Checklist: opzeggen overlijdensrisicoverzekering
Tip een vriend:

Checklist: opzeggen overlijdensrisicoverzekering

 1. Per wanneer kunt u opzeggen?

  U kunt uw huidige overlijdensrisicoverzekering gewoon opzeggen per vervaldatum van uw premie. In een aantal gevallen kunt u uw verzekering niet opzeggen:Indien u een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten via … of …. Deze maatschappijen verplichten u uw hypotheek en overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde maatschappij af te nemen.

  Indien u een kapitaalverzekering heeft afgesloten. Deze verzekering is bedoeld voor het opbouwen van kapitaal voor uw hypotheek. U kunt deze verzekering niet vervangen door een overlijdensrisicoverzekering.

 2. Per wanneer wordt uw oude verzekering beëindigd?

  Iedere polis kan tijdens de looptijd worden stopgezet mits u maar conform de voorwaarden op tijd de polis per eerstkomende hoofdvervaldatum schriftelijk op zegt. Dit houdt in, dat u 2 a 3 maanden voor die vervaldatum een brief naar de maatschappij stuurt, waarin u om stop zetten verzoekt. De hoofdvervaldatum is de datum, waarop er een stilzwijgende verlenging van de polis plaatsvindt.

 3. Opzeggen oude verzekering

  Voor het opzeggen van uw verzekering moet u het volgende doen:Zeg uw oude verzekeraar niet op voordat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd en hiervan schriftelijk een bewijs van heeft ontvangen.

  Stuur uw opzegbrief naar uw huidige verzekeraar zodra u bent geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar (zie hiervoor de voorbeeldbrief opzeggen overlijdensrisicoverzekering)

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

86 Antwoorden op “Checklist: opzeggen overlijdensrisicoverzekering”

 1. B. Dijkhuizen schreef op 

  Hallo, ik heb een overlijdensrisico verzekering bij een doorlopend krediet. De kosten hiervan zijn in het krediet opgenomen (u raadt het al.. dsb) Heb hier verder geen problemen mee. Echter, ik wil het krediet in 1x inlossen. Het krediet is 36 maanden oud, en voor 144 maanden afgesloten. DSB zegt dat ik de overlijdens risicoverzekering pas na 5 jaar kan opzeggen en eventueel restitutie kan krijgen. Klopt dit?

  M.v.g. Bertil Dijkhuizen

 2. Beste Heer Dijkhuizen,

  helaas is het correct dat u gedurende de looptijd na verloop van telkens een periode van 5 jaar de overlijdensrisicoverzekering kunt opzeggen.

  Opzeggen kunt u doen door een brief aan DSB Assuradeuren te sturen. Let hierbij wel op dat u dit uiterlijk 2 maanden voor de prolongatiedatum doet!

  Wellicht is het verstandig om de opzegging nu al te versturen. Doe dan gezamelijk met een kopie van de originele polis. Zodat het origineel nog in uw bezit blijft.

  Ook kunt u na wel vast een restitutiewaarde opvragen bij de DSB. Dan weet u exact wat er over 2 jaar nog wordt uitgekeerd.

 3. H G Hendrix schreef op 

  Hallo,ik heb een overlijdensrisico verzekering bij een dk.
  Die heb ik in een keer moeten betalen bij het DK.
  Dat was bij de DSB Bank.
  Maar ik heb dat DK niet meer.
  De polis loopt tot 12-04-2017.(heb er toen 3404,75 euro voor betaald)
  Heb ik hier nog wat aan?
  Kan ik hier nog wat voor terug vragen,of hoe zit dat?

  M.V.G. H Hendrix.

 4. Bassie schreef op 

  Oke na 5 jaar af te kopen maar asl de 5 jaar net voorbij zijn, en je krijgt te horen van de medewerkster DSB dat het dan weer voor 5 jaar vast moet staan is mijn inziens niet juist. Een ORV moet minimaal 5 jaar beestaan en daanra moeten ze je het evenredige deel daarvan terug betalen zover ben ik inmiddels a; met het uitzoeken, alleen ze betalen niet, als iedereen nou een met elkaar hier achteraan gaat, samen sta je sterker. Er zijn inmiddels mensen waar ik mee heb gemaild die het wel terug hebben gekregen als je maar blijft doorzetten, ik ga ervoor!!

 5. meijboom schreef op 

  Ook ik heb een overlijdingsrisico verzekering bij dsb bank, nu is deze
  vandaag failliet verklaard hoe gaat het nu verder met mijn polis?
  Is deze nog geldig kan ik het resterende bedrag nog claimen?

  BVD: A Meijboom

 6. g.c.verhey schreef op 

  Ik sluit mij aan bij de vorige vraagsteller, de heer Meijboom.
  Op 17-12-2008 heb ik P.L.afgesloten bij DSB. Daarin zat de financiering voor een OLV. Er zullen vast wel banken zijn, die de lening willen overnemen. Maar hoe zit dat met de OLV-polis? Ik begrijp, dat ik een lening dien af te betalen, maar moet ik ook voor iets betalen, waar niets tegenover staat? Als de polis niets meer waard is, mag ik dan het bedrag van de inleg van deze lening aftrekken?

 7. h.kruijzen schreef op 

  Ik ben er ook zo één, heb bij DSB assuradeuren een ORV afgesloten, premie vooruit betaald en het gelijktijdig afgesloten DK is reeds lange tijd geleden ingelost.
  Opzeggen en premie restitutie is mogelijk na 5 jaar volgens een beschreven formule, blijft weinig over het is toch een aardig bedrag.
  De vraag is of ik nu de boel failliet is nog ergens aanspraak op kan maken.

 8. j.duinkerken schreef op 

  wij hebben ook een dergelijke polis, deze kunnen wij per 1/2/10 afkopen.De bevestigingsbrief hebben wij al in huis, maar wij vragen ons nu ook af hoe dit verder wordt afgehandeld.

 9. w wellen schreef op 

  In de checklist ‘opzeggen overlijdensrisicoverzekering’ zegt h de bruin dat maatschappijen iemand kunnen verplichten voor (spaar-)hypotheek een overlijdensrisicoverzekering bij diezelfde maatschappij te nemen. Een dergelijke verzekering is dan niet opzegbaar of vervangbaar. Is dat zo? Is koppelverkoop dan niet verboden?

 10. t overwijk schreef op 

  wij hebben onze overlijdens risico verzekering beeindigd en hebben van dsb verzekering een brief in huis dat er een leuk bedragje zal worden uit gekeerd nu weet ik niet hoe lang dit normaliter duurt maar ik ben al tijden aan het bellen om het geld op mijn rekening te krijgen maar iedere keer hoor ik weer een ander verhaal…..wordt ik nu nog in de maling genomen door scheringa

 11. Edward schreef op 

  Ik ben alleenstaand en 31 jaar en wil van mijn overlijdensrisiciverzekering af. Volgens mij is dit voor alleenstaande n.l. zinloos.
  Deze heb ik gelijk met mijn spaarhypotheek van AEGON afgesloten. Dat was verplicht volgens mijn adviseur. Hoe moet ik handelen?

 12. H Schmidt schreef op 

  Hoi

  Ik heb ook een overlijdensrisicoverzekering en deze heeft als regelement KO-2009. In de verzekering staat clausule n.v.t. en ik heb de verzekering volgens overeenkomst binnen de 30 dagen voor acceptatie opgezegd, heb ook een bevestiging van ontvangst.
  Ik heb ook een PL bij de DSB bank, nu zegt de verzekering dat mijn PL niet is ingelost en de verzekering niet beeindigd kan worden, maar de verzekering verwijst niet naar het nummer van mijn PL en de PL niet naar de verzekering. In de verzekering staat ook dat je accepteerd als de betaling is gedaan, deze heb ik dus laten storneren.
  Kan mij iemand vertellen wat ik nu het beste kan doen aangezien ik van de verzekering af wil en de begunstigde altij DSBbank is en er niet vermeld wordt dat bij overlijden mijn PL met nummer …… wordt ingelost.

 13. Bassie schreef op 

  Ik heb gisteren contact gehad met cardif de maatschappij die via de DSB de orv heeft afgesloten, ik vertelde dat ik in 2008 het totale krediet had ingelost, op grond daarvan zou ik ( wat er van ov er blijft natuurlijk) mijn orv uitbetaald krijgen. Maar vertelde die mw dat kan en doen ze alleen als je een uitreksel van BKR kan meesturen, waaruit blijkt dat je het krediet bij DSB hebt ingelost uit eigen middelen en niet een lening bent aangegaan bij iemand anders om hun in te lossen, lijkt me belachelijk, maar dat zal het volgende probleem wel zijn om premie restitutie te krijgen, als het wel betaald word plaats ik wederom een artikel.
  Bassie

 14. Beste Edward,

  Deze vraag kunnen wij niet zomaar beantwoorden. Het zou inderdaad kunnen zijn dat de overlijdensrisicoverzekering in combinatie met de hypotheek op dit moment overbodig is. Maar dit is wel van diverse factoren afhankelijk zoals de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering, de waarde van de woning, de hoogte van de hypotheek enz..
  Ik raad u aan om uw adviseur waar u de hypotheek heeft afgesloten te raadplegen.
  Mocht u niet van de overlijdensrisicoverzekering af kunnen dan is het wellicht een optie deze over te sluiten, zodat wellicht de premie naar beneden bijgesteld kan worden.

 15. Geachte heer, mevrouw Schmidt,

  Als ik het goed begrijp heeft u ter afdekking van uw persoonlijke lening een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Maar is deze nergens officieel gekoppeld.

  De overlijdensrisicoverzekering wordt dan gezien als een losse overlijdensrisicoverzekering en is als dusdanig een eenzijdige overeenkomst. Een eenzijdige overeenkomst is te allen tijde opzegbaar. U zou dit ook zo aan DSB kunnen communiceren. Daarnaast kunt u ook besluiten om de premie/koopsom niet te voldoen, de verzekering zal dan beeindigd worden.

 16. Chris de Boer schreef op 

  Hallo,
  Heb een vraagje over een overlijdingsrisicoverzekering.Of eigenlijk twee verzekeringen. Ik heb namelijk via mijn Hypotheek (via Fortis) een overlijdingsrisico maar ook heb ik een overlijdingsrisicoverzekering lopen bij de FBTO. Mocht een van ons overlijden, wordt mijn vrouw of ik dan wel uitbetaald?
  Mijn zwager vertelde me namelijk dat als je twee van deze verzekeringen hebt de maatschappijen gaan soebatten over wie nu moet uitbetalen en dat ik zo geen uitkering krijg in het geval van overlijden.

  Bovendien zijn de premies zo verschillend in prijs de ene boven de 100 euro en de andere tegen de twintig. Vanwaar dit verschil? Terwijl de uitkeringssom bijna hetzelfde is!

  Vriendelijk bedankt alvast,

  Chris de Boer

 17. Geachte heer de Boer,

  Bij andere soortige verzekeringen, zoals bijvoorbeeld reis en zorgverzekeringen, kan het inderdaad voorkomen dat bekeken moet worden welke verzekeraar zal uitkeren. Maar bij overlijdensrisicoverzekeringen is dat niet van toepassing. Een overlijdensrisicoverzekering is een opzichzelf staande verzekering. In uw situatie zullen beide verzekeringen gewoon conform de polisvoorwaarden uitkeren.

  De forse premieverschillen bij overlijdensrisicoverzekeringen zijn ontstaan doordat enkele verzekeraars hun premies flink hebben verlaagd en andere de premies steeds meer differentiëren. Daarom is het belangrijk om bij het aangaan van de verzekering goed te vergelijken zodat de meeste voordeligste aanbieder gekozen kan worden. Wellicht is het voor u nog een optie om de risicoverzekering van fortis asr over te sluiten. Om dit na te gaan kunt u eventueel onze bespaarhulp te raadplegen; https://www.independer.nl/overlijdensrisicoverzekering/invoerhulp.aspx

 18. Langenberg schreef op 

  Ik heb ook een overlijdensrisico verzekering lopen bij DSB net als H.Kruijzen. Het Doorlopend Krediet waar deze aan gekoppeld was is al afgelost, ruim een jaar geleden. Ik heb toen een brief geschreven om de OVR te beëindigen c.q.af kopen. Dit kon pas na 5 jaar na afsluiting. Maar: naar wie moet ik nu correspondentie richten i.v.m. deze OVR? Naar Wognum kan denk ik niet meer?

 19. Margo van Dijken schreef op 

  Goedenavond,
  Ik heb in 2002 een nieuwe hypotheek afgesloten, waarin een overlijden risicoverzekering zat, welke terstond betaald diende te worden €14.561,00 door de financieringsmaatschappij ( DSB Financieringen dus). In 2004 heb ik een nieuwe hypotheek afgesloten bij de SNS Bank. Ik vind echter in de akte van de SNS daarvan niets terug. In de vorm van een koopsompolis is dus de verzekering al betaald. DSB zal natuurlijk in geval van overlijden niet meer uitkeren. Kan ik het gehele bedrag terugvorderen bij de DSB of dient deze verzekering te zijn overgenomen door de SNS bank.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 20. Hans schreef op 

  DSB Verzekeringen is niet failliet. De DSB Bank is failliet. Uw verzekering loopt dus nog en keert dus uit indien dat nodig is. Overigens is het mogelijk om iedere 3 jaar van de looptijd de verzekering op te zeggen om een deel van de betaalde koopsom terug te krijgen. Dit is echter niet altijd verstandig omdat u vaak erg weinig terugkrijgt.

 21. Geachte mevrouw van Dijken

  Wat Hans aangeeft is grotendeels correct, DSB verzekeringen bestaat inderdaad nog, en zal indien nodig ook uitkeren.

  Op grond van vanaf 1 januari 2006 geldende wetgeving kan u als verzekeringnemer gedurende de looptijd van de verzekering na verloop van telkens een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de ingangsdatum van de
  verzekering, de verzekering opzeggen door middel van een brief gericht aan DSB verzekeringen. Het is wel belangrijk dat u hierbij rekening houdt met een opzegtermijn van 2 maanden voor de vervaldatumdatum. Het is mogelijk om alvorens u uw verzekering opzegt eerst de restitutiewaarde op te vragen, dan weet u hoeveel er uitgekeerd zal gaan worden.

  Wellicht nog belangrijker is om gezamenlijk met een adviseur na te gaan hoeveel risico u loopt met uw hypotheek en of voor het afdekken van het risico een overlijdensverzekering nodig/wenselijk is. Dan kunt u of de overlijdensrisico van DSB verzekeringen laten lopen, of deze wellicht beëindigen en een andere goedkopere risicoverzekering aangaan.

 22. rbm santa schreef op 

  kunt u mij morgen bellen om een uur middag geen ochtend want ik zit in het zieknhuis mag geen telefoon aan nemen geen voicmeel inspreken kan niet afluisteren aub bel mij ik wil overstappen snel naar overlijdensrisico wil geen risico ik als ik dood bent dat mijn verstandelijke kinderen die gehandicapt zijn uitgekeerd krijgen en mij jongste zoon voor zijn studie aub snel mogelijk moet volgende week in orde zijn

 23. j.duinkerken schreef op 

  vraag aan t.overwijk: is het bedrag inmiddels uitgekeerd? vandaag vervalt onze polis en hebben wij recht op restitutie van de premie, DSB vertelde mij dat er een achterstand is met de uitbetalingen, dus….

 24. CK schreef op 

  Hallo,

  Ik heb in Nov 2009 2 levensverzekeringen en 1 arbeidsongeschiktheid verzekering opgezegd. Hiervan ook netjes bevestiging gehad van DSB en moest formulieren terug sturen met onze handtekening en het rekeningnummer waarop het gestort kon worden. (de restwaarde).
  Per 15 januari 2010 zijn deze verzekeringen namenlijk allemaal gestopt (na een termijn van 5 jaar). Echter nu wacht DSB verzekeringen al ik weet niet hoelang met het uitbetalen hiervan.
  Contact gehad met DSB verzekeringen en deze gaven aan dat de pandhouder toestemming moest geven (DSB bank in dit geval), echter zijn die verzekeringen helemaal niet meer verpand, aangezien die lening die hierbij liep al betaald is.
  Hier kreeg ik ook bevestiging van en DSB was accoord. Dus ik gemaild van wanneer krijg ik dan nu mijn geld?? Krijg ik de volgende mail:
  Door het faillissement van DSB Bank is tevens de afwikkeling van de restituties van DSB Verzekeringen gewijzigd. Om tot uitbetaling te kunnen overgaan dienen diverse partijen akkoord te gaan met de uitbetaling. Deze nieuwe procedure neemt helaas meer tijd in beslag.

  Helemaal te zot voor woorden ik heb tenslotte die verzekering in november vorig jaar al opgezegd…! Weet iemand of dit zomaar mag? Of dat ik mijn geld (bijna 3000 euro) op kan eissen.
  Ze kunnen toch niet zomaar dat geld van die verzekeringen vasthouden??

  Graag hoor ik van u.

  Groetjes CK

 25. Bassie schreef op 

  Wederom contact gehad met DSB, ik heb in mei 2008 alles ingelost, zou een uitbetaling krijgen van de ORV, bijna 5000 euro, wat zegt DSB nu ik kan het niet uitbetaald krijgen, omdat ik de totale lening inclusief de ORV niet uit eigen middelen heb ingelost, ik heb namelijk mijn hypotheek bij ING verhoogd om zo van DSB af te komen, mag dit zomaar??? Radeloos

 26. Beste Bassie,
  Je zou in de algemene voorwaarden van je krediet kunnen opzoeken wat de ‘spelregels’ zijn met betrekking tot het aflossen van het krediet.

 27. marcel schreef op 

  Geachte,

  Ook ik heb een overleidingsrisicoverzekering samen met een DK afgesloten bij DSB in 2009. Nu 9 maanden verder heb ik het gehele bedrag ingelost. Doch de ORV kan ik pas over 4 jaar opzeggen,terwijl er geen risico meer is!! Als ik nou geen premie meer betaal, wordt de verzekering dan opgeheven (uiteraard zonder restitutie)??

  Bij voorbaat dank.
  Marcel

  1. de Bruijn schreef op 

   Beste Marcel, ik ben benieuwd of dit gelukt is. Dat de ORV is opgeheven doordat u niet meer betaald heeft. Ik heb nu namelijk hetzelfde probleem en als het u gelukt is, weet ik wat me te doen staat.. Alvast bedankt voor uw reactie.

 28. Beste Marcel,

  De overlijdensrisicoverzekering in dit geval gezien als een losse overlijdensrisicoverzekering en is als dusdanig een eenzijdige overeenkomst. Een eenzijdige overeenkomst is te allen tijde opzegbaar. U zou dit ook zo aan DSB kunnen communiceren. Daarnaast kunt u ook besluiten om de premie/koopsom niet te voldoen, de verzekering zal dan beeindigd worden.

  1. edward schreef op 

   Als je niet betaald krijg je dan geen incasso op je dak?

 29. j.duinkerken schreef op 

  Vandaag is het restitutiebedrag van de ORV uitgekeerd!!Ze hebben zich aan de afspraak gehouden dat het 2 tot 3 weken kon duren.Dus voor diegenen die in het zelfde schuitje ziten , blijven bellen en doorvragen!

 30. Bassie schreef op 

  Ik heb eens goed gekeken naar de voorwaarden, ik ben in april 2002 een lening aangegaan, van 15.000 euro, hier kwam een ORV bij van 4153.00 euro. In mei 2008 heb ik het totale bedrag van 19153.00 euro in één keer ingelost, en inderdaad met een verhoging van mijn hypotheek bij de ING. dec. 2009 een brief gestuurd naar Cardiff, met het verzoek de ORV uit te laten betalen, antwoord Cardiff: Ze betalen niet uit omdat de inlossing te maken heeft met een herfinanciering, conform de algemene voorwaarden bestaat er in dat geval geen recht op beeindiging en restitutie. Het verzekerd belang, de afbetaling van uw hypotheek/krediet, blijft immers bestaan!! ER IS HELEMAAL GEEN KREDIET MEER/ HYPOTHEEK MEER!! Vervolgens… Vanaf 1 januari 2006 geldende wetgeving bieden wij verzekeringsnemers de mogelijkheid de verzekering thans op te zeggen tegen het einde binnen elke vijf jaar van de looptijd van de verzekering. Indien u nu wenst op te zeggen per prolongatiedatum 04-05-2012 ( dit is de wettelijke bepaalde vijfjaarstermijn) dan verzoeken wij u vriendelijk ons dit schriftelijk te bevestigen. Wij zullen dan uw verzekering per deze datum beeindigen. opzegging binnen 2 maanden voor 04052012. Dit staat dus allemaal in die brief.. Ik heb de voorwaarden gelezen, en daar staat oa. dat de verzekering eindigt terstond nadat schuldeiser niets meer van verzekeringsnemer te vorderen heeft.. Nou mijns inziens is dit al vanaf mei 2008, ik weet niet meer wat ik moet doen om uitbetaald te krijgen, heb er spijt van dat ik in 2008 die ORV premie in één keer betaald heb, weet iemand wat ik moet doen? Ik wil morgen weer eens gaan bellen met Cardif, eventueel nog een brief sturen alhoewel ik denk daar niet veel mee op te schieten, dan ga ik morgen direct contact op nemen met mijn rechtsbijstand verzekering..

  Bassie

 31. i.kuipers schreef op 

  Mijn Orv is per 02/07/10 opgezegd, netjes op tijd gedaan, alles opgestuurd en keurig op tijd, nu maar wachten op de uitbetaling alhoewel ik daar mijn twijfels over heb, ze kunnen je geen datum geven maar je word uitbetaald zeggen ze.het gaat bij mij om toch 9100,00 euro en ik begin nu toch te twijfelen.
  Vraagje : staat er geen bepaald e tijd voor dat ze het moeten uitkeren en zijn er meer mensen die wachten of het juist wel hebben gekregen ?

  Henk

 32. CK schreef op 

  Hallo,

  Enkele verhalen hierboven had ik mijn verhaal gedaan.
  Ik heb dus mijn OVR verzekeringen opgezegd per 15-01-2010 en deze zijn 22-02-2010 uitbetaald!! Jaja het geld stond op mijn rekening.
  Dit duurde langer dan normaal ivm het failliet gaan van DSB en ze moesten nu toestemming hebben van bepaalde partijen…blablabla.
  Echter ik heb het dus ga er vanuit dat jij Henk je geld ook gaat krijgen half dit jaar.
  Iedereen veel succes.

 33. j.duinkerken schreef op 

  bij ons is het ook uitbetaald, hebben er ” maar” 3 weken op gewacht

 34. Silvia schreef op 

  In december 1998 kocht mijn moeder een Suzuki Swift waarvoor zij een aflossende lening afsloot bij de Finata Bank NV van ca. Hfl 17.000,00.
  Zij betaalde haar lening elke maand keurig netjes en op tijd af. Het bedrag wat zij maandelijks aflosde bedroeg Hfl. 185,00

  In januari 2001 werd mijn moeder telefonisch benaderd door Amstel financieringen (Nationale Geldservice-DSB groep) inzake een
  overname van haar bestaande lening. Tevens deelden zij haar mede dat Finata Bank NV falliet zou zijn en dat zij de lening zouden overnemen.

  In januari 2001 is de aflossende lening die mijn moeder had bij Finata Bank NV overgenomen door bovengenoemde partij.
  DSB stelt dat mijn moeder zelf contact zou hebben gezocht omdat zij haar krediet zou willen oversluiten.
  NB Mijn moeder ontving toen al een weduwepensioen van Hfl. 3025,56 en betaalde een huur van Hfl. 334,50 plus nog eens
  een doorlopend krediet bij de Postbank van Hfl. 5000,00 (waar zij overigens zelden tot nooit gebruik van maakte)
  Zij is ivm het vroege overlijden van haar moeder nooit naar de middelbareschool gegaan dus een van beleggen weet zij absoluut niets!
  Het is dus absoluut niet aannemelijk dat mijn moeder uit eigen beweegredenen zelf contact op zou hebben genomen met DSB.
  Enfin, een afspraak werd gemaakt en de muis werd in de val gelokt.
  De resterende schuld van de aflossende lening, t.w. Hfl. 12.300,00 bij Finata Bank NV werd overgenomen door DSB en nog die dag
  werd mijn moeder “de trotse eigenaar” van een DSB doorlopend krediet van Hfl. 17.965,00 + Hfl. 10.000,00 Hollands Welvaren Select
  beleggingspolis. Mijn moeder betaalde nu Hfl. 180,00 krediet + Hfl. 100,00 Holands Welvaren.

  In januari 2002 (de euro wordt geintroduceerd) wordt er gevraagd langs te komen op kantoor omdat huidige polis overgenomen wordt
  door een andere maatschappij.
  Wederom loopt het muisje in de val en ditmaal wordt mijn moeder “de trotse eigenaar” van een DSB doorlopend krediet van
  Euro 10.588,00 + Euro 4.537,80 Hollands Welvaren Select.

  In september 2002 gaat er iets kapot aan haar pleziervaartuigje en leent zij (volgens haar visie) Euro 1000,00 bij.
  Ditmaal “de trotse eigenaar” van DSB doorlopend krediet Euro 14.646,00 + Euro 4.537,80 Hollands Welvaren Select

  Conclusie:
  Inmiddels is er vanaf januari 2001 t.m. september 2002 een totaalbedrag van bijna 6000 euro, om precies te zijn Euro 5.833,45
  overgemaakt aan TADAS voor overlijdensrisicoverzekeringen. Het totaal van haar doorlopend krediet bedroeg Euro 14.646,00!!!!!
  Wat is er gebeurd met alle andere overlijdensrisicoverzekeringen??

  In de zomer van 2004 besluit mijn moeder een caravan te kopen en daar haar lening inmiddels bijna afbetaald is kan zij, na de verkoop
  van haar boot, wellicht nog wat geld bijlenen om daar een mooie caravan voor te kopen.
  Totaal overstuur belt zij mij op (ik woonde toen nog in Italie) dat DSB geweigerd heeft haar meer geld te lenen omdat zij te oud zou
  zijn en zij nog een TE grote schuld had staan.
  Vanaf januari 2001 loste zij namelijk al Hfl. 180,00 + Hfl. 100,00 af en dat zou binnen 5 jaar afgelost zijn volgens DSB.

  Ik ben toen gaan bellen met DSB en toen zij al direct begonnen met een voorstel om geld terug te storten van een overlijdensrisicopolis
  gingen bij mij de belletjes al rinkelen dat het hier duistere zaken betrof.
  Het nadeel is dat ik in Italie woonde en de DSB voor mij een, toen nog, onbekende zaak was.
  Na het eea opgezocht te hebben op internet heb ik besloten de zaak over te dragen aan een advokaat.
  Op aanraden van de advokaat hebben we in dec. 2004 de betalingen aan DSB stopgezet.
  In 2008 heeft de rechtbank een uitspraak gedaan. Alleen het deel Hollands Welvaren Select is teniet verklaard.
  Uiteraard was van DSB nog niet bekend hetgeen nu allemaal boven water komt.
  In 2009 hebben wij een betalingsregeling getroffen met Inspectrum voor Euro 250,00 p/ maand tot jan. 2010. (Totaal Euro 3000,00)
  In 2010 zou mijn moeder dan weer haar oude termijnen voor alleen DSB verder betalen van ca. Euro 90,00.
  Ik heb een financiel overzicht aangevraagd om eens te zien wat mijn moeder DSB nu nog verschuldigd zou zijn.
  (Ik mis overigens het overzicht van januari 2001 t.m. 03-10-2002)
  RESULTAAT Euro 20.326,01 per 01-02-2010 (schuld 01-01-2009 bedroeg, volgens DSB, Euro 20.889,97)

  Het komt er nu op neer dat indien mijn moeder 90 euro per maand zou aflossen haar schuld elke maand met Euro 100,00 verhoogd wordt.

  Bevindingen:
  ORV betaald 11-01-2001 (Hfl. 2.965,00) einddatum verzekering ?? Kredietbedrag Hfl. 17.965,00 incl. ORV premie van Hfl. 2.965,00
  ORV betaald 17-01-2002 Euro 1.430,00 einddatum verzekering 17-01-2010 Kredietbedrag Euro 10.588,00 incl. ORV premie Euro 1.430,00
  ORV betaald 30-09-2002 Euro 3.058,00 einddatum verzekering 30-09-2012 Kredietbedrag Euro 14.646,00 incl. ORV premie Euro 3.058,00

  Akte van kredietverlening 11-01-2001. Komt als volgt tot stand: door Amstel Financieringen – Amsterdam (was handelsnaam van DSB Financiele Diensten BV), via Nationale Geldservice – Echt (destijds handelsnaam van Postkrediet – Echt) wederom onderdeel van DSB, voor DSB Bank – Zaandam (later Wognum ivm fusie-akte verleden op 28-08-2001).

  Finata Bank BV Hfl. 12.141,00
  TADAS overlijdensrisicoverzekering Hlf. 2.965,00 Verzekeringsmaatschappij te Wognum, wederom onderdeel DSB
  Uitbetaling aan client?? Hlf. 2.859,00 **
  Totale kredietfaciliteit Hfl. 17.965,00
  plus
  Overeenkomst Hollands Welvaren 11-01-2001. Komt als volgt tot stand: door Amstel Financieringen – Amsterdam (was handelsnaam van DSB Financiele Diensten BV), via Nationale Geldservice – Echt (destijds handelsnaam van Postkrediet – Echt) wederom onderdeel van DSB, voor Hollands Welvaren Select II – DSB Bank NV – Wognum
  Koopsom Hfl. 10.000,00

  Totale schuld Hfl. 27.965,00 Maandlasten Hfl. 185,00 voor krediet + Hfl. 100,00 voor aandelenlease
  Er is hier duidelijk sprake van koppelverkoop.
  Het afsluiten van overlijdensrisicoverzekering was verplicht, dus NIET optioneel.
  Op de aandelenleaseovereenkomst staat koopsom vermeld.
  De term overlijdensrisicoverzekering staat nergens vermeld op de akte van kredietverlening, slechts de letters TADAS.
  Verzuimde zorgplicht die in vigore treedt als consument te maken krijgt met complexe producten.
  In akte van kredietverlening wordt de term “termijnbedrag” gebruikt. Het “termijnbedrag” is de periodieke betaling van de kredietnemer aan de kredietgever. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing.
  Er is geen theoretische looptijd weergegeven.
  Doorlopend krediet wordt op overeenkomst slechts vermeld tussen de rommelige logo’s van kredietgever en intermediair.
  Een bedrag van Hfl. 2.895,00 zou zijn uitbetaald aan consument. Op welk rekeningnummeren in welke datum is dit bedrag overgemaakt? **
  Het is geen normale gang van zaken dat een consumptief krediet bestaat uit voorfinanciering voor overlijdensrisicoverzekering alsmede uitbetaling aan consument.
  Mijn moeder had bij de Finata Bank NV nog een schuld van Hfl. 12.141,00 aan aflossend krediet uitstaan. Voor welke redenen zou zij deze aflossende lening omruilen voor DEZE constructie???
  Mijn moeder is benaderd door Amstel Financieringen. Cold calling is tegen de wet. Mijn vermoeden is dat deze financieringsmaatschappij voorheen met dochterondernemingen werkte van o.a.
  ABN Amro en zodoende, na overname door DSB, gebruik kon maken van oude portefeuille. Ik wil dan ook graag weten hoe en door wie de financiering met de Finata Bank NV tot stand is gekomen.
  Ik heb hiervoor vandaag reeds navraag gedaan bij Finata Bank NV.

  wo. 24/2/2010 krijg ik een mail van Finata Bank NV en raadt eens… Er staat Crédit Agricole Deveurope onderaan de mail, dochter onderneming van Crédit Agricole SA. RIBANK is hiervan een handelsnaam!

  Overeenkomst 17-01-2002. (invoering Euro) Overeenkomst komt als volgt tot stand: door ?? – ?? , via Nationale Geldservice – Echt (destijds handelsnaam van Postkrediet – Echt) wederom onderdeel van DSB , voor Ribank – Nieuwegein
  DSB Bank Zaandam Euro 8.024,00
  TADAS Euro 1.430,00 Verzekeringsmaatschappij te Wognum, wederom onderdeel DSB
  Visa Card 4563.5302.2256 Euro 1.134,00
  Totale kredietfaciliteit Euro 10.588,00
  plus
  Overeenkomst Hollands Welvaren 11-01-2001.
  Koopsom Euro 4.537,80
  Kredietgever nam contact op met mijn moeder om haar te melden dat het huidige krediet moest worden overgezet naar een andere maatschappij.

  Overeenkomst 30-09-2002. Overeenkomst komt als volgt tot stand: door ?? – ?? , via Nationale Geldservice – Echt (destijds handelsnaam van Postkrediet – Echt) wederom onderdeel van DSB , via Administratiekantoor De Perelaer onderdeel DSB, voor de Twentsche Voorschotbank BV – Wognum (gefuseerd met DSB).
  Ribank Euro 10.588,00
  TADAS Euro 3.058,00 Verzekeringsmaatschappij te Wognum, wederom onderdeel DSB
  Extra lening voor reparatie boot Euro 1.000,00
  Totale kredietfaciliteit Euro 14.464,00
  plus
  Overeenkomst Hollands Welvaren 11-01-2001.
  Koopsom Euro 4.537,80

  Op aanraden van advokaat heeft mijn moeder de betalingen vanaf nov. 2004 stopgezet.
  Door uitspraak van de rechtbank is de aandelenleaseovereenkomst teniet verklaard.
  In het jaar 2009 is iom Inspectrum Euro 3.000,00 afbetaald.

  Ik heb een financiel overzicht aangevraagd, want ook die werden niet opgestuurd en nu blijkt er NOG een schuld van Euro 20.326,01 te staan (01-02-2010)!

  Het is mooi geweest zo. Mijn moeder is nu 60 jaar en heeft haar levenlang geen enkele betalingsachterstand gehad. Zij heeft altijd netjes voldaan aan haar
  betalingsverplichtingen. Zij is een voorbeeldige burger en ik ga niet meer toestaan dat een oplichter als Dirk Scheringa en cornuiten haar ten onder gaat brengen!

  Opmerking: het lijkt mij dat op sommige contracten niet eens de handtekening van mijn moeder staat.

  Wie biedt hulp?

 35. Vera Vernooy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Silvia,
  wat een verhaal!
  Ik zou iig ook zeker contact zoeken met het klachteninstuituut voor de financiele dienstverlening:
  KIFID
  Postbus 93257
  2509 AG Den Haag

  Website: http://www.kifid.nl/consumenten
  E-mail: consumenten@kifid.nl
  Tel.: 0900-3552248

  Succes, vriendelijke groet Vera Vernooy

 36. Silvia schreef op 

  Beste Vera,

  bedankt voor jouw reactie. Kifid was ook mijn idee, maar DSB valt (zover ik weet) na het faillissement niet meer onder Kifid.
  Weet je wat zo jammer is… Mensen worden vaak afgeschilderd als “dom”.
  Mijn moeder was gewoon een makkelijk doelwit, heeft alleen lagere school gehad. Haar autootje was zij nog een schuld op had van NB Hfl. 12.000,00
  staat nu op Hfl. ruim 40.000,00!!
  Ik hoop dat er snel iets aan gedaan wordt want het arme mens is op van de zenuwen, vooral na een telefoontje van Inspektrum, door wie zo schandalig te woord gestaan is. Ik vecht door!
  Groetjes, Silvia

 37. Vera Vernooy (Independer.nl) schreef op 

  Beste Silvia,
  als het zo is dat DSB en de andere door jou genoemde bedrijven niet (meer)onder het KIFID vallen weten zij waarschijnlijk wel waar je dan terecht kan.
  En wat betreft je opmerking over “dom” zijn: Wij komen dagelijks mensen tegen die in het verleden financiële producten hebben afgesloten waar ze lang niet alle, wel of niet goed gecommuniceerde, consequenties van hebben (kunnen) doorzien. En dat zijn zeker niet allemaal mensen zonder (of met een lage)opleiding.
  Nogmaals succes, vriendelijke groet Vera

 38. i.kuipers schreef op 

  Ik zou het geld van me opgezegde OVR voor de 10e maart krijgen, ben zeer benieuwd!!

 39. i.kuipers schreef op 

  En ja hoor het geld is overgemaakt…..dus mensen die dit meer hebben, blijf bellen en vragen.

 40. m.bijsterveld schreef op 

  Mijn ovr verzekering is ook per 7 april geroyeerd, maar heb nog steeds niets ontvangen van de DSB. Eerst beloven ze na 7 april binnen 3 weken het geld over temaken, nu hoorde ik gisteren weer dat het nu nog wel eens 4 weken zou kunnen duren. Ik bel nu zo ongeveer om de dag, maar niets helpt. Heb een paar van die huppeltrutjes aan de telefoon die allemaal wat anders zeggen. heeft iemand voor mij nog een suggestie over hoe ik mijn geld zo spoedig mogelijk kan ontvangen.

 41. i.kuipers schreef op 

  ik zou zeggen gewoon door bellen en vragen, op een gegeven moment belde mij een leidinggevende van hun op die met kon vertellen wanneer het op me rekening kwam, het klopte op de dag.
  de dames van de callcenter weten niks en vertellen je elke dag hetzelfde.
  stuur ook mails, die lezen ze ook.
  misschien reageren ze daar op.
  Maar dat het langer duurt klopt wel.
  Het is moeilijk maar je zult even moeten wachten denk ik.
  sterkte !

 42. Willeke schreef op 

  Na het plotseling overlijden van mijn man 06-02-2010) worden orv uitgekeerd en hierdoor valt mijn hypotheek een stuk lager uit. Hierdoor zit ik met een fikse overwaarde op mijn huis en heb hierdoor mijns inziens de orv die op mijn naam zijn afgesloten niet meer nodig. Netjes de polis ruim 2 maanden voordat deze 5 jaar loopt opgezegd. Ik kreeg vrij vlug een reactie van DSB assuradeuren terug dat zij tot uitkering komen echter: ik dien er rekening meet te houden dat de pandhouder (DSB bank) toestemming hiervoor verleend. Ik sprak net de DSB bank en zij gaan hiervoor dus geen toestemming verlenen. Kan dit zomaar? Ik heb 2 minderjarige kinderen die (wanneer ik kom te overlijden), hier niet kunnen blijven wonen. De Orv is trouwens annuiteitdalend en hou hierdoor op het eind van de rit niets over. Wanneer ik de hyptoheek oversluit kan ik hem wel afkopen.

 43. Beste Willeke,

  Het is wat lastig om zo te begrijpen maar volgens mij gaat het in deze om de overlijdensrisicoverzekering op jouw naam en leven. Deze is verpand aan een hypotheek ook lopend bij de DSB Bank.

  Nu zegt de DSB Bank dat jouw overlijdensrisicoverzekering niet beeindigd kan worden omdat deze ervoor zorgt dat de hypotheek bij jouw overlijden betaald kan worden.

  DSB Bank mag deze voorwaarde inderdaad stellen. Bij sommige hypothekenvormen is het een verplichting om ook een overlijdenrisicoverzekering te hebben.

  Maar als de hypotheeklening minder hoog is geworden en er ook overwaarde aanwezig is zou het wellicht niet meer nodig zijn om de risicoverzekering aan te houden. Misschien is het zelfs wel een betere opdtie om de hypotheek over te sluiten.

  Dit kunnen wij echter niet zomaar bepalen. Wij raden je aan om een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

  1. Willeke schreef op 

   Hallo Daniël,

   Misschien kun je me ook helpen bij mijn volgende vraag:

   Zoals ik eerder vertelde is mijn man op 6 februari 2010 plotseling overleden. Bij DSB bank hebben we een 1e hypotheek die is opgedeeld in €133.000, aflossingsvrije hypotheek (4.8%) en €105.000 levenhypotheek(5%) Het levendeel is vanaf februari stopgezet omdat ik hier een orv op had. In juli kreeg ik uiteindelijk bericht dat op het levendeelhypotheek €98.527,00 en €2.316,16 werd gestort. Zo blijft er een restschuld van iets meer dan €4.000 op de levenhypotheek over. Tevens werd in die brief vermeldt dat het systeem bij DSB de rente vanaf februari met terugwerkende kracht zou incasseren maar deze mocht ik laten storneren. Op vrijdag 30 juli heeft DSB het bedrag van €4584,00 2x €2292,00???) van mijn rekening geIncasseerd. Dit heb ik laten storneren. Hierna kreeg ik op donderdag 5 augustus een acceptgiro of ik toch €4585,00 wilde betalen. Op vrijdag 6 augustus gebeld en ik mocht de acceptgiro als niet ontvangen beschouwen. Ook werd me in een mail excuses aangeboden voor de vele fouten en mocht ik nog brieven ontvangen dan mocht ik ook deze als niet ontvangen beschouwen. Wederom op zaterdag 7 augustus een brief ontvangen. ivm ongeoorloofde achterstand moet ik het gehele bedrag van hypotheekrestant en rente €6.439,02 ineens binnen 5 dagen overmaken. Vandaag weer DSB gebeld. Ook deze brief mocht ik als niet ontvangen beschouwen. Ze zijn nu een berekening aan het maken wat ik aan achterstallige rente moet betalen. Mijn vraag is; over welk hypotheekbedrag van het levenhypotheekdeel moet ik achterstallige rente betalen. Het lijkt mij dat ik vanaf februari toch alleen de rente van het resterend bedrag van €4000,00 moet betalen en niet van €105.000,00 Ik hoop dat je mee een antwoord kan geven want ik zie door de bomen het bos niet meer.

 44. henk schobben schreef op 

  ik help een vriend waarvan de vrouw overleden is met de administratieve afhandeling van de begrafenis. Kan er ergens nagevraagd worden of er nog overlijdensverzekeringen op haar naam afgesloten zijn. (haar ouders zijn beiden overleden en hebben vast in het verleden een verzekering voor haar afgesloten)

  1. Hoi Henk,

   Helaas is er geen centrale database waar dit soort gegevens kunnen worden opgevraagd. Wellicht kunt u uit betalingsbewijzen, dagafschriften of anderzins correspondentie achterhalen of er een overlijdensverzekering aanwezig is.

 45. Beste Willeke,

  In principe is het zo dat je rente moet betalen over het hypotheekbedrag zolang de hypotheek nog aanwezig is. Aangezien er pas in juli € 98527,00 en € 2316,16 werd gestort vrees ik dat u toch tot die tijd rente moet betalen over het geheel.

  Als blijkt dat je toch heel de termijn (tot juni) moet betalen kan je wellicht nog iets met de brief waarin staat dat het levendeel in februari is stopgezet om zo hard te maken dat je er niet vanuit mocht gaan deze rentelasten nog te moeten voldoen. En dat het zo’n warboel bij DSB is maakt het er zeker niet makkelijker op.

  Maar ook dit zal een lastig traject zijn. Ik denk dat je dit beter uit handen kunt geven aan je rechtsbijstandverzekeraar(indien aanwezig) of een onafhankelijk adviseur.

  Succes in ieder geval!

  1. Willeke schreef op 

   Hoi Daniël, wel vreemd als blijkt dat de maatschappij die de orv heeft uitgekeerd ook een onderdeel van de dsb bank is, dus als zij er nog langer over doen om alles te storten (ik heb binnen de gestelde termijn van 2 maanden vanaf datum van overlijden alles teruggestuurd) wanneer het hun uitkomt draai ik voor de rente op?

 46. Hoi Willeke,

  Absoluut mee eens. Dat is juist ook de reden dat ik je adviseer om iemand in handen te nemen die dit tot op de bodem kan uitzoeken.

 47. Robert Nijman schreef op 

  Hallo Daniel,
  Een levensverzekering is toch een eenzijdige overeenkomst die beëindigd kan worden op elk gewenst moment. Waarom hanteert DSB een periode van 5 jaar? Is dit wettelijk gezien ook juist? Ik verneem graag van je.
  Robert Nijman – Levers Ter Braak B.V.

 48. peter van der Zeijden schreef op 

  Ik heb een spaarhypotheek bij de OHRA van € 85.000. Bij deze hypotheek heb ik ook een overlijdensrisicoverzekering van € 90 per maand. De waarde van mijn woning bedraagt minstens € 250.000.= en heeft een overwaarde van € 140.000,=.
  De looptijd van de hypotheek is nog 7 jaar. De maandsom die ik per maand moet betalen voor rente en aflossing bedraagt plm € 475. Bij overlijden zal ik, maar ook mijn achterblijvende partner gemakkelijk de maand;asten kunnen voortzetten tot het einde van de looptijd. Wij zijn momenteel 57 en 60 jaar en gezond. Het lijkt mij dat de ovelijdensverzekering overbodig is bij een dergelijke overwaarde en kan ik de 7 jaar keer € 1080 = € 7500 besparen.

  Wat kunt u mij adviseren.

  m.vr.gr.

  Peter van der Zeijden

 49. Beste Peter Van der Zeijden,

  Het is mij niet duidelijk of de overlijdensrisicoverzekering verpand is aan de hypotheek.
  Ik adviseer je om contact op te nemen met de hypotheekverstrekker, om na te gaan of de overlijdensrisicoverzekering wel nodig is.
  Wanneer dit niet het geval is, kan de verzekering beëindigd worden. Bij een verzekering die verpand is, is hiervoor wel een akkoord van de hypotheekverstrekker nodig.

  Als er nog vragen zijn, bel mij gerust op onderstaand telefoonnummer.

  Met vriendelijke groet,

  Sharony Hosman
  Adviseur Levensverzekeringen
  035-6265586

  1. Joran van den Heuvel schreef op 

   Beste Sharony,
   misschien kun je me helpen. We hebben net een nieuwe hypotheek afgesloten voor ons nieuwe huis (in aanbouw) inclusief nieuwe overlijdensrisicoverzekering. De is verpand aan de nieuwe woning. Ook is onze huidige overlijdensrisicoverzekering verpand aan onze bestaande woning. Nu blijkt dat we onze huidige overlijdensrisicoverzekering niet kunnen opzeggen, omdat ons huis nog niet verkocht is. M.a.w. we hebben nu een dubbele overlijdensrisicoverzekering en dat willen we niet. Heb je een oplossing hiervoor ?

   Alvast bedankt.

   Met vriendelijke groeten,
   Joran van den Heuvel

 50. Beste Joran,

  De hypotheekverstrekker kan inderdaad verlangen dat de huidige overlijdensrisicoverzekering nog moet blijven lopen. Dit in verband met de zekerheid die zij nog willen behouden, tot verkoop van de woning.
  Het is verstandig dit voor de zekerheid te bespreken met de hypotheekverstrekker.

  Met vriendelijke groet,

  Sharony Hosman
  Expert Levensverzekeringen
  Tel. nr.: 035-6265586
  E-mail: sharonyhosman@independer.nl

 51. Wim Boer schreef op 

  Ik heb twee overlijdensriscoverzekeringen bij Florius. Door een scheiding wil ik deze premievrij maken.Florius zegt dat dit niet kan omdat het niet in hun ‘pakket’ zit. Alle sstopzetten behoort wel tot de mogelijheid. Waarom kan ik deze niet premievrij maken. Florius kan of wil mij daar geen antwoord opgeven.

  In afwachting.

 52. Beste Wim,

  Ik heb de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering van Florius doorgenomen. Het klopt inderdaad dat een overlijdensrisicoverzekering van Florius niet premievrij gemaakt kan worden.

  Binnen de overlijdensrisicoverzekering bouwt u geen kapitaal op. De betaalde premies worden niet in een depot ondergebracht. U betaalt premies en de verzekeraar biedt daarvoor een dekking. Op het moment dat u geen premies meer betaalt vervalt de dekking.

  Met vriendelijke groet
  Independer.nl ExpertLevensverzekering

  Edwin Kroon
  Tel: 035-6265563

 53. Peter schreef op 

  Hallo,
  Door omstandigheden is mijn overlijdensrisicoverzekering van Florius stopgezet. Wat betekend dit nou voor mijn hypotheek verstrekker ING? Natuurlijk wil ik een andere afsluiten zsm maar ik wil wel goed rond kijken..

  Hoe snel komt de ING hier achter, wordt dit gemeld, moet ik het melden of stappen mensen vaker over en stelt het niets voor?

  Alvast bedankt voor uw reactie.
  Mvg Peter

  1. Sander Bolt (Independer.nl) schreef op 

   Beste Peter,

   Als uw overlijdensrisicoverzekering bij Florius aan ING, als uw hypotheekverstrekker, verpand was, wordt ING van stopzetting direct schriftelijk op de hoogte gesteld.

   In dat geval zal ING hier snel bij u op terugkomen en eisen dat er een nieuwe polis komt. In het uiterste geval kunnen zij zelfs de hypotheeklening opeisen. Het is dus belangrijk dat u dit goed en snel regelt om problemen te voorkomen.

   Het is mogelijk om een nieuwe polis bij een andere verzekeraar af te sluiten, dit zal geen problemen geven. Wel moet u rekening houden dat ING hier kosten voor in rekening zal brengen, omdat zij de verpanding van de polis opnieuw administratief moeten regelen.

   Natuurlijk kan het nooit kwaad om even contact op te nemen met ING. Waarschijnlijk dat zij u meer zekerheid kunnen geven. Voor uw nieuwe overlijdensrisicoverzekering helpen wij u graag. Belt u ons gerust op 035-626 57 80.

   Met vriendelijke groet,

   Sander Bolt
   Independer.nl

 54. Monique schreef op 

  Wij hebben een overlijdensrisicoverzekering (koopsom) bij de Tadas/DSB.
  Deze willen we afkopen en een vervangende overlijdensrisicoverzekering daarvoor in de plaats nemen. Aangezien die verpand is aan de hypotheek hebben we toestemming nodig van de DSB. Stel dat ze akkoord gaan, wie krijgt dan de restitutiepremie? Gaat die naar ons of wordt deze gebruikt om de hypotheek te verlagen? En is dit wettelijk vastgelegd.

  Met vriendelijke groet

  Monique

 55. Beste Monique,

  Als DSB akkoord gaat met het opzeggen van de overlijdensrisicoverzekering dan wordt de restitutiepremie aan jullie uitgekeerd en niet aan de hypotheekverstrekker. Dit is gebruikelijk maar niet wettelijk vastgelegd. Verstandig is om dit ook bij Tadas na te vragen.

  Met vriendelijke groet
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 56. chiel schreef op 

  Ik heb een overlijdensrisicoverzekering bij Interpolis. Deze is verpand aan de Rabobank. Kan ik deze zomaar opzeggen? En dien ik bij het afsluiten van een nieuwe orv deze opnieuw te verpanden aan de Rabobank?

 57. Beste Chiel,

  Aangezien de huidige overlijdensrisicoverzekering verpand is kunt u deze niet opzeggen zonder toestemming van de Rabobank. Verstandig is om contact met hun op te nemen of u uw huidige verzekering bij Interpolis kan oversluiten naar een andere verzekeraar. Zij kunnen u ook aangeven of de nieuwe verzekering dan ook aan hun verpand moet worden.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 58. Evert schreef op 

  Beste Independer, op 10-2008 hebben wij een 2de hypotheek bij DSB afgesloten, opgebouwd uit : 15.000 krediet en 7500 orv en arbeidsongeschikt via Cardiff, op dit moment ben ik druk bezig alles af te lossen, ik las op dit forum dat je (indien met eigen geld je 2de hypotheek volledig aflost) premie restitutie kunt krijgen, hoe pak ik dit aan, is er een berekening die mij vertelt wat het bedrag is wat ik aan premie terug kan krijgen, de looptijd van de lening is 20 jaar, alvast bedankt voor uw reactie, mvg Evert

  1. Sabine Kinker (Independer.nl) schreef op 

   Beste Evert,

   Helaas hebben wij onvoldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden. U kunt het beste contact opnemen met uw bank/verzekeraar. Zij beschikken over al uw gegevens en kunnen u hier verder mee helpen.

   Vriendelijke groet,

   Sabine Kinker
   Independer.nl

 59. Gert Bouwmeester schreef op 

  Goedemiddag,

  Een vreemd verhaal, het volgende.

  Op 4 maart 1983 (ja, u leest goed) is voor mijn echtgenote een Overlijdensrisicoverzekering afgesloten via de toenmalige NMB-Bank. Die verzekering (hfl 50.000,-) is door NMB-bank ondergebracht bij Winterthur Verzekeringen onder een collectief contract. Voor de duidelijkheid: het betrof hier een Aanvullende verzekering. Er is/was geen relatie met bv een verstrekte hypotheek.

  Nu, bijna 30 jaar later, is Wintherthur via Zwitserleven bij Reaal terecht gekomen. Ook NMB-Bank (nu ING) doet niet meer in verzekeringen en heeft de portefeuille ondergebracht bij Mandema & Partners, onderdeel van ING Verzekeren.

  Op 3 december 2012 bericht Mandema ons dat Reaal heeft besloten het collectieve contract op te zeggen. Zij doen ons een nieuw voorstel (gelijke voorwaarden, minder premie per jaar) van Heinsfeld Assuradeuren.

  Maaaar, of we wel even een nieuwe gezondheidsverklaring in willen vullen. Ondertussen heeft onze eigen tussenpersoon van Zwitserleven te horen gekregen dat, mocht overgang naar de nieuwe verzekeraar niet mogelijk of gewenst zijn, zij (Zwitserleven) samen met Mandema & Partners zullen onderzoeken of zij (Zwirtserleven) of REAAL een alternatief aanbod kunnen doen.

  De vragen:
  1. Mag een verzekeraar zomaar een Overlijdensrisicoverzekering opzeggen? Wij hebben hiervoor bijna 30 jaar premie betaald!
  2. Als uit de gevraagd gezondheidsverklaring blijkt dat mijn echtgenote niet, of tegen verzwarende condities, een overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten, dan blijft haar dat heel lang achtervolgen bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen. Als is het maar bij het afsluiten van een kortdurende annuleringsverzekering.

  Ik hoor/lees graag!

 60. Beste Gert,

  Als de overlijdensrisicoverzekering zijn einddatum heeft bereikt dan wordt deze automatisch stopgezet. Er vindt dan ook geen uitkering plaats. Over het algemeen heeft een overlijdensrisicoverzekering een looptijd van 30 jaar als deze in verband met een hypotheek is afgesloten. Waarschijnlijk zal uw polis de einddatum hebben bereikt. Als de einddatum verder in de toekomst ligt mag de verzekeraar niet zomaar de verzekering opzeggen, zij moeten u daar eerst over informeren.

  Iedere verzekeraar kijkt op zijn eigen manier naar de gezondheidswaarborgen. Als u bij de ene partij wordt afgewezen of een verhoging krijgt hoeft dit niet automatisch te betekenen dat u ook bij een andere maatschappij automatisch een verhoging krijgt of afgwezen wordt.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 61. Gert Bouwmeester schreef op 

  Beste Edwin,

  Ter info: De OVR werd NIET ivm een hypotheek afgesloten. Het gehele collectieve contract is door Reaal/Winterthur opgezegd, daar valt deze polis dus ook onder.

 62. mw.G.J.H. de Wit-Farla schreef op 

  Geachte heer,
  ik ben in het bezit van 3 premie vrije polissen.De verzekeringsnemer staat op naam van mijn
  jaren geleden overleden vader.Als begunstigde ben ik bij overlijden.
  De polissen zijn van 1959, 1971 en 1984 en zijn in beheer bij Nationale Nederlanden.
  Nu adviseert Nationale Nederlanden mij de polissen op mijn naam te zetten i.p.v. mijn overleden
  vader.
  Kunt u mij zeggen of daar risico’s aan verbonden zijn.
  Het gaat om polissen van fl 1000,–gulden, fl.300,– gulden en fl. 300,– gulden

  m.vr.gr.
  Gerrie de Wit-Farla

 63. Beste mevrouw de Wit-Farla,

  Helaas kunnen wij niet zeggen welke risico’s er verbonden zijn aan het op uw naam zetten van de polissen van uw overleden vader. Nationale Nederlanden kan u hier meer informatie geven.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 64. roy schreef op 

  Beste Independer,
  Ook ik heb een KO Plus( tijdelijke overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend kapitaal) bij DSB/Defam afgesloten wat nu Tadas is overgenomen. Einddatum verzekering: 11 december 2019, bij een verzekerd kapitaal van 7000 euro.Dit in verband met dit afgesloten toen ik een doorlopende krediet had aangevraagd. Krediet heb ik ingelost.Ik heb daarna
  contact opgenomen met Tadas, om verzekering te beëindigen, maar dit is helaas niet mogelijk.
  Zijn er nog manieren om zo een verzekering te beëindigen. En wordt het verzekerd kapitaal uitgekeerd bij beëindigen op 11 december 2019?

 65. Beste Roy,

  Als er sprake is van een koopsom betaling dan mag je op grond van de wet na verloop van een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de ingangsdatum van de verzekering je polis opzeggen.

  Hierbij moet je dan wel minimaal 2 maanden voor de vervaldatum een aangetekende opzegbrief inclusief de originele polis aan DSB/Tadas versturen.

  Afhankelijk van de gestorte koopsom en nog aanwezig zijnde dekking, kan je een gedeelte van de koopsom terug krijgen. Deze afkoopwaarde kan je opvragen bij DSB/Tadas.

 66. Frans schreef op 

  Beste Daniel,

  Op 2 januari 2008 is mijn DSB 2e hypotheek overgenomen door SNS. Ik dacht dat mijn tussenpersoon alles goed geregeld had, maar helaas ik kwam in maart 2014 erachter dat ik nog een polis had lopen van 5800 euro. Ik DSB Leven gebeld (nu Tadas) dat ik die polis wou beëindigen. Tot mijn verbazing hoorde ik dat ik net te laat was met opzeggen. Ik had namelijk 20 december 2013 moeten opzeggen volgens Tadas. Waarop ik antwoorden dat het raar is dat ik nooit ben ingelicht wat te doen met die polis. Immers als ik geweten had dat je maar 1x in de 5 jaar kon opzeggen had ik dat 20 december 2008 wel gedaan. als antwoord kreeg ik had je maar de regel door moeten lezen. Kunnen ze dat zomaar doen immers het bedrag is al in 2008 ingelost? en het nu 2014 is? en waarom krijg je geen bericht als iets is ingelost wat dan te doen met de polis? het ruikt hier naar vooral geen slapende honden wakker maken. ook had ik een hele nette brief geschreven of ze coulant wouden zijn omdat het al immers in 2008 is ingelost en ik dus niets aan die polis hebt. maar je raad het al het blijft immers DSB al heten ze nu Tadas.. wel in het verleden te duren producten verkopen en vooral de klant niet helpen als je geld van hun terug krijgt. waarschijnlijk is hier niets aan te doen en moet ik wachten tot eind 2018+- om het op te zeggen… maar mijn vraag is dus of er toch nog ergens een soort van uitzonderings- regel is? met vriendelijke groet Frans

 67. Beste Frans,

  Ik vind het erg vervelend om te lezen dat je net te laat was met het opzeggen van je verzekering bij DSB/Tadas en dat je nu voor 5 jaar weer vast zit aan de verzekering.

  Als er sprake is van een koopsom betaling dan mag je op grond van de wet na verloop van een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de ingangsdatum van de verzekering je polis opzeggen.

  Hierbij moet je dan wel minimaal 2 maanden voor de vervaldatum een aangetekende opzegbrief inclusief de originele polis aan DSB/Tadas versturen.
  Afhankelijk van de gestorte koopsom en nog aanwezig zijnde dekking, kan je een gedeelte van de koopsom terug krijgen. Deze afkoopwaarde kan je opvragen bij DSB/Tadas.

  Helaas hebben wij geen antwoord op je vraag of DSB/Tadas verplicht was of de klanten te informeren over de verandering in de stilzwijgende verlenging. Wij weten wel dat dit geldt voor schadeverzekering. Wij bieden namelijk geen overlijdensrisicoverzekering aan tegen koopsom, wij bieden ze alleen tegen maand of jaarpremie. Hierbij is de verzekering maandelijks cq jaarlijks opzegbaar.

  Vriendelijke groet,
  Independer

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 68. Dick schreef op 

  Hallo Edwin,

  ik heb vanaf 2007 een koopsompolis ORV bij de DSB. Deze is niet gekoppeld aan een hypotheek of verpand. De polis is voor 20 jaar en telkens na 5 jaar opzegbaar. Door allerlei wetswijzigen etc is het mij even onduidelijk. Kan ik na de 1e 5 jaar termijn te hebben doorlopen nu eerder van deze polis af of zit ik er aan vast tot 2017?

  Vriendelijke groet,

  Dick

 69. Beste Dick,

  Hoogstwaarschijnlijk kun je pas je verzekering opzeggen per 2017 omdat dan de 5 jaarstermijn vervalt. Hou er wel rekening mee dat je tijdig je verzekering opzegt.

  Je kan ook contact opnemen met Tadas Verzekeringen (zij hebben de polissen van DSB overgenomen). Zij kunnen aangeven of je toch niet eerder dan 2017 de verzekering kan opzeggen.

  Vriendelijke groet,
  Independer
  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

 70. Raj schreef op 

  Wij hebben twee koopsompolissen en wij kopen nu af. Destijds een eenmalige inleg van 6500 euro. Nu is de waarde om de nabij 2000 euro. Daar hebben wij al bericht van gehad.
  moeten wij over de premieteruggave belasting betalen?

 71. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Raj,

  Helaas hebben wij onvoldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden, u kunt het best informeren bij Belastingdienst of uw adviseur. Zij kunnen u hier meer over vertellen.

  Vriendelijke groet,
  Independer

  Chadia el Barkaoui

 72. Bart schreef op 

  Goedemorgen,

  Een kennis kwam er onlangs achter dat haar ORV bij de Postbank op 14 april 2014 na 10 jaar is geëindigd. Wiens plicht is het om erop te wijzen dat de ORV eindigt: de Postbank of de verzekeringnemer? Ligt de informatieplicht bij eerstgenoemde, wat valt daartegen dan nog te doen? Wordt een ORV stilzwijgend verlengd? Er is momenteel sprake van een slechte gezondheidsprognose? Kent u maatschappijen die tot acceptatie over zullen gaan?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 73. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Bart,

  Vaak word er dan een bevestiging van een beëindiging naar de verzekeringnemer toegestuurd.

  Verder is het van verzekeraars vaak niet bekend hoe ze een bepaalde ziekte- aandoening beoordelen. Het is dan ook lastig te zeggen bij welke verzekeraar u beste terecht kunt.
  De medische adviseur van elk verzekeraar zal uw gehele dossier willen beoordelen waarna ze een advies kunnen uitbrengen. Dit kan pas als u een verzekering daadwerkelijk hebt aangevraagd.

  U kunt via Independer van twee verschillende verzekeraars tegelijk een offerte aanvragen. Zo kunt u het advies van de twee verzekeraars vergelijken. U zit nergens aan vast. Als u het niet eens bent met het uitgebrachte advies dan kunt u de aanvraag kosteloos beëindigen.

  Vriendelijke groet,
  Independer
  Chadia el Barkaoui

  1. Bart schreef op 

   Dankjewel Chadia voor je reactie.
   Het gaat erom of en in hoeverre de verzekeraar verplicht is zich te houden aan het tijdig informeren van verzekeringnemer dat de eindtijd van de lopende ORV bijna is bereikt respectievelijk een brief daarover te sturen als deze eindtijd is bereikt. Dan kan verzekeringnemer immers nog tijdig stappen ondernemen om b.v. de ORV te verlengen of bij een andere verzekeraar een nieuwe ORV af te sluiten (tussen april en oktober 2014). Sinds oktober 2014 is de prognose namelijk slecht.

   Alvast bedankt voor je reactie.

 74. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Bart,

  Helaas kan ik u niet met alle zekerheid te vertellen of uw verzekeraar verplicht is om u te berichten over de einddatum van uw verzekering en/ of dit ook onder de zorgplicht valt. Wij als tussenpersoon berichten onze klanten wel over een naderende einddatum. Verstandig is om navraag te doen bij uw eigen tussenpersoon.

  Wanneer u een klacht hebt over een financieel dienstverlener, en u komt er verder niet uit met uw financiële dienstverlener kunt u ook eventueel terecht bij de Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). U dient wel altijd eerst de financiële dienstverlener een kans geven om de klacht zelf op te Lossen.

  Meer informatie hierover vind u terug op de site van KifiD http://www.kifid.nl

  Vriendelijke groet,
  Independer
  Chadia el Barkaoui

  1. Bart schreef op 

   Beste Chadia,
   Wederom bedankt voor je reactie.
   Ik denk dat het best vaak voorkomt dat een verzekerde zijn/haar administratie niet goed bijhoudt, zeker nu het om een (lange) looptijd van de ORV gaat.
   Mijn essentiële vraag blijft vooralsnog dus onbeantwoord.
   Waarom doet u dat als tussenpersoon wel? Is dit onderdeel van uw klantenservice of is dat gebaseerd op wet- of regelgeving, gedragscode etc.?
   De Postbank is door mijn familielid telefonisch benaderd en kreeg als antwoord dat het de verplichting berust bij de verzekerde zelf.
   Nogmaals: ik heb hier mijn twijfels over en zeker nu u stelt dat u als tussenpersoon de verzekerde wel tijdig schriftelijk informeert over de naderende einddatum.

   Mag ik nog een keer van u vernemen?
   Bij voorbaat dank voor uw reactie.

   Bart

 75. Chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste Bart,

  Het ligt aan de omstandigheden van het geval of de verzekeraar op basis van zijn zorgplicht het eerder had moeten melden. De zorgplicht voor een verzekeraar is anders dan die van een tussenpersoon. Om die reden kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven.

  Wellicht kunt u hierover een klacht indienen bij uw verzekeraar en daarna bij de Kifid.

  Vriendelijke groet,
  Independer

  Chadia el Barkaoui

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"Eenvoudig, snel en helder"

Tevreden uit UTRECHT
2019-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Site is makkelijk. Snel resultaat. Duidelijk"

Anoniem uit SLEEUWIJK
2019-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Niet heel tevreden"

Dhr. Nijenhuis uit HENGELO OV
2019-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Independer heeft geen controle uitgevoerd op de aanvraag van een ORV bij TAF. Daardoor werd het proces van de aanvraag behoorlijk vertraagd. Pas op de vraag van mij waar e.e.a. bleef werd door Independer actie ondernomen."

Dhr. Alewijnse uit AMERSFOORT
2019-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Gemakkelijk"

Dhr. Pennings uit OUD-BEIJERLAND
2019-12-11, overlijdensrisicoverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit ROCKANJE
2019-12-10, overlijdensrisicoverzekering

"Ben tevreden"

Dhr. Meijer uit ALMERE
2019-12-10, overlijdensrisicoverzekering

"vrij makkelijk"

Anoniem uit LELYSTAD
2019-12-10, overlijdensrisicoverzekering

"Vanwege het gemak, duidelijke uitleg en redelijk tot goed product qua inhoud."

Dhr. Latour uit DORDRECHT
2019-12-10, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijke site"

Dhr. Van Haren uit GENNEP
2019-12-09, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk, snel en goede prijs"

Anoniem uit ERMELO
2019-12-09, overlijdensrisicoverzekering

"Helemaal top "

Dhr. Cuadra uit DEN HELDER
2019-12-09, overlijdensrisicoverzekering

"Thanx "

Mevr. Cuevas Ulloa uit ALMERE
2019-12-09, overlijdensrisicoverzekering

"Goef"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-12-09, overlijdensrisicoverzekering

"MAKKELIJKE SITE EN SNELLE AFHANDELING"

Anoniem uit HOOFDPLAAT
2019-12-08, overlijdensrisicoverzekering