Klimaatprobleem groter dan gedacht door recordverkoop airco’s
Tip een vriend:

Klimaatprobleem groter dan gedacht door recordverkoop airco’s

Vorige week was het uitzonderlijk heet in Nederland. Op donderdag werd, met 40,7 graden in Gilze-Rijen zelfs het hitterecord verbroken. Dat is voor het eerst sinds 1944, toen het ‘slechts’ 38,6 graden werd. Het zal je dan ook niet verbazen dat er ook een recordaantal airco’s werd verkocht. In de afgelopen jaren is de verkoop verdrievoudigd. Gelet op verandering van ons klimaat kunnen we zulke warme periodes vaker verwachten. Goed nieuws voor aircoverkopers, maar niet voor ons klimaat.

Hoog energieverbruik

Afhankelijk van het soort, kan een airco wel 20 keer zoveel stroom verbruiken als een ventilator. Daarmee zorgen ze voor een enorme uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast produceren ze niet alleen koude lucht, maar ook warmte. En die wordt weer de buitenlucht ingeblazen. Op korte termijn zorgen airco’s dus voor de nodige verkoeling, maar op langere termijn dragen ze bij aan de opwarming van de aarde. Een voorspelbaar gevolg is dat het gebruik van airco’s verder zal blijven stijgen. Hiermee lijkt het dus een probleem dat zichzelf in stand houdt.

Doelstellingen klimaatakkoord

Vorige maand presenteerde het kabinet het klimaatakkoord. Hierin is vooral gekeken naar de uitstoot door het verwarmen van de woning. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met de aanschaf van airco’s. En door de steeds warmere en vaak ook langere zomers neemt het gebruik flink toe. In 2030 moet Nederland 49 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Doordat er in het klimaatakkoord onvoldoende is stilgestaan bij verkoeling van de woningen, lijkt het een nog lastigere opgave te worden.

Kies de juiste airco

Het energieverbruik van airco’s en ventilatoren verschillen erg van elkaar. Maar datzelfde geldt voor hun prestaties. Doordat een ventilator de warme lucht door de kamer blaast, krijgt het alleen de gevoelstemperatuur met een aantal graden omlaag. Dit terwijl een airco de ruimte ook echt een stuk koeler krijgt. Wordt de hitte dan toch echt te veel en helpt de ventilator niet? Met deze tips kies je de juiste airco:

  • Kies voor een splitsysteem in plaats van een monoblocksysteem (mobiele airco). Dit is een systeem waarbij één deel binnen hangt en één deel buiten. Deze koelen efficiënter en zijn hierdoor energiezuiniger.
  • Kies een airco met een vermogen dat bij de grootte van de kamer past. Een airco met een laag vermogen is misschien goedkoper in aanschaf, maar deze heeft meer tijd en stroom nodig om de temperatuur aangenaam te krijgen.
  • Check het energielabel. Let wel op dat een monoblocksysteem met label A nog steeds meer stroom verbruikt dan de meeste splitsystemen. Splitsystemen met energielabel A+ zijn het zuinigst.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Correct, betrouwbaar, informatief, klantgericht"

Meneer Jonges uit MUIDERBERG
10 minuten geleden, autoverzekering

"goed geregeld."

Dhr. de Waal uit GRONINGEN
12 minuten geleden, energie

"Goede tool en prima telefonisch bereikbaar!"

Anoniem uit EEFDE
21 minuten geleden, energie

"Duidelijke informatie en makkelijk"

Anoniem uit LISSE
25 minuten geleden, energie

"Makkelijk."

Meneer Swietek uit WADDINXVEEN
43 minuten geleden, autoverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
46 minuten geleden, zorgverzekering

"Snel makkelijk en geld besparen "

Mevr. De Kruijff uit ROTTERDAM
1 uur geleden, reisverzekering

"Elk jaar weer eenvoudig overstappen naar de goedkoopste leverancier. Of bijna de goedkoopste, maar wel volledig groen (en CO2-gecompenseerd). Zo gepiept, weinig moeite, en het scheelt een hoop centen."

Dhr. Smit uit HOORN NH
1 uur geleden, energie

"duidelijke info en snel geregeld"

Anoniem uit HOENSBROEK
1 uur geleden, reisverzekering

"professionel benadering snel en duidelijk"

Anoniem uit WISSENKERKE
2 uur geleden, lenen

"Zeer makkelijk en duidelijk een overlijdensrisicoverzekering afgesloten."

Anoniem uit URK
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"adequate service en informatie"

Dhr. Naber uit SOEST
3 uur geleden, reisverzekering

"Goed vergelijken van verzekeren is een lastig karwei als je dit zelf wil of moet doen. Independer neemt je dus een hoop werk uit handen en doet dit naar mijn mening prima."

Meneer Kort uit AMSTELVEEN
3 uur geleden, woonverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snelle duidelijke gegevens."

Anoniem uit VLISSINGEN
4 uur geleden, energie