Geen eigen dak, toch zonnepanelen?
Tip een vriend:

Geen eigen dak, toch zonnepanelen?

Je wilt investeren in zonnepanelen. Maar je hebt geen eigen dak. Bijvoorbeeld omdat je in een flat woont. Of een woning huurt. Welke mogelijkheden heb je dan om toch te investeren in zonnepanelen en te profiteren van de opgewekte energie?

Zonnige opties

Ook voor mensen zonder (eigen) dak boven hun hoofd zijn er gelukkig steeds meer opties. We zetten de vier bekendste voor je op een rij.

1. De postcoderoosregeling

Laten we je eerst maar eens uitleggen wat een postcoderoos is. Met de postcoderoos bedoelen we het gebied van jouw postcode plus alle direct aangrenzende postcodegebieden met dezelfde vier begincijfers. Als je deze gebieden op een kaart ziet, lijkt zo’n groep aaneengesloten postcodes op een roos. Vandaar de naam.

Doe je mee met een postcoderoosregeling, dan profiteer je van een duurzaam energieproject dicht in jouw buurt. Denk hierbij aan een zonnepanelen die door een coöperatie of door een vereniging van eigenaren zijn geplaatst op een dak van een flat of kantoorgebouw. Of op een stuk grond binnen de postcoderoos.

De postcoderoosregeling is een fiscale regeling, waarmee je korting krijgt op de energiebelasting.
Bij Independer zijn we bezig de lokale energieprojecten in kaart te brengen. Zodat je straks meteen ziet bij welke energie-initiatieven binnen jouw postcoderoos je kunt aanhaken. Als straks blijkt dat er in jouw omgeving nog maar weinig van de grond komt, dan staat niets je in de weg zelf een initiatief op te starten. We houden je uiteraard op de hoogte.

Belangrijke voordelen van de postcoderegeling:

 • Je betaalt minder energiebelasting
 • Lage instapdrempel. Je kunt vaak al meedoen met 1 zonnepaneel. Uitbreiden naar meer panelen is op elk moment mogelijk.
 • Deze regeling is ook geschikt voor iedereen die zelf al zonnepanelen heeft, maar niet genoeg opbrengst om het volledige energiegebruik mee te compenseren.

Kijk voor meer uitleg over de postcoderegeling op de website van hieropgewekt.

2. Zonnepanelen kopen buiten de postcoderoos

Bij sommige energieleveranciers, zoals VrijOpNaam, kan iedereen die zelf geen panelen op het dak kan of wil leggen toch investeren in zonne-energie. Je koopt dan een of meerdere zonnepanelen (op naam) die ergens anders, dus buiten je postcoderoos, worden geplaatst. Bijvoorbeeld in een zonnepaneelpark. Daar worden de zonnepanelen in de meest ideale positie geïnstalleerd, vol op de zon gericht en zonder schaduwen. De opbrengst per paneel is hierdoor hoger dan die van een paneel op een eigen dak.

• Gegarandeerde (minimale) opbrengst
• Je kan op elk moment in- of uitstappen
• De kosten voor een paneel zijn meestal inclusief installatie, onderhoud en reparatie

Hoe dit allemaal precies wordt berekend, verschilt per energie-aanbieder. Meer weten? De experts van Independer informeren je graag en helpen je natuurlijk ook bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

3. Investeren in een zonnepark

Ook bij deze optie investeer je in een zonnepark. Maar ben je zelf geen eigenaar van panelen. Je kan daarom voor een wat lager bedrag instappen. Vergelijk het met de aankoop van obligaties: je investeert geld in het zonnepark en krijgt na de afgesproken periode je inleg weer terug. Tussendoor profiteer je van de opbrengsten. In de vorm van een rentepercentage. Of energieopbrengsten. Het is dus vergelijkbaar met beleggen of crowdfunding.

Ben je er wel van bewust dat deze manier van investeren buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) valt. Zoals bij elke beleggingsvorm, bestaat ook hier het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.

4. Stroom afnemen van andermans zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers bieden contracten aan waarbij je groene, binnenlandse stroom krijgt van zonneparken of particuliere daken. Als je voor deze optie kiest, stimuleer je de opwekking van duurzame energie in Nederland. Ben je zelf eigenaar van zonnepanelen? Dan kun je bij deze contractvorm je overtollige stroom verkopen aan de klanten van je energieleverancier.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Geen eigen dak, toch zonnepanelen?”

 1. Bram Aertssen schreef op 

  Beste goedemiddag,
  Ik heb een vraag, ik woon in de historische binnenstad van Bergen op Zoom daar zijn zonnepanelen verboden of bij hoge uitzondering toegestaan als ze niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Nu hebben wij een loods op het industrie terrein van deze zelfde plaats en deze staat met het dak op het zuiden. Nu heb ik de vraag gesteld bij Essent om stroom op te wekken door zonnepanelen en deze te salderen naar mijn privé woning. In de loods gebruiken wij weinig stroom en ik zou door plaatsing van deze zonnepanelen zou ik heel mijn huis kunnen voorzien van stroom. Essent geeft aan dat dit niet mogelijk is en dat je maar 7 euro cent terug krijgt als je aan het net terug levert. Het is heel raar dat ik wel op mijn privé adres het volle pond moet betalen. Nu mijn vraag, is er geen andere regeling dat ik toch profiteer van mijn loods en deze doorbelast naar mijn privé adres.
  Met vriendelijke groet,

  Bram Aertssen, Lievevrouwestraat 13,

  4611jh Bergen op Zoom

  1. Rene (Independer.nl) schreef op 

   Beste Bram,

   Helaas is voor zover bij ons bekend deze optie niet mogelijk. Uiteindelijk gaat de leverancier hierover maa wij denken dat deze mogelijkheid er nu nog niet is.

   1. Bram Aertssen schreef op 

    Rene goedenavond,
    Bedankt voor je info wel jammer dat er nog geen regeling is die zoiets wel mogelijk maakt. Als er nog iet veranderd hoor ik het wel.
    Groet Bram aertssen

 2. Theo schreef op 

  Heb exact dezelfde situatie. 400 meter van mijn huis heb ik een loods waar ik 24 panelen op kwijt kan. Nota bene dezelfde postcode. Er is geen regeling waarmee ik de opgewekte energie vanaf de loods kan salderen met het energie verbruik van mijn woning. Er zijn zoveel regels in Nederland maar dit soort eenvoudige zaken kunnen niet geregeld worden. Ik noem dit bizar en onbegrijpelijk.

 3. Marcel Havekes schreef op 

  Ook wij hebben een soort gelijke situatie
  We hebben een woonhuis met ongunstig dak voor zonnepanelen
  Op 600 meter afstand hebben we een bedrijfshal met groot plat dak dus wel gunstig voor zonnepanelen Hier wordt weinig energie verbruikt
  Beide locaties hebben een (slimme) energiemeter en de leverancier voor beide is Eneco
  Eneco zegt dat salderen alleen mogelijk is op de meter waar de zonnepanelen geplaatst zijn
  Ik vind het erg jammer dat salderen met verbruik thuis niet mogelijk is
  Graag zou ik willen weten of er toch nog een mogelijkheid is

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijke website, bemiddelingskosten zijn wel 2x hoger dan direct afsluiten. Wat hogere prijs helaas. "

Anoniem uit LEIDEN
5 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"overzichtelijke site. "

Anoniem uit ASSEN
2020-01-16, reisverzekering

"Zeer duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. En kon direct zonder problemen een nieuwe verzekering afsluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Website is lekker duidelijk. Niks aan veranderen. Vooral zo doorgaan ."

Dhr. Elmhassani uit AMSTERDAM
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Eenvoudig"

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-16, lenen

"Super makkelijk en overzichtig"

Mevr. Huisman uit WOERDEN
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon gemakkelijk online geregeld!"

Mevrouw Lamberts uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Duidelijk werk"

Mevr. Heiligers uit DEVENTER
2020-01-16, lenen

"Werkt gewoon geweldig"

Anoniem uit HOUTEN
2020-01-16, lenen

"duidelijk"

Anoniem uit DE GOORN
2020-01-16, reisverzekering

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering

"SNEL GEDAAN"

Dhr. Schutte uit HARDINXVELD GIESSENDAM
2020-01-16, lenen

"het was duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-01-16, autoverzekering

"Goed en correct contact per telefoon alles duidelijk op de websidde"

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering