Wintersportvakantie in het buitenland: hoe zit het met winterbanden en je autoverzekering?
Tip een vriend:

Wintersportvakantie in het buitenland: hoe zit het met winterbanden en je autoverzekering?

Het is december en wellicht vallen binnenkort de eerste sneeuwvlokken in Nederland. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de aankomende winter. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke regels er op het gebied van winterbanden en sneeuwkettingen gelden voor de omliggende landen. Ook hebben wij gecheckt wat de gevolgen zijn voor de dekking van je autoverzekering als je een ongeluk krijgt terwijl je auto geen winterbanden heeft.

Hieronder vind je een overzicht van de regels met betrekking tot winterbanden, sneeuwkettingen en de aansprakelijkheid bij schade. Op de website FlyDriveVakantie.com vind je een overzicht van de meest voorkomende verkeersovertredingen en hoe zwaar deze bestraft worden.

Nederland

In Nederland is het rijden met winterbanden niet verplicht. Wel is het onder winterse omstandigheden aan te raden.

Duitsland

In Duitsland ben je verplicht om je auto-uitrusting aan te passen aan de (winterse) omstandigheden. Dat betekent dat je in winterse omstandigheden winterbanden nodig hebt. Ook is het verplicht om ruitensproeimiddel met antivries te hebben. Je riskeert bij overtreding een boete van 40 euro. Als je betrokken bent bij een ongeval bij winterse omstandigheden terwijl je op zomerbanden rijdt, kun je in Duitsland (gedeeltelijk) aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

België

In België zijn winterbanden niet verplicht. In sommige delen van België zoals de Belgische Ardennen en Belgische Eiffel is het in de winter raadzaam.

Luxemburg

In Luxemburg gelden ongeveer dezelfde regels als in Duitsland qua winterbanden.  Dit betekent dat je bij winterse omstandigheden winterbanden moet hebben. Net als in België is het in de Ardennen onder alle omstandigheden aan te raden om winterbanden te hebben.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet altijd verplicht. Als winterbanden verplicht zijn, staat dit met borden aangegeven. Dit is meestal het geval in de bergen.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt tussen 1 november en 15 april een verplichte winteruitrusting voor je auto. In die periode moet je auto dus op winterbanden rijden. Heb je geen winterbanden onder je auto of hebben je banden onvoldoende profiel (minimaal 4 mm of 5 mm voor diagonaalbanden)? Dan riskeer je een boete van 35 euro. Als je betrokken bent bij een ongeval kan de boete zelfs oplopen tot  5.000 euro.

Sneeuwkettingen

Naast het hebben van winterbanden, kan het hebben van sneeuwkettingen nodig of in sommige gevallen verplicht zijn. De wegen waarop sneeuwkettingen verplicht zijn, worden aangegeven met onderstaand verkeersbord:

bord sneeuwkettingen verplicht

Winterbanden en je autoverzekering

In Nederland maakt het voorlopig nog niet uit of je in winterse omstandigheden met winter- of zomerbanden rijdt. Als je in Duitsland betrokken raakt bij een ongeval, zijn Duitse rechters en verzekeraars van mening dat een bestuurder die in winterse omstandigheden geen winterbanden gebruikt nalatig is. Bij schade wordt er dan een kleiner bedrag uitgekeerd. Ook als de automobilist buiten zijn schuld betrokken is geraakt bij een ongeval. Als de schade voorkomen of beperkt had kunnen worden met winterbanden, is de automobilist voor een deel schuldig

 

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

11 Antwoorden op “Wintersportvakantie in het buitenland: hoe zit het met winterbanden en je autoverzekering?”

 1. Paul Maessen schreef op 

  Duitsland: De wetgever heeft het begrip “winterse omstandigheden” niet nader omschreven. Dat veroorzaakt “ruis” in de oordeelsvorming van de politie op locatie of de rechter later. 4-seizoenenbanden, of M/S met sneeuwindicatie, zijn sowieso toegestaan, zonder enige discussie. Oostenrijk: Sneeuwkettingen voor de aangedreven wielen moeten in de auto aanwezig zijn.

 2. Hans T schreef op 

  Winterbanden verplicht, vind ik prima.
  Hoe zit dat met all season banden?

  1. Paul Maessen schreef op 

   4-seizoenenbanden = All seasons

   1. Pieter schreef op 

    Wil je zeker zijn, kies dan altijd voor banden met een M/S indicatie (ook bij all-season). Dan voorkom je altijd discussie onderweg.

 3. Ad Wamsteker schreef op 

  Hoe zijn de voorschriften mbt. winterbanden in de UK?

  1. Michiel Ummels (Independer.nl) schreef op 

   Beste Ad,

   In het Verenigd Koninkrijk zijn winterbanden net als in Nederland niet verplicht. Op dit vlak zijn er dan ook geen richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. Uiteraard is het wel verstandig om op te letten of je banden geschikt zijn voor de omstandigheden die je onderweg tegen denkt te komen

   Groet Michiel Ummels
   Independer

 4. C.F. H. Ief schreef op 

  En hoe zit het met All seasonbanden?

 5. Michiel Ummels (Independer.nl) schreef op 

  Beste heer of mevrouw Ief,

  Ter aanvulling op de nuttige toevoegingen van Paul en de vraag van Hans hieronder een korte toelichting over welke banden zijn toegestaan in Duitsland en wat onder winterse omstandigheden wordt bedoeld.

  Hoewel de definitie “winterse omstandigheden” niet sluitend is wordt het in het algemeen ijs en sneeuw op de weg als winterse omstandigheid aangeduid.

  Volgens de Duitse wetgeving gelden winterbanden, M+S-banden en all weather-banden (vierseizoenenbanden) inderdaad als geschikte banden in winterse omstandigheden. Deze banden hebben een sneeuwvlokjessymbool of een M+S-logo. Eigenlijk zijn M+S-banden bedoeld voor het rijden door modder en sneeuw. Alleen als er op zo’n band ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, geldt de band als allround winterband. Het M+S-logo is te vinden op alle winterbanden, vierseizoenenbanden en soms zelfs op zomerbanden, en zegt eigenlijk weinig over de eigenschappen van de band als winterband. Maar voor de Duitse wetgever zijn ze goed genoeg om aan de wettelijke definitie van winterband te voldoen.

  Met vriendelijke groeten,

  Michiel Ummels
  Independer

 6. Gerrit Dekker schreef op 

  Ik ben op zoek gegaan naar informatie over het al dan niet verplicht hebben van winterbanden in Duitsland. Wat ik vind is dat deze in winterse omstandigheden verlicht zijn. Van winterse omstandigheden is sprake bij gladheid door sneeuw of ijzel, ijzel of sneeuwmodder.
  Volgens mij kun je dan stellen dat wanneer er geen sprake is van wintérse omstandigheden, bijvoorbeeld de temperatuur is boven nul en het is droog of het regent bij een temperatuur boven nul, dat er dan geen sprake is van winterse omstandigheden en je dan ook geen winterbanden hoeft te hebben.
  Is mijn redenering juist?
  De reden van het zoeken naar informatie is dat iemand een paar dagen naar Duitsland wil (Berlijn) en dan de vraag kwam of winterbanden nodig zijn. Ik zag bij de weersvoorspellingen dat het in de komende dagen ongeveer 4 graden wordt met wat regen.

  1. Beste Gerrit Dekker,

   In Duitsland zijn winterbanden inderdaad verplicht bij winterse omstandigheden zoals u ook omschrijft in uw bericht. Als er geen sprake is van winterse omstandigheden, dan hoeft u dus ook geen winterbanden te hebben. Wij raden u wel aan om de weersvoorspellingen dan goed in de gaten te houden.

   1. Gerrit Dekker schreef op 

    Beste Astrid,
    Bedankt voor het gegeven antwoord.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Blijft een super bedrijf!"

Mevrouw van der Zwaan uit UITHOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Je kan makelijk en op de juiste manier je verzekerimg afsluiten "

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"."

Meneer Klein ovink uit APELDOORN
2020-01-16, autoverzekering

"Great service"

Meneer Phung uit KOOG AAN DE ZAAN
2020-01-16, autoverzekering

"Independer maakt het de consument makkelijk!"

Meneer Bax uit DUIVEN
2020-01-16, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit HARKSTEDE
2020-01-16, autoverzekering

"Duidelijk, overzichtelijk en makkelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, autoverzekering

"Perfect om direct te kunnen zien welke site het voordeligst is en je kan het direct invullen."

Meneer Smolders uit MAASSLUIS
2020-01-15, autoverzekering

"De snelle reactie "

Mevrouw Goossens uit UDEN
2020-01-15, autoverzekering

"Easy to get an insurance "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en eenvoudig af te sluiten"

Anoniem uit KATWIJK ZH
2020-01-15, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk een betaalbare en goede verzekering gevonden!"

Meneer Vlasblom uit BREDA
2020-01-15, autoverzekering