar. Want er zitten dan geen haren of bloed van het dier op je auto. Als verzekeraars hier soepeler mee om zouden gaan, is de kans op fraude groter. Iemand die van de weg raakt en tegen een boom komt, kan dan altijd zeggen dat hij moest uitwijken voor een hert. En een stijging van het aantal fraudegevallen zorgt uiteindelijk vaak weer voor een hogere premie.

Tips van de Dierenbescherming

Een wild dier rij je natuurlijk niet met opzet aan. Daarom vroegen wij Femmie Smit van de Dierenbescherming hoe je dit het beste kunt voorkomen. “Het begint allemaal met preventieve maatregelen door gebieds- en wegbeheerders”, zegt zij. “Vooral langs provinciale en lokale wegen kan nog veel verbeterd worden. Denk bijvoorbeeld aan hekken en rasters, maar ook aan wildoversteekplaatsen en waarschuwingssystemen langs de weg.” Ook zelf kun je veel doen om de kans verkleinen. Vier tips van de Dierenbescherming:

  • Weet in welke gebieden veel (groot) wild voorkomt.
  • Let goed op waarschuwingsborden.
  • Hou je aan de snelheidslimiet (hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg).
  • Rij tussen zonsondergang en zonsopkomst extra voorzichtig. De kans op een ongewenste ontmoeting met een wild dier is dan het grootst.

Wat als dit in het buitenland gebeurt?

Als je deze zomer met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, kan er natuurlijk ook opeens een wild dier voor je auto springen. Als je hiervoor verzekerd bent, geldt dat ook in alle landen die op je groene kaart staan. Maar hoe bewijs je dat je tegen een wild dier bent aangereden, en niet tegen een paaltje? Bas Kooijman, schadebehandelaar bij Independer, legt het uit: “Per situatie kan dit verschillen. Ik adviseer daarom altijd om foto’s van de situatie te maken. Hierop moeten het dier, je auto en de schade zichtbaar zijn. Maar vorig jaar sprak ik ook een klant die in Frankrijk een ree had aangereden. Helaas had hij geen foto’s gemaakt, en omdat de auto er niet zo fris meer uitzag had hij deze al gewassen. Terug in Nederland kon een expert gelukkig toch nog vaststellen dat het om een aanrijding met een wild dier ging.”

Lees meer over: autoverzekering

Geschreven door: Steffen Broeders, Marketing

Reacties

Één reactie op “Wild dier voor je auto; uitwijken of doorrijden?”

  1. Remon Visser schreef op 

    Juist rond zonsondergang en zonsopkomst worden dieren actief of zoeken hun rustplaats op aan de andere kant van de weg. Rij dan extra rustig en scan met je ogen voortdurend de bermen links en rechts. Dit houdt je wakker en scheelt enorm. Als een dier oversteekt, rem dan stevig zolang niemand achter je rijdt, zonder heftige stuurbeweging te maken.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Wat een Snelle service. Binnen 2 dagen had ik de polis in huis. De communicatie was zeer duidelijk en de gezondheidsverklaring was gemakkelijk in te vullen"

Anoniem uit UTRECHT
2017-08-31, overlijdensrisicoverzekering

"Simpel, duidelijk en straight forward verzekeren!"

Mevr. I.R. Munk-de Ruiter uit ALMELO
2017-09-20, autoverzekering

"Super website, gemakkelijk verzekeringen te vergelijken en na de keus te hebben gemaakt gemakkelijk de verzekering af te sluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-09-21, woonverzekering

"Heel erg makkelijk, snel en je hoeft zelf verder niets te doen."

Dhr. A. .G. Olgun uit ROTTERDAM
2017-08-22, autoverzekering

"Super snel geregeld heel bijl mee."

Anoniem uit VAASSEN
2017-10-05, autoverzekering

"prima en duidelijk."

Dhr. J. Geurtsen uit APELDOORN
2017-09-05, autoverzekering

"Ging lekker snel"

Dhr. D.A. Cathalina uit TILBURG
2017-09-06,

"omdat jullie zeggen dat ik me nu geen zorgen meer hoeft te maken. ik ga ontspannen de weg op "

Anoniem uit HOUTEN
2017-10-12, autoverzekering

"Helder en duidelijke berichtgeving. Prima."

Anoniem uit BREDA
2017-09-15, overlijdensrisicoverzekering

"Snel helder en laagste prijs!"

Anoniem uit HENDRIK-IDO-AMBACHT
2017-09-29, autoverzekering

"Snel, duidelijk en voordelig."

FS uit ZWOLLE
2017-09-13,

"goede hulp en service"

Dhr. B. van Eijck uit DORDRECHT
2017-10-03, autoverzekering

"Makkelijk en snelle service!"

Anoniem uit BENEDEN-LEEUWEN
2017-08-29, autoverzekering

"Site zeer overzichtelijk en fijn om te doorlopen, nooit problemen mee gehad!"

Dhr. van Asseldonk uit VEGHEL
2017-08-29, beste-in-1-pakket

"Geeft een overzicht of het nog voordeliger kan."

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-09-27, reisverzekering