Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen
Tip een vriend:

Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen

Zie jij de laatste tijd ook zoveel elektrische auto’s rijden? Dat kan goed kloppen, want begint dit jaar waren het er al 60% meer dan in 2017. Momenteel rijden er in Nederland al meer dan 22.000 volledig elektrische personenauto’s rond. Vraag jij je ook weleens af of een elektrische auto iets voor jou is? Maar parkeer je je plannen vervolgens, omdat je geen flauw idee hebt wat er allemaal bij komt kijken? Bij Independer geven we je antwoord op vijf veelgestelde vragen.

1. Hoe laad je een elektrische auto op?

Het simpele antwoord: met een stekker natuurlijk! Maar wist je dat dit op vier verschillende manieren kan?

Een eigen laadpaal op je oprit

Heb je een eigen oprit? Dan is dit de eenvoudigste en snelste manier om thuis je accu op te laden. Het is slim om bij meerdere installatiebedrijven en bij je energieleverancier een offerte te vragen voor het plaatsen van een laadpaal. De kosten variëren namelijk van € 1.000,- tot € 3.000,-.

Thuis via een normaal stopcontact

Dit lijkt een makkelijkere oplossing, maar vergis je niet. Een normaal stopcontact levert relatief minder stroom. Hierdoor duurt het een stuk langer voordat je accu vol is.

Laadpaal via de gemeente

Is het niet mogelijk om op eigen terrein je auto op te laden? Dan kun je je gemeente vragen om een openbare laadpaal te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je aanvraag ook afgewezen kan worden. Deze aanvraag kost je niets. Voor het opladen zelf betaal je natuurlijk wel.

Snelladen onderweg

Langs snelwegen komen er steeds meer snellaadstations. Net als bij de openbare laadpalen van een gemeente, betaal je hier met een laadpas. Aan het eind van de maand krijg je dan automatisch een rekening met daarop alle laadstations waar je bent geweest en het totaalbedrag.

2. Hoelang duurt het opladen?

Hoe lang het opladen duurt verschilt per auto. Hoe groter de accu, hoe langer het duurt voordat deze vol is. Ook is het afhankelijk van de energie die je laadpaal kan leveren. Meestal is dit 10 kWh per uur. De wat oudere en kleinere elektrische auto’s hebben een accu van 24 kWh en deze zijn dus in 2,5 uur opgeladen. Nieuwere auto’s zoals de Tesla hebben een accu van 100 kWh. Deze doen er dus 10 uur over om op te laden. Laad je je auto op via een normaal stopcontact? Dan duurt het natuurlijk langer.

3. Hoe laad je thuis zo voordelig mogelijk op?

Of je je elektrische auto thuis nu oplaadt via het stopcontact of via een laadpaal; je energierekening gaat natuurlijk omhoog. Gelukkig kun je twee dingen doen om de kosten te beperken:

 • Kies voor een (groen) energiecontract met een voordelig stroomtarief. Bij Independer kun je eenvoudig energiecontracten vergelijken. En is er een beter alternatief? Dan is overstappen zo geregeld.
 • Heb je een dubbele meter en betaal je een apart piek- en daltarief? Laad je auto dan zo veel mogelijk op tijdens de daluren.

4. Hoever kun je rijden met een volle accu?

De afstand die je in één keer kunt afleggen, ook wel actieradius genoemd, hangt vooral af van de grootte van de accu. Het zal je dan ook niet verbazen dat in een grotere elektrische auto, ook een grotere accu zit, waarmee je verder kunt rijden. De verschillen zijn aanzienlijk. Bij een kleine auto moet je de accu na ruim 150 kilometer opladen. Maar bij een grotere auto is dit vaak pas tussen de 300 en 600 kilometer.

5. Hoe zit het met bijtelling?

Bijtelling betaal je alleen als je ook privé rijdt in een auto van de zaak. Is dit een benzineauto? Dan is je bijtelling meestal 22% van de waarde van de auto. Een volledig elektrische auto van de zaak is nu nog een stuk voordeliger. Dit jaar is de bijtelling maar 4%. Let wel op als je elektrische auto meer waard is dan € 50.000,-. Voor het bedrag wat je auto waard is boven de € 50.000,- gaat je bijtelling volgend jaar omhoog naar 22%. Voor het bedrag tot € 50.000,- blijft de bijtelling van 4% wel gelden.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

26 Antwoorden op “Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen”

 1. Ousama schreef op 

  Ik geloof niet dat elektrisch rijden de toekomst heeft. Waterstof auto’s gaat het naar alle vermoedelijkheid het van de elektrische auto’s winnen.

  1. Fred Zeij schreef op 

   Mee eens.

  2. Op de dam schreef op 

   Waterstof auto’s zijn zeer duur. Bovendien is waterstof zelf ook een stuk duurder.
   Op waterstof rijden gaat het pas worden als de overheid dikke subsidies geeft.

   1. Ousama schreef op 

    Tot nu toe ben ik er mee eens dat waterstof auto’s zeer duur zijn. maar als je de overige artikels over dit genoemde onderwerp leest gaan de waterstofauto’s tussen nu en 2035 de waterstofauto’s het inderdaad van de elektrische auto’s winnen wat tot op heden nog niet zeker is maar wat naar mijn weten wel gaat gebeuren los van onze meningen hierover

   2. CGM Veldt schreef op 

    Subsidies houden ooit ook een keer op. Het stimuleren van dhet beeust worden mbt electrische mobiliteit en dito auto’s vraagt volgens mij een andere aanpak/strategie. Maar door ‘andere’ belangen die de politiek, bestuurders en ambtenaren hebben en het gebrek aan eigen visie mbt de langere termijn, denkt men vaak in ‘makkelijke’ schijnoplossingen die ook nog veelal gestoeld zijn op opportunistische argumenten. Zo worden in de (mediagestuurde) hallelujahverhalen over electrisch tijden tot heden nooit gesproken over de mindere kanten en consequenties hiervan. Wat doet de fabricage en vervanging van deze auto’s en ook die van de accu’s met ons mileu?

  3. Willem schreef op 

   Mijn verwachting is ook dat we in de nabije toekomst allemaal op waterstof rondrijden, een elektrische auto is leuk maar de levensduur van een accu is ook beperkt, waarna deze uiteindelijk beland ergens in India op een vuilnisbelt waar kleine kinderen hem demonteren.

  4. Aleksmici schreef op 

   Electrishe auto exempt om in de grote steden te worden gebruikt om locale vervuiling overlast te verminderen , het is PR hoax. De vervuiling door het produceren van so veel energie wordt gigantisch en logarithmic de vervuiling ervan.
   Ja de electriciteit wordt geproduceerd op andere plekken, misschien in Africa waar de bevolking wordt verhuizd in Europa.
   Dit is criminele hypocrisie van onze politici en geldzucht van mensen met een psychishe zaare aandoening !

   1. Ousama schreef op 

    Aleksmici, elektrische auto’s zijn belemmerend omdat de actieradius van deze ontzettend laag zijn. Ik blijf de moed erin houden dat waterstofauto’s de toekomst gaan veroveren. Dus om de locale vervuiling overlast te verminderen los je niet op met elektrische auto’s maar naar mijn mening met waterstofauto’s.

  5. bert arendshorst schreef op 

   ja wellicht, maar dat gaat nog te lang duren, we leven nu……dus ga zoveel mogelijk elektrisch rijden (als je de aanschaf natuurlijk kan betalen , meestal zijn de tegenstanders mensen met te weinig budget) groetjes bert ar.

  6. Skyline schreef op 

   Jij hebt er verstand van. We moeten van die achterlijke stekkerauto die alleen door leaserijders en overheid wordt gekocht af en wel zo snel mogelijk

  7. Gé. schreef op 

   Ver in de vorige eeuw kwam het rijden op waterstof ook al ter sprake. Het zou de goedkoopste en gezondste manier zijn om auto te rijden. Maar wat zou er gebeurd zijn ? De grote benzinemaatschappijen zouden het idee afgekocht hebben en er patent op hebben aangevraagd. Dan kunnen ze de productie van waterbrandstof verbieden om zichzelf te beschermen of het patent verkopen, maar dan natuurlijk voor gigantisch veel geld en zal het in de prijs voor de consument niet veel uitmaken. Zelf de productie van waterstof ter hand nemen zou ook nog een oplossing kunnen zijn, maar de consument zal er wel niets wijzer van worden. We moeten het afwachten.

  8. Paulo schreef op 

   Ik denk niet dat waterstof het gaat winnen. Waterstof wordt geproduceerd met behulp van elektriciteit. ook bevat een ‘waterstofauto’ een elektromotor die de aandrijving verzorgd. Dus als je naar energie kijkt gebeurt het volgende bij de waterstofauto:

   elektriciteit naar waterstof naar elektriciteit. het is efficiënter om direct gebruik te maken van elektriciteit als drijvende kracht.

   Aandachtspunt blijft wel bij de elektrische auto: de accu. Wat gebeurt er met de accu als deze niet meer functioneert? Er is dan een afvalprobleem.

 2. albert schreef op 

  Check even jullie stukje over de bijtelling, dat klopt niet. 4% gaat over de waarde tot 50k alles daarboven wordt voor 22% aangeslagen. Hoe het volgend jaar gaat zien we bij Prinsjesdag wel weer…..

  1. Beste Albert,

   Dankjewel voor je reactie. Dit hadden we inderdaad niet goed staan. Het stukje is nu aangepast, zodat het wel klopt.

   1. Ousama schreef op 

    Bij voorbaat dank

 3. piet bervoets schreef op 

  wat moet je met een electr auto weg er mee je kan er niks achter hangen om de haver klap aan de paal als die er al is nee alleen maar elende mijn krijgen ze niet in zo een electr vihikel.

  1. bert arendshorst schreef op 

   wat een negativiteit, piet heeft waarschijnlijk geen elektrische auto, groetjes bert

   1. Ousama schreef op 

    Ik ben niet negatief, maar realistisch. Realistisch denken. Ik loop niet voorruit wat betreft elektrisch rijden, maar ik denk daar zorgvuldig over na.

 4. Hans Schilder (Independer.nl) schreef op 

  Het opladen bij een snellader duurt nog geen halfuur!

  1. Ousama schreef op 

   Ik ben hier niet van overtuigt, Hans Schilder

   1. bert arendshorst schreef op 

    als Ousama hier niet van is overtuigt, dan heeft hij waarschijnlijk geen tesla, of helemaal geen elektrische auto ,groetjes in laat het hierbij…

    1. Ousama schreef op 

     Dank je wel Bert

  2. Sipi schreef op 

   Je bent met vakantie en moet onderweg bijladen. Toevallig denken nog 2 bestuurders van EV- auto’s hetzelfde, nou dan sta je mooi een 2 uur te wachten. Ik moet er niet aan deken. Geef mij mijn Kia Niro (hybride) maar. Ik rij ook 1 op 23 naar Zuid Frankrijk.

 5. bert schreef op 

  nog 1 keer reageren dan,,,, sipi, dat is mij nog nooit overkomen, ik rij door heel europa (niet alleen vakantie) er zijn genoeg oplaadpunten, ps, jij gaat op vakantie, dus even ontspannen, als je dan toch moet wachten, is dat klein kadootje voor ontspanning….hybride is nog steeds 1 op 23 , electrisch 1 op 0, groetjes bert

  1. sven schreef op 

   Helaas kan Bert niet rekenen -:)
   Electrisch rijden is gemiddeld 1 op 50 of dacht je dat het gratis was Bert!?

   En hoe wordt de meeste stroom ook weer opgewekt, juist met steenkolen niet echt groen dus!

 6. bert schreef op 

  helaas sven ook niet, ik laad mijn tesla met 30 zonnepanelen, super groen.
  hoeveel uitstoot komt er ook alweer uit verbranding van benzine/diesel….niet echt groen dus, fijne avond bert….

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"snel geregeld, gratis tandongevallen verz. erbij is een pre."

Anoniem uit DALEN
12 minuten geleden, zorgverzekering

"prima informatie"

Meneer van Tongeren uit IJSSELMUIDEN
16 minuten geleden, woonverzekering

"Snel en gemakkelijk een keuze uit vele verzekeringen en nog ietsje goedkoper dan op de site van de verzekeraar. top !"

Anoniem uit ZAANDAM
17 minuten geleden, autoverzekering

"alles was duidelijk, nu nog hopen op een goedkeuring van de verzekeraar"

Anoniem uit KATWIJK ZH
26 minuten geleden, woonverzekering

"Prima website. Klantenservice ook telefonisch goed te bereiken."

Dhr. Van den Oever uit KATWIJK ZH
30 minuten geleden, energie

"Eenvoudig en vergelijkbaar"

Dhr. de Herdt uit BERGEN OP ZOOM
32 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Tevreden en snel"

Mevrouw Bennink uit DOETINCHEM
55 minuten geleden, bestelautoverzekering

"Goede website en makkelijk af te sluiten."

Anoniem uit ANNA PAULOWNA
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd een goed en inzichtelijk advies, vaak met een extraatje."

Anoniem uit HENGELO OV
1 uur geleden, autoverzekering

"Allemaal super eenvoudig en optimaal resultaat. Prima dus."

Meneer van der Velde uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Sterren spreken voor zich. "

Jorrell uit SPIJKENISSE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Super sait "

Anoniem uit EINDHOVEN
2 uur geleden, energie

"snel en helder"

Anoniem uit DELFGAUW
2 uur geleden, energie

"Fijne service en snelle afhandelingen"

Mevrouw Gegundez Perez uit ZOETERMEER
2 uur geleden, autoverzekering

"@"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2 uur geleden, bestelautoverzekering