Vanaf 1 januari mogen tandartsen zelf hun tarieven bepalen. Het merendeel van de tandartsen heeft de nieuwe tarieven nog niet bekend gemaakt. Consumenten die een nieuwe zorgverzekering willen afsluiten, weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. Omdat verzekeraars nog niet weten wat de nieuwe tandartstarieven worden en ze vrezen dat consumenten meer behandelingen gaan declareren, verhogen ze in 2012 de premies met gemiddeld 14%.

De grote verzekeraars Menzis, Achmea en CZ hebben voor de belangrijkste behandelingen een maximumtarief vastgesteld, maar dat weten de meeste consumenten niet. Dat tarief blijkt vaak (veel) lager dan de tarieven die tandartsen tot nog toe bekend hebben gemaakt. Voor bijvoorbeeld het reinigen van het gebit vragen sommige tandartsen wel 50 euro, terwijl Stad Holland maximaal 12,95 euro vergoedt (o.a. het Standaard AV pakket). Een andere veelvoorkomende behandeling als de tweevlaksvulling kost in 2012 maximaal 99,23 euro, maar Menzis vergoedt niet meer dan 38 euro (o.a. het Jongeren Verzorgd pakket). Het verschil moeten verzekerden bijbetalen, ook als ze een dure uitgebreide tandartsverzekering hebben afgesloten.

Alleen als de verzekeraar een contract heeft met de tandarts of als de prijs van de behandeling onder het maximumtarief blijft, dan hoeven verzekerden niet bij te betalen. Bij sommige verzekeraars en tandartspakketten geldt er geen maximumtarief per tandartsbehandeling. Het maakt dan niet uit naar welke tandarts je gaat. In alle andere gevallen moeten verzekerden  meebetalen aan de tandartsrekening, ook al zijn ze voor deze kosten verzekerd.

De tarieven voor behandelingen lopen flink uiteen, zo blijkt uit de website www.vergelijkmondzorg.nl. Het merendeel van de tandartsen dat zijn tarieven op deze website heeft ingevuld, rekent voor de hieronder genoemde veelvoorkomende behandelingen meer dan de grote verzekeraars maximaal vergoeden. Dat betekent dat verzekerden vrijwel altijd een deel van de tandartsrekening zelf moeten betalen.

Behandeling Laagste maximale vergoeding Hoogste maximale vergoeding Tarief minimaal Tarief maximaal
Periodieke controle 19,00 (Menzis) 19,70 (CZ) 18,65 29,84
Eenvlaksvulling 26,00 (Menzis*) 39,89 (Zilveren Kruis) 37,00 82,45
Tweevlaksvulling 38,00 (Menzis*) 60,43 (Zilveren Kruis) 53,60 99,23
Gebitsreiniging standaard 12,95 (Stad Holland**) 19,53 (Agis, Zilveren Kruis) 12,25 50,00
Maken en beoordelen kleine röntgenfoto 13,00 (Menzis) 14,50 (CZ, Stad Holland) 12,50 18,42

*Vergoeding geldt voor de aanvullende verzekeringen ‘Jongeren verzorgd’ en ‘Tandverzorgd 1’. De aanvullingen ‘Tandverzorgd 2’ en ‘Tandverzorgd 3’ vergoeden een hoger bedrag.  Alle tandartsvergoedingen bij Menzis hebben een zogenaamde verrichtingenpolis. Dat wil zeggen dat er per verrichting wordt vergoed en dat dit niet aan een totaal maximum per jaar is gebonden.
** Dit maximum geldt niet voor alle producten van Stad Holland. Producten Zorg de Luxe (tot 1.000 euro) en Zorg Riant (tot 500 euro) hanteren geen maximum per behandeling. 

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Praat mee18 Reacties op “Vrije tandartstarieven in 2012 vaak dubbel zo hoog als maximale vergoeding”
  1. Peter Sluis schreef op 

    Joost en mevr. Smit, even voor jullie:
    Minister Schippers heeft dit plan gemaakt? Laat me niet lachen. De vorige minister Klink heeft dit plan volledig uitgewerkt achtergelaten zodat de volgende minister de schuld kan krijgen, en dat is de echte waarheid!!!! Uitvoering van kabinetsbesluiten lopen vaak een kabinet achter, maar dat weet het gewone klootjesvolk niet, en elkaar maar napraten!!

    Erg zielig als je de Nederlandse (tand)arts zijn centen niet gunt.

    Wat doe jij als ze beknibbelen op jouw salaris, juist, dan ga je ook minder hard lopen. Denk nog eens aan mij terug als je een enge ziekte hebt en je voorstander bent van afgunstigheid en je komt erachter dat ze voor jou en door jou niet zo hard meer lopen!!!
    Trouwens, tegen die tijd dat de arts afgestudeerd is heb jij al tonnen verdiend in die jaren dat je hebt kunnen werken.

    Donder dus op met die misselijke jaloersheid waarmee alles omzeep wordt geholpen in dit land.

    Vooral SP stemmen dan zul je zien dat je niet meer optimaal geholpen gaat worden in het ziekenhuis als je zelf wat hebt in de toekomst, dat garandeer ik je!!

  2. remco schreef op 

    Verzekeraars pretenderen marktconforme tarieven te vergoeden maar is dat ook zo? Verzekeraars hanteren gemiddelde tarieven van 2011. De verwachting van de verzekeraars was dat deze tarieven zouden dalen omdat er “marktwerking” zou optreden. Elke Jan met de pet kan echter beredeneren dat als er een tekort aan kwalitatief goede tandartsen is en er een overschot aan mensen die naar de tandarts moeten de prijzen niet dalen maar juist stijgen. Dat is tenslotte marktwerking!
    Dit effect blijkt ook uit recent onderzoek (Rinke van den brink). De gemiddeld de prijzen die tandartsen nu hanteren liggen veel hoger dan de prijzen die de verzekeraars hanteren. http://nos.nl/audio/327297-enorme-prijsverschillen-tandartsen.html
    Verzekeraars gooien het op dat tandartsen niet transparant zijn in hun tarieven. Maar niemand stel nu eens vragen bij de verzekeraars. Waarom gaan de premies van de verzekeraars wel met 14% omhoog? en gaan de vergoedingen die de consument krijgt voor zijn verzekeraar juist omlaag? Ik zou zeggen dat dit toch de omgekeerde wereld is! Verzekeraars kunnen steeds minder verdienen aan een tandartsverzekering en proberen dat af te wimpelen op de tandarts.
    Als je het mij vraagt dan geloof ik toch liever mijn tandarts dan de verzekeraar. Ik denk zelfs dat ik mijn aanvullende verzekering maar stop zet en gewoon zelf mijn rekening bij de tandarts ga betalen.

  3. Lennart schreef op 

    Ik begrijp van het hele systeem niets meer. Wie kan mij verklaren waarom een standaard medicijn in Nederland tot wel 6x zo duur moet zijn dan bijvoorbeeld in Roemenie terwijl het uit de zelfde Bayer fabriek in Duitsland komt. Ik heb nu 3 implantaten in Bulgarije laten zetten. Prima kliniek, vriendelijk en informatief. Inclusief vlucht, Hotel aldaar en de kosten voor medicijnen (spoel vloeistof en antibiotica) was ik voor € 659,62 klaar. Mijn tandarts hier vroeg voor 1 implantaat €1.680,00

    1. marco correia schreef op 

      ja maar als je shit aan dat implantaat krijgt mag je weer eeen vlucht naar bulgarije boeken en moet je je eigen tandarts niet lastig vallen met jou goedkope oostblokzooi

      1. Lennart schreef op 

        Je reactie is zeer negatief.De gebruikte materialen zijn and de zelfde fabrikant die mijn tandarts hier ook gebruikt. Het komt uit Zweden en zijn van de firma Lino!De spullen zitten er nu 4 maanden in en ik heb nergens problemen mee. Overigens, heb de zaak laten controleren bij mijn tandarts, zij vond het jammer maar begreep het wel. Zij heeft er naar gekeken en kon geen afwijkingen of negatieve dingen constateren anders dan dat zij zich afvroeg hoe men dit in Bulgarije voor die prijs voor elkaar kon krijgen.
        Om te beginnen scheelt het zo wie zo al 19% want voor medische handelingen heft men daar geen BTW.

  4. Peter Sluis schreef op 

    De tandarts kan hier echt helemaal niets aan doen. Zij zijn misschien nog wel erger de pineut. Het hele systeem wordt omgegooid, terwijl we de beste tandheelkunde van Europa hadden met de allerlaagste prijzen!!!

    Immers tandartsen zijn reeds 15 jaar beknibbeld. Met de strengere regels op het gebied van hygiene eisen met bijhorende apparatuur die tonnen kost is er geen jonge tandarts meer die een praktijk begint!!!

    Gewoon tandje eruit met touwtje aan de deur binden, dat is het goedkoopste!!

    Mensen trap niet in verzekeraars en hou je tandarts te vriend, betaal hem gewoon zelf!!! Ook de zorgverzekeraars zijn diezelfde lui van de woekerpolissen, weet u nog????? Het hangt allemaal aan elkaar. Dat proberen ze nu via de zorg te compenseren!!!

  5. Eugene Schoutese schreef op 

    Gezien de problematiek van de vrijgave van de tandartsentarieven in 2012, zou ik wel eens willen weten, welke andere onzinnige markten we nog kunnen aanboren, om de zogenaamde vrije marktwerking te toetsen. Na de test regionaal/stads-openbaar vervoer, spoorwegen, postbezorging en energieleveranciers, is nu de gezondheidszorg aan de beurt.
    Welicht een hint en een terechte besparing van onzinnig geld uitgeven, is het foutief en geldverslindend mismanagement van sommige politici.
    Mochten de dames en heren in Den Haag er niet meer uitkomen kunnen ze nog altijd via hun achterkamertjespolitiek ,zichzelf een baantje laten verschaffen op een uit de wind gehouden positie, alwaar ze hun collega’s dan indien nodig ter wille kunnen zijn.
    Ik wordt alleen al ziek als ik erover nadenk, ondanks het feit dat ook daarvoor wel weer een verzekeraar een duur polisje weet te verzinnen.
    En zie daar weer een gebied waar de vrije marktwerking zijn intrede kan doen in de nabij toekomst, de geestelijke gezondheidszorg

    1. marco correia schreef op 

      ja jongens stem weer VVD PVV of CDA dan krijg je nog meer van deze ongein op je dak de marktfundamentalisten zitten daar.

  6. Hans de Vries schreef op 

    Vraag uw tandarts altijd om een kopie van de tandtechnieknota, hier heeft u bij het komende experiment recht op! Dan kunt u tenminste zien waar uw tandarts het tandtechnisch werk haalt.

    1. marco correia schreef op 

      gewoon bij de tandtechnicus in het dorp niet die goedkope afhaaalchinees maar een vakman die 20 minuten bezig is met het kleurbapalen van je frontkroon. Maar ja VVD ziet liever banen naar China verdwijnen

  7. Joost schreef op 

    Sowieso belachelijk dat de tarieven nog niet bekend zijn! Ik heb meteen mijn tandarts gebeld. De assistente gaf aan dat de verwachting is dat ze de tarieven tussen Kerst en Oud en Nieuw op de website hebben staan. Ik hoop dat iedereen die dit leest mijn voorbeeld volgt en die tandartsen helemaal platgebeld gaan worden! Dat zal ze leren! ;-)

    1. Peter schreef op 

      Belachelijk? Weet je wat belachelijk is? Dat de verzekeraars hun vergoedingen minimaliseren, maar wel meer premie gaan vragen!

      En daarbij, hoe kan ik bepalen wat een goede prijs is voor een behandeling? Levert de goedkoopste tandarts wel kwaliteit? Of is hij zo goedkoop omdat hij de goedkoopste materialen gebruikt? Of er lopende bandwerk van maakt om de lage prijs te compenseren met meer omzet?

      De verzekeraars zijn de lachende derde bij dit verhaal en of onze zorg daar bij gebaat is? Ik weet het niet.

      1. Joost schreef op 

        Een goede prijs voor een behandeling schat ik niet zo veel hoger dan de prijzen van nu. Ik ken 3 tandartsen en ook hun huizen, auto’s en het shopgedrag van hun vrouwen…….. ;-)

        1. Peter schreef op 

          Een goede vakman / vrouw gun ik een dikbelegde boterham. Daarnaast ben ik zuinig op mijn tanden en daarom bereid om te betalen voor onderhoud aan mijn gebit.
          Maar ik heb geen tandartsverzekering, omdat ik er van baal dat het geld in de zakken van de verzekeraar verdwijnt, terwijl deze er niet of nauwelijks een tegenprestatie voor levert. Dan spaar ik dat bedrag liever, zodat ik het heb als het nodig is en er in de tussentijd rente over vang. En heb ik het niet nodig, dan stop ik het lekker in m’n eigen zak.

      2. Mariska schreef op 

        Jij hebt het tenminste in de gaten, de verzekeraars draaien de kraan dicht, verlagen hun vergoedingen, tandartsen gaan na 4 jaar indexeren en moeten noodgedwongen diverse codes bundelen tot 1 code, waardoor het lijkt of de vullingen duurder zijn geworden. En maar roepen tandartsen worden duurder, nee verzekeraars zijn oplichters want de premie moet wel weer omhoog!

    2. mevr. Smit schreef op 

      Helemaal met Joost eens! Bel ze plat! De tarieven pas tussen Kerst en Oud en Nieuw publiceren terwijl de regeling al op 1 januari ingaat.
      Wat gaat er gebeuren als de tarieven bekend zijn gemaakt door de tandartsen? Een stormloop op de goedkopere tandarts, zijn praktijk zal binnen een mum van tijd vol zitten. De dure (duurdere) tandarts prijst zichzelf uit de markt. Die zal plaats genoeg hebben voor nieuwe patienten.
      Maar sommige tandartsen zullen dit natuurlijk ook wel begrijpen en zullen met hun tarieven 10 of 20 euro boven de vergoeding van de verzekeraar gaan zitten. Deze tandarts dient U ook te vermijden! U moet dan toch het verschil bijbetalen en u betaalt in 2012 al (veel) meer voor uw aanvullende polis, die in 2013 nóg duurder zal gaan worden.’
      Kortom: de tarieven zoals deze worden vergoed door de zorgverzekeraar of anders wegwezen!
      En ik denk dat er wel veel meer mensen geen tandartsverzekering meer zullen afsluiten omdat deze gewoon te duur worden. Helaas verzekeringsmaatschappijen, daar gaat uw omzet.
      En als deze mensen klachten krijgen? Dan gaan ze naar de huisarts die ze doorverwijst naar de kaakchirurg in een ziekenhuis. En dan wordt er wel behandeld of niet behandeld. Moet u eens opletten waar men nog meer last van kan krijgen als er niet wordt behandeld. Dat beperkt zich echt niet tot de mond. En zo lopen de kosten gierend uit de klauwen.
      Ik ken al diverse mensen die meer klachten krijgen als bijvoorbeeld behandeling A die hoort bij klacht A niet wordt vergoed door de verzekeraar. Die krijgen meerdere klachten als gevolg van het niet behandelen van klacht A. Hebben dan ook meer medicijnen nodig en meerdere na-controles.
      Maar ja, de VVD’er Hoogervorst wist het allemaal zo goed in 2006. Het zorgstelsel moest drastisch worden gewijzigd.Dit onzalige plan m.b.t. vrije tandartstarieven komt van VVD-minister Schippers.
      Maar een meerderheid van de kiezers heeft voor de VVD gekozen dus nu niet zeuren.

      1. Roel schreef op 

        Laat heel Nederland een jaar geen aanvullende verzekering meer nemen en ga met zijn allen niet naar de tandarts voor 1 jaar. Er zullen Verzekeringsmaatschappijen Failliet gaan want zoals ze al zeiden op de basispremie wordt niets verdiend.Bovendien kunnen ze de helft van het vaak onbekwame personeel naar huis sturen, omdat die geen declaraties hoeven te beoordelen, waarvan ze zelf geen moer verstand hebben. Ook Tandartsen zullen personeel moeten ontslaan of moeten gaan sluiten omdat ze geen inkomsten meer hebben. Misschien dat de politiek dan ook wakker wordt bij zoveel ontslagen en tot inzicht komt. Vrije marktwerking zal alleen leiden tot tweespalt in de maatschappij en de tandzorg terugbrengen op het niveau van de zestiger jaren. De ziekenfondspatient een amalgaanvulling geven die voor dertig jaar zit of trekken, en de vrijwillig verzekerden mooie kronen en witte vullingen omdat een stralende witte lach zo mooi staat, en die mooie witte vullingen hen verzekeren van gegarandeerde inkomsten omdat ze zeker niet zolang houden en bij sommige al na 1 jaar de eerste gebreken vertonen. Kort gezegd het land zal weer worden verdeeld in arbeidersklasse die rondloopt als een boer met kiespijn en de elite met hun niet gemeende vette smile en hun kinderen die met hun beugelbekkies op de hockey en de tennis zitten. Dank je wel mevr. Schippers

        1. anita herbert schreef op 

          Ja ik sta hier geheel achter .Wij moeten inderdaad eens een tijd niet naar de tandarts gaan dan gaat de prijs echt wel weer zakken. En de verzekeraars kunnen de pest krijgen die zijn erg rijk geworden van jan met de pet en lachen in hun vuistje wat wilden ze ons toch graag hebben . En Hogervorst ja die met zijn rijkere kornuiten zijn nog steeds heel blij met zijn opdoeking van het ziekenfonds , enkel deze groep is er heel erg verschrikkelijk veel op vooruitgegaan eerlijk zullen we alles delen jaja jan met de pet geef wel wat meer .
          En nu maar wachten op thuisoperaties doe het zelf pakketten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4