Energierekening 2020: hoger of lager?
Tip een vriend:

Energierekening 2020: hoger of lager?

Dinsdag was het weer zover: Prinsjesdag. Voor veel mensen een belangrijke dag, omdat het voor een deel bepaalt hoe 2020 eruit komt te zien. De Minister van Financiën bood de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2020 aan. Hierin staan de plannen die het kabinet op allerlei gebieden heeft. Bijvoorbeeld of de energiebelasting en heffingskortingen gaan stijgen of dalen. Voor wie dit niet zoveel zegt: deze kosten maken meer dan 30% uit van je energierekening.

Na jaren van stijging nu een daling

Dit jaar gingen de energieprijzen in januari flink omhoog. De reden was een verhoging van de energiebelasting en verandering in de heffingskortingen. Dit past in de trend die wij zien sinds de invoering van de energiebelasting in 1996. Daarna gingen de energieprijzen bijna ieder jaar omhoog. Afgelopen maart werd toegezegd dat de verhoging zou worden teruggedraaid. Dat zou dus een lagere energierekening betekenen in 2020. Goed nieuws! Een gemiddeld huishouden gaat er komend jaar op energiegebied ongeveer 100 euro op vooruit.

Bereken hier wat het voor jou betekent

Wil je weten wat de veranderingen in de energiebelasting voor jou betekenen? Je checkt het eenvoudig via onze tool. Doordat de belasting op gas hoger wordt dan de belasting op stroom, wordt het interessanter om je woning energiezuiniger te maken en minder gas te gaan gebruiken.

Verduurzaam je huis met gratis advies

Een van de beste manieren om je huis energiezuiniger te maken is om de woning beter te isoleren. Wil je persoonlijk advies over de beste energiebesparende maatregelen voor jou? Als je via Independer een energiecontract aanvraagt, bieden wij je een gratis huisscan aan van HomeQgo.

Elektrisch rijden

Het kabinet blijft de komende jaren elektrisch autorijden stimuleren. De huidige belastingvoordelen, die in 2021 zouden aflopen, blijven de komende jaren grotendeels bestaan. Tot 2025 betaal je bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting bij de aankoop van een elektrische auto. De bijtelling die je voor een zakelijke elektrische auto betaalt wordt de komende jaar wel stapsgewijs hoger. In 2020 gaat deze van 4% naar 8%. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat ze elektrisch rijden te veel stimuleren.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

27 Antwoorden op “Energierekening 2020: hoger of lager?”

 1. heeren. c schreef op 

  Wat de regering ook beslist meer of minder het maakt niet uit , de gewone arbeider betaald het toch .

  1. G.P. Heerema schreef op 

   Helemaal mee eens. Als de economie bloeit volgens onze regering merk ik het ook nooit in mijn portemonnee maar als we moeten bezuinigen merk ik het altijd wel. Met andere woorden doe ik niets anders dan bezuinigen en wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. In een land als Nederland zou het bestaan van voedselbanken onbestaanbaar moeten zijn.
   Het kabinet is de schaamte voorbij in mijn ogen.

   1. Hm schreef op 

    Helemaal mee eens, het is toch een godsgruwelijke zaak dat in dit land nog voedselbanken bestaan, terwijl de de politiek tijdens de algemene beschouwingen lachend grappen staat te maken.

  2. Marcel Heilig schreef op 

   Ja, dat is zo! Rutte regeert als “ God Almachtig” en de burger dient te accepteren wat de Heer ons brengt.

  3. gerard hoogeboom schreef op 

   ze moeten dat schorem wat nu aan het regeren is een keer wegtrappen die rutte doet al jaren beloftenmaar hi jkomt ze nooit na

   1. Frans Rees schreef op 

    Mensen die reageren als heer Hoogeboom hebben kennelijk de huisregels niet gelezen, of, als ik zijn tekst lees, niet begrepen. Maar gelukkig, onze democratie laat ook sneue vogels toe te vliegen. Probeer dezelfde zinnen eens in China te debiteren!

    1. Loek Donders schreef op 

     Het taalgebruik van Gerard Hoogeboom is nogal grof [..] en zeker ook niet dat van mij maar in wezen heeft hij natuurlijk gelijk..

  4. Loek Donders schreef op 

   Helemaal mee eens. Overal hoor je dat ‘het geld tegen de muren opklotst in Den Haag’.. Ja, geen wonder!! Kijk eens waar we van een netto inkomen – waarvan dus al belasting is ingehouden – nog eens allemaal belasting over moeten betalen.. Ongehoord.. Zelfs 50% belastingverhoging van een al geheven belasting (het lage BTW-tarief) als ik levensmiddelen, groente en fruit koop.. Het volk wordt echt letterlijk en figuurlijk uitgeknepen.. Hoe durven ze daar in Den Haag. Maar dat wij dat ook nog pikken!!?

   1. T schreef op 

    Ach wacht maar af niemand heeft boeren iets in de reken , de boeren worden geruimd , waar komt dan je eten vandaan ? Maar de bier vliegt de deur uit
    En de vakanties worden zoveel gemaakt , dat er nog meer vlieg- velden moeten komen .
    Stikstof wie maakt het meest ?
    Alle homden en katten ook maar ruimen en alle huisvogels ook.
    Waarom altijd over de boerenrug.?

 2. M.P.B schreef op 

  Wat een onzin kregen we weer te horen, ze kunnen het zo mooi vertellen dat als je zelf niet kunt nadenken, dat je ze zou gaan geloven.
  De gasprijs omhoog om ons naar elektra te dwingen, want dat beetje dat het elektriciteit goedkoper wordt, kan het oplopende verbruik door over te stappen op elektrisch koken en verwarmen niet eens dekken, laat staan dat we op elektrisch rijden overgaan, want als wij dat massaal zouden gaan doen kan ons net dat niet eens aan, vandaar dat het zakelijk aftrek aanbod van taffel gaat om het daar af te remmen. Als je dat allemaal volgt weet je zeker dat het weer om je centen draait.(Wie heeft het gevolgd?, dat een dag vliegverkeer boven Europa het hele autopark een jaar van kan rijden, en dit wetende willen ze nog meer vliegbewegingen toestaan omdat het zakenleven dat graag zo wil waardoor het milieu zwaarder belast wordt en wij met ons autotje en zuinige brander thuis de rekening mogen gaan betalen.

  1. Loek Donders schreef op 

   Helemaal mee eens. Waar ik het er ook over heb, iedereen vindt dat het vliegverkeer moet worden aangepakt maar er gebeurt helemaal niets.. De heren in den Haag wacht straks natuurlijk een mooi commissariaatje ofzo als ze uit de politiek stappen. Onbegrijpelijk.. Maar ja, wij pikken toch alles?

  2. J.Beens schreef op 

   En de scheepsvaart verkeer met de zware stookolie????

 3. C. van Velthoven schreef op 

  Gas wordt duurder, de meeste mensen hebben gewoon een cv ketel op gas. Hoezo is de overheid geloofwaardig als ze mij beloven dat de energierekening goedkoper wordt? Zoals steeds zijn het weer loze beloften en krijgt de gewone man gewoon weer de vette rekening te betalen volgend jaar.

  1. Loek Donders schreef op 

   Waar blijft het waterstof? Hoor je dus niks meer over.. Onbegrijpelijk..

   1. J.Beens schreef op 

    Ja ze ziijn er mee bezig en raad eens wat ???
    TU Delft gaat met de nieuwste ontwikkeling van waterstof naar……..China.
    Mijn God te gek voor woorden.

    Als je goed na denkt, heeft Nederland en de rest van EU geen toekomst.

  2. Ger schreef op 

   Gas wordt duurder, ok . Maar nu is verwarmen ect op Stroom . 3 x duurder dan op gas. Dat ze maar eerst elecktro verlagen

 4. D. Vos schreef op 

  De overheid is de laatste jaren de meest onbetrouwbare instantie die ons land rijk is.
  Van alles wat de politieke partijen ons beloven VOOR de verkiezingen, komt NA de verkiezingen niks terecht. Het poldermodel, weet u wel. Als er al partijen op durven te staan die het anders willen, worden ze neergesabeld door de heersende kliek.. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor de voedselbank in Gorinchem. Toen ik daarmee begon bedienden wij 67 gezinnen. Toen ik twee jaar later wegens verhuizing daar mee stopte waren er 97 gezinnen van afhankelijk. EEN SCHANDE. En Rutte maar lachen!

 5. bert arendshorst schreef op 

  wat kunnen Nederlanders toch zeuren, phhhhffff, denk aan je hart en geniet van nederland, groetjes bert

  1. TruusZ schreef op 

   Als er hier ooit een prijs uitgeloofd wordt voor de beste struisvogel krijg jij hem!

   1. Bert Veldhuizen schreef op 

    Hear Hear

 6. D. Vos schreef op 

  Geachte heer Arendshorst, wat fijn voor u dat u zo simpel van geest bent.

  1. bert arendshorst schreef op 

   helaas ik ben niet simpel, ik geniet en jullie niet….

 7. B.J. Modderman Jansen schreef op 

  De regering zou graag willen dat de laagste groep werkenden het minst erop vooruit gaan. Het is de grootste groep namelijk. Het liefst heeft men een paar EENHEIDSWORSTEN onder de bevolking…….En de gepensioneerde verder uitknijpen zodat al hun betaalde pensioengeld is verdampt en zij straks bij hun familie moeten aankloppen voor BIJSTAND!

  1. Loek Donders schreef op 

   Het is nog veel erger.. Straks heeft iedereen geleend en bijna geen spaargeld meer en dan stijgt de rente.. Gevolg: alles en iedereen overgeleverd aan en in handen van de banken! Doemdenken? Ik hoop het maar ik vertrouw het allemaal voor geen cent..

 8. Majoca schreef op 

  Ja vanwege klimaat moet alles minder….alleen de economie moet blijven groeien…..dat kan niet…die economie gaat naar de klopten….boeren moeten stoppen.. bouwbedrijven naar de klopten….niet meer autorijden etc etc en wij zijn de enige die zo gek zijn

 9. G.Rosendahl schreef op 

  De regering wil zo graag dat wij allemaal elektrisch gaan rijden.
  Los van het feit dat dit voor de meesten onder ons onbetaalbaar is, hebben we nog een belangrijk punt dat over het hoofd wordt gezien nl.
  Waar moeten al die mensen die in flatgebouwen enz. wonen straks hun auto laden?
  Dat worden gigantische ruzies voor de deur over wie het eerst is.
  Ook in de grote steden is het niet te doen.
  Als het vliegverkeer wordt gehalveerd is dat hele elctro-gedoe niet meer nodig.
  Dan moeten wij maar wat langer sparen om te kunnen vliegen en niet voor een habbekrats naar London vliegen.

 10. Ger schreef op 

  gdm elektrisch autorijden stimuleren. ja goed en wel. Ik woon in gemeente Venlo. Heb een aanvraag gedaan voor en oprit voor het huis om een laadstation te plaatsen. Maar werdt afgewezen, omdat het niet past in het straatbeeld. Nu 2 van de 4 woningen hebben het wel , maar ze hebben tussen door een wetje ontworpen dat dit niet meer mag. Wat gaat voor milieu of straatbeeld in een afgelegen straat. Dus ga mij niet vertellen dat gemeentes alles voor het millieu doen. FF dit die overmaatse windmolens dat past.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Duidelijk en snel geregeld"

Dhr. Nieboer uit WILDERVANK
1 uur geleden, energie

"fijn en makkelijk in te vullen. Extra pluspunt voor: Zo gaat het verder"

Dhr. Geerling uit VEENENDAAL
1 uur geleden, energie

"Giede en snelle service"

Dhr. Simon uit ROTTERDAM
1 uur geleden, lenen

"heldere uitleg"

Dhr. Grob uit MILL
1 uur geleden, energie

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, reisverzekering

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
9 uur geleden, autoverzekering

"Goede pagina en duidelijk"

Dhr. Callenbach uit APELDOORN
2020-01-19, lenen

"Bij deze variant overlijdensrisicoverzekering zou ik de laatste 5 jaar (van de 30 jaar) geen premie hoeven te betalen. Ik zie dit niet terugkomen in de initiële polis. Waar staat dit dan? Effe checken dus. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-19, overlijdensrisicoverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Werkt makkelijk en snel."

Anoniem uit WERKENDAM
2020-01-19, energie

"De informatie die verstrekt worden zijn helder. Het afsluiten van de reisverzekering ging vlot. "

Dhr. Spoormaker uit KATWIJK ZH
2020-01-19, reisverzekering

"niet duidelijk welke inkomstenbestanddelen meetellen."

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-19, lenen

"Helder en duidelijk. Kind kan de was doen."

Anoniem uit DRIEL
2020-01-19, energie

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering