Overstappen van energieleverancier: wat is het juiste moment?
Tip een vriend:

Overstappen van energieleverancier: wat is het juiste moment?

Wil je overstappen van energieleverancier? Denk dan goed na over het juiste moment. Heb je nu een vast contract en ga je daarna over in een variabel contract? Denk dan op tijd na over je overstap. Als je na een paar maanden van contract overstapt, kan het zijn dat je voorschotbedragen je verbruik van de maanden er voor niet dekken. We leggen in dit artikel uit hoe dat zit. 
FB_energie-opmaken

Stap over na een volledig contractjaar

Het is vaak verstandig om direct na je contract over te stappen of te verlengen. Je betaalt namelijk iedere maand een voorschotbedrag. In de winter is dit bedrag te laag in vergelijking met de hoeveelheid energie die je verbruikt. Het voorschotbedrag wordt namelijk bepaald op basis van je gemiddelde verbruik over een heel jaar. In de zomer ligt dit bedrag juist te hoog in vergelijking met je verbruik. Wanneer je dus alleen in de wintermaanden energie afneemt en vervolgens overstapt, ontvangt je leverancier te weinig aan voorschotbedragen. En daarom kan het zijn dat je bijbetaalt als je op dat moment overstapt. We adviseren je dus om na een heel contractjaar over te stappen en niet na een paar (winter)maanden. Dit betekent niet dat we je adviseren om de overstap uit te stellen, want op de lange termijn kun je veel geld besparen. Het is vooral belangrijk dat je de overstap goed plant.

Overstappen en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Houd dan ook goed in de gaten op welk moment je overstapt. De opgewekte stroom die nog binnen jouw eigen verbruik valt, wordt gesaldeerd. Dat betekent dat de opgewekte stroom wordt verrekend met de verbruikte stroom. Verbruik je meer dan je opwekt? Dan krijg je voor de opgewekte stroom hetzelfde tarief als je betaalt. Inclusief belastingen is dit gemiddeld € 0,21 per kilowattuur. Als je meer opwekt dan verbruikt, ontvang je een andere vergoeding van je energieleverancier. Je krijgt namelijk de energiebelastingen niet vergoed bij jouw te veel opgewekte stroom. Dit betaal je wel als je stroom afneemt. Hierdoor is de vergoeding een stuk lager: tussen de € 0,06 en €0,10 per opgewekt kilowattuur.

De kans is groot dat je in de zomermaanden meer energie opwekt dan verbruikt. Is dit het geval en ligt de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomer? Dan is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Dit komt omdat je op dat moment waarschijnlijk meer hebt opgewekt dan verbruikt. Voor de ‘te veel’ opgewekte stroom krijg je maar een lage vergoeding. Wacht daarom met overstappen totdat er geen of maar een heel klein verschil is tussen je verbruik en opwekking.

Hulp nodig bij overstappen?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van het beste overstapmoment? Of kunnen wij je helpen met het maken van een vergelijking? Stuur dan een foto van je jaarnota (en eventuele afrekening van opgewekte stroom) naar energie@independer.nl of via Whatsapp naar 06-82658741. Natuurlijk zijn wij ook bereikbaar voor telefonisch advies: 035-6265544.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"makkelijk, snel en duidelijk"

Anoniem uit BREDA
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk "

Anoniem uit EMMELOORD
1 uur geleden, lenen

"Super makkelijk om te vergelijken! "

Mevrouw Meyer uit KERKRADE
2019-07-21, autoverzekering

"Gewoon goed geregeld"

Anoniem uit ALMERE
2019-07-21, autoverzekering

"snel en goedkoopst"

Anoniem uit STEENWIJK
2019-07-21, energie

"goede en snelle advies"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-07-21, autoverzekering

"Alles in begrijpelijke taal. "

Anoniem uit GRONINGEN
2019-07-21, reisverzekering

"Prima en snel"

Anoniem uit NIBBIXWOUD
2019-07-21, reisverzekering

"Klantvriendelijk en snel."

Schaafsma Schilders uit PRINSENBEEK
2019-07-21, bestelautoverzekering

"Snel en duidelijk"

Dhr. Wezel uit ZAANDAM
2019-07-21, rechtsbijstandverzekering

"duidelijk en zakelijk"

Dhr. Keimpema uit DRONTEN
2019-07-21, lenen

"Duidelijke en voldoende keuze "

Dhr. Jeyte uit HOOFDDORP
2019-07-21, rechtsbijstandverzekering

"Top service en snel!"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-07-21, lenen

"Top!"

Anoniem uit HOORN NH
2019-07-21, autoverzekering

"Gewoon alles manlijk "

Dhr. Rizvic uit ROTTERDAM
2019-07-21, reisverzekering