Geen eigen dak, toch zonnepanelen?
Tip een vriend:

Geen eigen dak, toch zonnepanelen?

Je wilt investeren in zonnepanelen. Maar je hebt geen eigen dak. Bijvoorbeeld omdat je in een flat woont. Of een woning huurt. Welke mogelijkheden heb je dan om toch te investeren in zonnepanelen en te profiteren van de opgewekte energie?

Zonnige opties

Ook voor mensen zonder (eigen) dak boven hun hoofd zijn er gelukkig steeds meer opties. We zetten de vier bekendste voor je op een rij.

1. De postcoderoosregeling

Laten we je eerst maar eens uitleggen wat een postcoderoos is. Met de postcoderoos bedoelen we het gebied van jouw postcode plus alle direct aangrenzende postcodegebieden met dezelfde vier begincijfers. Als je deze gebieden op een kaart ziet, lijkt zo’n groep aaneengesloten postcodes op een roos. Vandaar de naam.

Doe je mee met een postcoderoosregeling, dan profiteer je van een duurzaam energieproject dicht in jouw buurt. Denk hierbij aan een zonnepanelen die door een coöperatie of door een vereniging van eigenaren zijn geplaatst op een dak van een flat of kantoorgebouw. Of op een stuk grond binnen de postcoderoos.

De postcoderoosregeling is een fiscale regeling, waarmee je korting krijgt op de energiebelasting.
Bij Independer zijn we bezig de lokale energieprojecten in kaart te brengen. Zodat je straks meteen ziet bij welke energie-initiatieven binnen jouw postcoderoos je kunt aanhaken. Als straks blijkt dat er in jouw omgeving nog maar weinig van de grond komt, dan staat niets je in de weg zelf een initiatief op te starten. We houden je uiteraard op de hoogte.

Belangrijke voordelen van de postcoderegeling:

  • Je betaalt minder energiebelasting
  • Lage instapdrempel. Je kunt vaak al meedoen met 1 zonnepaneel. Uitbreiden naar meer panelen is op elk moment mogelijk.
  • Deze regeling is ook geschikt voor iedereen die zelf al zonnepanelen heeft, maar niet genoeg opbrengst om het volledige energiegebruik mee te compenseren.

Kijk voor meer uitleg over de postcoderegeling op de website van hieropgewekt.

2. Zonnepanelen kopen buiten de postcoderoos

Bij sommige energieleveranciers, zoals VrijOpNaam, kan iedereen die zelf geen panelen op het dak kan of wil leggen toch investeren in zonne-energie. Je koopt dan een of meerdere zonnepanelen (op naam) die ergens anders, dus buiten je postcoderoos, worden geplaatst. Bijvoorbeeld in een zonnepaneelpark. Daar worden de zonnepanelen in de meest ideale positie geïnstalleerd, vol op de zon gericht en zonder schaduwen. De opbrengst per paneel is hierdoor hoger dan die van een paneel op een eigen dak.

• Gegarandeerde (minimale) opbrengst
• Je kan op elk moment in- of uitstappen
• De kosten voor een paneel zijn meestal inclusief installatie, onderhoud en reparatie

Hoe dit allemaal precies wordt berekend, verschilt per energie-aanbieder. Meer weten? De experts van Independer informeren je graag en helpen je natuurlijk ook bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

3. Investeren in een zonnepark

Ook bij deze optie investeer je in een zonnepark. Maar ben je zelf geen eigenaar van panelen. Je kan daarom voor een wat lager bedrag instappen. Vergelijk het met de aankoop van obligaties: je investeert geld in het zonnepark en krijgt na de afgesproken periode je inleg weer terug. Tussendoor profiteer je van de opbrengsten. In de vorm van een rentepercentage. Of energieopbrengsten. Het is dus vergelijkbaar met beleggen of crowdfunding.

Ben je er wel van bewust dat deze manier van investeren buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) valt. Zoals bij elke beleggingsvorm, bestaat ook hier het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.

4. Stroom afnemen van andermans zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers bieden contracten aan waarbij je groene, binnenlandse stroom krijgt van zonneparken of particuliere daken. Als je voor deze optie kiest, stimuleer je de opwekking van duurzame energie in Nederland. Ben je zelf eigenaar van zonnepanelen? Dan kun je bij deze contractvorm je overtollige stroom verkopen aan de klanten van je energieleverancier.

Lees meer over: energie

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Zo makkie"

Mevr. Mokhtar uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"Snelle en fijne manier van het afsluiten van de autoverzekering!"

Anoniem uit UDEN
1 uur geleden, autoverzekering

"HEEL MAKKELIJK AFSLUITEN, GOEDE TELEFONISCHE ADVIEZEN"

Dhr. Gommers uit SPRUNDEL
1 uur geleden, autoverzekering

"nope"

Dhr. Beaumart uit KERKRADE
1 uur geleden, autoverzekering

"Werkt snel"

Anoniem uit KAMPEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit KUDELSTAART
3 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk!"

Anoniem uit UTRECHT
3 uur geleden, autoverzekering

"Weet nog niet hoe independer verder werkt"

Mevr. Mee uit AALSMEER
8 uur geleden, autoverzekering

"So far so good"

Mevr. Zhou uit ALMERE
11 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk overzicht."

Dhr. Poyan uit ROERMOND
11 uur geleden, autoverzekering

"Omdat ik was ook bij jullie maar jullie hebben het verhoogd en ik heb op indebender goed prijs gezien."

Dhr. Dawara uit ZWIJNDRECHT
2018-08-17, autoverzekering

"Overzichtelijk "

Anoniem uit DEVENTER
2018-08-17, autoverzekering

"Goede prijsopgave en advies"

Mevr. TT Vu uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2018-08-17, autoverzekering

"Overzichtelijke site, goede informatie en makkelijk te vergelijken"

Dhr. Lauwers uit REUSEL
2018-08-17, autoverzekering

"Zeer tevreden. Erg vriendelijke Thijs aan de andere kant van de lijn die al mijn vragen heeft beantwoord. Hierna samen een auto verzekering afgesloten. Alles geregeld zonder probleem. Mijn harteijke dank."

Mevr. Helsdingen uit ALMERE
2018-08-17, autoverzekering