Energie: de 5 meest gestelde vragen over enkel en dubbel tarief
Tip een vriend:

Energie: de 5 meest gestelde vragen over enkel en dubbel tarief

Elektriciteit kun je voor enkel of dubbel tarief geleverd krijgen. Maar wat houdt dat precies in? En hoeveel scheelt het? Wij leggen het je graag uit.

Enkel of dubbel tarief: wat is het verschil?

Als je je elektriciteit voor een enkel tarief geleverd krijgt, betaal je de hele dag door hetzelfde bedrag voor stroom. De stroom die je gebruikt, kost overdag dus hetzelfde als ‘s nachts.
Als je voor dubbel tarief geleverd krijgt, betaal je overdag en ’s nachts een andere prijs voor stroom. Dit wordt ‘normaaltarief’ en ‘daltarief’  genoemd. Het normaaltarief is voor overdag en het daltarief is voor ’s nachts. Als je tegen een dubbel tarief geleverd krijgt, is jouw stroom ’s nachts goedkoper. En daar kun je je stroomverbruik op aanpassen. Het enkeltarief ligt qua prijs tussen het normaal- en daltarief in.

Kan ik zelf kiezen of ik een enkel of dubbel tarief wil?

Dat hangt af van het type meter dat je hebt. Heb je een dubbele meter, dus een meter met twee actieve telwerken, dan krijg je automatisch voor dubbel tarief geleverd. Heb je een enkele meter? Dan krijg je automatisch voor het enkel tarief geleverd. Met een enkele meter kun je niet voor dubbel tarief geleverd krijgen, want de meter kan geen onderscheid maken tussen het tijdstip van verbruik.

Als je een dubbele meter hebt, kun je er vaak wel voor kiezen om voor een enkel tarief geleverd te krijgen. Maar let op: bij een enkele leverancier is dit niet mogelijk. Als je dit graag wilt, moet je dit van tevoren navragen. Een nieuwe leverancier kijkt standaard naar het type meter en geeft het daarbij behorende tarief. Als je overstapt, moet je dit dus (opnieuw) doorgeven aan je nieuwe leverancier.

Wanneer geldt het daltarief?

Wanneer het daltarief geldt, hangt af van de regio waarin je woont. Over het algemeen geldt in Noord-Brabant en Limburg het daltarief tussen 21.00 uur en 7.00 uur, in het weekend en op enkele officiële feestdagen. In de rest van Nederland is het daltarief tussen 23.00 uur en 7.00 uur, in het weekend en op enkele officiële feestdagen. Maar er is een aantal gemeentes waarbij dit afwijkt. Wanneer het daltarief precies voor jou geldt, kun je nakijken op de jaarnota of navragen bij de netbeheerder. Hij bepaalt dit, het is dus niet afhankelijk van je leverancier.

Is er een verschil in tarieven tussen de verschillende regio’s?

Ja, dat kan. Er kan een ander tarief gelden voor de regio’s waar het daltarief om 21.00 uur in gaat (Noord-Brabant, Limburg en enkele gemeentes)  en de regio’s waar het daltarief om 23.00 uur (rest van Nederland) start. Energieleveranciers mogen zelf bepalen of hier een verschil in zit. Opvallend is dat bij de grote leveranciers dit verschil nog wel te zien is, maar bij de kleinere leveranciers niet. Gemiddeld is het daltarief in Limburg en Noord-Brabant 0,0015 euro per kWh duurder dan in de rest van Nederland. Voordeel is wel dat het daltarief twee uur eerder begint.

Wat is goedkoper: dubbel tarief of enkel tarief?

Een dubbel tarief is gunstig als je ook daadwerkelijk veel stroom in de daluren gebruikt . Een koelkast gebruikt de hele dag door stroom, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen ’s nachts en in het weekend te wassen.

In het volgende schema zie je dat je met een daltarief goedkoper uit kunt zijn als 45% van jouw verbruik in de daluren ligt. Hier tonen we de tarieven voor een stroomcontract in een regio waar het daltarief om 23.00 uur begint met een verbruik van 4200 kWh.

Als dit verbruik tegen een enkel tarief verrekend zou worden, kost dit in dit voorbeeld 58,92 euro per maand. Het omslagpunt ligt bij een verdeling van 55% tot 45% tussen normaal- en daltarief. Als je meer overdag verbruikt dan ’s nachts en in het weekend kan het gunstig zijn om tegen enkel tarief geleverd te krijgen. Al zijn de verschillen niet erg groot.

NormaalDalurenVerdeling normaal-dalBedrag per maand
2940126070% – 30%€59,34
2520168060% – 40%€59,06
2290191055% – 45%€58,90
2100210050% – 50%€58,78
1680252040% – 60%€58,50
1260294030% – 70%€58,22

Deze maandbedragen zijn berekend op basis van de op dit moment geldende goedkoopste tarieven voor 1 jaar uit de vergelijking van Independer. Hierbij zijn alle overheidsheffingen,  vermindering energiebelasting en netbeheerkosten meegerekend.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Energie: de 5 meest gestelde vragen over enkel en dubbel tarief”

 1. hans de kritikaster schreef op 

  @ Wanda Eikens

  Er was ooit een rekentabel, die niet alleen aangaf vanaf wanneer de stroomkosten gunstiger werden, maar tevens de extra-meterhuur aangaf.

  Tenminste een poging waard deze tool op te sporen, aangevuld met de kosten die per aanbieder gaan ontstaan bij een meterverandering.

  Ik had bij navraag ooit veel te hoge ombouwkosten en de leverancier was ook niet bereid de stroomafname dag+nacht samen te voegen en alles als dagtarief af te rekenen. De meter moest vervangen worden…..!!

  Nu betaal ik de ene keer iets meer, de volgende keer alleen maar voor de extra-meterhuur, houd dus netto niets over. Ik houdt er intussen ook helemaal geen rekening meer mee en betaal de extra-meterhuur voor nop!

  Het gaat overigens toekomstig nog spannend worden, wanneer huishoudens hun vuile was gaan opsparen tot de ‘slimm-meter’ of de slimme wasmachine zelf aangeeft, dat er genoeg goedkope (wind- of zonne)stroom binnenkomt en iedereen dan de wasmachine aansmijt. Daar zullen de huidige netwerken nog heel veel moeite mee gaan krijgen en geldt niet meer dag- of nachtstroom, maar stroom überhaupt!

 2. Beste Hans,

  Bedankt voor de toevoeging.
  Voor zover wij weten, is de extra meterhuur sinds een aantal jaren niet meer van toepassing in Nederland. Wie een dubbele meter heeft, kan zonder extra kosten tegen dubbel (normaal en dal) tarief afgerekend worden.Op een enkele leverancier na, kan er met een dubbele meter ook voor gekozen worden tegen enkel tarief afgerekend te worden. Dit is een administratieve handeling en dan wordt het dag- en nachtverbruik inderdaad bij elkaar opgeteld.
  Iemand die een enkele meter heeft, maar toch graag dubbel tarief wil krijgen, moet wel een nieuwe meter aanvragen. Voor het plaatsen van deze nieuwe meter wordt dan éénmalig een bedrag in rekening gebracht door de netbeheerder. De kosten hiervoor zijn afhankelijk per netbeheerder.

 3. Wesley schreef op 

  Het lijkt mij ook interessant te weten wat nu gunstiger is als je zelf energie opwekt. Is een enkeltarief dan ook voordeliger?

 4. Beste Wesley,

  Dat is een goede vraag. Wat voordeliger is, is afhankelijk van de opwekking en het verbruik.
  Als de opwekking lager is dan het verbruik, kan een dubbel tarief gunstiger zijn. Het verbruik wordt dan gesaldeerd met de opwekking en het lagere verbruik blijft dan over. In dat geval geldt de laatste vraag uit bovenstaande artikel.
  Meer informatie over salderen is te vinden op: https://www.independer.nl/energie/info/salderen.aspx

  Als er (op 1, of op 2 telwerken) meer wordt opgewekt dan verbruikt, kan een enkel tarief gunstiger zijn. Dit is ook afhankelijk van de verdeling van het verbruik in de daluren, of overdag. Vaak wordt overdag meer opgewekt dan verbruikt, en in de daluren meer verbruikt dan opgewekt. Bij een dubbeltarief zou je dan moeten betalen voor het verbruik in de daluren en krijg je geld voor de terug geleverde stroom overdag. Omdat de terug leververgoeding over het algemeen een stuk lager is dan het totaal tarief wat betaald moet worden voor verbruik, kan het enkeltarief inderdaad voordeliger zijn.

  Omdat het per situatie verschilt, kijken wij graag mee voor een persoonlijke vergelijking. Als je hier interesse in hebt dan zijn wij telefonisch bereikbaar op 035-6265544.

 5. Esther schreef op 

  Nog een vraag: Betaal je bij dubbeltarief (dal/piek) huurkosten voor twee meters? Ik heb een slimme meter.

  Esther

 6. Beste Esther,

  Het is niet zo dat je de huurkosten voor twee meters moet betalen als je tegen dubbeltarief geleverd krijgt. Je hebt namelijk maar één meter, die twee verbruiken kan bijhouden. Ook bij een slimme meter betaal je dus maar één keer huurkosten voor de meter.

 7. Vicky schreef op 

  Nog een vraag: dubbeltarief is gunstige dan enkeltarief, maar …mijn vraag is: is administratief enkeltarief ook gunstig ?

  1. Rene (Independer.nl) schreef op 

   Beste Vicky,

   Een dubbeltarief is niet altijd gunstiger dan een enkeltarief. Dit is afhankelijk van het verbruik overdag van maandag t/m vrijdag enerzijds en ’s nachts en in het weekend anderzijds.
   Administratief maakt het ook niet uit of je een enkel- of dubbeltarief hebt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Altijd alles goed afgehandeld en betrouwbaar. "

Anoniem uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"Was even zoeken, maar gevonden. Heldere site."

Anoniem uit GOUDA
6 uur geleden, zorgverzekering

"Goed en overzichtelijk"

Anoniem uit JULIANADORP
2019-12-08, reisverzekering

"zeer makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit WENUM WIESEL
2019-12-08, lenen

"Strakke priis."

Anoniem uit BILTHOVEN
2019-12-08, energie

"beste servies"

Meneer Mohammadi uit HOLWERD
2019-12-08, autoverzekering

"DUIDELIJKE INFORMATIE.GEEN POESPAS. "

Meneer Winter uit AMSTERDAM
2019-12-08, woonverzekering

"Hulp bij keuzes is top!"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-12-08, zorgverzekering

"Heel makkelijk om een verzekering af te sluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-12-08, zorgverzekering

"Duidelijke site. Snelle reactie op vragen."

Anoniem uit OMMEN
2019-12-08, zorgverzekering

"Snel en gemakkelijk"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-12-08, reisverzekering

"groot gemak, al vaker gebruikt, nooit gedoe"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-12-08, zorgverzekering

"Geen toelichten"

Meneer Karampekios uit ARNHEM
2019-12-08, woonverzekering

"fast, easy to use"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-12-08, zorgverzekering

"Op Independer.nl simpel diverse verzekeringen te vergelijken en simpel af te sluiten. "

Anoniem uit ASSENDELFT
2019-12-08, zorgverzekering