In 2018 gaat iedereen meer betalen voor energie. Heb je een energiecontract dat nog een aantal maanden vaststaat? Dan denk je misschien dat dit voorlopig nog niet voor jou geldt. Maar helaas. Je energierekening bestaat niet alleen uit het leveringstarief van je energieleverancier. Ook betaal je iedere maand energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze heffingen betaal je, via je energierekening, aan de overheid. En die mag deze bedragen ieder jaar per 1 januari aanpassen. Dat geldt ook voor de netbeheerkosten die je energieleverancier afdraagt aan de netbeheerder.

Stijging per 1 januari 2018

Door deze stijging vanuit de overheid gaat een gemiddeld huishouden in 2018 ongeveer € 70,- meer betalen voor elektriciteit en gas.

2017 2018
Energiebelasting & ODE per kWh (elektriciteit) € 0,13153 € 0,14251
Energiebelasting & ODE per m3 (gas) € 0,32469 € 0,34910

Daarnaast verhogen ook de netbeheerders per 1 januari de tarieven. Deze kosten verschillen per netbeheerder. Gemiddeld stijgen ze ongeveer € 10,- per jaar. Ook als je een vast contract hebt, stijgen deze tarieven dus vanaf deze maand. Je energieleverancier heeft hier dus geen invloed op.

Verandering van het leveringstarief

De kosten waar je energieleverancier wel invloed op heeft, is het leveringstarief. Als je een vast energiecontact hebt, zijn dit de kosten die tijdens het contract altijd hetzelfde blijven. Net als de vaste leveringskosten voor stroom en gas. Heb je een variabel contract? Dan merk je het direct als de leveringstarieven veranderen. Dit kan zijn als de tarieven stijgen, maar ook als ze dalen.

Check je energierekening

De energierekening ziet er vaak ingewikkeld uit. Toch is het slim om deze altijd even te controleren. Zeker nu er verschillende kosten tussentijds wijzigen. Krijg je in 2018 een jaarafrekening? Dan bestaan de energiebelasting, ODE en netbeheerkosten voor een deel uit de tarieven van 2017 en voor een deel uit de tarieven van 2018.  Dit kan op twee manieren op je eindafrekening staan:

  • De tarieven van 2017 en 2018 staan apart van elkaar op je energierekening.
  • Er wordt een gemiddelde van deze twee tarieven genomen. Hierbij houden zij dan een verhouding aan met het aantal maanden dat je in 2017 klant was en het aantal maanden in 2018.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je je jaarafrekening altijd even naar ons opsturen. Onze energie-experts kijken graag met je mee.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10