Wonen in buitenland, auto in Nederland. Kan dat?
Tip een vriend:

Wonen in buitenland, auto in Nederland. Kan dat?

Als je naar het buitenland bent verhuisd, kan het soms handig zijn om een auto in Nederland te hebben. Maar kan en mag dit wel? Wij leggen het je uit.

Autoverzekering in Nederland

Woon je in Nederland dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet gebruikmaakt van de auto. Zodra jij officieel de eigenaar van de auto bent (hij staat op jouw naam) moet je een autoverzekering afsluiten.

De enige manier om eronder uit te komen, is de auto schorsen. Dat wil zeggen dat je aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer doorgeeft dat je tijdelijk geen gebruikmaakt van de auto. Je mag er dan niet in rijden en de auto mag ook niet op de openbare weg staan. Alleen in dat geval hoeft je auto niet verzekerd te zijn, je kunt je verzekering tijdelijk stopzetten (opschorten). Normaal gesproken is het geen probleem om je auto na de schorsing weer te verzekeren. Maar dat is het wel als je bent verhuisd naar het buitenland.

Autoverzekering afsluiten als je in het buitenland woont

Als je naar het buitenland verhuist, moet je dit altijd doorgeven aan je verzekeraar. Doe je dit niet dan is je verzekering niet geldig. Maar dat is hij ook niet als je het wel doorgeeft. Want je kunt je auto niet verzekeren als je niet in Nederland woont. Er is geen verzekeraar die dat doet. Het komt er dus op neer dat je autoverzekering wordt beëindigd, zodra je je in Nederland uitschrijft en je officieel vestigt in het buitenland. Omdat je geen andere autoverzekering kunt afsluiten, heeft het ook geen zin om een auto op jouw naam aan te houden in Nederland.

Autoverzekering op naam van iemand anders

Dit probleem is eigenlijk niet op te lossen. Ook niet door een autoverzekering te laten afsluiten door een vriend of familielid in Nederland. Want dan loop je weer tegen een nieuw probleem aan. Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar altijd naar de relatie tussen de eigenaar (kentekenhouder), diegene die de verzekering afsluit en de regelmatige bestuurder van de auto. Deze mogen verschillend zijn bij bijvoorbeeld partners en soms ook bij kinderen die op hetzelfde adres wonen. Andere mogelijkheden zijn er niet. Dus wonen de eigenaar, de aanvrager en regelmatige bestuurder niet op hetzelfde adres dan kun je de auto niet verzekeren.

Alternatieven

Moet je regelmatig in Nederland zijn en is een auto wel handig, rijd dan met je eigen auto vanuit het buitenland naar Nederland. Je mag in Nederland maximaal zes maanden per jaar rijden in een auto met buitenlands kenteken. Of huur een auto hier als je met het vliegtuig of met de trein komt. Je kunt ook een auto proberen te lenen van familie of vrienden.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

128 Antwoorden op “Wonen in buitenland, auto in Nederland. Kan dat?”

 1. Toon schreef op 

  Graag reactie op de volgende situatie:
  een kennis van mij (Nederlandse nationaliteit) woont in het buitenland (dus niet ingeschreven in NL) en wordt enig erfgenaam van ondermeer een auto met Nederlands kenteken en idem autoverzekering.
  Bedoeling is dat de auto op termijn wordt verkocht, maar voorlopig beschikbaar moet zijn in verband met afwikkeling erfenis.
  wat zijn de mogelijkheden om het kenteken op naam van de kennis te zetten en een WA verzekering af te sluiten zodat de auto tijdens bezoeken aan Nederland gebruikt kan worden.

  1. Beste Toon,

   Voor uw kennis is het niet mogelijk om de auto op zijn naam te registeren en te verzekeren. Dit omdat hij niet in Nederland ingeschreven staat. Vaak kennen verzekeraars een periode waarbij de verzekering op de overledene mag doorlopen om de erfenis af te wikkelen. Uw kennis kan het beste contact opnemen met de verzekeraar om dit na te vragen. Daarnaast kan hij ook het beste contact opnemen met een notaris om eventueel een Europese erfrechtverklaring te verkrijgen. Daarmee kan hij aantonen dat hij erfgenaam is en zijn er geen aanvullende administratieve handelingen of juridische procedures meer nodig.

   1. Wim schreef op 

    Hallo
    Ik heb een auto gekocht in Nederland wilde die overschrijven met mijn Nederlandse id kaart maar dat ging niet er zat een blokkade op zeiden ze maar had alles al afgerekend met de oude eigenaar en die geeft het geld niet terug mijn bedrijfje is in nl waar zelf woon ik nu in België
    Wat ken ik hier aan doen zo dat ik deze auto toch op naam ken zetten bij de rdw in nl
    Graag hoor ik nog van u
    Mvg Wim

    1. Beste Wim,

     Wat onhandig dat u de auto niet op uw naam kunt zetten. Helaas hebben wij hier verder geen informatie over. Ik raad u aan om contact op te nemen met de RDW om uit te zoeken hoe u de auto alsnog op uw naam kunt zetten.

 2. Marielle schreef op 

  Hallo,

  Wij zouden onze auto willen meenemen naar het buitenland voor een jaar. Wij houden onze woning aan en zullen dus ook ingeschreven blijven.
  De verzekering zegt maximaal 6 maanden per jaar in het buitenland. Nu zullen wij in juli weggaan. Dus zullen 6 maanden in 2016 in het buitenland zijn en 6 maanden in 2017. Is dit dan volgens de regels? Ik zie namelijk niet staan dat het niet langer dan 6 maanden aaneengesloten mag zijn, maar 6 maanden per jaar. Kunt u mij hier meer over vertellen?

  Bvd
  Marielle

 3. Beste Marielle,

  De voorwaarden over verblijf met de auto in het buitenland verschillen per verzekeraar. Om welke verzekering gaat het? Dan zoek ik graag voor u uit wat er precies met 6 maanden per jaar wordt bedoeld.

 4. Marielle schreef op 

  Momenteel zijn we verzekerd bij verzekeruzelf.nl. Maar daar is de periode korter van 6 maanden. Allsecur geeft wel aan op hun site dat het 6 maanden per jaar mag. We zouden sowieso moeten overstappen naar een andere maatschappij.

 5. Beste Marielle,

  Ik heb het even nagevraagd bij Allsecur en zij geven aan dat zij bedoelen dat klanten maximaal voor 6 maanden aaneengesloten in het buitenland mogen zijn met de auto. Een half jaar in 2016 en een half jaar in 2017 is niet de bedoeling. Niet alleen omdat de aaneengesloten periode dan veel langer is, maar ook omdat zij liever niet hebben dat klanten regelmatig voor een langere tijd naar het buitenland gaan met de auto. Zij geven aan dat het afhandelen van schades waarbij een buitenlandse partij betrokken is veel meer gedoe is dan het afhandelen van een schade waarbij alleen Nederlandse partijen betrokken zijn.

  Bij de meeste verzekeraars geldt een maximum van 6 maanden aaneengesloten. Ik weet niet of Nationale Nederlanden er voordelig voor u uitkomt, maar ik denk dat u de situatie daar wel zou kunnen voorleggen. Voor zover ik weet gaan zij hier het meest soepel mee om. Als ik u nog ergens bij kan helpen hoor ik het graag.

 6. Marielle schreef op 

  Bedankt voor de tip. Ik ga bij N.N. informeren.

  Hoe zou ik in mijn recht staan als ik na een half jaar buitenland overstap naar een andere maatschappij. Dan begint het jaar weer opnieuw.

  Ik vind het erg lastig. Ook op google lees ik weinig ervaringen hierover, terwijl er toch zeker veel mensen voor een jaar naar het buitenland gaan.

  Ik hoor graag jullie advies betreffende overstap na een half jaar.

  Bvd
  Mariëlle

 7. Beste Mariëlle,

  Het is lastig om hier een uitspraak over te doen. In het algemeen geldt dat verzekeraars niet zo staan te springen om auto’s waarmee in het buitenland wordt gereden. Bovendien hebben verzekeraars het liefst dat u voor een langere periode klant blijft en niet dat u na een half jaar al overstapt naar een andere verzekeraar. Als u aangeeft dat u de auto dus alleen voor een half jaar wilt verzekeren en in die periode in het buitenland rijdt zal het lastig worden om een verzekeraar te vinden die dit accepteert. Bovendien zult u de tweede verzekering dan vanuit het buitenland moeten regelen, wat ook niet ideaal is.

  Als u een verzekeraar kunt vinden die ermee akkoord gaat dat u de auto voor een jaar mee naar het buitenland neemt, kunt u daar waarschijnlijk beter voor kiezen.

  Hoe andere mensen een jaar lang met een auto naar het buitenland gaan is ons ook niet duidelijk. Over het algemeen kan dit namelijk niet langer dan 6 maanden bij verzekeraars, vaak zelfs maar 2 of 3 maanden. Hier kunnen wij u dus helaas niet bij helpen.

 8. Gokhan schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een auto verzekering in NL en ga binnenkort verhuizen naar het buitenland (dus ik schrijf me uit in Nederland) heeft dit gevolgen voor mijn auto en auto verzekering? Ik laat de auto achter zodat familie die kan gebruiken en ik zelf als ik weer eens in Nederland ben.

  Bvd,

  Gokhan

 9. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste Gokhan,
  Ja, dit heeft gevolgen voor de autoverzekering. Verzekeraars stellen een Nederlands woonadres over het algemeen verplicht. Ook bent u niet meer de regelmatige bestuurder, die moet wel bekend zijn bij de verzekeraar. Ik raad u aan om even contact met uw verzekeraar of tussenpersoon op te nemen wat de mogelijkheden zijn.

 10. Harry Coppens schreef op 

  Verzekeraars stellen een Nederlands woonadres over het algemeen verplicht.
  Weet u welke verzekeraar dat niet verplicht stelt (een verzekeraar die Europees denkt en handelt) ? En wat betekent ‘woonadres in Nederland’. Ik heb wel een woonadres voor als ik in Nederland ben, maar ik ben nog niet op dat adres ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.
  Mijn verblijf in het buitenland was tijdelijk en ik kom binnenkort weer terug. Kan de verzekeraar besluiten om mijn verzekering voor die maanden te handhaven of is de verzekeraar (wettelijk) verplicht om een adres in Nederland te eisen?

 11. Beste Harry,

  Wij hebben dit voor u uitgezocht. De verzekeraar Centraal Beheer Achmea is minder streng, maar zij hebben wel een aantal voorwaarden:
  -U moet een correspondentieadres in Nederland hebben.
  -Het moet gaan om een Nederlands kenteken.
  -De premiebetalingen moeten worden gedaan vanaf een Nederlands IBAN nummer.
  -Alle communicatie is in het Nederlands.

  Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u het beste telefonisch een aanvraag bij Centraal Beheer Achmea doen. Zo kunt u uw persoonlijke situatie uitleggen.

  1. Jos schreef op 

   Helaas is dit niet correct. Centraal Beheer verstrekt geen autoverzekering op basis van bovenstaande voorwaarden. Centraal Beheer past dezelfde regels toe, verschilt dus niet van andere verzekeraars en laat daardoor vele expats die een huis in Nederland hebben in de kou staan.

 12. Simone Talens schreef op 

  Wij wonen in het buitenland. Zijn ook uitgeschreven maar hebben in Nederland een huis. Nu willen we een auto kopen voor als we in Nederland zijn. Als we dit willen doen, hoe kunnen we dan het beste te werk gaan?
  Alvast bedankt

 13. Harry Coppens schreef op 

  Na mijn bericht hierboven heb ik mijn situatie (ingeschreven in Portugal, verblijf vaak in Nederland en heb een Nederlandse auto) voorgelegd aan mijn autoverzekeraar (OHRA). De OHRA schrijft terug: ‘Het is geen probleem uw autoverzekering voort te zetten. Wij hebben hiervoor een regeling getroffen in onze polisvoorwaarden zolang het voertuig binnen de EU is.’
  Met of zonder huis in Nederland kan de auto dus gewoon verzekerd blijven, zo blijkt. Of en hoe andere verzekeraars dit oplossen weet ik niet.

 14. Harry Coppens schreef op 

  En zo even reageerde Centraal Beheer op dezelfde vraag: kan mijn auto verzekerd zijn als ik in Portugal woon?
  Antwoord:
  U mag uw auto verzekeren onder bepaalde voorwaarden
  – Uw auto moet een Nederlands kenteken hebben
  – U moet een Nederlands correspondentieadres hebben
  – U auto moet in Nederland blijven (Vakantie naar buitenland mag natuurlijk)
  – Binnen 6 maanden moet u in Nederland ingeschreven staan
  – U moet een Nederlands bankrekeningnummer hebben.

 15. Martin Tack schreef op 

  Ik heb nog een variatie op deze situaties. Een kennis van mij heeft geen rijbewijs. Hij staat ingeschreven in Nederland (woont hier ook). Zijn vrouw heeft wel een rijbewijs maar staat ingeschreven in Tsjechië. Ze komt vaak naar Nederland omdat ze getrouwd zijn.
  Ze willen nu in Nederland een auto kopen en registreren in zijn naam, maar omdat hij niet mag rijden zou zijn vrouw de hoofdbestuurder worden.
  Dus mijn vraag op dit mag, en zo ja hoe dat moet woorden aangevraagd.
  M.v.g.
  Martin

 16. Beste Martin,

  Via Independer is het helaas niet mogelijk voor uw kennis om een verzekering af te sluiten met zijn vrouw uit Tsjechië als hoofdbestuurder. De hoofdbestuurder moet namelijk op hetzelfde adres staan ingeschreven als de aanvrager van de verzekering.

  Mogelijk kunnen zij bij een verzekeraar rechtstreeks wel de mogelijkheden bespreken voor hun specifieke situatie.

  Een andere optie is om als zij hier is een auto te huren. Ze kunnen bijvoorbeeld overwegen om een abonnement op greenwheels te nemen. Dat is misschien eenvoudiger op dit moment.

 17. Harry Coppens schreef op 

  Dit onderwerp blijft mij toch bezighouden. Wat ik wil weten is, WAAROM verzekeraars geen Nederlandse auto van een (in het buitenland ingeschreven) Nederlander die voornamelijk in Nederland rijdt zouden willen verzekeren. Verzekeren is bovendien verplicht voor de houder van het kanteken, dus dit beleid van de verzekeraars zou ertoe leiden, dat je geen Nederlandse auto kunt bezitten en dat lijkt in strijd met de Europese regelgevend m.b.t. het vrije verkeer van personen, goederen en diensten.

  Ik heb het aan verschillende verzekeraars gevraagd, maar geen van hen heeft hierop een antwoord. Soms proberen ze het met ‘ het is wettelijk verboden’ maar dat is niet waar. Dat blijkt alleen al uit het feit, dat het tijdelijk wordt toegestaan.
  Het kan geen risico-kwestie zijn. Ik rijd al sinds jaar en dag schadevrij.
  Ik ben erg benieuwd of iemand een steekhoudend argument heeft gehoord van een verzekeraar om niet te verzekeren.
  Independer zoekt het ook niet voor ons uit. Die hebben kennelijk alleen belang bij mensen die wél een verzekering kunnen afsluiten (via Independer).

 18. Beste Harry,

  Wij willen je uiteraard graag helpen, alleen zijn wij geen verzekeraar. Verzekeraars bepalen de regels en wij proberen klanten binnen die regeles zo goed mogelijk te helpen.

  Het is bij ons niet bekend waarom verzekeraars alleen aanvragen accepteren wanneer de aanvrager in Nederland staat ingeschreven. Wij vermoeden dat verzekeraars vooral bang zijn voor gedoe wanneer mensen niet in Nederland staan ingeschreven. Bijvoorbeeld als het gaat om praktische dingen zoals bereikbaarheid, correspondentie, schadeafhandelingen, betalingen en dergelijke.

 19. Kadir schreef op 

  Hoi Independer, heb een vraag over een auto verzekeren in het buitenland. Als je met je auto in het buitenland bent en je schorst hem in NL voor de RDW, mag ik daarmee in het buitenland rijden en ben ik dan nog verzekerd in het buitenland? Of is er een verzekering doe hier dekking voor geeft? Mvg, Kadir

  1. Beste Kadir,

   Helaas is het niet toegestaan om met een geschorst kenteken te rijden, ook niet in het buitenland. Als u naar het buitenland verhuist en de auto mee wilt nemen, kunt u deze uitvoeren. U krijgt dan een buitenlands kenteken en kunt deze ook in het buitenland verzekeren. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

 20. Kadir schreef op 

  Beste Jen,

  Waarom is het niet toegestaan om met een geschorst kenteken in het buitenland te rijden?
  Je bent(rijdt) toch niet op de openbare weg in NL.

  Mvg, Kadir

  1. dirk schreef op 

   Wat ji jin het buitenland doet MOGEN ze zelfs niet bepalen…Ambtenaren sporen niet.

 21. Beste Kadir,

  Dat is zo bepaald door de RDW. Wij gaan er niet over waarom dit zo is, maar het kan ermee te maken hebben dat er dan geen wegenbelasting voor de auto wordt betaald.

 22. Eugene Kors schreef op 

  Beste Harry, independer,

  Ik woon ook in het buitenland (Frankrijk) en heb ook een huis in Nederland. Ik ben verheugd om te lezen dat er verzekeraars zijn die in zo’n geval voor een Nederlands auto een verzekering willen afsluiten. Echter, hoe hebben jullie die auto op je naam kunnen zetten?

  Volgens de RDW is hiervoor in nederlands adres (lees: bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

 23. Dionne schreef op 

  Hallo,
  Ik woon in de USA en ga mij binnenkort (voor een jaar) uitschrijven in Nederland.
  Het schorsen van mijn auto is al gebeurt en hij is dus ook niet verzekerd. Kan de auto in dit geval wel op mijn naam blijven staan, zodat ik hem volgend jaar als ik terug verhuis naar Nederland weer kan verzekeren en gebruiken?

 24. Hi Dionne,

  Als je de auto schorst bij de RDW blijft deze inderdaad gewoon op je naam staan. Als je deze later weer uit de schorsing haalt kun je hem dus weer op je naam verzekeren. Het is wel belangrijk dat de auto al die tijd op eigen terrein staat en niet op de openbare weg. Heel veel plezier nog gewenst in de USA tot je terugkomst.

 25. Ano schreef op 

  Mag je als je in Nederland woont/ingeschreven staat een auto rijden met een Duits kenteken en Duitse verzekering.?

  En wat als je een ongeluk krijgt?

  Groetjes

 26. Beste Ano,

  U kunt dit het beste navragen bij uw Duitse verzekeraar. Het gaat er om dat zij het geen probleem vinden dat u niet in Duitsland, maar in Nederland woont.

  In elk geval is dit andersom niet mogelijk. U kunt geen gebruik maken van een Nederlandse autoverzekering als u niet in Nederland staat ingeschreven.

  Kunt u uw auto niet langer in Duitsland verzekeren nu u in Nederland woont? Dan kunt u er voor kiezen om de auto in te voeren in Nederland en in Nederland te evrzekeren. Bel ons gerust voor informatie op 035-6265544.

 27. Jochem schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik verhuis waarschijnlijk binnenkort naar Zwitserland, en schrijf mij daarbij uit bij de GBA. Ik heb een auto op Nederlands kenteken, maar deze zou ik graag pas een jaar na mijn verhuizing willen overzetten op Zwitsers kenteken (dat mag volgens de Zwitserse wet). De reden hiervoor is dat ik mijn auto wil restaureren, en de Zwitserse keuringsdienst zeer streng is met het keuren van aanpassingen aan auto’s die op een Zwitsers kenteken staan. In het jaar na mijn verhuizing wil ik de auto dus hebben gerestaureerd, voordat de Zwitserse platen erop gaan.

  Nu heb ik begrepen dat het niet mogelijk is om nog verzekerd te zijn als je bent uitgeschreven uit Nederland. Ik weet niet of ik op de juiste plek ben, maar weet u of het mogelijk is om mijn auto nog op Nederlands kenteken in Zwitserland te verzekeren?

 28. Beste Jochem,

  Dat is een goede vraag. Ik heb alleen geen goed antwoord voor u. Of Zwitserse verzekeraars daar een oplossing voor hebben weet ik helaas niet. Heeft u al contact opgenomen met een Zwitserse verzekeraar? Misschien kunnen zij u wel een goed antwoord geven.
  Sorry dat ik u niet verder kan helpen.

 29. Henk schreef op 

  Beste Independer. Ik heb nog een variant op de vraag die je hierboven hebt behandeld, en wel als volgt. Ik woon in het buitenland (wel EU) en ben uitgeschreven in NL. Nu wil ik een 2de-hands auto kopen (met grijs kenteken) in NL en die exporteren naar mijn Land. Hoe doe ik dit? Ik kan niet de auto op mijn naam zetten vanwege geen adres in NL, maar ik zou een zogenaamd Export-formulier kunnen aanvragen bij RDW, maar omdat de auto niet op mijn naam staat, moet ik dan met de verkoper en mijzelf naar RDW om zodoende de auto op mijn naam te krijgen voor de export?
  Alvast bedankt voor een reactie!!
  Henk

 30. Beste Henk,

  Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dat werkt en of dat mogelijk is. Ik zou u adviseren om hier contact over op te nemen met de RDW. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van het inporteren en exporteren van auto’s. U kunt hen telefonisch bereiken op 0900-0739 (10 cent per minuut). Ik hoop dat zij u verder kunnen helpen.

 31. paul markus schreef op 

  Ik en mijn vrouw zijn zelf ingeschreven in Curacao, een land van Nederland. Mijn vrouw woont meer in Nederland dan op Curacao; ons huis in Nederland hebben we gewoon aangehouden.
  Ik heb het koopcontract voor een auto voor haar al getekend. Nu wil ik natuurlijk de auto op haar naam, en dat de wegenbelasting en de verzekering gewoon net als vroeger automatisch van de Nederlands bankrekening gaat. Zij is nog niet uitgeschreven uit Curacao, want daarvoor komt ze daar te weinig, en de man die het zou regelen moest plotsklaps met zijn vrouw naar het ziekenhuis in Colombia. Alles maar tijdelijk op naam van mijn dochter of zoon zetten? Of is er voor Curacao wel een mogelijkheid: ik zal toch niet de enigste zijn? De auto ga ik wel betalen.

 32. Beste heer Markus,

  Voor het op naam zetten en verzekeren van een auto in Nederland moet men ingeschreven staan op een Nederlands adres.

  Als uw zoon en dochter beiden in Nederland ingeschreven staan is het mogelijk het kenteken op zijn of haar naam over te schrijven, alleen moet hij of zij dan ook de auto verzekeren.

  Mocht u hier nog wat aanvullende informatie over willen ontvangen kunt u ons ook altijd even bellen op 0031(0)356265544.

 33. Erik schreef op 

  hallo,
  uit bovenstaande vragen heb ik gedeeltelijk wel al een antwoord gevonden,maar nog niet alles.
  ik heb op het moment 5 autos op mijn naam,3 oldtimer lancias,geschorst,2 onverzekerd,1 verzekerd,een bmw geschorst maar wel verzekerd,en een Toyota,verzekerd,waar ik in rij als ik in nederland verblijf en werk.
  ik woon al 3 jaar in Hongarije,heb daar ook 2 autos op naam. omdat ik mn huurhuis heb opgezegt in nederland,zal ik me ook (moeten) gaan uitschrijven in nederland volgende week.
  wat betekend dit voor mij? worden de verzekeringen dan beeindigd? gaat dat automatisch? blijven alle autos evengoed op mijn naam? aangezien de tenaamgestelde in nederland een adres moet hebben?export is geen optie,de 3 lancias hebben geen apk,dan krijg ik ook geen exportplaten,bovendien kost het een vermogen om deze,en de bmw in te voeren in Hongarije. de bmw gebruik ik in Hongarije,en zal nooit meer terugkeren in nederland.ik betaal daar dan ook de Hongaarse wegenbelasting (tol). ik moet in nederland toch blijven werken aangezien er in Hongarije geen werk is,daarvoor rij ik het hele land door. ik hoor het graag.

 34. Felicia Hitijahubessy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Erik,
  Dat is nog eens een verzameling aan auto’s. Jammer dat u deze niet kunt meenemen.
  Heeft u al besloten wat u met de auto’s wilt doen? Gezien de kosten kan ik mij voorstellen dat u de auto’s niet wilt exporteren.
  De tenaamstelling van de auto zal niet zomaar vervallen. Ook de verzekering zal door blijven lopen als u de verzekeraar niet op de hoogte stelt van de huidige situatie. Wanneer u zich gaat uitschrijven uit Nederland heeft u de mogelijkheid om een correspondentie adres op te geven. Op die manier kunnen de auto’s op uw naam blijven staan en kunt u de schorsing van de voertuigen blijven verlengen. Dit hoeft dus geen problemen op te leveren.
  De verzekeraar is alleen minder flexibel. Een gewone autoverzekering is alleen geldig zolang u in Nederland bent ingeschreven. Verhuist u naar het buitenland? Dan vervalt de dekking. Het is belangrijk dat u dit bespreekt met de verzekeraar. Zij controleren uw verblijfsadres niet waardoor u premie blijft betalen terwijl de dekking niet geldig is. Vooral voor de Toyota is dit belangrijk. Het zal zonde zijn als u premie betaald om vervolgens na een schade te ontdekken dat de auto eigenlijk niet verzekerd is.
  Uit uw verhaal begrijp ik dat u de BMW gebruikt in Hongarije. In de polisvoorwaarden van veel verzekeraars is opgenomen dat de auto niet langer dan drie maanden in het buitenland mag blijven. Wilt u langer in het buitenland blijven? Dan zal de dekking vervallen of zal u gevraagd worden een toeslag op de premie te betalen. Het is daarom uiteindelijk makkelijker om de BMW wel in te voeren als dat mogelijk is.
  Ik hoop uw vraag te hebben beantwoord.

 35. Maite Eckhardt schreef op 

  Een vriend van mij iit spanje werkt nu hier in nederland en wil een auto kopen en verzekering afsluiten etc maar hij heeft alleen bsn nummer en woont tijdelijk in het hotel waar hij werkt dus hij staat niet ingeschreven. Wat voor oplossing is er?

 36. Beste Maite,

  Als uw vriend in Nederland werkt en een BSN-nummer heeft kan hij in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Hiervoor kan hij contact met ons opnemen via 035-6265544.

  Helaas is het afsluiten van een autoverzekering niet mogelijk als hij hier niet ingeschreven staat. De mogelijkheden zijn om een auto van iemand te lenen of ergens te huren voor die periode en anders eventueel het openbaar vervoer.

 37. Fleur schreef op 

  Hallo

  Ik woon in duitsland en heb dus een auto met duits kenteken Ivm ziekte ben ik elke dag bij haar. Mag zij wel in mijn auto rijden in Nederland? Vast bedankt

  Gr fleur

 38. Beste Fleur,

  In principe mag u met uw Duitse auto gewoon in Nederland rijden. U mag uw auto ook uitlenen aan iemand anders om er in te rijden. Houdt er wel rekening mee dat het uitlenen alleen incidenteel mag. Als iemand anders regelmatige bestuurder van de auto is zult u dit door moeten geven aan uw verzekeraar, want zij willen dan graag rekening houden met dit risico in de premie.

  Afhankelijk van om wat voor soort ziekte het gaat is het ook belangrijk om rekening te houden met de rijvaardigheid. Wanneer de ziekte invloed heeft op het rijgedrag raden wij af om auto te rijden. Verzekeraars kunnen een uitkering weigeren als blijkt dat het ongeval is ontstaan omdat de bestuurder niet volledig rijvaardig was op dat moment.

  1. Patrick schreef op 

   Men mag NIET met een voertuig met een Duits kenteken in NL rijden (wel met een Duitse auto met NL kenteken..lol) , u kunt via de belastingdienst voor 2 weken vrijstelling aanvragen.

 39. Jonathan schreef op 

  Beste Independer,

  Eind september / begin oktober ben ik verhuisd naar Belgie (ik werk in Nederland) en ben uitgeschreven in Nederland. In België heb ik mij ingeschreven en heb een rijksregisternummer, echter rij ik nog met mijn Nederlandse auto omdat de auto die ik gekocht heb (Belgische auto bij een Nederlandse dealer) nog een Vignet 705 moet afhalen en gekeurd moet worden voor verkoop voordat ik een Belgische verzekering kan afsluiten op mijn nieuwe auto. Nu heb ik wat meer tijd nodig voordat ik mijn nieuwe auto kan gaan rijden. De verzekering Promovendum in Nederland van mijn (huidige) Nederlandse auto vertelde mij dat mijn auto niet meer verzekerd is (ik betaal nog wel) omdat ik uitgeschreven ben in Nederland, een andere medewerker vertelde mij dat de auto nog 1 weekje in de verzekering kon blijven maar dat is nu te kort. Wat is waar en waar heb ik recht op?
  Momenteel zit ik dus in de knel omdat de auto in Nederland niet meer verzekerd is en de auto ingeschreven in Belgie nog niet kan verzekeren omdat ik afhankelijk ben van de procedures voordat ik de auto kan verzekeren en pas na het ontvangen van de kentekenplaten kan gaan rijden.

 40. Beste Jonathan,

  Wat een vervelende situatie. Wanneer u niet meer in Nederland bent ingeschreven, kunt u uw auto helaas niet meer via Nederlandse verzekeraars verzekeren. De verzekeraar mag bepalen hoelang u nog in het buitenland mag rijden met de Nederlandse verzekering. Wellicht kunt u de auto voor nu schorsen bij de RDW, totdat u de auto heeft verkocht. Wat betreft uw nieuwe auto, deze kunt u verzekeren bij een Belgische verzekeraar, op het moment dat hier de Belgische kentekenplaten op zitten.

 41. Elisa schreef op 

  Ik zit met het volgende hopelijk hebben jullie antwoord…
  Auto gekocht in juli staat op mijn naam als ook de verzekering. In augustus naar Turkije gereden. Ik ben getrouwd en mijn man is Turks. Ik ben zelf nog woonachtig in Nederland. Mijn man woonachtig in Turkije. Nu rijdt mijn man tijdelijk in onze auto in Turkije en is dus de regelmatige bestuurder. Mijn vraag is : kan/mag dit eigenlijk wel?

 42. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Elisa,

  Wat een goede vraag! U kunt uw partner als regelmatige bestuurder noteren als jullie samen op hetzelfde adres wonen. U geeft aan dat uw partner woonachtig is in Turkije, dus helaas is het dan niet de bedoeling dat hij regelmatige bestuurder is van de auto.
  We zoeken graag naar een passende oplossing voor jullie, is het mogelijk dat u telefonisch contact met independer opneemt? U kunt ons bereiken op 035-6265544.

  1. Nejdet schreef op 

   Elisa
   Jij kunt de Nederlandse auto ook in Turkije laten verzekeren alleen wa dan kun jij in Nederland verzekering stop zetten

   1. Beste Nejdet,

    Op het moment dat een auto nog een geldig Nederlands kenteken heeft is het belangrijk dat het kenteken als verzekerd wordt aangemeld bij het RDW.
    Als het kenteken niet als verzekerd is aangemeld bij het RDW is de kans op een boete best groot namelijk en een Turkse verzekeraar kan zo’n aanmelding niet bij het RDW doen.
    Het is dus niet verstandig om de verzekering zomaar te beëindigen als een kenteken niet geschorst, overgeschreven of geëxporteerd is.

 43. S. van den Oord schreef op 

  Hoi,
  Ik ga met mijn gezin in februari op reis in onze camper. De camper heeft een nl kentekenbewijs en is hier dus verzekerd. Mijn oudste zoon is leerplichtig wanneer we op reis gaan, daarom zijn wij genoodzaakt ons uit te schrijven. Ik wil uiteraard de camper verzekerd houden. Hoe zouden we dat kunnen doen? We gaan voor onbepaalde tijd op reis en hebben geen huis meer in Nederland.
  Groetjes Sietske

 44. Beste Sietske,
  Wat een prachtig vooruitzicht! Als eerste heel veel plezier op deze ongetwijfeld onvergetelijke reis. Dan de verzekering; via Independer is het helaas niet mogelijk om een camper te verzekeren. Maar ik begrijp dat u de camper al verzekerd heeft. Dan kunt u het beste met uw verzekeraar overleggen wat de mogelijkheden hierin zijn. Het is in principe niet mogelijk om een auto in Nederland te verzekeren, zonder inschrijving in Nederland. Hopelijk heeft de camperverzekeraar een oplossing.

 45. Jesse schreef op 

  Beste,
  Aankomend jaar gaan mijn vriendin en ik waarschijnlijk werken en daarbij grotendeels verblijven in België. We willen in Nederland ingeschreven blijven en zullen ook maandelijks voor een weekeind weer in Nederland zijn. Omdat we erg gehecht zijn aan onze Land Rovers willen we deze blijven gebruiken heen en weer naar, en in België. Is een onderbreking van een paar dagen genoeg om voor een nieuwe periode in het buitenland te mogen zijn? We tonen dit aan door middel van de kilometer registratie.
  Bedankt!

 46. Beste Jesse,

  Dit hangt echt af van de verzekeraar of dit mogelijk is. Verzekeraars hebben vaak een vaste periode dat je met de auto in het buitenland mag zijn. Ik zou even navragen bij de verzekeraar hoe lang deze periode is en of zij het accepteren als je dus soms terug komt.

 47. p.reniers schreef op 

  Hallo,
  mijn zoon gaat voor een afstudeerproject voor 9 maanden naar engeland en wil zijn auto meenemen,
  bij welke verzekering is dit geen probleem of hoe kan hij het beste handellen

 48. MJ Yvonne schreef op 

  Mijn partner woont in Nederland, ik en onze kinderen zijn on the road wat betekend dat wij van land naar land gaan en in elk land verschillende maanden verblijven. Van te voren hebben we in Duitsland gewoond Als wij de auto in Nederland inschrijven, en ik met de auto in het buitenland rij is dat mogelijk? Is er een oplossing voor mensen die on the road zijn want je bent dan niet in een land ingeschreven maar moet natuurlijk wel een kenteken op de auto hebben en een verzekering. Wij hebben tot nu toe de Duitse verzekering en kenteken aangehouden uit nood, omdat er geen andere oplossing was, maar ik voel me daar niet prettig bij en wil echt een goede oplossing hier voor hebben. Hoop dat u ons hierin kunt helpen.
  Met vr.groet,
  MJ

 49. Beste MJ,
  Dat is een goede vraag, het is wel lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven.
  Om een auto in Nederland te verzekeren, moet u ook in Nederland ingeschreven staan. Ook moet de auto een Nederlands kenteken hebben.
  Daarnaast hebben de meeste verzekeraars een maximale periode van 6 aaneengesloten maanden in het buitenland die zij verzekeren.
  U kunt ons ook even bellen of een e-mail sturen met eventueel aanvullende informatie. Misschien dat we dan een oplossing voor u kunnen vinden.

 50. Kirsten schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een soort van andersom verhaal.
  Binnenkort komen er buitenlandse vrienden over uit Canada naar Nederland voor aan aantal maanden. Zij willen dan een auto kopen via marktplaats met Nederlands kenteken dus.
  Kunnen zij die wel via independer verzekeren of moeten ze dat in eigen land dan?

  Groetjes,

  Kirsten

 51. Beste Kirsten,
  Goed dat u het even vraagt.
  Naast dat de auto een Nederlands kenteken moet hebben, moeten zij ook ingeschreven staan om hier een auto te kunnen verzekeren.
  Als uw vrienden voor een paar maanden overkomen uit Canada is het dus helaas niet mogelijk om een auto via Independer te verzekeren.
  Of het voor hen mogelijk is om de auto dan te verzekeren in Canada durf ik niet te zeggen. Dit kunnen zij het beste even bij hun huidige verzekeraar navragen.

 52. Paul schreef op 

  Hallo allen, een interessant thema is het wel alle situaties zijn toch wel weer net even anders. Mijn situatie is als volgt: ik run een onderneming in Italie (eenmanszaak naar Italiaans recht i.b.v. codici fiscale en IVA/btw nummer). Ik sta nog steeds ingeschreven in Nederland als hoofdresidentie. Ik wil een bedrijfsauto voor mijn bedrijf in Italie kopen en met die auto geregeld op en neer rijden naar Nederland maar ook door heel Europa. De BTW is verrekenbaar voor mijn Italiaanse boekhouding alle autokosten aftrekbaar.

  Geldt voor deze situatie nu ook dat ik er maar max 6 maanden mee in Nederland mag zijn omdat mijn hoofdresidentie nog steeds in Nederland is of geldt die regeling daar niet voor? Zie alle reacties met belangstelling tegemoet.

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Paul, dat is een goede vraag! Wanneer de auto in Italië wordt gekocht, heeft de auto natuurlijk Italiaanse kentekenplaten. De auto heeft hierdoor een verzekeringsplicht in Italië en kan daardoor nergens anders verzekerd worden.

 53. josvandijk schreef op 

  Hallo, ik woon sinds september in duitsland en heb mijn auto met nederlands kenteken meegenomen.Verzekering loopt nog even hen ik net gehord maarhoelang mag i een auto met nederlands kenteken rijden in duitsland??

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Jos, in Duitsland geldt de regel dat je je auto binnen 12 maanden moet registreren. Dit betekent echter niet dat u ook de nederlandse verzekering 12 maanden lang in het buitenland mag gebruiken, dit is namelijk per verzekeraar verschillend. Ik raad u daarom aan om contact op te nemen met uw huidige verzekeringsmaatsschappij.

 54. Mariet Ewalts schreef op 

  Mijn man en ik wonen sinds 19 november 2016 voor 2 jaar in Singapore.Vanaf die datum zijn we dan ook uitgeschreven.
  Wij hebben de auto geschorst en opgeslagen in een ‘carstorage’.
  Eerst hebben we geprobeerd om de auto casco te verzekeren tegen brand, maar inmiddels hebben we begrepen dat het altijd WA+ casco is.
  Een nieuwe verzekering heeft ons niet geaccepteerd vanwege het feit dat we in het buitenland wonen en we begrijpen dat onze nog steeds lopende ‘oude’ en duurdere allrisk verzekering eigenlijk ook geen waarde meer heeft.

  Dan maar onverzekerd opslaan?
  Of de auto overschrijven naar 1 van mijn kinderen en alsnog verzekeren voor brand in de opslag. Kan het dan wel?

  1. Natascha Wildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste mevrouw Ewalts,

   Wanneer een auto is geschorst, is er geen verzekeringsplicht. De autoverzekering kan dus beëindigd worden. Het kan zijn dat er vanuit de Carstorage en bepaalde dekking wordt afgegeven, dit zou u daar na kunnen vragen. Mocht u geen dekking hebben via de Carstorage, dan weten zij wel waar u dat wel kunt afsluiten. Overschrijven op naam van iemand anders is niet nodig. Wij hopen dat u hier wat verder mee komt.

 55. Peter heijden schreef op 

  Mijn zwager is nederlander. Hij woont echter in nieuw zeeland. Nu hebben zij een auto gekocht in groot brittanie. Daar willen ze eerst mee gaan rondtrekken door europa en dus ook nederland een aantal dagen. Daarna wil hij de auto meeneme naar nieuw zeeland. Vraag is nu kan deze auto in nedreland verzekerd worden? En zo niet, hebben jullie suggestie hoe dit aan te pakken? De auto krijgt een kenteken in engeland (reden voor de engelse auto is omdat ze in nieuw zeeland ook links rijden en stuur dus rechts hebben zitten. Ik wil hem graag proberen te helpen!

  1. Joseph Rios (Independer.nl) schreef op 

   Beste Peter,
   Heel begrijpelijk dat uw zwager voor een auto in Groot Brittannië heeft gekozen, helaas zie ik geen mogelijkheden om deze auto verzekerd te krijgen.
   Om je auto in Nederland te verzekeren, dient deze daarvoor geregistreerd te staan bij het RDW. Daarnaast moet je als verzekeringaanvrager ook wonen in Nederland.
   Hij kan er natuurlijk voor kiezen om zijn auto gelijk te exporteren naar Nieuw-Zeeland, en wellicht is het een beter idee om een auto vanaf Engeland te huren waarbij hij door Europa mag rondtrekken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes ermee!

 56. Frank schreef op 

  Beste independer,

  Wellicht is deze vraag hierboven al beantwoord maar ik heb niet alles doorgelezen. Mijn broer in NL heeft een auto waar ik elke zomer tijdens vakantie een maandje gebruik van maak in NL. Wij staan niet meer in NL ingeschreven, Is de auto wel verzekerd als wij er gebruik van maken?

  1. Beste Frank,

   Ik weet niet of die vraag hierboven al eerder is gesteld, is een ontzettende lange stroom vragen en antwoorden dus begrijp absoluut dat u niet alles gaat doorlezen.

   Ik kan natuurlijk niet vanuit de verzekeraar van uw broer spreken maar principe mag uw broer zijn auto natuurlijk altijd uitlenen. Ik raad u of uw broer aan dit wel nog even te melden bij de verzekeraar omdat dit om een hele maand gaat.

 57. Ellen Pieterse schreef op 

  Ik lees met veel interesse de vragen door. Ik heb eenzelfde soort probleem maar dan met een huis. Ik woon al jaren in het buitenland en sta niet ingeschreven in Nederland. Ik ben sinds kort eigenaar geworden van een huis in Nederland (eigenlijk was ik door erven al jaren eigenaar, maar door vruchtgebruik was dit huis niet in mijn gebruik). Nu is de ‘vruchtgebruiker’ vertrokken en blijkt dat ik het huis niet kan verzekeren, want ik sta niet ingeschreven in Nederland. Wat kan ik hieraan doen?

  1. Beste Ellen,

   Dit is inderdaad een lastige situatie. We kunnen uitzoeken of er mogelijkheden zijn. Is het de bedoeling dat de woning weer bewoond wordt? Of wilt u de woning gaan verkopen?

 58. Lida Hoekstra schreef op 

  Wij wonen in Spanje en hebben scooters 25 km met nederlands kenteken en willen hem verzekeren.
  Omdat we uitgeschreven zijn hebben we geen verzekering meer.
  Is dit bij iemand mogelijk anders moeten we hem laten keuren met alle rompslomp vandien.

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste Lida,

   Helaas is het niet mogelijk om een Nederlandse verzekering af te sluiten als u in het buitenland woont. U heeft dan namelijk geen Nederlands ‘risicoadres’ meer, maar een Spaanse. U kunt de scooters alleen verzekeren in Spanje met een Spaanse verzekering.

 59. jacco schreef op 

  Beste,

  Ik vroeg me af of mijn verzekering nog wel geldig is. Het zit namelijk zo, ik woon wel in Nerdeland maar sta nergens ingeschreven. Dit komt omdat ik nog bij mijn ex woon totdat ik een woning kan krijgen. Aangezien we een kindje hebben, heb ik me uitschreven bij haar zodat zij recht op kinderopvang heeft. De premie van mijn verzekering word automatisch afgeschreven dus dan kan ik aannemen dat het wel goed zit toch? Als dat niet het geval is dan betaal ik voor jan met de korte achternaam denk ik? groetjes

 60. Beste Jacco,

  Als uw (officiële) woonadres veranderd bent u volgens de polisvoorwaarden verplicht om dit door te geven aan uw verzekeraar. Ik raad u daarom aan om de situatie kenbaar te maken bij uw verzekeraar. Een verzekeraar heeft namelijk een risicoadres nodig om het risico en de daarbij behorende premie te bepalen.
  In uw geval geeft u aan op dit moment nergens ingeschreven te staan. Dit betekend ook geen officieel risicoadres voor de verzekeraar. Als u dit belangrijke punt niet bespreekt en de verzekeraar komt hier achter na een schade dan kan dit op u persoonlijk verhaald worden. U bent op dit moment dus niet goed verzekerd.

  1. Jan-Willem schreef op 

   Niet alle verzekeraars hebben op dezelfde wijze een risico-adres in NL nodig. Het is wel waar dat je je “oude” verzekeringen allemaal verliest bij uitschrijven uit Nederland (het “waarom” hiervan is een goede vraag – hierboven ook al gesteld).
   Maar bij een speciale expat verzekeraar zoals OOM kun je vervolgens gewoon al die schadeverzekeringen weer afsluiten. Ook voor je auto die op NL kenteken in Nl achterblijft.
   Zie mijn commentaar hieronder op 1 augustus 2017.

 61. Harry Coppens schreef op 

  De vorige twee jaar woonde ik officieel in Portugal, maar verbleef ook in Nederland. Mijn auto was verzekerd in Nederland, omdat de verzekering eerder eerder werd afgesloten en de RDW kennelijk niet van uit de gemeentelijke basisadministratie doorkreeg dat ik niet meer in Nederland woonde. Ik neem aan dat -als er schade zou zijn ontstaan- de verzekeraar niet zou hebben uitbetaald omdat dit alles achteraf zou blijken.
  Dat is wat mij tegenstaat in deze discussie. Elk foutje, elk misverstand betekent voor de verzekerde achteraf dat de schade niet wordt betaald.
  Als de EU dit soort concrete problemen voor gewone mensen niet op kan lossen, maar wel de kromming van een komkommer regelt, dan verliest de EU veel van zijn geloofwaardigheid.

  1. Jan-Willem schreef op 

   Goed punt! Ik zit hier nu ook mee. Zie mijn commentaar van 1 augustus 2017. Maar HArry: wat heeft de RDW met verzekering te maken? En waarom denk jij dat een verzekeraar niet zou uitbetalen. Precies waar ik ook mee zit.

 62. QStel schreef op 

  Ik heb een vraag waar jullie me hopelijk verder mee kunnen helpen. Mijn echtgenote en ik gaan eind augustus emigreren naar het Verenigd Koninkrijk. We willen een gedeelte van onze spullen verhuizen met onze eigen auto en deze dan een maandje later terugbrengen naar Nederland om te verkopen. Echter… als we ons uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie vanaf onze verhuisdatum, dan begrijp ik dat we meteen niet meer verzekerd zijn? Of is er in het algemeen nog een soort overgangsperiode voor een verzekeraar, bijv. als we een correspondentie-adres in Nederland opgeven?

  1. Dat is inderdaad een hele goede vraag! Je bent dan officieel niet meer inwonende van Nederland, dus je verzekering zal dan niet meer gelden. Deze moet je wel zelf beëindigen, want de verzekeraar krijgt daar in eerste instantie geen melding van. In jullie situatie zal ik u eigenlijk willen adviseren om eens bij DIKS.nl te kijken. Zij hebben wel vaak tijdelijke mogelijkheden voor deze situatie. Hopelijk heb ik u voldoende kunnen informeren. Veel plezier!

   1. QStel schreef op 

    Beste Julia, bedankt voor je hulp! Ik ga zeker even bij diks.nl kijken!

 63. Cornelis schreef op 

  Volgens mij kun je als buitenlander er wel een Nederlandse auto op na houden: je richt een stichting op die de auto op naam krijgt. De WA verzekering wordt dan wel een zakelijke verzekering, de premie is dan wat hoger.

 64. Jan-Willem schreef op 

  Ik heb (wel) alles doorgelezen. Ik woon in Spanje. Uitgeschreven uit Nederland. Als je je uitschrijft vervallen in beginsel al je gewone verzekeringen. Ook je zorgverzekering, maar dat is een verhaal apart. Ook als je een (dan tweede) huis en auto in Nederland aanhoudt. Je moet voor je verzekeringen dan overstappen naar een expat verzekeraar, zoals OOM. Dan kan alles weer. Huis-, inboedel-, autoverzekering. iets andere premies; iets andere voorwaarden.
  Ik heb dus mijn oude auto op NL kenteken in Nederland bij mijn tweede huis staan. Voor wat betreft de verzekering en de RDW kan en mag dat. Het is alleen niet zeker of dat ook mag van de Nederlandse wet- en regelgever. In Spanje zeggen ze tegen mij dat het helemaal niet mag. Ik vind dat vreemd, want verzekeren en RDW kunnen gewoon wel. Ik wacht nog op het antwoord (van wie trouwens? de politie?). Mijn verzekeraar vindt het goed dat iemand anders vriend, buurman) in mijn auto rijdt, mits die persoon maar een geldig rijbewijs heeft.
  Als je in het buitenland woont (en dus uitgeschreven bent uit NL) dan kun je geen (nieuwe of gebruikte) auto in Nederland meer op een kenteken zetten voor gebruik in Nederland (voor export weet ik het niet – bij RDW navragen). Dan komt – iemand zei dat hierboven al – omdat je daarvoor in het BRP moet staan. En dat sta ik niet. Volgens mij mag ik dus wel in mijn NL auto blijven rijden in NL, maar kan ik geen nieuwe kopen en op kenteken zetten in NL.
  Dat zijn mijn ervaringen. Hopelijk ook weer een bijdrage aan alle best lastige situaties.

 65. Jolanda schreef op 

  Er is al veel over dit onderwerp geschreven, maar voor onze situatie ben ik nog niet uit. Wie kan ons duidelijkheid geven? We hebben twee auto’s op onze naam staan. Begin 2018 verhuizen we voor een jaar naar Duitsland. Liefst hebben we zo weinig mogelijk rompslomp en laten de kentekens op NL staan.

  Als ik het goed begrijp wordt echter bij uitschrijving uit het GBA automatisch het RDW geïnformeerd over deze uitschrijving. Wat gebeurt er daarna? Worden de kentekens dan ongeldig of ?? Ze staan al op onze naam.
  Is het wel mogelijk de auto’s naar een Nederlands briefadres over te schrijven?
  Ook zou de verzekering niet meer geldig zijn. Klopt het dat dat met een expatverzekering wel te regelen is?

 66. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

  Beste Jolanda,

  Helaas is het niet mogelijk om een Nederlandse autoverzekering te hebben als u niet meer in Nederland woont. Dit komt omdat de premie van een autoverzekering ook op het adres gebasseerd wordt. Het is daarom niet mogelijk om alleen een postadres door te geven.

  De verzekeraar begrijpt dat u wat tijd nodig heeft om het kenteken om te zetten en de auto in te voeren. Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar zodra u in Duitsland woont. Dan kunt u samen met de verzekeraar afspreken hoeveel tijd u krijgt om het te regelen.

 67. Gerald schreef op 

  Hoi, ik heb een apart vraagje;

  Ik ben geboren en getogen Nederlander maar woon samen met mijn gezinnetje reeds anderhalf jaar in Lier, België woonachtig en ingeschreven vanwege mijn werk.
  Nu treft het lot dat ik voor mijn werk weer terug naar Nederland ga verhuizen naar Venlo.

  We hebben een huis gekocht in Venlo en krijgen de sleutel 1-6-2018. Ik zal er meteen intrekken maar de hele familie verhuist pas halverwege Juli, anderhalve maand later. Ik kan mezelf en de familie dus ook niet eerder uitschrijven uit Belgie en dus ook niet inschrijven in de gemeente venlo want die hebben een bewijs van uitschrijving nodig. Wanneer we het huis hebben wil ik meteen een NL auto kopen maar ik sta nog niet meteen geregistreed in basis registratie systeem personen (BRP) en kan dus de auto nog niet op naam zetten lijkt me?

  Is voor het op naam zetten van een auto een nederlands adres voldoende (met koop contract) of is er nog een andere oplossing te vinden?

  Alvast bedankt voor de info.

  Vriendelijke groet,

  1. Beste Gerald,

   Dat is een goede vraag en ik begrijp dat u dit graag rond wilt hebben voordat u in Venlo woont. Ook is het begrijpelijk dat het uitschrijven wat tijd kost. Helaas is het wel zo dat u in de gemeente ingeschreven moet zijn om een auto op naam te kunnen nemen. Dit namelijk een eis van het RDW.
   Het spijt me, maar hierin is geen andere oplossing.

 68. patrizio schreef op 

  Geschreven door:
  Rianne Veerman

  “Moet je regelmatig in Nederland zijn en is een auto wel handig, rijd dan met je eigen auto vanuit het buitenland naar Nederland. Je mag in Nederland maximaal zes maanden per jaar rijden in een auto met buitenlands kenteken. Of huur een auto hier als je met het vliegtuig of met de trein komt. Je kunt ook een auto proberen te lenen van familie of vrienden.”

  Vraagje:
  Waar is dit wettelijk geregeld of waar is dit te raadplegen / bron ?
  Of is dit puur verzekeringtechnisch of ook m.b.t. de belastingdienst/douane (BPM) ?

  Groetjes, Patrick

  1. Beste Patrick,
   Het artikel is vanuit verzekeringstechnisch oogpunt geschreven. U kunt meer informatie hierover vinden op de website van de belastingdienst. Dat u maar een maximale periode in Nederland mag rijden met een buitenlands kenteken heeft inderdaad te maken met de BPM.

 69. Heleen van der Maas schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraagje over de autoverzekering bij emigratie. Wij gaan over een aantal maanden emigreren naar Frankrijk. we nemen onze auto met NL-kenteken in eerste instantie mee. Omdat deze auto niet is over te schrijven op een Frans kenteken, gaan we, als we eenmaal in Frankrijk wonen, op zoek naar een auto met Frans kenteken. Hoe zorg ik nu dat onze Nederlandse auto in Frankrijk verzekerd rond rijdt?

  Ik hoor het graag.

  Mvg,
  H. van der Maas

  1. Beste Heleen,

   Dat is een goede vraag! Het is begrijpelijk dat u dan de auto nog een tijd nodig heeft. Hoe lang u in Frankrijk rond mag rijden met uw auto uit Nederland, ligt aan de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. Daarom wil ik u aanraden om contact op te nemen met uw verzekeraar om dit te bespreken. Zij kunnen u hier het beste antwoord op geven.

   1. Heleen van der Maas schreef op 

    Beste Tamara,

    Het probleem is dat mijn Nederlandse verzekering, als ik eenmaal sta ingeschreven in Frankrijk, geen dekking meer geeft. Weten jullie of Franse verzekeraars een auto op Nederlands kenteken, verzekeren?

    mvg,
    Heleen

    1. Beste Heleen,

     Dat is inderdaad wel erg vervelend dat de dekking dan komt te vervallen. Helaas hebben wij via Independer hier geen mogelijkheden voor. U kunt het proberen via http://www.diks.nl om de auto op chassisnummer te verzekeren. Bij het afsluiten kunt u aangeven dat u in de toekomst naar Frankrijk wilt verhuizen. Helaas weten wij niet of er Franse verzekeraars zijn die auto’s op chassisnummer of Nederlands kenteken verzekeren. Dit kunt u het beste navragen bij verzekeraars in Frankrijk.

     1. Heleen van der Maas schreef op 

      Hartelijk dank voor de tip!

      Mvg,
      Heleen

 70. L Huizenga schreef op 

  Hoi, ik ben altijd 6 maand weg uit Nederland per jaar. Ik werk onder Luxemburgse vlag , in Roemenië en Bulgarije, woon dus 6 maand in Nederland (koophuis, vrouw kind) Wat kan ik nu doen om in NL met een buitenlands kenteken te rijden?
  Kan ik niet gewoon mijn postadres daar aanhouden ? Met dat BPM snap ik wel

  Graag wat tips.

  1. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

   Beste L. Huizenga,

   In Nederland is het niet mogelijk om een buitenlands kenteken te verzekeren. Waar de auto vandaan komt, daar moet u ook de auto verzekeren. Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar in het buitenland. Met de verzekeraar kunt u doornemen wat de mogelijkheden zijn.

 71. Franconi schreef op 

  Ik woon als Nederlander in Duitsland, vlak over de grens. Ik heb samen met mijn zwager het plan om een oldtimer op Nederlands kenteken te kopen. De auto komt op zijn naam te staan.
  Vraag: mag ik daar wel in rijden (met mijn Nederlandse rijbewijs)?

 72. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Franconi,

  Goede vraag! In landen van de Europese unie (EU) mag u rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. Hierbij een link voor alle informatie:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-nederlandse-rijbewijs-in-het-buitenland-aan-het-verkeer-deelnemen
  Let wel op, u mag de auto af en toe van uw zwager lenen. Zodra u de regelmatige bestuurder wordt, dan moet u dat wel doorgeven aan de verzekeraar.

 73. Ada Porter schreef op 

  Beste Rianne,
  Iets andere vraag. Ik woon in Ierland en kom regelmatig op vakantie in Nederland. Mijn nicht wil mij haar auto lenen als ik binnenkort 9 dagen naar Nederland ga. Hoe zit dat met haar en mijn autoverzekering? Ik ben al 28 jaar in Ierland verzekerd. Het hele jaar door heb ik een “excess car hire” verzekering lopen voor als ik een auto huur in het buitenland, maar ik neem aan dat dat alleen voor huur is en niet leen. Ik zou wat advies erg op prijs stellen. Bvd.

  1. Sabrina Bus (Independer.nl) schreef op 

   Beste mevrouw Porter,

   Het beste kunt u even contact op nemen met de verzekering van uw nicht. Over het algemeen is uitlenen van de auto geen probleem voor de verzekeraar. Er moet wel rekening gehouden worden dat als er iets gebeurd, dit verhaalt wordt op uw nicht haar verzekering. De eventuele consequenties zijn dan voor haar en niet voor u.

 74. Ada Porter schreef op 

  Bedankt voor het snelle antwoord Sabrina. Ik ben er inmiddels achter dat het een oudere auto is met alleen een all-risk verzekering. Ik neem het risico dus maar niet want de huurauto kost maar €200 voor de 9 dagen. Bedankt.

 75. Niels Pruissen schreef op 

  Beste menner of mevrouw,

  Mijn vriendin is van de week afgestudeerd in Nederland en gaat werken in Nederland. Ze is Spaans en wilt een auto kopen in Spanje, is het dan mogelijk om de auto te verzekeren in Nederland?

  1. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer Pruissen,

   Als uw vriendin is ingeschreven in Nederland, kan zij een auto in Nederland verzekeren. Wel moet de auto dan ingevoerd zijn en een Nederlands kenteken hebben. Heeft de auto nog een Spaans kenteken, dan lukt het niet om er een Nederlandse verzekering voor te sluiten.

 76. Jan van der Zaan schreef op 

  Mijn Israelische vriend gaat volgend jaar met pensioen en wil dan een half jaar door Europa trekken. Hij heeft mij gevraagd wat de mogelijkheden zijn om een auto te kopen en te verzekeren. Hij heeft een Israelisch en een Amerikaans paspoort. Zijn vrouw een Israelisch paspoort, en omdat haar voorouders rond 1495( geen foutje!) uit Spanje verjaagd zijn is zij alsnog Spaanse geworden en heeft dus ook een Spaans paspoort.

  Alle reacties op dit forum bekeken en mijn conclusie is:
  – zij schrijft zich in de GBA in op mijn adres; omdat zij EU burger is zal dat geen probleem zijn, hooguit moet ze zich in Israel uitschrijven maar dat moet ze daar maar regelen.
  – zij koopt een auto en zet die op haar naam
  – zij verzekert de auto op haar naam
  – belasting , verzekering en evt. bekeuringen worden via mijn bankrekening betaald en zij betalen mij dat terug.
  – aan het eind van de vakantie wordt de auto verkocht en schrijft zij zich uit bij de gemeente.

  Ik neem aan dat zij en haar man met hun Israelische rijbewijs gewoon in een NL auto mogen rijden in de EU en in de overige europese landen waar de groene kaart geldig is.

  Heb ik dit goed gezien of zie ik nog wat over het hoofd?

 77. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer van der Zwaan,
  Het is alleen mogelijk om een auto te verzekeren als ingezetene van Nederland. Hoe het werkt met inschrijven in het GBA kan ik u niet vertellen. Ik raad u aan om dit vooraf goed uit te zoeken om teleurstellingen te voorkomen. Na inschrijving in Nederland zal zij ook binnen 185 dagen haar rijbewijs moeten omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Anders is het niet meer geldig in Nederland en dus ook niet meer voor de verzekering.
  U geeft ook aan dat ze van plan zijn om voor een half jaar te gaan rondreizen door Europa. De meeste verzekeraars hebben een limiet aan het aantal dagen dat een auto in het buitenland verzekerd is. Ook iets om van te voren dus goed uit te zoeken.
  Al met al dus toch nog wat haken en ogen waar u rekening mee moet houden.

 78. Jan van der Zaan schreef op 

  Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Inschrijving in de GBA is een kwestie van met beide paspoorten naar het gemeentehuis plus een verklaring van mij dat ze bij ons mag inwonen.
  Met een niet- EU paspoort moet er bij de IND een visum gevraagd worden, wat veel tijd en geld kost.
  Als zij binnen die 185 dagen zich uitschrijft en weer terug gaat dan hoeft ze toch niet haar rijbewijs hoeven om te zetten?
  Ze zal denk ik wel een zorgverzekering moeten afsluiten of geldt de Israelische verzekering (of een reisverzekering) ook als zorgverzekering?

  Wat een gedoe eigenlijk, 50 jaar geleden kochten we met een groep vrienden in Duitsland een VW bus voor 1000 Dmark, reden via de Noordkaap naar Lissabon en dan naar huis om het busje voor 600 gulden te verkopen. En we hadden ook nog een duitse verzekering met groene kaart voor 2 maanden! Maar de EU maakt het niet leuker, wel lastiger!

  1. Beste meneer van der Zwaan,

   Het gaat er alleen om dat als ze langer dan 185 dagen in Nederland is haar buitenlandse rijbewijs niet geldig meer is om mee te mogen rijden in Nederland. Hoe andere landen binnen de EU hierover denken weten wij niet.
   Een zorgverzekering is alleen in bepaalde gevallen verplicht, dit kunt u lezen via de volgende link https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/buitenland/basisverzekering-wanneer-verplicht.aspx

   Een reisverzekering is niet een op zichzelfstaande zorg verzekering maar eerder een toevoeging. Misschien kunt u ook even kijken op de volgende website voor tijdelijke in het buitenland verzekeringen: https://www.oomverzekeringen.nl/?gclid=EAIaIQobChMIqL2t4ZnM3AIVzLftCh3lmQMyEAAYASAAEgJ1SvD_BwE

 79. Frank van Forst schreef op 

  Hallo,

  Ik heb mijn auto 2 jaar geleden geschorst en meegenomen naar het buitenland. Maar ik wist niet dat ik mijn verzekering ook op moest zeggen.
  Ik ben ook verhuisd naar het buitenland.
  Nu heb ik mijn verzekering net pas opgezegd. Kan ik in die 2 jaar tijd veel betaalde premie terug krijgen?

  Ze geven aan van niet en als je klacht hebt moet je dit melden via klachten formulier.

  Alvast bedankt.

 80. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Van Forst,

  Goed dat u een bericht stuurt. Om u goed te kunnen helpen, heb ik wel meer gegevens nodig. Kunt u ons het kenteken doorsturen via Whatsapp?
  Ons Whatsapp nummer is 06 – 82 846 244.

  Alvast bedankt!

 81. Hans de Vries schreef op 

  Beste Independer,
  Mijn vrouw en ik wonen en staan (en blijven) ingeschreven in Nederland. Maar wij willen, nu ik gepensioneerd ben, het grootste deel van onze tijd in Griekenland doorbrengen, een soort van overzomeren En overwinteren in Griekenland. Ons plan is om 1 keer per jaar een week of twee terug te komen in Nederland voor artsenbezoek, familie enz, maar dat zou het ene jaar na 10 maanden kunnen zijn, maar ook wel ‘ns na bijvoorbeeld 14 maanden. We willen onze auto met Nederlans kenteken meenemen naar Griekenland. Moet ik dan na een half jaar mijn Nederlands rijbewijs omzetten naar Grieks? Kan ik daar gewoon met Nederlands kenteken rijden? Ben ik dan gewoon verzekerd? Of moet ik mijn kenteken omzetten naar Grieks (kost een vermogen, heb ik gehoord) ???
  Ik hoor graag van U. Met vriendelijke groet,
  Hans

  1. Beste meneer de Vries,

   Wat heerlijk dat u de meeste tijd in Griekenland door zal brengen. Zeker wanneer u met pensioen bent, is het natuurlijk heerlijk om een beter klimaat op te zoeken.
   Helaas zijn er vrij weinig verzekeraars die de auto willen verzekeren wanneer deze het meeste in het buitenland is. Vaak mag de auto maximaal 3 maanden achter elkaar in het buitenland rijden en in sommige gevallen 6. U kunt ook uw situatie uitleggen aan uw verzekeraar, misschien dat zij hierin een regeling voor u kunnen treffen. Anders wil ik u toch aanraden om te onderzoeken of het mogelijk is het Nederlandse kenteken om te zetten naar een Grieks kenteken aangezien de auto het meeste in Griekenland zal zijn. Hier staat dan ook aangegeven of u uw Nederlands rijbewijs om moet zetten naar een Grieks rijbewijs.

 82. Rob schreef op 

  Hallo, ik heb de Nederlandse nationaliteit en ben woonachtig in Curacao.
  Wij willen met een camper langere tijd (meerdere jaren) in Europa rondrijden. Deze willen we, als het kan in Nederland kopen en verzekeren.
  Het is de bedoeling om niet meer dan maximaal 2 maanden per jaar in Nederland te verblijven.
  Is dat volgens U mogelijk?

 83. Karen van Wagensveld (Independer.nl) schreef op 

  Beste Rob,

  Om een motorvoertuig in Nederland op naam te zetten moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt ook voor het afsluiten van een verzekering. Helaas is het dus niet mogelijk op deze manier een camper aan te schaffen en te rijden in Nederland.

 84. Henk Beekman schreef op 

  Rob is Nederlander. Dat betekent dat hij zich in de GBA kan inschrijven op het adres van familie of vrienden in NL, mits de vaste bewoner hier schriftelijk toestemming voor geeft. Hij kan dan ook een camper in NL op naam zetten en verzekeren. Dan is de grootste hobbel genomen.
  Vervolgens is er dan wel het probleem dat elke Nederlander heeft die langdurig in het buitenland is met een camper daar een speciale verzekering moet afsluiten, dus ook Rob.
  Verder moet je elk jaar een APK keuring in NL laten doen, weet niet of dit ook elders in de EU kan. Ik neem aan dat Rob met zijn rbw van Curacao gewoon overal kan rijden.

 85. Ester van Dam schreef op 

  Beste Independer,

  Ik woon sinds kort in België, net over de grens, samen met mijn Belgische vriend. Ik werk vier dagen per week in Nederland. Nu hoorde ik dat ik mijn auto op een Belgisch kenteken moet zetten, dus ik heb netjes bij een douanekantoor mijn roze 705-formulier geregeld. Volgende stap is mijn auto in België verzekeren en uitschrijven bij RDW. Maar tot mijn schrik vraagt de verzekeringsmaatschappij hier bijna 1200 euro per jaar voor een verzekering die mij in Nederland 480 euro per jaar kost. Bizar! Vandaar mijn vraag: is het vanwege mijn werk, waardoor ik meer in Nederland rijd dan in België, ook mogelijk om me in Nederland te verzekeren en een Nerderlands kenteken te houden?

  1. Beste Ester,
   Dat is inderdaad een heel groot verschil. Helaas is het in dit geval niet mogelijk om je auto in Nederland te verzekeren. Om je auto in Nederland te kunnen verzekeren moet je een Nederlands kenteken hebben. Je kan alleen een Nederlands kenteken op je naam zetten als je ook ingeschreven staat in Nederland. Misschien kan je werkgever wat voor je betekenen. Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd.

 86. Alex schreef op 

  Beste independer,
  Ik kom, na 4 jaar wonen/werken op Curacao, over 3 maanden terug naar Nederland, waar ik me meteen laat inschrijven met mijn gezin bij de gemeente (na uitschrijven op Curacao natuurlijk). Ik wil zo snel mogelijk een auto kopen, op naam laten zetten en verzekeren. Ik begreep van een collega die hetzelfde traject heeft gevolgd dat hij pas 3 weken na inschrijving bij de gemeente een auto kon kopen. Heeft u ervaring met deze situatie en de doorlooptijden?

  Alvast bedankt!

 87. Karen van Wagensveld (Independer.nl) schreef op 

  Beste Alex,

  Om een auto op naam te zetten moet je inderdaad ingeschreven staan in Nederland. Waarom je collega pas drie weken na inschrijving een auto te naam kon stellen is mij niet duidelijk. Ik wil je doorverwijzen met deze vraag naar de RDW en naar de gemeente waar je je gaat inschrijven. Ik ga er vanuit dat zij jouw vraag goed kunnen beantwoorden!

 88. Hans schreef op 

  Beste raadgever , Nu eens niet een auto , maar een boot. Een boot kan je vanuit elk woonland kopen in NL omdat er geen registratie of kenteken op zit ( motorkruiser ).
  Ik heb dat gedaan ( vanuit woonplek Portugal ) om af en toe met een NL vriend te varen en vissen . Nu blijkt het tot nu toe onmogelijk om de boot te verzekeren . Ook alleen een wa lukt tot zover niet. Zijn er internationale verzekeraars waar ik het zou kunnen proberen ?
  Blijkt toch maar dat de kreet ” Europa één ” alleen maar een utopie is !

 89. Stefan Goossens schreef op 

  Nu mijn situatie.. ;-)
  Ik ben woonachtig in de USA, ik kom in augustus dit jaar terug. Ik ben uitgeschreven in NL en heb nog wel een woning in NL. Ik kom in Maart dit jaar naar Nederland om wat voorbereidingen te treffen voor onze verhuizing. Ik wil graag een auto in Duitsland kopen, naar Nederland importeren en daar schorsen. Of op mijn ouders naam zetten. Kan dit?
  Omdat ik nog woonachtig in de US ben: mag ik bij de aankoop de MwSt terugvragen en moet ik deze dan betalen in Nederland bij invoer? BPM weet ik dat ik deze moet betalen tenzij ik de auto met mijn verhuisboedel verscheep wat niet zo is (Moet de auto verscheept worden naar de US, daar een half jaar in bezit en dan terugverscheper met verhuisboedel). Ben benieuwd naar je antwoord.

 90. Minke Volmer (Independer.nl) schreef op 

  Beste Stefan,

  Goed dat je dit allemaal van tevoren wilt uitzoeken. Je kunt alleen een auto op jouw naam verzekeren als de auto op jouw naam komt en je ook ingeschreven bent in Nederland.
  Wat betreft je vragen over het invoeren, schorsen en de belasting, kun je het beste contact opnemen met de RDW. Zij kunnen hier meer informatie over geven.

 91. Mirjam schreef op 

  Hallo, ik heb een heel apart vraag. Zoek antwoorden en waar ik zou moeten zoeken voor deze antwoorden eventueel. Ik ben van Nederlandse Nationaliteit, ik woon en werk nu nog op Curacao. Ik bezit een NL paspoort en rijbewijs, deze laatste moet ik in January gaan verlengen en ik twijfel nog tussen opsturen voor NL rijbewijs of hier verlengen. Verder wil ik begin 2020 met uitschrijven en door Europa gaan trekken voor onbepaalde tijd in een Camper. Nu lees ik dat ik dus als “wereldburger” zonder vaste woon of verblijfplaats geen camper in Nederland zou kunnen kopen, overschrijven en verzekeren, ook niet als ik gewoon via rabobank zou betalen. Welke landen in Europa is dit wel mogelijk? Hoe kom ik anders aan mijn vervoermiddel als wereldburger met een Nederlandse Nationaliteit? Hoe kan ik ergens in Europa een groene kaart aanschaffen? Zodat ik wel verzekerd door heel Europa one perky kan gaan rijden? Hoe doet een Nomade dit? Want er zullen toch meer mensen zijn die dit leven hebben in Europa. Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen. Voor ik me ga uitschrijven en zonder verzekering op pad ga. Btw voor ziektekosten denk ik terecht te kunnen bij OOM daar die een van de weinigen zijn die dit soort mensen verzekeren. Wie oh wie kan mij helpen… het is mijn droom en die wil ik liefst voor ik 50 wordt laten uitkomen, maar stuit nu op heel veel regels. Alvast bedankt. Mirjam

 92. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Mirjam,

  Dat is een hele mooie droom! Bij veel verzekeraars moet je officieel staan ingeschreven in Nederland om een verzekering te kunnen afsluiten. Helaas heb ik via Independer geen mogelijkheid om een camper te verzekeren.
  Ik raad u aan om rechtsreeks met verzekeraars contact op te nemen.

  Ik wens u alvast heel veel plezier de komende tijd.

 93. f.j. splinter schreef op 

  Ik vraag me af hoe dat in de transportsector gaat? Die zullen hetzelfde probleem hebben denk ik en het is opgelost ook-)

  1. Beste F.J. Splinter

   Dat is een goeie vraag! Dat zijn zakelijke verzekeringen die niet te vergelijken zijn met een aanvraag voor een privé kenteken. Die zakelijke polissen zijn echt op maat gemaakt op het risico van in het buitenland rijden en de vracht die vervoert gaat worden i.c.m. vaak meerdere bestuurders per kenteken. Daar betalen ze dan ook wel de premie naar ;)

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Mijn ervaring met jullie is heel positief. De vragen werden duidelijk en vriendelijk en op een rustige manier afgehandeld. "

Mevr. van Dalen uit ZUID-SCHARWOUDE
2 uur geleden, autoverzekering

"omdat het gemakkelijk en snel ging "

Mevrouw Crotjee uit BAARLO LB
2019-06-15, autoverzekering

"SUPER SUPER MAKKELIJK OM EEN VERZEKERING AF TE SLUITEN. "

Meneer Akhtar uit ROTTERDAM
2019-06-15, autoverzekering

"Makkelijk af te sluiten. Prijs"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-06-15, autoverzekering

"Altijd duidelijk en overzichtelijk advies en mogelijkheden. Makkelijk af te sluiten."

Meneer Smits uit FRANEKER
2019-06-15, autoverzekering

"Alles vlot duidelijk en prima geregeld."

Anoniem uit LELYSTAD
2019-06-15, autoverzekering

"always good service with finding the right insurance for me. "

Meneer Herlino uit VELDHOVEN
2019-06-15, autoverzekering

"Snelheid "

Meneer Hassan yasin uit GOUDA
2019-06-15, autoverzekering

"Duidelijke gebruikersvriendelijke site met overzichtelijke prijs- en kwaliteitsvergelijkingen."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-06-14, autoverzekering

"so far so good, keurige manier van aanvragen."

Meneer Pourahmad uit BEUSICHEM
2019-06-14, autoverzekering

"Geweldige service, vriendelijke personeel!!"

Anoniem uit UTRECHT
2019-06-14, autoverzekering

"Supermakkelijk"

Mevrouw Van Anraad uit HENDRIK-IDO-AMBACHT
2019-06-14, autoverzekering

"Snel en eenvoudig"

Anoniem uit GIESBEEK
2019-06-14, autoverzekering

"Zeer eenvoudig, voor het eerate keer)))"

Anoniem uit HOOGEZAND
2019-06-14, autoverzekering

"goed en vlot advies"

Mevrouw de Neve uit WATERINGEN
2019-06-14, autoverzekering