Het energielabel: wat heb ik eraan?
Tip een vriend:

Het energielabel: wat heb ik eraan?

In januari en februari hebben bijna 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel gekregen. Maar wat is een energielabel eigenlijk en hoe maak je zo’n energielabel definitief?

Waarom krijg ik een energielabel?

Het energielabel laat zien of je huis energiezuinig is of juist niet. Je huis wordt daarbij ingedeeld in klassen die lopen van A tot en met G. Bij label A zijn er weinig besparingsmogelijkheden. Bij label G kun je juist veel besparen. In het Energieakkoord is afgesproken dat het label maximaal 10 jaar geldig is. Het doel van het energielabel is het stimuleren van energiebesparing. En het kan je helpen bij verkoop of verhuur van je huis. Het label is verplicht gesteld vanuit Europa.

Geen energielabel ontvangen?

Het kan zijn dat je huis al een geldig label heeft. Er bestond namelijk al een (verplicht) energielabel, maar kopers en verkopers zagen daar vaak in onderling overleg van af. In dat geval hoef je niks te doen, tenzij je bijvoorbeeld door isolatie het huis energiezuiniger hebt gemaakt. Want dan wil je dat een nieuw label natuurlijk graag laten zien. Op de website www.zoekuwenergielabel.nl kun je zien of een huis al een energielabel heeft en tot wanneer dit geldig is.

Is het energielabel verplicht?

Het definitieve energielabel is pas verplicht als er een nieuwe bewoner in het huis komt. Ga je jouw huis (nog) niet verhuren of verkopen? Dan is het hebben van een definitief energielabel niet verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal controleren of iedereen zich aan de energielabelplicht houdt. De ILT kan controleren of bij de verkoop, verhuur of oplevering van een huis, een geldig energielabel aanwezig is. Als je geen definitief energielabel kunt overhandigen bij de verkoop, verhuur of oplevering van een huis, kun je een boete krijgen tot € 405,-. Er zijn uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is. Bijvoorbeeld voor het verhuren van een losse kamer, verhuur voor korter dan 4 maanden, woonboten en losstaande woningen kleiner dan 50 m2.

Hoe maak ik mijn energielabel definitief?

Het voorlopige energielabel is niet geldig bij een verkoop of verhuur, want het moet eerst nog definitief worden gemaakt. Dit kan op de website van de Rijksoverheid (www.energielabelvoorwoningen.nl) aan de hand van tien bepalende kenmerken. Je kunt op deze website inloggen met jouw DigiD-code. Het voorlopige energielabel is vastgesteld op basis van openbare gegevens van het Kadaster. Eventueel worden deze aangevuld met verbeteringen (met bewijsstukken). Ook kun je zelf een deskundige uitkiezen die de aanvraag controleert en kun je zien wat de kosten en reactieperiode van deze deskundige zijn. Vervolgens ontvang je het definitieve energielabel.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

44 Antwoorden op “Het energielabel: wat heb ik eraan?”

 1. Stichting EnergyClaim schreef op 

  Vreemd, dat Independer vrijwel precies de overheidsvoorlichting overneemt. Het Nederlandse energielabel is niet datgene wat er in Europese richtlijnen is beschreven. Er is (nog) geen wettelijke grondslag voor een boete. En weet u wat er gebeurt met alle gegevens die de overheid van u verlangt over uw huis?

  1. Beste Stichting EnergyClaim,

   Dank voor jullie aanvullingen. Het Nederlandse energielabel is inderdaad niet volledig beschreven in de Europese richtlijnen, maar er zijn wel bepaalde Europese regels opgesteld. Volgens onze informatie is er wel een wettelijke grondslag voor de boete die de ILT mag opleggen.

   Wat betreft de gegevens over het huis: die worden gebruikt voor het opstellen van het energielabel, maar die worden verder niet openbaar getoond. Het energielabel van een huis dat online staat, geeft wel informatie over de klassering van het label, maar niet over de verbeteringen.

   Wij staan open voor aanvullingen op dit artikel. Mochten jullie nog andere of aanvullende informatie hebben, dan lezen we dat graag in een reactie!

 2. Joop Martinali schreef op 

  Alles is gericht op energiebesparing. Edoch indien iedereen gaat besparen komt er wel weer ’n drogreden om de tarieven te verhogen.
  Immers electr. en gascentrales hebbem gebouwen, leidingen, personeel. Allemaal heel erg duur en dat zal door ons toch betaald moeten worden. In 1970 wad het gas fl. 0,35/m3 nu is dat fl 1,32 / m3 en ga zo maar door. Graag veel zonnepanelen. Tot Ha die massa weer bereikt is. Haalt m.i dus weinig uit.

  Groeten,
  Joop.

  1. P.Bakker schreef op 

   Is weer de mensen laten betalen voor iets waar je niets aan hebt en wat je weer door Brussel door je strot wordt geduwd wij wonen in een oud huis 1920 dus label G is volledig verbouwd volledig geisoleerd HR2 beglazing onder en boven HRketel wil je nu een lager label moet er een expert komen voor een hoop geld om het te te laten te controleren dus het af gegeven label is bij koopakte en notarispapieren op geborgen en bij eventuele verkoop wie dan leeft wie dan zorgt met Vr.Groet P.Bakker

  2. Eric schreef op 

   En als je dan minder gebruikt, bespaar je (relatief) nog meer.
   En als je verbruik -nul- is dan maakt voor jou de prijs niet meer uit…

  3. Mark Wiersma schreef op 

   Beste Joop,

   Het haalt wel iets uit als je zo goed als onafhankelijk wordt de electriciteit en gas en onmogelijk is dat helemaal niet voor velen en het zal steeds makkelijker worden. We moeten ook met zijn alles toch langzaam migreren naar de veranderende situatie over zeg 50 jaar.
   Ik ben het met je eens dat als je zeg voor 50% eigen energie opwekt, dat je zult zien dat de besparing tenietgedaan wordt door de stijgende kosten van electra en gas.

   Mark Wiersma

 3. antonia schreef op 

  Moet ik ook betalen als ik mijn energielabel zo wil laten? tijdelijk G en dan G definitief maken?
  huis uit 17 e eeuw. Ik heb wel een deel geïsoleerd en een VHR ketel, maar wat haalt het uit als de rest ongeisoleerd is, grotere deel huis is heel oud monument.

  Op de site kun je niet invullen dat een deel wel goed is, het gaat altijd over het hele huis.

  Ik ben niet gemotiveerd van alles te bewijzen en laat het label liever zo want bij een verkoop wordt een nieuwe eigenaar toch wel over de details ingelicht door de verkoper. alleen boete vermijden nu en zo simpel mogelijk zonder kosten het label definitief maken, waar kan dat?

  1. Beste Antonia,

   Helaas is het niet mogelijk om een tijdelijk label te behouden op het moment dat een huis verkocht wordt. Op het moment van verhuren of verkopen is het verplicht om een definitief energielabel te hebben. Aan het definitief maken van het energielabel zijn kosten verbonden ook wanneer je het tijdelijke label niet wijzigt en alleen laat overzetten in een definitief label.

   1. antonia schreef op 

    Mij is niet duidelijk waar ik deze minimale administratieve handeling (er veranderd immers niets) kan laten doen voor eveneens minimale kosten, als het dan toch zo nodig geld moet kosten.

    waar kan ik daar voor goedkoop terecht en wat kost het dan?

    dank voor een praktisch advies

    1. Beste Antonia,

     Het laten omzetten van een tijdelijk label in een definitief label kan online op de website http://www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kan je inloggen met je DigiD-code en vervolgens je energielabel definitief maken. De kosten die gemaakt worden hangen af van de deskundige die wordt uitgekozen. De deskundige mag zelf het tarief bepalen voor het definitief maken van het label, bij het kiezen van een deskundige is te zien wat de kosten en de reactietijd van de deskundige zijn.

  2. Walter schreef op 

   Ik heb mijn label voor €2.- definitief gemaakt via de site een uitgezocht welke het goedkoopste was ….klaar.
   Het verbaasde mijn overigens wel dat de prijzen variëren van €2.- tot wel €500.-.
   Dit vond ik wel belachelijk.

 4. Pim schreef op 

  “Bij label A zijn er weinig besparingsmogelijkheden. Bij label G kun je juist veel besparen.”

  Volgens mij is dit andersom. Juist bij energielabel A kun je veel besparen.

 5. Jeanne Jansen schreef op 

  Ik probeer al een week een definitief label aan te vragen,maar kom niet in de site van energielabelvoorwoningen.nl Wat is dit voor een overheid ?
  Iets verplichten en de site werkt niet!!!

 6. AntonvA schreef op 

  Ik ben boos! Ik heb een oud vooroorlogs huis, dus G gekwalificeerd. (!)
  Maar ik heb een hoop aan het huis gedaan: vloerisolatie, spouwmuur isolatie, dubbel glas. Geen dakisolatie, de zolder is een vrijwel afgesloten gebied. .
  Ja: schoorvoetend gaat mijn kwalificatie naar F. Maar dan komt het: ik heb geen HR-ketel, maar een gaskachel. Mijn verbruik is 50% van wat als gemiddelde wordt gehanteerd, maar dat schijnt niet te tellen. Je dondert meteen terug naar diep G. Ik heb dus al mijn inspanningen voor niets geleverd? Wat zijn dit voor kriteria! Er wordt je dus gewoon weer iets aangesmeerd, opgedrongen. Gelukkig ben ik nog lang niet van plan om dood te gaan of mijn huis te verkopen.
  Ze kunnen me wat! En dat is dus sociaal en Europees denken?

  1. Eric schreef op 

   Denk eens aan een warmtepomp. Er zijn al lucht-lucht warmtepompen vanaf €1000,- Vooral in voor en naseizoen erg efficient en besparend. Zeker bij goede isolatie.
   Het gaat erom dat dit soort kennis algemeen wordt. Er zijn tegenwoordig zelfs huizen die energie opwekken. En veel van die maatregelen kunnen ook in bestaande bouw worden toegepast.

  2. Lieke schreef op 

   Dito hier. Ik ben echt woedend over deze werkwijze. Ik heb ook allerlei energiebesparende maatregelen doorgevoerd, maar ik zit in een kleine tussenwoning in de Amsterdamse Jordaan. Ik verstook nauwelijks iets met die gaskachel. Als ik het dubbelglas en dakisolatie e.d. invul zit ik op D. Zodra die gaskachel aan bod komt, schiet ik terug naar G. Welke idioot heeft dit bedacht?

 7. Christine schreef op 

  Ik woon in een oude boerderij van 1857.. Hoe moet ik mijn boerderij een energielabel A of B of C of D ooit kunnen geven?
  Dat vind ik absoluut niet passen bij oudere gebouwen.. Moeten ze maar plaat gegooid worden omdat ze in waarde daling zullen gaan?

  1. Eric schreef op 

   Je kunt heel veel doen. Isolatie. Warmtepomp. Zonnepanelen op de schuur. Warmte terugwinning. etc…

 8. kuppens mart schreef op 

  Gezeur.
  Dit wordt weer een extra onkosten post

  1. Eric schreef op 

   Gezeur. Natuurlijk. Blijf jij je geld maar weggooien aan energie die je had kunnen besparen. Echt, je verdient het terug. Alleen als iedereen kortzichtig tegen de investering blijft aankijken en niets doet, dan komen die besparingen niet. En dan hebben we ook nog het milieu…

   Maar ja, niet iedereen realiseert zich dat een jaarlijks terugkerende besparing beter is dan een eenmalige verdienste…
   Daar kan je op termijn écht veel mee verdienen.

 9. Eric schreef op 

  Ik vind het een goed idee.
  Maar wat nu als je alles zelf hebt gedaan en geen bonnetjes bewaard?

  (wie weet dat drievoudig glas veel beter en relatief goedkoop is?
  wie heeft er zelfs maar van douche warmte terugwinning gehoord?
  wie heeft er zelfs maar van de passiefhuis norm gehoord? etc…)

  1. ron schreef op 

   Dit is allemaal weer geldklopperij.
   het milieu interesseert ze niets, die term word alleen maar gebruikt om je gevoelige snaar te raken en dat levert weer geld op.
   kijk maar naar de gaswinning in groningen, of de oldtimer regeling.
   Daar krijgen de auto’s die op benzine rijden voordeel en de auto’s die het schoonste rijden (op gas) moeten de volle mep betalen.
   ik heb mijn huis in 1990 gebouwd met spouwmuren van 40 cm dik met 10 cm isolatie en 10 cm lucht spouw.
   het dak is ook geïsoleerd met dampwerend 10 cm isolatie, dubbelglas hr++
   alle binnen muren en vloeren zijn ook geisoleerd en nu heb ik energie label g?.
   mocht ik mijn huis gaan verkopen voor bijvoorbeeld 100.000, dan vraag ik er wel 100.405 euro voor.

  2. Beste Eric,

   Mocht je alles zelf hebben gedaan of de bonnetjes zijn kwijtgeraakt, dan is het ook mogelijk om foto’s toe te voegen als bewijsmateriaal bij het definitief maken van je energielabel.

 10. Joost schreef op 

  VERSCHRIKKELIJK…. de website van de overheid staat vol met charlatans die aanbieden je voorlopige label om te zetten in een vaste.. Wie moet ik in vredesnaam kiezen?

  Ze lokken je soms met 0 Euro. Natuurlijk doet niemand dit gratis want later komt de aap uit de mouw. De overheid maakt zich er makkelijk vanaf: ze laten al die scam-artists toe op hun website maar ze zijn niet verantwoordelijk! Hoe typerend weer!!!!!

  1. antonia schreef op 

   heb nog niet gekeken, wie doet het dan voor 0 Euro?? Interessant…krijg je w.s. een offerte om je hele huis te isoleren…onbetaalbaar met oude rijksmonumenten, die overigens ooit niet eens een woonhuis waren, maar utiliteitsgebouw..maar een offerte is nooit weg natuurlijk, mits het wel of niet uitvoeren van al dat werk niet verplicht gemaakt wordt.

 11. Kadir schreef op 

  Het is gewoon geldklopperij..
  Ik heb een A label gekregen maar ben ik dan ook verplicht om een definitieve label te nemen ook al heb ik geen plannen om mijn huis te verkopen of te verhuren?

  En waarom moet ik alle gegevens gaan invullen en foto’s maken kortom tijd insteken en dan ook nog is daarvoor geld uitgeven? Die paar tientjes kunnen mijn rug op maar ik ga geen geld gratis weggeven laat die gasten maar persoonlijk naar mij toekomen en dat ze zelf alles invullen en foto’s maken… Laat ze dat geld wat ze vragen maar VERDIENEN!

  1. Eric schreef op 

   Is het energielabel verplicht? (lees deze alinea van het artikel nog even…)

   Als je wilt dat ze meer voor je doen zal je ook wel meer moeten betalen, het is maar wat je wilt.

  2. Beste Kadir,

   Het definitieve label is alleen verplicht op het moment van verkopen of verhuren van het huis. Als je geen plannen hebt om het huis te verkopen of verhuren, hoef je het voorlopige label ook niet definitief te maken.

 12. antonia schreef op 

  ik had bijna een label definitief willen maken, kom ik er achter dat het niet verplicht is voor een rijksmonument. waarom krijg ik er dan een toegestuurd? had dus bijna onnodig kosten gemaakt. waarom weten jullie bij Independer niet voor wie het wel en niet verplicht is? gelukkig op tijd ontdekt.
  en al die aanbieders: mag dat zomaar, adverteren met 0 Euro en dan als je het aanklikt is het toch 15 o.i.d.
  dat is toch misleiding en bedrog? je selecteert op prijs oplopend..en dan krijg je alle 0 euro logo’s, maar achter al die logos zit dus een heel andere prijs, 10, 15, 25 etcetera.
  iets voor Kassa? of voor de reclame code commissie?

 13. Stichting EnergyClaim schreef op 

  Het energielabel wordt nu afgegeven d.m.v. een systeem dat (volgens EnergyClaim juristen) nog steeds niet rechtmatig is.
  Voor zover bekend is er nog nooit een boete uitgedeeld vanwege het ontbreken van het (sinds 1-1-2008 wettelijk ‘verplichte’) energielabel bij verkoop of verhuur. Een boete zal (waarschijnlijk) ook geen stand houden bij een rechter.
  In het verleden zijn de opnamegegevens van woningen absoluut terecht gekomen bij allerlei partijen, zonder dat de woningbezitters daarvan op de hoogte waren. Wees dus voorzichtig.
  Op 29 april 2015 heeft Nederland (minister Blok) een ultimatum gekregen van de Europese Commissie: Nederland kreeg 2 maanden om correct aan de EPBD-richtlijnen te voldoen. EnergyClaim voelt zich gesteund door de Europese Commissie, nadat in het verleden de Nationale ombudsman EnergyClaim ook al gelijk gaf.
  Als u zich verdiept in de EPBD dan zult u zien dat deze bedoeld is om veel positieve effecten teweeg te brengen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming.
  Als de EPBD correct wordt toegepast daalt de milieuvervuiling, wordt het tempo van klimaatverandering geremd, groeit de (nuttige) economie, stijgt de welvaart, remmen we de grondverzakkingen, en doen we langer met onze waardevolle grondstoffen.
  Er staat een leger van deskundige EnergiePrestatieAdviseurs klaar om woningen en gebouwen op een verantwoorde manier energiezuinig te (helpen) maken. Een goede adviseur zorgt voor een prima rendement voor zijn klanten, op een verantwoorde manier. De baten van energiebesparing zijn namelijk enorm.
  De overheid voert al meer dan 10 jaar een inefficiënt, verwarrend, contraproductief energiebesparingsbeleid. Daardoor is het Nederlandse energiebesparingstempo continu achtergebleven. In 2002 was Nederland nog koploper; nu is Nederland een treuzelende achterblijver. Waarschijnlijk bent u het beste af als u (zoals velen) een eigen koers kiest en op een verantwoorde manier uw huis zuinig maakt of laat maken.

 14. Mark Wiersma schreef op 

  Ik wil even mijn onvrede uiten over het verplicht stellen van het energielabel en de hele ambtelijke rompslomp hierom heen. Ik zal het even uitleggen. Het huis van mijn overleden moeder moet worden verkocht en nu is dit bijna zover, maar ik moest een ‘definitief energielabel’ leveren. Daar begint het al mee, want het woord ‘definitief’ impliceert dat er ook zoiets als een voorlopig energielabel is, en dit is inderdaad het geval. Na het overlijden van mijn moeder – mijn vader was reeds een paar jaar daarvoor overleden – ben ik door alle paperassen gegaan en heb heel veel bij het oud papier gedaan, waaronder kan ik me herinneren iets over een energielabel; ik kan me ook herinneren dat er op stond iets met ‘officieel document’ en ‘bewaar dit zorgvuldig’. Ik zag de noodzaak daar niet van in en hoe minder papieren er overbleven hoe beter, dus heb ik het bij de stapel oud papier gedaan. In het voorlopig verkoopcontract van de makelaar duikt dat energielabel weer op en kwam ik erachter dat ik een boete riskeer van 405 euro. Het kan toch niet waar zijn dat ze dit verplicht stellen, zo’n overzichtje van hoe zuinig of vooral hoe niet zuinig je woning is, wat zou moeten stimuleren dat mensen hun huis beter gaan isoleren. Nou wel dus… je moet dit hebben. Zo’n boete is trouwens nog nooit opgelegd in 3000 gevallen waar dat wel had kunnen worden gedaan lees ik in het AD. Anyway, ik besluit toch maar om dit aan te vragen en ik kom terecht in opzich duidelijke internet formulieren, maar overdreven ‘veilig’ met controlecodes, en je moet de specificaties die je voor je huis hebt opgegeven ook nog eens bewijzen en je moet een deskundige kiezen die jouw aanvraag voor een paar tientjes controleert.
  Wie heeft dit verzonnen, dat energielabel? Wat levert het op? Wat kost het de maatschappij ? Wij als burgers moeten veel van de kosten die betrekking hebben op dit energielabel betalen via onze inkomstenbelasting. Boycotten die handel is mijn advies, maar niemand doet het, we zijn allemaal óf brave schaapjes óf we zijn onderhand zo murv van alle regeltjes dat we het maar gedogen. Ik zou wel eens willen weten wat dit label de maatschappij reeds heeft gekost en wat het jaarlijks kost. De miljoenen waar we over praten hadden we veel beter kunnen stoppen in het potje voor subsidie voor zonnepanelen ofzo, daar heb je tenmiste iets aan, dat is direct resultaat. Wordt er nu echt gedacht dat de burgers zelf niet in actie willen komen om hun huis energiezuiniger te maken? En als we dat doen, dan doen we dat in 99% van de gevallen echt niet omdat we helpen het broeikaseffect terug te dringen of de ozonlaag te beschermen. Nee, we doen dat omdat ‘ons zunig bent’ en geld wil besparen – niet op tegen natuurlijk. Nog even één dingetje, kan het niet laten… Als je overweegt om zonnepanelen te gaan aanschaffen dan krijg je te zien hoe ‘rendabel’ het is, en hoe lang het duurt voordat je dit hebt terugverdiend. Dat is veelal meer dan 10 jaar tijd en veel mensen doen het daarom maar niet, want je moet in één keer even veel geld op tafel leggen. Ik bekijk dit anders. Ik stoor me iedere maand aan mijn energierekening, want die vind ik altijd te hoog. Stel dat ik 10.000 euro op een depositorekening heb staan die toch niet meer dan 1% rente oplevert en dat gebruik om die zonnepanelen met installatie aan te schaffen. Het is even slikken om dat geld daarvoor uit te geven, maar ik kan niet wachten tot de volgende energierekening op de mat ligt, want ik lach me helemaal een kriek van de lage kosten.

  1. Eric schreef op 

   Al zijn de omstandigheden vervelend, je hebt het zelf weggegooid.
   Is er een copie ergens aan te vragen? Een officieel label zal ergens geregistreerd staan. Is daar ook de uitgever van het label te achterhalen?

   Overigens is het verplichten “noodzakelijk” om mensen in beweging te krijgen. Jij hebt het wel door, maar het is onbegrijpelijk hoe dom mensen kunnen zijn.

   1. Stichting EnergyClaim schreef op 

    Mooie analyse van Mark Wiersma. Hij heeft het door. Het energielabel deugt niet.
    Het doe-het-zelf energielabelsysteem is een Nederlands bedenksel. Het voldoet niet aan de Europese energiebesparingsrichtlijn EPBD. Die is in Nederland nooit correct uitgevoerd. Nederland heeft sinds kabinet Balkenende I een contraproductief wanbeleid dat er voor zorgt dat er weinig energie bespaard wordt.
    Het energielabel is een peperdure flop dat vooral de belangen dient van diegenen die baat hebben bij energieverkwisting.
    Intussen blijft de Nederlandse Staat energie verspillen, het milieu vervuilen, en de burgers benadelen met torenhoge energierekeningen.

  2. Joost schreef op 

   Ben nu geëmigreerd naar een land waar niemand wat om energie zuinigheid geeft. Heb m’n huis verkocht in Nederland (met een 10 euro energie label) en sta hier een soort extravagant tuinhuis warm te stoken en rijd in een auto rond waar meer benzine uit de uitlaat komt dan uitlaatgassen.

   Ongelovelijk hoe we in Nederland in een soort kleine slaafbubbel van Europa leven. (Leefden) ik probeer nu niet te zeggen dat energiezuinig slecht is, het is juist goed. Maar de rest van de wereld doet er verder niet aan mee, en kijken allerminst tegen Europa op. Als je al zoveel belasting betaald dat je als communist word bestempeld in het buitenland, in in je eigen land voor verwend word uitgemaakt, en je aan de strengste eisen van de planeet moet houden, dan vraag je je wel eens af: is het gras groener aan de overkant? Het antwoord is: niet alleen groener, maar ook nog eens stukken malser.

   Tja. Gewoon uitgeven dat tientje zou ik zo zeggen.

 15. Beste Mark
  Wat een vervelende situatie. Het is helaas verplicht om een energielabel te kunnen tonen als u het huis gaat verkopen. Deze verplichting komt vanuit Europa en is bedoeld om kopers inzichtelijk te maken hoe energiezuinig het huis is. Vaak leveren huizen met een hoger energielabel ook meer op. Vaak willen kopers graag een energiezuinig huis omdat dit ook scheelt op de energierekening.
  Wat u zegt over het huis energiezuiniger maken door zonnepanelen te plaatsen is natuurlijk zo. Als u het geld heeft om de zonnepanelen aan te schaffen, kunnen deze zorgen voor een flinke besparing op uw energierekening.

  1. Stichting EnergyClaim schreef op 

   Het Nederlandse energielabel is niet iets wat door Europa verplicht is gesteld. Het energielabel is geen correcte uitvoering van de EPBD-richtlijn, in tegenstelling wat er door velen beweerd is het parlement en in de media.
   De ‘verplichting’ is een wassen neus. Het negeren van de ‘verplichting’ wordt al sinds 2008 getolereerd en boetes werden niet opgelegd. Mochten ‘ze’ een boete uitdelen, dan zou u er goed aan doen om een onafhankelijke rechter te laten kijken of het energielabel wel rechtsgeldig is.
   Het zou nuttig zijn als Independer zich verdiept in de materie en haar bezoekers correct informeert.

   1. Mark Wiersma schreef op 

    Ik had dus een ‘voorlopig’ energielabel van mijn moeder bij het oud papier gedaan , maar ik had en heb nog niet een ‘definitief’ energie label. Volgens het artikel in het AD van een paar maanden geleden zijn er meer dan 3000 mensen die in overtreding zijn, meest waarschijnlijk mensen die hun huis hebben verkocht zonder het definitieve energielabel. Ik wil me wel bereid verklaren om dit proces aan de gaan nadat ik het dwangbevel uit naam van de Koning der Nederlanden heb ontvangen. Alleen heb ik geen zin om daar heel veel geld tegenaan te gooien. Wellicht hoeft dat ook niet, want mijn moeder had niet zo heel veel bezittingen, dus zou ik een pro deo advocaat kunnen krijgen ? Maar het feit dat er nog niet een boete uitgedeeld is, zegt eigenlijk al genoeg, de uitvinders van dit energielabel zijn wellicht bang voor zo’n proces.

   2. Beste stichting EnergyClaim,

    Bedankt voor uw reactie. We zijn blij dat u meedenkt op ons forum en ons daarop aanvult. Wij proberen mensen zo goed mogelijk te informeren aan de hand van de informatie die wij hebben, maar ook hier kan wel eens iets niet helemaal goed in staan. Goed dat u ons op het puntje over Europa hebt gewezen, dan kunnen wij dit weer meenemen in onze berichtgeving.

 16. Beste Eric
  Of er al een definitief label is voor de woning kunt u terugvinden op zoekuwenergielabel.nl . Als er al een definitief label is dan staat dit op deze site. De uitgever van het label is Rijksoverheid.

 17. Mark Wiersma schreef op 

  Ik ben dus bezig om dit definitieve energielabel te verkrijgen via de ‘deskundige’. Mijn verzoek is al binnen een uur door hem afgewezen. Verbaasd kijk ik naar het waarom van deze afwijzing. Het blijkt dat het bewijs van de dubbele ramen en CV ketel niet afdoende is. Als bewijs kon ik de verkoopbrochure van de makelaar uploaden. Dat heb ik via Funda gedaan, waar de woning te koop staat aangeboden. Daar staan alle gegevens in, dus was ik daar snel klaar mee was mijn gedachte. Dit geldt echter niet, want ik moet een ingezoomde foto van het dubbele glas maken én een foto van het plaatje op de CV ketel, waar het jaartal op vermeld staat.

  Hierbij raakte mijn fantasie even een beetje op hol. Ik dacht aan de club mensen die het energielabel moesten uitvoeren en daar al jaren mee bezig zijn. Het duurt allemaal erg lang en er wordt een vergadering gepland waarbij iedereen de wil heeft om nu toch echt spijkers met koppen te gaan slaan. De hele club komt bij elkaar, die bestaat uit veel ambtenaren, maar ook consultants en natuurlijk ook minimaal één advocaat; er zit voor minimaal 2500 euro per uur aan de vergadertafel. Er was al besloten – of iedereen had reeds de consensus – dat het energielabel serieus genomen moest worden en daarom moest het maar verplicht worden gesteld bij verkoop van je huis. Iemand vroeg terecht: “Hoe dwingen we dat af?”. Na lang gesteggel werd iedereen het er over eens dat er een boete op moest komen te staan van € 405 (ook weer zoiets, waarom niet gewoon 400). Ze waren al een hele stap verder en na de lunch gingen ze door. Iemand riep: “Maar hoe checken we de gegevens van het energielabel? Het wordt wel door de Rijksoverheid als officieel certificaat aangemerkt.” Na wat brainstormen over de mogelijkheden dachten ze dat ze het er over eens waren: laat de makelaar verantwoordelijk zijn voor de juistheid van de gegevens. Toen kwam echter de advocaat naar voren en zei: “Nee, dat kan niet, een makelaar is niet automatisch gerechtigd om dit te doen. In de eerste plaats is deze niet objectief omdat hij wordt ingehuurd door de verkopende partij, die erbij gebaat is dat het energielabel zo positief mogelijk is”. [kanttekening van mij: deze club ik onderhand zo lang met het energielabel bezig dat ze echt geloven dat het tot één van de eerste levensbehoeften moet worden gerekend.]. Advocaat vervolgd: “Maar belangrijker in deze casus is dat hij niet uit naam van de Rijksoverheid handelt, maar gewoon een bedrijf is in de private sector. Dus de juistheid van het energielabel mag juridisch gezien alleen maar worden gechecked door iemand die handelt uit naam van de Staat der Nederlanden. Een makelaar zou dat in principe wel kunnen doen, maar dan alleen maar als deze een overeenkomst heeft met het Rijk. Voorts zou ik me kunnen voorstellen dat bouwkundigen zo’n overeenkomst met de Staat zouden moeten kunnen sluiten.” En zo is het dus gegaan en moet je een ‘deskundige’ uitkiezen die een overeenkomst heeft met de uitvoerende instantie – althans zo kan ik me voorstellen dat het werkt. Ik moest dus ook een deskundige kiezen uit een shortlist en iedere deskundige heeft zijn eigen tarief, hoewel het geloof ik nooit meer is dan € 30. Maar waarom zou ik iemand kiezen die 30 euro kost, terwijl er ook iemand bij staat die 10 euro kost ? Krijgt mijn energielabel een gouden randje als ik 30 euro betaal?

  Anyway… mijn aanvraag voor het definitieve energielabel was dus afgewezen en ik werd via email verzocht om ‘aanvullend bewijs’ te leveren, dus foto’s. Ik heb hier niet voor gekozen, deels omdat ik zelf op Mallorca ben voor langere tijd, maar ook omdat ik echt een beetje wars wordt van dat hele energielabel. Dus ik heb de gegevens van het huis aangepast en aangegeven dat er geen dubbel glas is en dat er geen cv ketel is. Maar ook omdat ik weet dat de toekomstige eigenaar het hele huis gaan strippen, nieuwe ramen erin, compleet nieuwe verwarmingsinstalltie en meer. Ik hoefde met deze wijziging in de gegevens geen bewijs meer up te loaden.

  Wordt vervolgd, ik heb nog geen reactie gehad van de ‘deskundige’.

  1. Stichting EnergyClaim schreef op 

   @Mark: Leuk dat je erover nagedacht hebt hoe dat energielabel tot stand gekomen zal zijn. Er zijn inderdaad heel veel mensen, inclusief juristen, mee bezig geweest. Maar het is veel erger dan je denkt: Den Haag is al meer dan 18 jaar bezig met het energielabel en de voorlopers daarvan. Men heeft er vele tientallen miljoenen aan uitgegeven. De wet- en regelgeving rond het energielabel is al 11 x gewijzigd en men blijft ermee bezig. Maar er deugt nog steeds niks van. Een journalist noemt het een ‘sjoemellabel’. Een andere journalist spreekt van ‘labelgate’, want er is hier sprake van bewust ontoereikend en ineffectief beleid.
   Het energielabelsysteem is een goed voorbeeld van de manier waarop de overheid energiebesparing sinds 2003 heeft afgeremd.

 18. Mark Wiersma schreef op 

  Pffff hehe, het is klaar hoor… ik heb mij definitieve label. Doe maar geen dubbel glas dan en doe maar geen CV ketel dan. Anyway… feit blijft dat ik alles wat met het energielabel te maken heeft verafschuw en als ik daaraan denk dan komen er allemaal andere gedachten boven zoals: “Waarom hebben wij als Nederland niet wat steviger knieen getoond toen we de kans hadden om echt te gaan voor wind- en zonne-energie. Wind energie is naar Denemarken gegaan en zonne-energie is naar Duitsland gegaan. Denemarken had een goed wakeup call na de oliecrisis in de 70er jaren en ze hebben echt verstrekkende maatregelen genomen. Duitsland heeft heel lang een vaste vergoeding voor teruglevering aan het net gehad. Dat heb je nodig om te plannen, om te investeren en heeft tot gevolg gehad dat Duitsland de grootste is op het gebied van zonnepanelen maken – nou ja… ze worden in China daadwerkelijk vaak gemaakt, maar toch. Nederland had af en toe een potje van een paar miljoen, dat was zo op. Ik vraag me af wat de lobby van de olieindustrie in Nederland met name die van Shell hier voor invloed zal hebben gehad. Resumee: ik zou zo graag trots zijn op Nederland en Nederlander zijn, maar het lukt me niet echt….

  Mark Wiersma

 19. A.van Swaal schreef op 

  Ik zal je wat anders vertellen wat ik op de reacties nog niet ben tegengekomen n.l. Als je een villa van 1.5 miljoen euro hebt kun je voor 8 euro een definitief energie label krijgen, maar als het een vakantie huisje is van 50.000 euro moet je een deskundige inschakelen die 250 euro daar voor rekent, dat is pas meten met twee maten. Ik heb mijn huisje verkocht en moet nu een energie label verstrekken, nou geen enkele moeite voor 8 euro oké maar,een vakantie huisje valt onder utiliteitbouw , je kan niet eens inloggen op de overheid site, want hij herkent de postcode niet, omdat de Gemeente er een andere benaming er aan heeft aangegeven, b.v. een huis met logies, hoe gek kan je het verzinnen. Ik woon hier al 15 jaar ,met een persoonsgebonden bewijs dat ik permanent mag wonen, ik betaal gewoon W.O.Z, en alle andere belastingen ,ook gewoon ingeschreven bij het kadaster, maar je kan niet voor 8 euro een energie label aanvragen want bij de overheid bestaat je huis niet als woning. Inmiddels 10 instanties, organisaties, nationale ombudsman ,overheid help desk, noem maar op benaderd maar je moet gewoon een deskundige in schakelen voor heel veel geld. en de mister Blok met zijn huis van 800.000 euro komt er van af met een label van 8 euro. Goed gedaan Minister Blok eindelijk eens een minister waar we trots op zijn en de wetgeving ook zo eerlijk mogelijk gemaakt, heel hartelijk dank mijnheer Blok , ga vooral zo door. Alfons

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Het like best waar kan ik goed lening heb het gemerkt"

Anoniem uit DEVENTER
6 minuten geleden, lenen

"??"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2020-04-04, woonverzekering

"Omdat jullie heb goed prijs "

Meneer ALSAATI uit ENKHUIZEN
2020-04-04, autoverzekering

"Helder en duidelijk inzicht in de verschillen tussen energie leveranciers"

Dhr. Massop uit DUIVEN
2020-04-04, energie

"Heldere hulp"

Meneer van den Brand uit AMSTERDAM
2020-04-04, woonverzekering

"Voldoende"

Dhr. Arkan uit HOOFDDORP
2020-04-04, energie

"vanwege de duidelijk website die je helpt met kiezen"

Anoniem uit ALMERE
2020-04-04, zorgverzekering

"Top"

Mevr. Nuberg-evink uit OOSTHUIZEN
2020-04-04, energie

"prima service"

Dhr. Herwegh uit LANDGRAAF
2020-04-04, lenen

"Nooit geen problemen gehad met Independer, je krijgt altijd de goedkoopste aanbieder! Ideaal"

Mevr. Belt uit LENGEL
2020-04-04, energie

"omdat de site heel overzichtelijk is en gemakkelijk in gebruik "

Anoniem uit BREDA
2020-04-04, lenen

"Super service "

Meneer Van. Der Heijden uit OSS
2020-04-04, woonverzekering

"Goed "

Meneer Boulmal uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-04-04, autoverzekering

"Ik ben nu al vanaf 13 uur bezig om deze auto te verzekeren wacht 4 uur op een bevestiging en krijg een afwijzing omdat de auto op de verkeerde naam staat, dat had de app ook gelijk kunnen melden.... Hoop dat deze aanvraag wel lukt"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-04-04, bestelautoverzekering

"Top"

Meneer Jeuken uit AMSTERDAM
2020-04-04, autoverzekering