Interview Stichting WISE
Tip een vriend:

Interview Stichting WISE

Eén van de achterliggende gedachtes bij het maken van de Independer Energievergelijker is het verduurzamen van de energiemarkt. Daarom namen we contact op met twee Nederlandse autoriteiten op het gebied van duurzaamheid: Hier Klimaatbureau en WISE (World Information Service on Energy). WISE focust zich op duurzaamheid op leveranciersniveau, HIER juist op de duurzaamheid op productniveau. Uit de gesprekken bleek dat beide visies nog niet te verenigen zijn. Daarom hebben we vooralsnog gekozen om een samenwerking aan te gaan met HIER Klimaatbureau. Zij hebben op productniveau in kaart gebracht hoeveel procent van het energie product is opgewekt uit groene energie geproduceerd in Nederland, groen gemaakte energie (vergroend) met buitenlandse groene certificaten (GvO’s; Garantie van Oorsprong) en grijze energie. In onderstaande interview licht WISE hun visie op de energie markt –en productie toe. Lees ook het interview met Sible Schone van HIER Klimaatbureau.

Groene stroom : de consument heeft via haar portemonnee veel invloed

Peer de Rijk is directeur van de Stichting WISE (World Information Service on Energy). Zij voeren actief campagne voor een schone, betaalbare en betrouwbare mondiale energievoorziening. WISE bepleit onder andere een veel hogere productie van groene stroom in eigen land. 

Er zijn al verschillende energievergelijkingssites actief in de markt. Is de EnergieVergelijker van Independer desalniettemin een welkome aanvulling? 

“In vergelijking met andere vergelijkingssites doet Independer het goed voor wat betreft de informatievoorziening en transparantie. Ook zijn wij als WISE natuurlijk blij met de prominente aandacht die Independer besteedt aan groene energie.

Independer vergelijkt het groenheidsgehalte van de verschillende energieproducten en niet zozeer die van het totale bedrijf. Wat vindt WISE daarvan?

“Het is goed dat Independer laat zien wat het verschil is tussen energieproducten die groen gemaakt zijn met Nederlandse en Buitenlandse certificaten. Maar WISE vindt het ook belangrijk dat de consument weet hoe hoog duurzaamheid daadwerkelijk op de agenda staat van de verschillende energiebedrijven. Daarom moet er niet alleen gekeken worden naar hun aanbod van groene producten, maar ook naar de verdere ambities van de energieleverancier qua duurzaamheid. Met name de grotere energieleveranciers kunnen hier nog een flinke slag maken. Wij vergelijken de energiebedrijven al jaren op het totale portfolio en het beleid. En dan kom je wel op een andere rangschikking. Iedereen kan wel een leuk product in de etalage hebben liggen, het gaat om het totale aanbod en de koers van het bedrijf.” 

Independer hanteert de 80% norm voor echt groene stroom: als stroom voor tenminste 80% duurzaam in Nederland is opgewekt, weet je zeker dat dit product bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening. WISE vindt dat die norm  100% zou moeten zijn. Waarom?

“De 80%-grens is arbitrair en ook niet nodig. Inmiddels bieden vrijwel alle energiebedrijven groene stroomproducten aan die voor 100% duurzaam in Nederland zijn opgewekt. Er gaat ook een positiever signaalwerking vanuit wanneer je kan zeggen dat een energieproduct voor 100% groen is. Als je voor 80% kiest steun je of sjoemelstroom uit het buitenland of de bijstook van biomassa in  kolencentrales.” 

Het in 2013 afgesloten Energieakkoord heeft als één van de belangrijkste doelstellingen dat het aandeel van duurzame energie in de totale energiemix gestegen is van 4% nu naar 16% in 2023. Dat is enorm ambitieus. Is het ook realistisch?

“Ja, het kan wel. Maar dan moet m.n. de Rijksoverheid meewerken; procedures en vergunningen zijn het grootste obstakel. Wat natuurlijk helpt is een grotere vraag; meer mensen en bedrijven die in Nederland opgewekte groene stroom willen. Daarom is het ook goed dat Independer dit verschil zichtbaar maakt en het daarmee mogelijk maakt dat consumenten daar bewust voor kiezen. ”

Waar is die winst te behalen? Bij particulieren en bij bedrijven? 

“60% van de particulieren heeft nu al groene energie dus daar is al veel winst behaald. Die kunnen nog wel kiezen voor echt Hollandse groene stroom, dan ontstaat er ook druk om sneller en meer in Nederland te gaan produceren. De echt grote sprong voorwaarts zit ‘m bij de bedrijven, daar valt nog een wereld te winnen. De NS bijvoorbeeld heeft het goed gedaan, die hebben tegen de energiebedrijven gezegd: we worden klant van het bedrijf dat voor echt nieuwe productie gaat zorgen voor ons, dus nieuwe molens. Het gaat om heel veel stroom, dus dat zet echt zoden aan de dijk. Dat kunnen meer grote bedrijven doen, als campagneorganisatie duwen wij bedrijven ook op dat punt.” 

Tot slot: hoe belangrijk is het dat zowel particulieren als bedrijven kiezen voor duurzame energie?

“Heel belangrijk! Doen, overstappen, vandaag nog. Kiest voor echt groene stroom. Vraag zorgt voor aanbod. De consument heeft via haar portemonnee veel invloed.”

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Interview Stichting WISE”

 1. henk daalder Pak de Wind schreef op 

  Wise zou er beter aan doen burgers geen stroom te laten kopen, maar eigen opwek capaciteit, dan kan ieder gezin zijn eigen stroom opeekken.
  Dus niet bedrijven windmolens laten kopen, maar juist burgers. Elk #windpark voor de helft in eigendom bij burgers die daarmee voor eigen gebruik opwekken. De andere helft kan dan door bedrijven gebruikt worden.
  Burgers zorgen voor draagvlak, en daardoor voor bouwsnelheid van duurzaam opwek vermogen.
  Dat is de vraag die Wise zou moeten zoeken.

  Ook independer moet geen stroom maar stukjes windpark moeten gaan verkopen.
  Waarom zou Eon zeggen dat ze hun centrales gaan verkopen, 70 miljard omzet, daar doen ze afstand van.
  Dat komt omdat ze daar snappen dat stroom verbruikers steeds meer hun eigen stroom gaan opwekken.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
8 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
23 minuten geleden, autoverzekering

"De informatie is duidelijk"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
29 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Goed duidelijk"

Anoniem uit MOERKAPELLE
46 minuten geleden, lenen

"Top"

Dhr. Busio uit DORDRECHT
46 minuten geleden, reisverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"Gewoon goed"

Anoniem uit TETERINGEN
1 uur geleden, woonverzekering

"Snel geregeld, goedkoop, goede verzekeringen "

Anoniem uit HEINKENSZAND
1 uur geleden, reisverzekering

"Perfect"

Mevr. Geldorp uit HAARLEM
1 uur geleden, lenen

"Kom er steeds weer terug bij Independer. Gewoon goed."

Ronald uit ALMERE
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Omdat ik zo kan zien wie het goedkoopste is."

Mevr. Bahous uit TILBURG
2 uur geleden, energie

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Gelijk alle kosten berekend klaar om te vergelijken"

Anoniem uit ZWAAG
2 uur geleden, lenen

"Snel en goed"

Anoniem uit ASSENDELFT
3 uur geleden, woonverzekering

"Ok"

Dhr. Kowalczyk uit VLAARDINGEN
3 uur geleden, energie