De 5 verzekeringen voor een student
Tip een vriend:

De 5 verzekeringen voor een student

De huurprijs van studentenkamers is naar een recordhoogte gestegen. Voor het eerst komt het landelijk gemiddelde boven de € 400,- uit, blijkt uit recent onderzoek van Kamernet. Dit zijn niet de enige kosten waar studenten mee te maken krijgen. Wanneer je op eigen benen gaat staan, komt er veel op je af. Als je eenmaal een kamer in je nieuwe stad hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar een aantal belangrijke financiële producten.

 

Dat klinkt misschien saai, maar door slimme keuzes kun je veel geld besparen en problemen voorkomen. Niet alle verzekeringen zijn verplicht of per se nodig. Maar sommige zijn wel sterk aan te raden. Voor weinig geld kun je zo grote problemen voorkomen. Bij Independer hebben we de belangrijkste producten voor je op een rij gezet. Zo kun je eenvoudig zelf beslissen wat je nodig hebt.

Tip: Bij een aantal verzekeringen kun je meeverzekerd blijven bij je ouders. Vinden zij dit goed en hebben ze de dekking die je nodig hebt? Dan heb je je eerste euro’s al bespaard!

1.      Een inboedelverzekering: voor je spullen

Inboedel zijn alle spullen die in je kamer staan, zoals je meubels en laptop. Die verzeker je met inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Want als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, is de schade aan je inboedel al snel een paar duizend euro.

Goed om te weten: zorg voor een goed slot op de deur van je studentenkamer, om de kans op diefstal te verkleinen. Vaak is dat ook een eis van je verzekeraar.

2.      Een aansprakelijkheidsverzekering: voor schade bij anderen

Eenaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die je veroorzaakt bij anderen. Dat kan zowel letselschade als schade aan spullen zijn. Hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering? Zolang je uitwonend, niet getrouwd en student bent, kan je bij hen op de polis meeverzekerd blijven. Check dit goed om niet dubbel verzekerd te zijn.

Hebben je ouders deze verzekering niet? Sluit hem dan zelf af. Voor maar een paar euro per maand, ben je verzekerd voor schades tot meer dan een miljoen euro. Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering los afsluiten, maar meestal ook samen met je inboedelverzekering. Voor studenten wordt deze combinatie vaak als speciaal studentenpakket aangeboden.

3.      Een rechtsbijstandverzekering: voor conflicten

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht maar kan je wel helpen in lastige situaties. Ontstaat er bijvoorbeeld een conflict met je verhuurder of een van je huisgenoten? Dan kun je juridische hulp krijgen via deze verzekering. Check wel even of je nog meeverzekerd bent op de rechtsbijstandverzekering van je ouders. Dat kan je een hoop geld schelen, omdat het relatief een wat duurdere verzekering is. Ben je niet voor rechtsbijstand verzekerd? Dan kun je ook gratis bij het Juridisch Loket terecht. Het is wel goed om te weten dat zij alleen advies geven. Voor uitgebreidere juridische hulp heb je echt een verzekering nodig.

4.      Een reisverzekering

Deze verzekering heeft niks met je kamer te maken, maar als je op reis gaat is het belangrijk om deze te hebben. Je bent dan verzekerd tegen verlies van en schade aan je bagage, maar ook tegen onverwachte kosten die je maakt na bijvoorbeeld een ongeval of ziekte op reis. Handig om te weten: ook tijdens een weekendje weg ben je hiermee verzekerd.

Ben je voor je reisverzekering (doorlopend) meeverzekerd bij je ouders? Dan geldt ook hier dat je onder die dekking valt. Bij de helft van de aanbieders kan dit tot je 27ste, de andere helft kent geen maximum leeftijd. Sta je niet bij je ouders op de polis dan kun je zelf een reisverzekering afsluiten.

5. Een zorgverzekering

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht; of je nou op kamers gaat of thuis blijft wonen. En vanaf je 18e ben je niet meer gratis meeverzekerd bij je ouders. Moet je nu zelf je zorgpremie gaan betalen? Dan is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken. De kans is groot dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Zeker als je weinig zorg nodig hebt en genoeg hebt aan een basisverzekering, met eventueel een kleine aanvulling.

Extra tips:

  • Sommige verzekeraars hebben speciale studentenpakketten met extra vergoedingen voor bijvoorbeeld anticonceptie en fysio.
  • Vanaf 12 november kun je overstappen van zorgverzekering, wil jij het laatste nieuws en een seintje wanneer je kan vergelijken meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert. 
  • Grote kans dat je recht hebt op zorgtoeslag. Omdat dit bedrag kan oplopen tot € 94,- per maand, heb je daarmee een groot zeel van je zorgpremie weer ‘terugverdiend’.

Ook belangrijk: energie

Waarschijnlijk is je huur inclusief de kosten voor elektriciteit en gas. Maar huur je bijvoorbeeld een studio, of hebben jij en je huisgenoten zelf het energiecontract in beheer? Dan kan je mogelijk leuk besparen door het bestaande energiecontract te vergelijken met de markt.

Tip voor je ouders

Als je ouders zo lief zijn dat je je hele studententijd met hun meeverzekerd mag zijn, let dan goed op wanneer je afstudeert of trouwt. In dat geval heb je geen recht meer op schadevergoedingen, terwijl je ouders wel gewoon doorbetalen. Dat is dus weggooien van het geld.

Lees meer over: energie, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, zorgverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Altijd bij zilveren kruis gezeten"

Meneer Poort uit AMSTERDAM
10 minuten geleden, zorgverzekering

"Top digitale service, geen poespas, recht op het doel af"

Anoniem uit NULAND
22 minuten geleden, energie

"Erg makkelijk online af te sluiten"

Meneer Van Leeuwen uit HARDERWIJK
49 minuten geleden, autoverzekering

"Independer is snel en simpel"

Meneer Dang uit MAASTRICHT
1 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk en simpel "

Meneer Pel uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"zeer tevreden voor de zoveelste keer"

Dhr. Engel uit TILBURG
1 uur geleden, energie

"SNEL EN DUIDELIJK."

Anoniem uit OSS
1 uur geleden, autoverzekering

"Prima en snel geregeld, een aanrader!"

Dhr. van Esveld uit OBDAM
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer tevreden door duidelijkheid en eventuele hulp bij keuze maken. "

Anoniem uit UDEN
2 uur geleden, reisverzekering

"omdt alles zo goed geregeld is n overzichtelijk."

Meneer Sen-a-kauw uit ALMERE STAD
2 uur geleden, autoverzekering

"Snel en overzichtelijk"

Anoniem uit DOETINCHEM
2 uur geleden, energie

"want jullie zijn goed "

Meneer Abo Rashed uit ROTTERDAM
3 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk! makkelijk en gelijk afsluiten! "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
3 uur geleden, woonverzekering

"Alles is lekker eenvoudig en duidelijk."

Anoniem uit ALMERE
3 uur geleden, woonverzekering

"Makkelijk af te sluiten, zeer overzichtelijk."

Meneer Bossink uit ROSMALEN
3 uur geleden, autoverzekering