Energietarieven gedaald, ook bij jouw energieleverancier?
Tip een vriend:

Energietarieven gedaald, ook bij jouw energieleverancier?

De afgelopen tijd is veel in het nieuws geweest dat de energietarieven zouden gaan dalen. Want op 1 juli maakten de energieleveranciers de tarieven van het modelcontract bekend. Een mooi moment om eens te kijken of de tarieven ook echt gedaald zijn.

Wat is een modelcontract?

Een modelcontract is het standaard contract dat door de ACM in 2012 is opgezet. Elke leverancier moet een modelcontract aanbieden tegen dezelfde voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de tarieven van dit contract maar op twee momenten gewijzigd mogen worden: op 1 januari en op 1 juli. Het is een vrij opzegbaar contract. Ook kun je modelcontracten gemakkelijk met elkaar vergelijken.

In onderstaande grafiek zie je van een aantal energieleveranciers in hoeverre de kosten gedaald zijn tussen 1 januari en 1 juli.

De kosten zijn op basis van een gemiddeld verbruik van 4140 kWh en 2500m3 voor 4 personen. De kosten bestaan alleen uit de leveringstarieven en vaste leveringskosten (vastrecht) inclusief BTW. Omdat de netbeheerkosten en overheidsheffingen niet per leverancier verschillen, is hier niet naar gekeken. Omdat het nieuwe modelcontract van Essent nog niet bekend is, zijn hier de oude tarieven voor gebruikt.  

Dit is interessant voor mensen die bij een leverancier een modelcontract hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je vaste contract is afgelopen en je niet bent ingegaan op een verlengingsaanbod. Op een enkele leverancier na, zijn de meeste tarieven gedaald. Vooral bij Greenchoice is het verschil opvallend groot. Omdat het modelcontract een variabel contract is, heeft een prijswijziging direct invloed op de energietarieven die voor jou gelden. Dit zou voor het voorbeeldhuishouden € 150,- schelen per 1 juli, totdat de tarieven weer wijzigen.

Wat is er gebeurd met de tarieven van 1-jarige contracten?

Naast een modelcontract, hebben energieleveranciers vaak contracten met een vaste looptijd. De meest voorkomende looptijden zijn 1 en 3 jaar. Van deze contracten mogen de leveranciers zelf kiezen wanneer ze de tarieven wijzigen. Sommige leveranciers veranderen dit elke maand, anderen per kwartaal of half jaar. Als je al een vast contract hebt, heeft deze prijswijziging geen invloed op de voor jou geldende tarieven; de tarieven staan namelijk vast voor de gehele contractduur.

Ook bij de 1-jarige (actie)contracten is per leverancier een ander prijsverloop te zien. Grote uitschieters zijn vooral zichtbaar bij Qurrent en Electrabel. Structureel zijn Budget Energie en Greenchoice de voordeligste partijen, waar Qurrent zich sinds kort bij aansluit.

De kosten zijn op basis van een gemiddeld verbruik van 4140 kWh en 2500m3 voor 4 personen. De kosten bestaan alleen uit de leveringstarieven en vaste leveringskosten (vastrecht) inclusief BTW. Omdat de netbeheerkosten en overheidsheffingen niet per leverancier verschillen, is hier niet naar gekeken. 

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Energietarieven gedaald, ook bij jouw energieleverancier?”

 1. hans de kritikaster schreef op 

  Duidelijke grafieken…..

  Nu nog een grafiek, waaruit het aantal tevreden/ontevreden klanten blijkt en het aantal klachten per aanbieder net zo overzichtelijk getoond wordt.

  Zou zomaar een richtingsturende tool voor Independer kunnen gaan worden! Liever in de marge iets meer betalen, dan verontrustend en zenuwslopend gedoe en gemail over de foute metingen, dubbele betalingen, onleesbare afrekeningen en uitblijvende vergoedingen…..

  SLOGAN: Independer steekt ook veel energie in uw tevredenheid……..

  1. Beste Hans,

   We zijn nog bezig om reviews en klantcijfers te verzamelen per leveranciers om deze vervolgens te tonen. Wanneer we er hier voldoende van hebben zullen we deze gaan tonen bij de leveranciers en misschien is het dan ook mogelijk om deze in een grafiek te tonen en hier een weblog over te schrijven.

   1. hans de kritikaster schreef op 

    Beste Wanda,

    Bedankt voor het in uitzicht stellen van…….ik ben echt reuze benieuwd!

    Op jouw zelfgeschreven profiel lees ik:

    ‘Ik vergelijk elk jaar mijn verzekeringen wel! Zeker mijn zorgverzekering kan ik weken mee bezig zijn…’

    Vergelijk je zelf de energieleveranciers dus niet? en waarom niet? ;-))

    Groet,

    Hans………de kritikaster

 2. Tevredenheid zegt weinig schreef op 

  Het grootste deel van de klanten van Nuon Eneco Essent zijn slapers die niet naar de rekening kijken en heel tevreden teveel betalen, bij hen kan ook eigenlijk niets misgaan. Nieuwe Leveranciers hebben operationeel relatief veel meer werk met t verwerken van overstappers waardoor bij hen relatief ook vaker een klacht kan ontstaan, ondanks dat zijn fouten erg zeldzaam door goede automatisering en zijn ze bijna altijd goedkoper. Daarnaast trekken sommige leverancier ook “types” aan die nu eenmaal meer zeiken en bang zijn dat er iets misgaat, bijvoorbeeld denken dat een naheffing op een eindafrekening een dubbele rekening is terwijl er eigenlijk meer verbruikt is dan verwacht. Deze mensen zijn wellicht ook niet voor niets weggegaan bij hun oude leverancier. :-)

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
44 minuten geleden, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
1 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
1 uur geleden, autoverzekering

"5 sterren. Mooi helder overzicht, prima werkende site, duidelijke informatie en belangrijk, aanbieding beter dan bij Eigen Huis, bij zelfde leverancier."

Anoniem uit GENDT
1 uur geleden, energie

"Independer. Top !"

Meneer Voorhaar uit HILVERSUM
2 uur geleden, autoverzekering

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2 uur geleden, reisverzekering

"Duidelijke site"

Anoniem uit ELBURG
4 uur geleden, energie

"snel geregeld "

Anoniem uit HULSHORST
5 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk te volgen"

Anoniem uit UTRECHT
2020-02-17, overlijdensrisicoverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Goed, snel en vriendelijk"

Anoniem uit LEEK
2020-02-17, energie

"Snel en makkelijk. Gegevens invullen en afwachten"

Anoniem uit BAARLE-NASSAU
2020-02-17, lenen