Interview Klimaatbureau HIER
Tip een vriend:

Interview Klimaatbureau HIER

Eén van de achterliggende gedachtes bij het maken van de Independer Energievergelijker is het verduurzamen van de energiemarkt. Daarom namen we contact op met twee Nederlandse autoriteiten op het gebied van duurzaamheid: Hier Klimaatbureau en Stichting WISE (World Information Service on Energy). Stichting WISE focust zich op duurzaamheid op leveranciersniveau, Klimaatbureau HIER juist op de duurzaamheid op productniveau. Uit de gesprekken bleek dat beide visies nog niet te verenigen zijn. Daarom hebben we vooralsnog gekozen om een samenwerking aan te gaan met HIER Klimaatbureau. Zij hebben op productniveau in kaart gebracht hoeveel procent van het energie product is opgewekt uit groene energie geproduceerd in Nederland, groen gemaakte energie (vergroend) met buitenlandse groene certificaten (GvO’s; Garantie van Oorsprong) en grijze energie. In onderstaande interview licht Klimaatbureau HIER hun visie op de energie markt –en productie toe. Lees ook het interview met Peer de Rijk van Stichting WISE.

De consument heeft recht op een fatsoenlijk product

Sible Schöne is programmadirecteur van HIER Klimaatbureau, een stichting met als doel Nederlanders te betrekken bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Er zijn al verschillende energievergelijkingssites actief in de markt. Is de EnergieVergelijker van Independer eigenlijk wel een welkome aanvulling?

“Wat wij als HIER Klimaatbureau belangrijk vinden is dat Independer de consument nadrukkelijk de keuze voor groene energie voorlegt. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kiest voor échte groene stroom. Daarnaast heeft Independer ook de ambitie om duidelijk te maken wat het duurzaamheidsgehalte van de energieleveranciers is, bv. door te bekijken of ze ook energiebesparende tips geven.”

Er is discussie rondom de definitie van wat groene energie nu eigenlijk precies is. Dat kan een drempel zijn voor mensen die nu nog twijfelen.

“De consument heeft recht op een fatsoenlijk product. En moet weten hoe groen het energieproduct dat hij koopt daadwerkelijk is. Wij hanteren daarbij de 80% norm voor echt groene stroom: als stroom voor tenminste 80% duurzaam in Nederland is opgewekt, weet je zeker dat dit product bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.”

Waarom kiest HIER voor die 80% – grens?

“Groene stroom is een natuurproduct en daardoor afhankelijk van wind, zonne-uren en de levering van goede biomassa. Omdat bijvoorbeeld windkracht en zonne-uren niet altijd kunnen worden gegarandeerd hanteren we een grens van 80% voor echte groene stroom. Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer dat in de toekomst naar 100% gaat.”

Het in 2013 afgesloten Energieakkoord heeft als één van de belangrijkste doelstellingen dat het aandeel van duurzame energie in de totale energiemix gestegen is van 4% nu naar 16% in 2023. Dat is enorm ambitieus. Is het ook realistisch?

“Deze doelstelling is absoluut realistisch. Essentieel is wel dat er veel wind op land en op zee komt. Ook moeten we naar duurzame warmte. Naast aardwarmte gaat het daarbij om opslag van warmte in de bodem in de zomer en gebruik van deze warmte in de winter. Als we het klimaatprobleem willen oplossen moeten we stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen en kantoren. “ 

Vindt u dat het Energieakkoord voldoende draagvlak heeft bij burgers en bedrijven?

“Het probleem is dat burgers en bedrijven er te weinig van merken, er niet voldoende bij zijn aangehaakt. Het gaat er uiteindelijk om dat mensen praktische keuzes maken die duurzaam zijn. Daar moeten ze beter bij gefaciliteerd worden, bijvoorbeeld door elke gemeente een energieloket in te laten richten waar mensen terecht kunnen met vragen. Of een energielabel voor hun huis zodat ze zien waarmee er nog energie bespaard kan worden. Ook de informatievoorziening via het internet kan daar een grote rol in spelen.” 

Waar valt er bij particulieren en bedrijven nog winst te behalen?

“Eigenlijk overal. Als de consument goed oplet kiest hij voor huishoudelijke apparatuur die met de helft minder stroom toe kan, denk bijvoorbeeld aan LED-televisies. En de nieuwste woningen verbruiken heel veel minder gas door sterk verbeterde isolatie. Maar ook de industrie moet nog grote stappen maken. Zo worden er nog steeds auto’s geproduceerd die 1 op 7 rijden terwijl technisch gezien 1 op 30 ook mogelijk is. “

Tot slot: hoe belangrijk is het dat zowel particulieren als bedrijven kiezen voor duurzame energie?

“Door te kiezen voor duurzame energie die deugt, stimuleren bedrijven en consumenten de groei van duurzame energie. Zo werkt dat in de markt. De energiemarkt verschilt wat dat betreft niet van andere markten.”

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Super leuk!"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
17 minuten geleden, reisverzekering

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
45 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"De informatie is duidelijk"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Goed duidelijk"

Anoniem uit MOERKAPELLE
1 uur geleden, lenen

"Top"

Dhr. Busio uit DORDRECHT
1 uur geleden, reisverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"Gewoon goed"

Anoniem uit TETERINGEN
1 uur geleden, woonverzekering

"Snel geregeld, goedkoop, goede verzekeringen "

Anoniem uit HEINKENSZAND
1 uur geleden, reisverzekering

"Perfect"

Mevr. Geldorp uit HAARLEM
2 uur geleden, lenen

"Kom er steeds weer terug bij Independer. Gewoon goed."

Ronald uit ALMERE
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Omdat ik zo kan zien wie het goedkoopste is."

Mevr. Bahous uit TILBURG
3 uur geleden, energie

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Gelijk alle kosten berekend klaar om te vergelijken"

Anoniem uit ZWAAG
3 uur geleden, lenen

"Snel en goed"

Anoniem uit ASSENDELFT
3 uur geleden, woonverzekering