Je energierekening verandert, ook met een vast contract
Tip een vriend:

Je energierekening verandert, ook met een vast contract

Vanaf 1 januari 2020 betaal je een ander maandbedrag aan je energieleverancier. Dit komt door wijzigingen in de energiebelasting en ‘vermindering energiebelasting’. Die laatste is een heffingskorting die je van de overheid krijgt. Oók als je energietarief voor een jaar of langer vaststaat verandert je bedrag tussentijds. Dat is minder vreemd dan het op het eerste gezicht misschien lijkt.

Alleen de tarieven van je leverancier staan vast

Om te beginnen is het goed om te weten dat je energierekening uit drie onderdelen bestaat:

 1. Tarieven van de leverancier: dit zijn de vaste leveringskosten en de tarieven voor stroom en gas. De leverancier bepaalt de tarieven en dit zijn hun inkomsten. Dit deel van je rekening zet je vast als je kiest voor een vast contract.
 2. Overheidsheffingen: dit zijn de energiebelasting op gas en stroom, BTW, ODE en vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting genoemd). Op de BTW na, stelt de overheid deze bedragen jaarlijks opnieuw vast per 1 januari. Voor iedereen gaat die wijziging op hetzelfde moment in. Deze kosten kun je dan ook niet vastzetten. Energieleveranciers incasseren deze bedragen alleen en dragen ze weer af aan de overheid. Vul de tool hieronder in en je weet welke gevolgen die voor jouw energierekening heeft.

  Vul hier je jaarverbruik in

  kWh

  m3

  * Heb je een dubbele of slimme meter? Dan tel je het normaal- en dal verbruik bij elkaar op.
  ** Heb je zonnepanelen en wek je meer op dan je verbruikt? Vul dan 0 in. Je betaalt dan namelijk geen energiebelasting.

  Verschil op jaarbasis -,--

 3. Netbeheerkosten: dit zijn kosten die de netbeheerder rekent voor het kunnen leveren van stroom en gas. Ook hier heeft de leverancier geen invloed op. Netbeheerders stellen jaarlijks hun nieuwe tarieven vast. Deze gelden voor iedereen, ongeacht wat voor contract je hebt. De netbeheerkosten voor 2020 zijn nu nog niet bekend, maar ook deze kosten kun je niet vastzetten.

Zoals je ziet staan alleen de tarieven en leveringskosten van de leverancier vast als je voor een vast contract kiest. Wat dus niét vast staat zijn de overheidsheffingen en netbeheerkosten.

Vergelijken is de moeite waard

De overheidsheffingen zijn voor iedereen gelijk, maar de tarieven voor gas en stroom en vaste leveringskosten verschillen nog altijd enorm per leverancier. Energiecontracten vergelijken is dus altijd de moeite waard. En overstappen is zo geregeld. Jij kiest het contract dat het beste bij je past. De leverancier regelt automatisch de wijziging van overheidsheffingen en netbeheerkosten op 1 januari. Zo begin je in 2020 direct met besparen!

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

16 Antwoorden op “Je energierekening verandert, ook met een vast contract”

 1. JOS TUMMERS schreef op 

  Wordt het te betalen bedrag nu hoger of lager in 2020 met al die ondoordringbare gegevens?

  1. Dat ligt aan je verbruik maar voor de meeste mensen gaat het bedrag omlaag omdat de vermindering energiebelasting flink toeneemt.

   1. Sjoerd schreef op 

    ‘vermindering energiebelasting’ is onlangs van 367 naar 311 omlaag gegaan. Een verschil van plusminus 66 euro. Dit valt niet te compenseren met de verlaging van de belastingen op elektra. Per saldo is dit duurder.

    1. Beste Sjoerd, de vermindering energiebelasting is per 1 januari 2019 inderdaad naar 311 euro gegaan. Maar dit artikel kijkt juist naar het komende jaar (2020) waarin de vermindering energiebelasting naar € 527,17 gaat. Dit bedrag krijg je terug en daardoor gaan de meeste huishoudens erop vooruit in 2020.

     1. Sjoerd schreef op 

      Dag René,

      Dank voor je reactie.

      Dit is voor mij compleet nieuw. Dat lijkt erop inderdaad.

      Is er al ergens een overzicht te zien, hoe de overheidsheffingen ervoor volgend jaar (2020) eruit gaan zien? Inclusief met deze vermindering energiebelasting.

      Mvrgr,

      Sjoerd

      1. Sjoerd schreef op 

       Dag René,

       Dat is mooi!

       Ik zal direct dit weekend ermee aan de slag gaan.

       Misschien is een elektrische radiator in dat geval, wel voordeliger dat de reguliere radiator op gasverbruik. Als ZZP’er zit ik veel achter de computer. Dan hoef ik in dat geval, niet het hele huis te verwarmen. En is een elektrische radiator in dat geval wel een uitkomst en mogelijk voordeliger.

       Dank tot zover.

       Mvrgr

       Sjoerd

 2. Ivonne Sip schreef op 

  Goedemiddag,

  Ik heb mijn gegevens jaargebruik ingevuld en het bedrag wat er uit komt op jaarbasis is 187,54
  Er staat echter een heel klein – teken voor.
  Maar door deze berichtgeving ga ik er van uit dat ik dit bedrag op jaarbasis meer ga betalen ?
  Het lijkt mij bijzonder als het in mindering zou worden gebracht ??

 3. JS TUMMERS schreef op 

  Het zou eigenlijk wel eens mogen dat wij belastingbetalers eens wat minder belastingheffing
  voor onze kiezen krijgen want van het bedrag dat U voor Gas betaald is de helft puur belasting
  en dat terwijl de grooooote Staatsman Rutte de kiezers heeft beloofd aan die meerprijs van gasnota, nota bene een eerste basisbehoefte,eens wat te verminderen maar ze beloven al zoveel daar in den Haag U zou eens moeten kijken naar uitzending gemist over energie die ons belastingbetalers door de strot worden geduwd, kijk bij omroep Max Hollandse zaken en huiver, ~Rutte de premier van de voedselbanken, de premier van de verhoging bTW op levensmiddelen, de premier van miljoenen burgers die hun energierekening bijna niet meer kunnen betalen en de premier van 700.000 kinderen waarvan de ouders geen gelfdhebben voor een ontbijt voor hun kinderen, ik verbaas mij altijd waarom de mensen die al 10 jaar geen verbetering van koopkracht ervaren van senioren die inplaats van op 50plus vvd stemmen ,in Oostenrijk ontvangen gepensioneerden 14 maanden AOW en allemaal individueel ook 1600 Euro per maand, waarom,?de minister zei op de TV dan kunnen die oudjes de economie aanzwengelen,onze Rutte doet niets als bezuinigen,wie vvd stemt is van de pot gerukt, stem 50plus,die proberen wat meer welvaart bij de ouderen te brengen,wordt wakker! VVD weg ermee!!!

  1. j.snoek schreef op 

   helemaal mee eens.

  2. David schreef op 

   Helemaal mee eens. De kabinetten Rutte hebben ons land kapot bezuinigd om weer het beste jongetje van de klas te willen zijn in Brussel. Kijk naar gepensioneerden, politie, defensie en zorg.
   We hebben sinds de algemene staking(en) in de jaren ’30 nog nooit zoveel stakingen gehad.
   Ook het uitblijven van goed doordachte regeringsbeslissingen nekt ons land, met Rutte helpen we ons zelf straks een recessie in. Het vervelende is dat het einde nog steeds niet in zicht is, ook alle gegoochel met belastingverhogingen en een verziekte belastingdienst.

   1. Ben schreef op 

    Alle gevolgen van drastische bezuinigingsmaatregelen waar de SP al jaren voor gewaarschuwd heeft zijn op een schsndalige wijze uitgekomen en raken alle lagen van de bevolking BEHALVE de jongens van Rutte en consorten. En om de maffiose Belastingbende niet te vergeten. Maffioos mag ihg van de toeslagen best wel eensgeschreven worden. Ontwrichtend.

  3. Harm schreef op 

   Dit onderwerp ging toch over de energierekening?

 4. Wijtze kobus schreef op 

  Rutte zou gedagvaard moeten worden,vanwege het breken van beloftes en het veranderen van de regels tijdens de regeerperiode

 5. JOS TUMMERS schreef op 

  Neem Merkel,wat heeft ze dan wel geschafft,7 miljoen mensen in de armoe, laagste lonen in europa,massale immigratie vanuit probleemgebieden,wir schaffen das, wat betreft de lage lonen het volgende en typerende een persoon die in de Bundestag zit voor slechts een half jaar ontvangt meer pensioen dan een werknemer die 40 jaar aan de band heeft gestaan, bekijk dijkhof met zijn wachtgeld, bij een normaal mens valt het inkomen van de vorige werkgever weg, niet bij de op het pluche zittende Dijckhof,net als die PVV dierenbeschermer , Graus meen ik, declareert reiskosten Den Haag Heerlen vice versa woont in den ~Haag is bekend
  doen ze echter niets aan, wat die pvv- vertegenwoordiger-doet is evenzo goed diefstal, maar dan nog Kaag,de Sinterklaas van de derde wereld miljarden om uit te geven aan iets wat nooit tot een oplossing komt, maar wat doen we eraan,WEET IK VEEL?(TOON HERMANS)IK WEET NIET VEEL en dat is maar goed ook want anders stond het Malieveld het hele jaar vol.Goede morgen!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"zeer overzichtelijk"

Anoniem uit ANGERLO
8 minuten geleden, zorgverzekering

"Eenvoudig afsluiten en snel geregeld. Keuze eenvoudig te maken."

Dhr. van Huijgevoort uit KAATSHEUVEL
9 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"vorig jaar goed geregeld"

Meneer Verbaan uit MONTFOORT
13 minuten geleden, zorgverzekering

"Heldere en duidelijke vergelijking. Overzichtelijk! "

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
13 minuten geleden, energie

"top"

Meneer Braemer uit KRIMPEN AAN DE LEK
28 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en snel"

Anoniem uit VALKENSWAARD
30 minuten geleden, zorgverzekering

"Gewoon prima tevreden, appje gedaan met extra vraag over schuur op terrein snel en goed beantwoord. Heel prima zo."

Meneer Roelse uit NIEUW- EN SINT JOOSLAND
34 minuten geleden, woonverzekering

"Duidelijkheid "

Anoniem uit TIEL
36 minuten geleden, lenen

"Zeer gemakkelijk afsluiten"

Anoniem uit ALKMAAR
37 minuten geleden, reisverzekering

"Compleet, goed advies!"

Meneer Vliegenberg uit HELMOND
47 minuten geleden, autoverzekering

"duidelijke taal"

Anoniem uit ROTTERDAM
54 minuten geleden, energie

"Heel duidelijk."

Meneer Braemer uit KRIMPEN AAN DE LEK
55 minuten geleden, zorgverzekering

"Website is erg overzichtelijk en werkt snel."

Anoniem uit ASSENDELFT
59 minuten geleden, zorgverzekering

"tevreden"

Mevr. van Aalst uit RIJSWIJK ZH
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Snel geregeld "

Anoniem uit VEENENDAAL
1 uur geleden, zorgverzekering