Checklist: Kijk goed wat u met uw spaargeld doet
Tip een vriend:

Checklist: Kijk goed wat u met uw spaargeld doet

In januari gaan veel mensen zich weer oriënteren op de spaarmarkt. In december lopen namelijk veel spaardeposito’s af en krijgen mensen wellicht een 13e maand uitgekeerd. Voordat u besluit of u gaat sparen of beleggen is het belangrijk een weloverwogen beslissing te nemen. Vraagt u zich hierbij het volgende af:

 • Hoe lang kan ik mijn geld missen?
 • Wil ik mijn geld vast zetten of moet ik er altijd bij kunnen?
 • Hoeveel risico wil ik lopen?
 • Wil ik aan risicospreiding doen?
 • Welke kosten brengen sparen of beleggen met zich mee?
 • Heb ik mezelf goed geïnformeerd voordat ik de definitieve beslissing neem voor een specifiek spaar- of beleggingsproduct?

Direct zien waar u de hoogste spaarrente krijgt in combinatie met uw persoonlijke wensen? Vergelijk nu alle spaarrekeningen en deposito’s.

Lees meer over: sparen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

18 Antwoorden op “Checklist: Kijk goed wat u met uw spaargeld doet”

 1. B.L.K. Stege schreef op 

  Kan ik op dit moment mijn vrij gekomen deposito geld beter omzetten in obligaties, bijv. Robeco Eurobonds, met een jaarrente van ca. 5,5% i.p.v. het geld op een spaarrekening met lage rente te zetten.

 2. Geachte heer Stege,
  Dit is een zeer begrijpelijke vraag. Helaas is die niet in algemene zin te beantwoorden. Evenals vele economen en andere specialisten weten wij ook niet wat de rente gaat doen in de toekomst. Het is duidelijk dat de rente op spaargeld momenteel laag ligt. Daarbij is uw persoonlijke situatie en verwachting van belang. Als u het geld meerdere jaren kunt missen kunt u overwegen het voor langere tijd vast te zetten. Dat kan via een deposito binnen het (veilge) Deposito Garantie Stelsel.
  U kunt ook kiezen voor obligaties met veelal een hoger rendement en de mogelijkheid om de obligaties te verkopen als u dat wenst, maar daar staat wel een risico tegenover dat u uw geld niet volledig terug krijgt doordat de koers daalt of er problemen ontstaan met aflossen. In het algemeen is het zo dat de acceptatie van een hoger risico een hoger rendement geeft. Uiteindelijk zult u zelf die afweging tussen risico en rendement moeten maken. Succes daarmee!

 3. hans schreef op 

  hallo,

  ik ben op dit moment bezig om mijn spaar geld in onze hypotheek te storten
  zodat onze maandlasten met de helf afnemen hypotheek staat op 4,6% en sparen op 2a 3% is dit een goede investering of kan het nog beter

 4. Beste Hans,
  Deze vraag krijgen wij vaker, maar is met de door jou gegeven details niet goed en volledig te beantwoorden.

  Waar je onder andere naar moet kijken is wat je netto aan hypotheekrente kwijt bent (nabelastingteruggave). Daar staat dan tegenover wat je aan netto spaarrente krijgt.

  Er zijn bijvoorbeeld deposito’s (10 jaar vast) waarop je 4,5% rente kunt krijgen. Zou je daar voor kiezen, dan lijkt het wat minder interessant dit spaargeld te gebruiken voor aflossing van je hypotheek.

  Mocht je er op deze manier niet uitkomen dan kun je overwegen eens met een financieel adviseur te gaan praten. Die kan de verschillende mogelijkheden voor je doorrekenen.

  Succes!

 5. piet onnink schreef op 

  ik heb afgelopen jaar gebruik gemaakt van een deposito regeling en deze komt in de maand FEB vrij, ik wil dit geld gaan omwisselen in een andere betrouwbare valuta,om de waarde van het geld kunnen te behouden, daar er in de eurozo”ne steeds meer problemen ontstaan met begrotings te korten.welke valuta koers is op dit moment betrouwbaar,zelf zit ik te denken aan de Austalische dollar. Is dit een juiste gedachte.

 6. Geachte heer Onnink,

  Independer.nl heeft hier geen opinie over en het verleden heeft aangetoond dat het ook voor experts heel moeilijk is om valuta koersen te voorspellen. Wees hier dus voorzichtig mee.

 7. Saskia van der Linden schreef op 

  Iemand waarschuwde me dat de Triodosbank ook in de problemen is gekomen ivm relaties met de DSBbank. Ik kan hier echter nergens iets over vinden. Weet u daar meer over?

  Saskia

 8. Beste Saskia,
  Wij kennen geen problemen bij Triodos die vergelijkbaar zijn met die van DSB of verband houden met relaties met DSB. Wel heeft Tridos Bank, net als alle Nederlandse banken, een voorziening moeten nemen voor haar verwachte bijdrage binnen het deposito garantie stelsel ivm DSB. Daar kan Triodos niets aan doen en dit zal los van een lagere winst over 2009 op zich niet tot problemen leiden.

 9. Rob van Dam schreef op 

  In het antwoord van de hr. Oosterling wordt verwezen naar belastingteruggave bij storting in de hypotheek van het spaargeld.
  Een ander element speelt ook nog fiscaal mee n.m.m., namelijk dat storting van cash in de hypotheek leidt tot vermindering van de vermogensrendementheffing van 1,2% van het gestorte bedrag. Het wordt wel puzzelen dan.. Behoeft uw commentaar op dat punt geen aanvulling??

 10. Beste Rob,
  Bedankt voor je aanvulling. Helemaal eens dat het een gepuzzel is om de vraag van Hans goed te beantwoorden en een gesprek met een adviseur lijkt dan ook het beste advies.

  Inhoudelijk: Indien van toepassing speelt vermogensrendements heffing zeker een rol in deze. Ik heb dat met wat minder woorden benoemd door te spreken over ‘netto spaarrente’ om het verhaal niet te complex te maken.

 11. jan schreef op 

  Is het zinvol om in deze tijd van lage rente en onbetrouwbare banken om bv goud of platina aan te kopen en dat gewoon te bewaren?

 12. Beste Jan,

  Independer.nl vergelijkt financiele producten en heeft geen kennis over verschillende beleggingsmogelijkheden. Wij kunnen ook niet voorspellen wat de koers van goud of platina gaat doen. Het is wel zeker dat er geen interest of dividend wordt uitgekeerd. Er is ook geen zekerheid of je de investering ooit weer terug kunt krijgen. Wel zijn er mensen die verwachten dat de waarde sterk gaat stijgen. Als je gelooft in die waardestijging en je kunt je veroorloven een fors verlies te lopen dan kun je het risico nemen. Als je geen risico wilt lopen en toch wat meer rendement wilt dan op een gewone spaarrekening kun je je geld ook meerdere jaren op een deposito plaatsen die veilig binnen het Deposito Garantie Stelsel valt. De hoogste spaar- en depositorentes vind je hier: https://www.independer.nl/spaarrekening/wensen.aspx

 13. H.Groenen schreef op 

  Ik spaar momenteel € 250,- per maand om een buffer te hebben voor aflossing hypotheek. Dankzij een woekerhypotheek en een foute adviseur ben ik ruim € 30.000 kwijtgeraakt voor toekomstigeaflossing. Mijn hypotheek moet nog een kleine 12 jaar. Daarom heb ik gekozen om mijn hypotheek aflossingsvrij te maken en zelf te gaan sparen met dit bedrag bij SNS bank. Echter zag ik de rente tuimelen van 4,5 naar nu 2,4 %, dat schiet niet op. Ik heb sinds dat ik mijn hele aflossingsbedrag dankzij alle toestanden zag verdwijnen tot nu een kleine 6200 Euro kunnen sparen. Welke spaarrekeningen zijn het meest veilige en de meest rendementsgevende? Dat ik geen aandelen etc zal nemen spreekt voor zich

 14. @Verschuren.
  Het klopt inderdaad dat de verhoging een tijdelijke maatregel is die in dit geval loopt tot 31 december 2010. Feitelijk mag een land op dit moment namelijk ook een lager bedrag garanderen. Daar heeft Nederland echter niet voor gekozen.

  De Europese ministers van Financien hebben vorig jaar een wijziging van de richtlijn inzake depositogarantiestelsels aangenomen waarin bepaald wordt dat alle lidstaten vanaf 31 december 2010 verplicht zijn een dekking te bieden van € 100.000.

  Hoelang ‘Europa’ deze 100.000 euro gaat aanhouden kunnen wij helaas niet inschatten. Bij meerjarige deposito’s kunt u er voor kiezen steeds wat kleinere bedragen (bijvoorbeeld tot 20.000 euro per persoon – het oude garantie bedrag) bij verschillende spaarbanken onder te brengen.

 15. verschuren schreef op 

  Ik dacht dat de verhoging van het depositogarantiestelsel naar 100.000 een tijdelijke maatregel was. Hoe zit het dan met een deposito die ik nu afsluit met een looptijd van bv 5 jaar?

 16. Marco schreef op 

  Hallo,

  Zijn er ook deposito’s met een rente vast periode waarbij geld opname door aankoop van een huis boete vrij is?

  M.v.g. Marco

 17. Mayke Melgers (Independer.nl) schreef op 

  Ja, er zijn ook deposito’s waarbij kosteloos geld opgenomen kan worden bij aankoop van een woning. Je kunt informeren bij de volgende maatschappijen hiervoor: AK Bank, Amsterdam Trade Bank, Anadolu Bank, ASN Bank, Credit Europe Bank, Fortis Bank, Frieslandbank, Reaal, SNS Bank, The Economy Bank, Triodos, Yapi kredi Bank.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"Makkelijk vergelijken"

Meneer Peters uit SINT ANTHONIS
6 minuten geleden, autoverzekering

"Tot nu toe heel tevreden, heb al jarenlang mijn zorgverzekering via hun, en nu twee keer overgestapt voor mijn energie"

Dhr. Pieters uit AARDENBURG
7 minuten geleden, energie

"Ik sluit al jaren via Independer mijn zorgverzekering af. Het is makkelijk, overzichtelijk en niet teveel poespas. Informatie die ik nodig heb, is makkelijk te vinden."

Mevrouw Jansen uit UTRECHT
8 minuten geleden, zorgverzekering

"makkelijk overstappen. top."

Anoniem uit SCHIJNDEL
14 minuten geleden, zorgverzekering

"snel-duidelijk-overzichtelijk, en je kunt goed vergelijken."

Anoniem uit HELMOND
20 minuten geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijke site en overstappen was zo gebeurd"

Anoniem uit UDEN
22 minuten geleden, zorgverzekering

"Ik ben blij met de manier waarop je geholpen wordt met het zoeken naar een zorgverzekering die bij mij past"

Mevrouw van Goor uit TIENDEVEEN
23 minuten geleden, zorgverzekering

"afwachten"

Dhr. van de Wardt uit WAGENINGEN
25 minuten geleden, lenen

"Fijn verzekering"

Meneer Maessen uit ROERMOND
47 minuten geleden, autoverzekering

"Helder en duidelijk uitleg"

Anoniem uit ASTEN
1 uur geleden, lenen

"Makkerlijk, duidelijk en snel"

Anoniem uit AMERSFOORT
1 uur geleden, zorgverzekering

"makkelijk kiezen"

Meneer Geelhoed uit HALSTEREN
1 uur geleden, zorgverzekering

"lol"

Anoniem uit HORST
1 uur geleden, zorgverzekering

"tevreden"

Anoniem uit MARKNESSE
1 uur geleden, zorgverzekering

"Fijne zoekmachine."

Anoniem uit DEN HELDER
1 uur geleden, autoverzekering