Nieuwe baan? Financieel verandert niet alleen je salaris
Tip een vriend:

Nieuwe baan? Financieel verandert niet alleen je salaris

De banen lijken tegenwoordig wel voor het oprapen te liggen. Uit onderzoek van ING blijkt dat bijna twee derde van de werkgevers het komend jaar een personeelstekort verwacht. Maar vind maar eens een baan en werkgever die écht bij je past. Je brengt er ten slotte wel een groot deel van je tijd door. Heb je eenmaal je droombaan gevonden? Dan verandert er vaak meer aan je financiën dan je denkt.

Zorgverzekering; collectief of niet?

Veel Nederlanders hebben via hun werkgever een collectieve zorgverzekering. Maar zodra je uit dienst gaat verlies je je korting. Dat voel je dus direct in je portemonnee. En overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan in principe pas per 1 januari van het komende jaar. Soms kun je wel gelijk overstappen naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever. Maar check vooraf goed je nieuwe dekking en premie.

Hoe staat het met je salaris?

Heeft je nieuwe werkgever je een aanbod gedaan? Dan wil je natuurlijk weten of dit een realistisch salaris is. Dit kun je gemakkelijk checken via het salariskompas. Zo weet je zeker dat je genoeg gaat verdienen.

Ook na je pensioen genoeg inkomen

Bij een andere baan hoort vaak ook een ander pensioenfonds. Maar wat gebeurt er met het pensioenpotje dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd? Je maakt zelf de keuze:

  1. Laten staan. Je bouwt in deze regeling dan geen nieuw pensioen meer op. Vanaf je pensionering krijg je maandelijks een uitkering.
  2. Meenemen. Met een waardeoverdracht neem je je opgebouwde pensioen mee naar je nieuwe pensioenregeling. Check goed of dit verstandig is.
  3. Afkopen. Soms kun je je opgebouwde pensioen ook afkopen. Je krijgt dan direct een bedrag op je rekening gestort. Dit is in plaats van een maandelijkse uitkering na pensionering.

Vanaf welke leeftijd krijg jij AOW? Tot 2022 stijgt die tot 67 jaar. Daarna hangt het af van je geboortedatum. Ben je nu 50? Dan krijg je AOW als je 68 jaar en 9 maanden bent. Maar begin je als 20-jarige nu aan je eerste baan? Dan is dat pas met 71 jaar en 3 maanden.

Juridische hulp

Als het goed is ga je positief en vol energie aan de slag op je nieuwe werkplek. Maar wat als het over een paar jaar minder voor de wind gaat en je baan op de tocht komt te staan? Of als je in de toekomst in een vervelend conflict met je werkgever verzeild raakt? Dan kun je wel iemand gebruiken die precies weet wat je rechten en plichten zijn. En die je bij kan staan als het tot een rechtszaak zou komen. Als je lid bent van een vakbond krijg je die hulp misschien al. Maar anders is een rechtsbijstandverzekering geen slecht idee. Let wel op dat je de module ‘inkomen’ meeverzekert.

Nieuwe baan, ander vervoer

In je eigen woonplaats werken is voor veel mensen een droom. Maar in werkelijkheid forensen we erop los in Nederland. Doe je dit met een leaseauto? Check dan goed hoe je verzekeraar eventuele schades vergoedt en of je een eigen risico betaalt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

TIP: Wist je dat je met een leaseauto officieel geen schadevrije jaren opbouwt? Vraag daarom na beëindiging van een leasecontract altijd om een ‘leaseverklaring’. Hierin staat hoelang je een auto hebt geleaset en of er schades zijn geweest. Sommige verzekeraars geven je met deze verklaring toch extra korting.

Rij je in je eigen auto en ga je een stuk dichterbij huis werken, of juist verder weg? Check dan ook voor hoeveel kilometers per jaar je verzekerd bent. Dit staat op het polisblad van je autoverzekering. Is dit te veel of te weinig? Bij je verzekeraar kun je dit laten aanpassen. Of maak opnieuw een vergelijking om te zien of een andere autoverzekering beter bij je past.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"De site werkt prima en de resultaten zijn duidelijk en overzichtelijk."

Dhr. de Boer uit ADAM
15 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Ik kan met gemak door de website heen en vind de meest belangrijke informatie direkt"

Mevrouw Veeris uit AMSTERDAM
2019-08-21, autoverzekering

"goed infomeert "

Dhr. Smeets uit VAALS
2019-08-21, energie

"Ales prima:)"

Mevrouw Boronowska uit HELLEVOETSLUIS
2019-08-21, autoverzekering

"Makkelijke manier om hypotheken te vergelijken en af te sluiten."

Anoniem uit WEZEP
2019-08-21, hypotheek

"de beste van alle prijsvergelijkers!"

Anoniem uit BOCHOLTZ
2019-08-21, energie

"Overzichtelijk en heldere uitleg."

Anoniem uit EMMEN
2019-08-21, energie

"-De opties waarom ik een nieuwe zorgverzekering afsluit zijn onvolledig. Ik zat in de polis bij mijn ouders, maar wilde op eigen naam nu een verzekering afsluiten. Deze optie bestond niet. -Voortaan aangeven dat overname verzekering automatisch gaat."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-21, zorgverzekering

"HET LIJKT MIJ VERTROUWELIJK HET KWAM IN DE WANDELGANGEN TEGEN."

Dhr. Barelds uit ENSCHEDE
2019-08-21, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en makkelijk!"

Anoniem uit EDE GLD
2019-08-21, energie

"Fijne site goed geholpen"

Anoniem uit LEIDEN
2019-08-21, lenen

"Makkelijk, snel en duidelijk"

Mevrouw Vreugde uit BREDA
2019-08-21, autoverzekering

"gaat heel makkelijk"

Anoniem uit ZWOLLE
2019-08-21, zorgverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-21, lenen

"prijs"

Anoniem uit MAASTRICHT
2019-08-21, woonverzekering