Dit betekent het klimaatakkoord voor jou
Tip een vriend:

Dit betekent het klimaatakkoord voor jou

Het kabinet presenteerde onlangs het klimaatakkoord. Hierin zijn doelstellingen vastgelegd die voortkomen uit internationale afspraken die eerder al gemaakt zijn in het Klimaatakkoord van Parijs. Eén van die afspraken is dat de CO2-uitstoot in 2030 moet zijn beperkt met 49%, en in 2050 met 95% (ten opzichte van 1990). Maar hoe gaan we dat doen? En wat gaan we daarvan merken? In het Nederlandse klimaatakkoord staan voor vijf sectoren gedetailleerde plannen op dit gebied. Twee van die sectoren gaan alleen over bedrijven (landbouw en industrie). Maar de maatregelen voor de andere drie sectoren hebben ook invloed op jou als consument.

Gebouwde omgeving

Sinds afgelopen jaar mogen nieuwbouwhuizen alleen nog aardgasvrij worden gebouwd. Uiteindelijk moeten in 2050 ook alle al bestaande woningen van het aardgas af. Dat kan natuurlijk niet in één keer. Daarom moeten er in 2030 al flinke stappen in de goede richting zijn gemaakt.

De gemeenten brengen in kaart voor hoe zij wijken kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door ze aan te sluiten op warmtenetten. In 2025 wordt bepaald of dit proces versneld moet worden. Dit kan door bijvoorbeeld het belastingvoordeel op stroom ten opzichte van aardgas te vergroten.

Mobiliteit

In 2030 moeten we allemaal emissieloos rijden. Waterstof- en elektrische auto’s moeten de norm worden. Het aantal laadpalen moet natuurlijk meegroeien. In totaal moeten er 1,8 miljoen bij komen. De overheid maakt deze overstap aantrekkelijker door rijden op andere brandstoffen duurder te maken. Mogelijk gaan ook alle autobezitters een innovatietoeslag van 25 euro per jaar betalen.

Elektriciteit

De komende jaren moet het aandeel groene stroom flink gaan groeien. Onder andere door het toenemende aantal elektrische auto’s en warmtepompen, ontstaat er een enorme vraag naar elektriciteit. Veel consumenten kiezen ervoor om hun stroom (deels) zelf op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Verder wordt er op zee ingezet op projecten met windmolens en drijvende zonnepanelen. Ook wordt de rol van waterstof vanaf 2030 waarschijnlijk een stuk groter.

Wist je dat een groen energiecontract lang niet altijd duurder is dan een grijs energiecontract? Maak een vergelijking en ontdek of overstappen voor jou een slimme keuze is.

Onduidelijke kosten houdt consumenten tegen

Consumenten willen over het algemeen wel verduurzamen. De redenen hiervoor zijn het milieu , maar ook het financiële voordeel. Maar door een gebrek aan inzicht in de kosten die dit met zich meebrengt, nemen ze lang niet altijd de stap tot de daadwerkelijke verduurzaming.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Dit betekent het klimaatakkoord voor jou”

 1. Bart schreef op 

  Het zijn niet alleen onduidelijke kosten die me tegen houden. Onze kinderen gaan naar de middelbare school, willen we graag nog eens per jaar met vakantie en een paar uitjes doen.
  We hebben een huis uit 1973 met best goede isolatie, nieuwe kozijnen en HR++ glas, zonnepanelen en een zonneboiler. Een aantal ruimtes zijn aan een verbouwing toe zoals de badkamer. Ook willen we een energiezuinige airco in een paar ruimtes gaan aanleggen voor wooncomfort tijdens hittegolven die elk jaar langer lijken te duren en waarbij de ochtend temperatuur niet meer afdoende blijkt om ons huis de rest van de dag nog enigszins comfortabel te houden.
  Verder hadden we een woekerpolis (uiteindelijk wordt dat een restschuld) en een hoge hypotheekrente tegen een lange looptijd.
  Vanwege het klimaatakkoord moet er waarschijnlijk nog veel meer geïsoleerd worden, vloerverwarming aangelegd, een warmtepomp of blokverwarming en moet er uiteindelijk een EV auto komen, behoorlijke kosten die bovenop al hoge kosten gaan komen.

 2. B Maas schreef op 

  Het is te gek voor woorden
  Dat ze ons al 50 j duur gas verkopen en aan het buiten land meer als de helft goedkoper En dat ze geen geld opzij hebben gezet om dit te gaan bekostigen
  Daar draait jan met de pet weer voorop
  Als zoethoudertje word er voor de grote vervuilers een tax ingevoerd
  Maar die mogen het weer door berekenen
  Wie is de klos weer jan met de pet

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"GEWOON TOP"

Anoniem uit ROTTERDAM
11 minuten geleden, autoverzekering

"Tevreden klant "

Dhr. Ruiterkamp uit RIJSSEN
27 minuten geleden, energie

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
42 minuten geleden, autoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit LOOSDRECHT
47 minuten geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
1 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
1 uur geleden, autoverzekering

"Lekker eenvoudig en heel duidelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, energie

"Snelle afhandeling en informatie over voortgang"

John uit WEERT
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke website, bemiddelingskosten zijn wel 2x hoger dan direct afsluiten. Wat hogere prijs helaas. "

Anoniem uit LEIDEN
8 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"overzichtelijke site. "

Anoniem uit ASSEN
2020-01-16, reisverzekering

"Zeer duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. En kon direct zonder problemen een nieuwe verzekering afsluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Website is lekker duidelijk. Niks aan veranderen. Vooral zo doorgaan ."

Dhr. Elmhassani uit AMSTERDAM
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Eenvoudig"

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-16, lenen

"Super makkelijk en overzichtig"

Mevr. Huisman uit WOERDEN
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon gemakkelijk online geregeld!"

Mevrouw Lamberts uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering