Checklist voor uw reisverzekering
Tip een vriend:

Checklist voor uw reisverzekering

Bij het boeken van een vakantie krijgt u altijd de vraag of u er een reisverzekering bij wilt afsluiten. Veel mensen zeggen ‘ja’ zonder na te denken waarvoor ze zich verzekeren. En dat is jammer, want voor veel onderdelen bent u al (deels) verzekerd. Independer.nl laat u zien aan de hand van een aantal onderdelen hoe een reisverzekering werkt en waarop u kunt besparen.

Doorlopend of niet
Gaat u meer dan 3 weken per jaar op vakantie dan is een doorlopende reisverzekering vaak het voordeligst. Dat geldt vaak ook voor gezinnen die zelfs maar 2 weken gaan. Independer.nl adviseert u altijd te berekenen wat in uw geval het voordeligst is. Het levert u zo maar extra vakantiegeld op!

Dekkingsgebied
Als u op vakantie gaat in Nederland heeft u meestal geen reisverzekering nodig. Blijft u bijna altijd in Europa kies dan als dekkingsgebied ‘Europa’. Voor dat ene reisje naar New York, kunt u de dekking voor uw doorlopende verzekering gemakkelijk (tijdelijk) aanpassen. Bij het dekkingsgebied Europa horen ook Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de landen rondom de Middellandse Zee (zoals Tunesië, Turkije, Egypte en Marokko). Daarbuiten heeft u een werelddekking nodig.

Aantal verzekerde dagen
Een doorlopende reisverzekering kent een maximaal aantal dagen waarvoor de verzekering geldig is. Zijn dat er 45 dan kunt u maximaal 45 aaneengesloten dagen op vakantie. Blijft u langer weg dan moet u een verzekering afsluiten die de gehele periode dekt. Uiteraard betaalt u meer als u langer wegblijft. Bij een kortlopende reisverzekering is alleen die ene reis verzekerd.

Eigen risico
Het eigen risico bij een reisverzekering geldt alleen voor de rubriek ‘bagage’. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en kan variëren van € 0,- tot € 100,-.

Dekkingen
Voor elke verzekering geldt, verzeker alleen de risico’s die u niet zelf kunt dragen. Een reisverzekering bestaat uit een aantal rubrieken. U bepaalt zelf of en hoe goed u zich verzekert.

 • Bagage
  De bagage die u meeneemt op reis is verzekerd tegen diefstal, beschadiging, verlies of vermissing. Maar ook de spullen die u tijdens de reis aanschaft, zijn vaak ook (tot een maximum) meeverzekerd. Foto-, film- of computerapparatuur kunt u vaak maar tot een bepaalde bedrag verzekeren. Hetzelfde geldt voor sieraden, mobiele telefoons en brillen of contactlenzen. Gaat u met de auto op reis? Zorg er dan voor dat uw bagage tijdens een stop niet zichtbaar is van buiten af en zorg dat uw kofferruimte goed afgesloten is.
 • Geld en cheques
  Neemt u een flink bedrag mee op vakantie aan contant geld of cheques? Dan moet u zich hiervoor apart verzekeren. Geld en cheques vallen niet onder de rubriek ‘bagage’.
 • Medische kosten
  De basisverzekering vergoedt voor iedereen spoedeisende medische zorg in het buitenland. U krijgt maximaal 100% van het Nederlandse tarief vergoed. Dat is in Europa bijna altijd voldoende omdat in vrijwel alle Europese landen de kosten voor medische zorg lager zijn dan in Nederland.Buiten Europa is de gezondheidszorg in een aantal landen (bijvoorbeeld de VS en Canada) veel duurder dan in Nederland. Deze extra kosten kunt u verzekeren op een reisverzekering in de rubriek ‘geneeskundige kosten’. Independer.nl raadt u aan altijd uw eigen zorgpolis na te kijken om te zien hoe u in het buitenland bent verzekerd.
 • Ongevallen
  Als u de rubriek ‘ongevallen’ meeverzekert dan ontvangen u of uw nabestaanden een vast bedrag bij overlijden of blijvende invaliditeit. Verzekeraars keren niet uit als er sprake is van opzet. Deze rubriek heeft niets te maken met hulp bij een eventueel ongeval.
 • Automobilistenhulp
  U kunt zich verzekeren voor hulpverlening die ondermeer bestaat uit:

  • de kosten van het terughalen van een voertuig naar Nederland (als reparatie in het buitenland niet mogelijk is)
  • de kosten van vernietiging van een te zwaar beschadigd voertuig
  • sleepkosten naar de dichtstbijzijnde garage
  • het sturen van onderdelen als deze niet voorradig zijn op de plaats waar het voertuig ter reparatie staat
  • rechtsbijstand bij het voeren van processen of schade-afhandelingen
 • Bent u lid van een pechhulpdienst (bijv. ANWB of Route Mobiel) of bent u voor pechhulp in het buitenland verzekerd via uw dealer of leasemaatschappij dan hoeft u zich waarschijnlijk niet extra hiervoor te verzekeren bij de reisverzekering. Dit geldt ook als u een All Riskverzekering voor uw auto hebt afgesloten. In alle gevallen geldt: kijk uw verzekeringspapieren na waarvoor u al verzekerd bent.
 • Annulering
  Een annuleringsverzekering kunt u apart afsluiten maar ook als dekking bij een reisverzekering. U bent dan verzekerd als u door onvoorziene omstandigheden niet op vakantie kunt gaan of uw vakantie moet afbreken. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld het overlijden van een naast familielid, plotselinge werkloosheid of de aankoop van een huis. In de polisvoorwaarden staat precies wanneer de verzekeraar uitkeert. Veel annuleringsverzekeringen moet u binnen 7 dagen na het boeken van de reis afsluiten.

Bij Independer.nl kunt u reisverzekeringen van 34 verzekeraars vergelijken en afsluiten. Door goed te vergelijken kunt u wel 100 euro besparen en dat is toch mooi meegenomen als u op vakantie gaat.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Goed en overzichtelijk"

Anoniem uit JULIANADORP
2019-12-08, reisverzekering

"Snel en gemakkelijk"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-12-08, reisverzekering

"snel, gemakkelijk. goede prijs"

Anoniem uit LIENDEN
2019-12-08, reisverzekering

"Ik ben tevreden over de duidelijke informatie."

Dhr. Schulpen uit HOENSBROEK
2019-12-07, reisverzekering

"Vlot en duidelijke procedure."

Anoniem uit HEILOO
2019-12-05, reisverzekering

"Super!"

Anoniem uit BLADEL
2019-12-05, reisverzekering

"Duidelijke website. Goede, vlotte hulp. "

Anoniem uit TILBURG
2019-12-05, reisverzekering

"Snel en duidelijke service!"

Anoniem uit HEEMSTEDE
2019-12-04, reisverzekering

"Snel en eenvoudig "

Dhr. Schulzgen uit OSS
2019-12-04, reisverzekering

"goede dienstverlening, na bellen prima uitleg."

Dhr. van Beest uit OPHEMERT
2019-12-03, reisverzekering

"Super simpel en tijdbesparend!!"

Anoniem uit ARNHEM
2019-12-03, reisverzekering

"Duidelijke site met mogelijkheid tot stellen van vragen"

Dhr. Roderburg uit KERKRADE
2019-12-03, reisverzekering

"Duidelijk vergelijkingsproces. Snel en goed advies. Al het werk wordt uit handen genomen"

Dhr. Wijers uit GROESBEEK
2019-12-02, reisverzekering

"super duidelijke en snelle site"

Mevr. van Grunsven uit OSS
2019-12-02, reisverzekering

"Overzichtelijke site, Altijd de beste deals en snel en goed geholpen bij vragen"

Anoniem uit HAARLEM
2019-12-02, reisverzekering