Energie besparen? 10 tips van Independer
Tip een vriend:

Energie besparen? 10 tips van Independer

Geld besparen op de energierekening is iets wat we allemaal graag willen. Natuurlijk kun je zonnepanelen kopen en dubbel glas, of isolatie laten aanbrengen. Maar daar is een grote investering voor nodig, die je pas na een paar jaar terugverdient. Wil je snel en gemakkelijk energie besparen? Independer heeft een aantal handige tips voor je op een rij gezet, waarmee je meteen aan de slag kunt.

1.Geef de verwarming de ruimte

Heb je een bank tegen de verwarming aan staan? Schuif deze dan tien centimeter naar voren. Zo wordt de warmte niet tegengehouden. Staat de verwarming tegen een (niet-geïsoleerde) koude buitenmuur? Overweeg dan radiatorfolie. Dit weerkaatst de warmte de ruimte in, zodat deze niet verloren gaat via de koude muur.

2. Controleer je huis op kieren en tocht

Door kieren kan warmte verdwijnen naar koude ruimtes, en andersom. Tochtstrips kunnen dit makkelijk voorkomen. Heb je een raam met enkel glas? Dan komt er waarschijnlijk ook veel kou vanaf. Met een gordijn kun je die kou tegenhouden. Probeer er op te letten dat het gordijn vervolgens niet voor een verwarming hangt, want dan wordt de warmte ook tegengehouden.

3. Kook met de deksels op de pan

Door een deksel te gebruiken, verbruik je minder energie. Kook je elektrisch? Dan kun je de kookplaat al eerder uitzetten. De plaat blijft toch nog een tijdje warm!

4. Vervang (kapotte) lampen door LED- of spaarlampen

LED- of spaarlampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar ze gaan langer mee en zijn een stuk zuiniger. Een LED-lamp van 6 watt kan al een gloeilamp van 40 watt vervangen.

5. Creëer sfeer met kaarsjes

Ga je ’s avonds een film kijken op de bank? Steek dan wat kaarsjes aan en pak er een dekentje bij. Dat geeft een gezellige sfeer en je kunt de verwarming een graadje lager zetten.

6. Zorg dat de droger echt vol is

In een droger past meestal meer dan in een wasmachine. Als je twee wasjes achter elkaar draait, kunnen ze allebei tegelijk in de droger. Maar je kunt de was natuurlijk ook ophangen aan een wasrek. Nog beter!

7. Ontdooi de vriezer en houd de koelkast vol

Een vriezer met een laag ijs kost onnodig veel energie. En een volle koelkast zorgt ervoor dat de kou beter behouden blijft.

8. Maak gebruik van de zon

Door de gordijnen open te zetten als de zon schijnt, krijg je warmte én licht binnen. Ook zijn er tegenwoordig leuke gadgets, zoals lampjes op zonne-energie voor verlichting in de tuin.

9. Haal ongebruikte opladers en lampjes uit het stopcontact

Stekkers die in het stopcontact blijven of apparaten die op stand-by staan, gebruiken alsnog stroom. Zet waar mogelijk de apparaten volledig uit en haal de stekkers van apparaten die je minder gebruikt uit het stopcontact.

10. Zet de verwarming op tijd uit en verwarm alleen kamers die gebruikt worden

Je kunt ruim een uur voordat je weggaat of gaat slapen, de verwarming uitzetten. De warmte blijft dan nog wel hangen, maar de verwarming hoeft niet constant te blijven stoken. Door de temperatuur een graadje lager te zetten, kun je al een hoop energie besparen. Houd de verwarming ’s nachts op maximaal 16 graden. Wil je toch een lekkere warme kamer als je opstaat of thuiskomt? Dan kun je een klokthermostaat overwegen.

Hoeveel geld bespaar ik met deze tips?

Helaas kunnen we niet zeggen hoeveel geld je bespaart met deze energie bespaartips. Want dit hangt af van de apparaten die je gebruikt (energiezuinig of niet), en hoe vaak je ze gebruikt. Maar deze tips zullen je in ieder geval helpen energie te besparen.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

3 Antwoorden op “Energie besparen? 10 tips van Independer”

 1. Sue schreef op 

  Onze eetkamerbank staat inderdaad tegen de verwarming aan maar we kunnen het alleen 1-2 cm naar voren schuiven. Zou het helpen (bank en/of warmte) om radiatorfolie op de achterzijde van de bank te plakken?

  met vriendelijke groeten,
  Sue

  1. Beste Sue,

   Radiatorfolie zorgt ervoor dat warmte niet kan ontsnappen en helpt dus bij het besparen op je energie. Meestal wordt radiatorfolie op de (buiten)muur in de woning aangebracht en zorgt er zo voor dat de warmte niet verloren gaat in de koude muur. Als de verwarming tussen de bank en de muur staat is het beter om het radiatorfolie op de muur te plakken i.p.v. op de bank. Als je het op de bank plakt, zal de warmte in de muur trekken en zal je deze warmte verliezen.

 2. Michiel schreef op 

  Hallo Joris en Sue,

  Ik denk dat het wel een verbetering is. Dan moet je wel radiatorfolie op de bank en op de muur plakken. reflecterende kant naar de radiator toe. Het effect is dat je bank minder warm wordt en de radiator warmer. Geen idee hoeveel het oplevert. De grootste verbetering haal je met de radiatorfolie op de muur, omdat daar het temperatuurverschil met de radiator het grootst is.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Super service zelfs even gebeld. goed en netjes geholpen. "

Dhr. van Lunenburg uit LELYSTAD
28 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
34 minuten geleden, reisverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
37 minuten geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
57 minuten geleden, autoverzekering

"overzichtelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
1 uur geleden, lenen

"Makkelijk en snel een verzekering vergelijken en afsluiten"

Anoniem uit SCHAGEN
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
2 uur geleden, autoverzekering

"laatste ster na afwikkeling van de aanvragen toch?"

Meneer Rayan uit REEUWIJK
3 uur geleden, woonverzekering

"overstappen gaat makkelijk"

Anoniem uit MEERSSEN
3 uur geleden, energie

"Overzichtelijk en snel geregeld"

Anoniem uit HAREN GN
3 uur geleden, energie

"Website duidelijk, whatsapp maakt het af wat betreft eventuele vragen."

Anoniem uit NIEUWLEUSEN
3 uur geleden, energie

"4"

Anoniem uit ARNHEM
3 uur geleden, autoverzekering

"All necessary information is sufficiently explained. The whole process was very fast and simple"

Dhr. Stosic uit LEIDEN
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Prima"

Mevr. Shi uit BEST
4 uur geleden, energie