Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen
Tip een vriend:

Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen

Zie jij de laatste tijd ook zoveel elektrische auto’s rijden? Dat kan goed kloppen, want begint dit jaar waren het er al 60% meer dan in 2017. Momenteel rijden er in Nederland al meer dan 22.000 volledig elektrische personenauto’s rond. Vraag jij je ook weleens af of een elektrische auto iets voor jou is? Maar parkeer je je plannen vervolgens, omdat je geen flauw idee hebt wat er allemaal bij komt kijken? Bij Independer geven we je antwoord op vijf veelgestelde vragen.

1. Hoe laad je een elektrische auto op?

Het simpele antwoord: met een stekker natuurlijk! Maar wist je dat dit op vier verschillende manieren kan?

Een eigen laadpaal op je oprit

Heb je een eigen oprit? Dan is dit de eenvoudigste en snelste manier om thuis je accu op te laden. Het is slim om bij meerdere installatiebedrijven en bij je energieleverancier een offerte te vragen voor het plaatsen van een laadpaal. De kosten variëren namelijk van € 1.000,- tot € 3.000,-.

Thuis via een normaal stopcontact

Dit lijkt een makkelijkere oplossing, maar vergis je niet. Een normaal stopcontact levert relatief minder stroom. Hierdoor duurt het een stuk langer voordat je accu vol is.

Laadpaal via de gemeente

Is het niet mogelijk om op eigen terrein je auto op te laden? Dan kun je je gemeente vragen om een openbare laadpaal te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je aanvraag ook afgewezen kan worden. Deze aanvraag kost je niets. Voor het opladen zelf betaal je natuurlijk wel.

Snelladen onderweg

Langs snelwegen komen er steeds meer snellaadstations. Net als bij de openbare laadpalen van een gemeente, betaal je hier met een laadpas. Aan het eind van de maand krijg je dan automatisch een rekening met daarop alle laadstations waar je bent geweest en het totaalbedrag.

2. Hoelang duurt het opladen?

Hoe lang het opladen duurt verschilt per auto. Hoe groter de accu, hoe langer het duurt voordat deze vol is. Ook is het afhankelijk van de energie die je laadpaal kan leveren. Meestal is dit 10 kWh per uur. De wat oudere en kleinere elektrische auto’s hebben een accu van 24 kWh en deze zijn dus in 2,5 uur opgeladen. Nieuwere auto’s zoals de Tesla hebben een accu van 100 kWh. Deze doen er dus 10 uur over om op te laden. Laad je je auto op via een normaal stopcontact? Dan duurt het natuurlijk langer.

3. Hoe laad je thuis zo voordelig mogelijk op?

Of je je elektrische auto thuis nu oplaadt via het stopcontact of via een laadpaal; je energierekening gaat natuurlijk omhoog. Gelukkig kun je twee dingen doen om de kosten te beperken:

 • Kies voor een (groen) energiecontract met een voordelig stroomtarief. Bij Independer kun je eenvoudig energiecontracten vergelijken. En is er een beter alternatief? Dan is overstappen zo geregeld.
 • Heb je een dubbele meter en betaal je een apart piek- en daltarief? Laad je auto dan zo veel mogelijk op tijdens de daluren.

4. Hoever kun je rijden met een volle accu?

De afstand die je in één keer kunt afleggen, ook wel actieradius genoemd, hangt vooral af van de grootte van de accu. Het zal je dan ook niet verbazen dat in een grotere elektrische auto, ook een grotere accu zit, waarmee je verder kunt rijden. De verschillen zijn aanzienlijk. Bij een kleine auto moet je de accu na ruim 150 kilometer opladen. Maar bij een grotere auto is dit vaak pas tussen de 300 en 600 kilometer.

5. Hoe zit het met bijtelling?

Bijtelling betaal je alleen als je ook privé rijdt in een auto van de zaak. Is dit een benzineauto? Dan is je bijtelling meestal 22% van de waarde van de auto. Een volledig elektrische auto van de zaak is nu nog een stuk voordeliger. Dit jaar is de bijtelling maar 4%. Let wel op als je elektrische auto meer waard is dan € 50.000,-. Voor het bedrag wat je auto waard is boven de € 50.000,- gaat je bijtelling volgend jaar omhoog naar 22%. Voor het bedrag tot € 50.000,- blijft de bijtelling van 4% wel gelden.

Lees meer over: energie

Reacties

21 Antwoorden op “Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen”

 1. Ousama schreef op 

  Ik geloof niet dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Waterstof auto’s gaat het naar alle vermoedelijkheid het van de elektrische auto’s winnen.

  1. Fred Zeij schreef op 

   Mee eens.

  2. Op de dam schreef op 

   Waterstof auto’s zijn zeer duur. Bovendien is waterstof zelf ook een stuk duurder.
   Op waterstof rijden gaat het pas worden als de overheid dikke subsidies geeft.

   1. Ousama schreef op 

    Tot nu toe ben ik er mee eens dat waterstof auto’s zeer duur zijn. maar als je de overige artikels over dit genoemde onderwerp leest gaan de waterstofauto’s tussen nu en 2035 de waterstofauto’s het inderdaad van de elektrische auto’s winnen wat tot op heden nog niet zeker is maar wat naar mijn weten wel gaat gebeuren los van onze meningen hierover

   2. CGM Veldt schreef op 

    Subsidies houden ooit ook een keer op. Het stimuleren van dhet beeust worden mbt electrische mobiliteit en dito auto’s vraagt volgens mij een andere aanpak/strategie. Maar door ‘andere’ belangen die de politiek, bestuurders en ambtenaren hebben en het gebrek aan eigen visie mbt de langere termijn, denkt men vaak in ‘makkelijke’ schijnoplossingen die ook nog veelal gestoeld zijn op opportunistische argumenten. Zo worden in de (mediagestuurde) hallelujahverhalen over electrisch tijden tot heden nooit gesproken over de mindere kanten en consequenties hiervan. Wat doet de fabricage en vervanging van deze auto’s en ook die van de accu’s met ons mileu?

  3. Willem schreef op 

   Mijn verwachting is ook dat we in de nabije toekomst allemaal op waterstof rondrijden, een elektrische auto is leuk maar de levensduur van een accu is ook beperkt, waarna deze uiteindelijk beland ergens in India op een vuilnisbelt waar kleine kinderen hem demonteren.

  4. Aleksmici schreef op 

   Electrishe auto exempt om in de grote steden te worden gebruikt om locale vervuiling overlast te verminderen , het is PR hoax. De vervuiling door het produceren van so veel energie wordt gigantisch en logarithmic de vervuiling ervan.
   Ja de electriciteit wordt geproduceerd op andere plekken, misschien in Africa waar de bevolking wordt verhuizd in Europa.
   Dit is criminele hypocrisie van onze politici en geldzucht van mensen met een psychishe zaare aandoening !

   1. Ousama schreef op 

    Aleksmici, elektrische auto’s zijn belemmerend omdat de actieradius van deze ontzettend laag zijn. Ik blijf de moed erin houden dat waterstofauto’s de toekomst gaan veroveren. Dus om de locale vervuiling overlast te verminderen los je niet op met elektrische auto’s maar naar mijn mening met waterstofauto’s.

  5. bert arendshorst schreef op 

   ja wellicht, maar dat gaat nog te lang duren, we leven nu……dus ga zoveel mogelijk elektrisch rijden (als je de aanschaf natuurlijk kan betalen , meestal zijn de tegenstanders mensen met te weinig budget) groetjes bert ar.

  6. Skyline schreef op 

   Jij hebt er verstand van. We moeten van die achterlijke stekkerauto die alleen door leaserijders en overheid wordt gekocht af en wel zo snel mogelijk

  7. Gé. schreef op 

   Ver in de vorige eeuw kwam het rijden op waterstof ook al ter sprake. Het zou de goedkoopste en gezondste manier zijn om auto te rijden. Maar wat zou er gebeurd zijn ? De grote benzinemaatschappijen zouden het idee afgekocht hebben en er patent op hebben aangevraagd. Dan kunnen ze de productie van waterbrandstof verbieden om zichzelf te beschermen of het patent verkopen, maar dan natuurlijk voor gigantisch veel geld en zal het in de prijs voor de consument niet veel uitmaken. Zelf de productie van waterstof ter hand nemen zou ook nog een oplossing kunnen zijn, maar de consument zal er wel niets wijzer van worden. We moeten het afwachten.

 2. albert schreef op 

  Check even jullie stukje over de bijtelling, dat klopt niet. 4% gaat over de waarde tot 50k alles daarboven wordt voor 22% aangeslagen. Hoe het volgend jaar gaat zien we bij Prinsjesdag wel weer…..

  1. Beste Albert,

   Dankjewel voor je reactie. Dit hadden we inderdaad niet goed staan. Het stukje is nu aangepast, zodat het wel klopt.

   1. Ousama schreef op 

    Bij voorbaat dank

 3. piet bervoets schreef op 

  wat moet je met een electr auto weg er mee je kan er niks achter hangen om de haver klap aan de paal als die er al is nee alleen maar elende mijn krijgen ze niet in zo een electr vihikel.

  1. bert arendshorst schreef op 

   wat een negativiteit, piet heeft waarschijnlijk geen elektrische auto, groetjes bert

   1. Ousama schreef op 

    Ik ben niet negatief, maar realistisch. Realistisch denken. Ik loop niet voorruit wat betreft elektrisch rijden, maar ik denk daar zorgvuldig over na.

 4. Hans Schilder (Independer.nl) schreef op 

  Het opladen bij een snellader duurt nog geen halfuur!

  1. Ousama schreef op 

   Ik ben hier niet van overtuigt, Hans Schilder

   1. bert arendshorst schreef op 

    als Ousama hier niet van is overtuigt, dan heeft hij waarschijnlijk geen tesla, of helemaal geen elektrische auto ,groetjes in laat het hierbij…

    1. Ousama schreef op 

     Dank je wel Bert

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"snel en zonder veel inspanning en correcte hulp."

Anoniem uit GEIJSTEREN
8 minuten geleden, autoverzekering

"Gewoon, actief doen, wat nodig is."

Meneer van Turennout uit GRIJPSKERK
14 minuten geleden, zorgverzekering

"was heel simpel om een verzekering af te sluiten."

Dhr. Ogec uit LEEK
22 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer overzichtelijke site, duidelijke instructies en handige tips. Vooral de opmerkingen na een bepaalde keuze helpen de juiste beslissing te nemen."

Meneer Willemsen uit HUISSEN
27 minuten geleden, zorgverzekering

"Gewoon top!"

Anoniem uit HARDINXVELD-GIESSENDAM
28 minuten geleden, autoverzekering

"simpel en eenvoudig aavvraag formulier"

Anoniem uit DEURNINGEN
31 minuten geleden, energie

"Gewoon simpel, snel en goed."

Meneer Kuijper uit HEERHUGOWAARD
34 minuten geleden, zorgverzekering

"Gisteren ook telefonisch contact gehad. Goede uitleg en voldoende tijd besteed."

Anoniem uit TIEL
35 minuten geleden, zorgverzekering

"erg overzichtelijke site"

Anoniem uit ZEIST
37 minuten geleden, energie

"goed advies en goede service!"

Anoniem uit ALMERE
48 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke info"

Anoniem uit ELSLOO LB
50 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"Goed vergelijkbaar aanbod"

Anoniem uit WORKUM
1 uur geleden, energie

"Makkelijk, duidelijk, snel, overzichtelijk en goed geregeld"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, zorgverzekering

"Tot nu toe altijd goede ervaringen"

Meneer Hinders uit ASSEN
1 uur geleden, autoverzekering

"het is wel een heel goede hulp"

Meneer Slagboom uit DORDRECHT
1 uur geleden, zorgverzekering