Wel of geen slimme meter? Jij kiest
Tip een vriend:

Wel of geen slimme meter? Jij kiest

Heb jij al een slimme meter? Zo niet, dan krijg je die uiterlijk in 2020 aangeboden door je netbeheerder. Die stuurt je een bericht als je binnenkort aan de beurt bent, maar je kunt dit ook zelf checken op hun website. Goed om te weten dat je de slimme meter ook mag weigeren. Bij Independer leggen we je graag uit wat de voor- en nadelen zijn. We hopen dat je hierdoor makkelijker je keuze kunt maken.

Voordelen van de slimme meter

Dit zijn de belangrijkste voordelen van de slimme meter:

 • Je hoeft je meterstanden niet meer zelf door te geven aan je energieleverancier. Deze kan hij namelijk automatisch uitlezen. Hierdoor kun je het niet vergeten en kun je er ook geen fouten mee maken. Je jaarafrekening klopt dus altijd.
 • Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik. Iedere twee maanden krijg je een overzicht van je verbruik. En als je een app of slimme thermostaat koppelt, kun je zelfs real-time je verbruik in de gaten houden.
 • De slimme meter is geschikt voor dynamische tarieven. Steeds meer leveranciers bieden dynamische tarieven aan, die per uur kunnen verschillen. Als het erg zonnig is of stevig waait, wordt er meer energie opgewekt. Op deze momenten liggen de energietarieven lager en dat merk je natuurlijk op je energierekening.

Nadelen van de slimme meter

Maar een slimme meter kan ook nadelen hebben:

 • Sommige mensen maken zich zorgen om hun privacy, omdat meterstanden worden verstuurd via een draadloos netwerk. Gelukkig wordt de veiligheid op dit gebied vanaf het begin gewaarborgd. Daardoor is het niet voorgekomen dat hackers deze informatie konden onderscheppen. Daarnaast is het ook mogelijk om je slimme meter uit te zetten. De meter kan dan niet meer worden uitgelezen door je energieleverancier, waardoor er ook geen meterstanden verstuurd worden via een draadloos netwerk.
 • Heb je zonnepanelen en een analoge meter? Dan is een slimme meter mogelijk nadelig voor je als de salderingsregeling in de toekomst zou veranderen of stoppen. Een slimme meter houdt exact bij hoeveel energie je opwekt. En dit wordt nu nog in mindering gebracht op je verbruik. Maar stopt deze regeling in de toekomst? Dan zou je een meter moeten hebben die terugdraait als je energie teruglevert aan het energienet. Omdat een slimme meter dat niet kan, ben je in dat geval voordeliger uit met een analoge meter.

Voor de twijfelaars

Laat je de slimme meter plaatsen als deze wordt aangeboden? Dan betaal je daar niks voor. Natuurlijk mag je de slimme meter ook weigeren. Maar besluit je later dat je hem alsnog wilt? Dan kost het je € 72,60. Kies je wel voor de slimme meter, maar wil je niet dat je energieleverancier deze automatisch kan uitlezen? Dan kun je deze functie laten uitzetten door dit door te geven aan je netbeheerder. Je krijgt dan ook niet iedere twee maanden een overzicht van je verbruik.

Deel je ervaring

Of je nu een voor- of tegenstander bent van de slimme meter; deze kan een hulpmiddel zijn om te besparen op je energieverbruik. Je kunt hier namelijk een app of slimme thermostaat aan koppelen. Zo krijg je nog beter inzicht in welke apparaten in huis (te) veel energie verbruiken. Soms kun je dit zelfs per kwartier bijhouden. Heb jij ervaring met dit soort apps of slimme thermostaten? Laat dan hieronder een reactie achter. Wij horen graag welke app of thermostaat je gebruikt en of je hier tevreden over bent.

Lees meer over: energie

Reacties

32 Antwoorden op “Wel of geen slimme meter? Jij kiest”

 1. Leon de Graaf schreef op 

  Hallo in het stukje nadelen van slimme meters staat dat de slimme meter niet kan registreren wat er door zonnepanelen wordt terug geleverd. Dit klopt niet als je aangeeft dat je zonnepanelen hebt, zoals ik dan krijg je een meter met 4 tellers. 2 voor verbruik hoog laag en 2 voor teruggekeerde stroom hoog laag.

  1. Beste Leon de Graaf,
   Wat wij in het stukje proberen aan te geven is dat een slimme meter niet terug kan draaien, zoals sommige analoge meters doen. Wel is het zo dat een slimme meter gewoon je opwekking bijhoudt. Dit gaat inderdaad zoals je al aangeeft via 2 van de 4 telwerken die een slimme meter heeft.

  2. J. Franken schreef op 

   Ik neem aan dat hoog/nacht hetzelfde is als dag/nacht. Een meter die ’s nachts de door zonnepanelen opgewekte stroom registreert moet wel heel erg slim zijn. Mijn zonnepanelen doen het ’s nachts niet!

   1. Beste J. Franken
    Het is inderdaad zo hoog/laag hetzelfde is als dag/nacht. ’s Nachts zullen zonnepanelen weinig energie opwekken. Wel is zo dat het laag (nacht) telwerk ook actief is overdag in het weekend. Dus er zal wel opwekking plaatsvinden op het moment dat het laag/nacht telwerk loopt, maar dit zal wel minder zijn dan tijdens hoog/dag.

 2. Frank schreef op 

  Slimme meters zijn er vooral voor het gemak van de energiemaatschappijen.
  Elk apparaat met een internetverbinding is in principe een veiligheidsrisico. Dat geldt ook voor de slimme meters apps op je smartphone of tablet en de apps de verbinding maken je thermostaat. Bij het ontwikkelen van dit soort software wordt vaak niet veel aandacht besteed aan beveiliging.
  Door elke week of elke maand zelf je meterstanden te noteren en in Excel te zetten krijg je een veel beter inzicht in je verbruik dan met een slimme meter.

  1. J.Louwen schreef op 

   Dit is precies zo ik er over denk, het voordeel zit bij de energie bedrijvenen niet bij de gebruikers.
   Al proberen de energie bedrijven je over te halen via niets zeggende verhalen, of ze drijgen met u heeft een dubbe tarief meter en die kunnen wij binnenkort niet meer aansturen. Datis dan toch prima, het wordt dan een enkel tarief met een goedkoper vastrecht. Inmiddels is het verschil tussen dag en nacht tarief heel minimaal, dus zal het gebruik niet veel duurder worden.

   1. H Mulder schreef op 

    Wanneer ik het goed begrijp dan word een dubbele meter zoals ik heb voor dag en voor nachttarief vervangen door een enkele voor een tarief een vast recht?

  2. Inge schreef op 

   Precies, een excelsheet doet het heel goed!

 3. Werner Brocken schreef op 

  Quote:”Heb je zonnepanelen? Dan is een slimme meter mogelijk nadelig voor je als de salderingsregeling in de toekomst zou veranderen of stoppen. Een slimme meter houdt exact bij hoeveel energie je opwekt. En dit wordt nu nog in mindering gebracht op je verbruik. Maar stopt deze regeling in de toekomst? Dan zou je een meter moeten hebben die terugdraait als je energie teruglevert aan het energienet. Omdat een slimme meter dat niet kan, ben je in dat geval voordeliger uit met een analoge meter.” Unquote

  Dit is precies de reden dat ik geen slimme meter wil. Straks hebben we ons allemaal zo’n slimme meter aan laten praten en dan schaft de politiek doodleuk het salderen af. Dat ze daar niet te vertrouwen zijn is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden.

  1. Geewizz schreef op 

   Volledig mee eens en dat betreft niet alleen de oplichting met de energie belastingen die nu als melkkoe gebruikt worden….wie kent nog het kwartje van Kok, het gedoe om de BPM, het gegraai in de pensioenpotten jaren geleden, de btw verhogingen, het recentelijk gedoe om het huizen forfait etc.
   Wij hebben inmiddels een uiterst onbetrouwbare overheid om niet te spreken van “roverheid” Maar ja blijkbaar kiezen we er met z’n allen voor om dat in stand te houden…..

  2. Jac schreef op 

   Volkomen gelijk

  3. peter schreef op 

   Dat klopt inderdaad voor elke echt oude meter. In mijn huis (bouwjaar 2000) zat al een electronische meter (geen slimme) met een knipperend LEDje.
   Toen ik zonnepanel aanschafte was het onmogelijk om te registreren wat ik terug leverde, vandaar dat ik noodgedwongen naar een slimme meter ben overgestapt.

 4. Pjotr schreef op 

  Volkomen eens met bovenstaande. De hele truckendoos wordt vandaag de dag opengetrokken om ons van onze centen te verlossen. Belastinkje hier, wat meer opcenten daar, en let op!!!! : de BTW verhoging hakt er straks ook goed in!!!!

 5. JOS TUMMERS schreef op 

  Is de slimme meter nu te vertrouwen, geeft hij de juiste verbruikscijfers vooral voor gas maar ook voor stroom?

  1. Beste Jos Tummers,
   Doorgaans geeft een slimme meter de goede verbruikscijfers weer. Als je een slimme meter hebt en je twijfelt hieraan, dan kun je contact opnemen met je netbeheerder en dit laten controleren.

   1. Geewizz schreef op 

    Op zich correct maar ik zou wel even goed kijken naar de hieraan verbonden kosten… dan schrik je toch wel even!!

  2. Jop schreef op 

   Ik heb al iemand gehoord die VEEL TE HOGE rekeningen kreeg doordat de slimme meter niet goed werkte. Deze persoon kon niet bewijzen dat de hoge standen niet terecht waren. De energie maatschapij verdenkt deze persoon ervan dat deze gewoon veel verbruikt heeft t.o.v. andere jaren. Terwijl er nauwelijks iets veranderd is in de huishouding én het al tientallen jaren ongeveer hetzelfde verbruik is. Totdat de slimme meter kwam..
   Lang verhaal kort gemaakt: nu noteert dit “slachtoffer” dagelijks de meterstand en kan zo aan het eind van het jaar bewijzen dat de meterstand te hoog is. Dat werd gelukkig geaccepteerd door de energiemaatschappij.

   1. Geewizz schreef op 

    Wat een kul verhaal.
    Hij noteert dus de standen van de slimme meter die niet goed werkt !!!
    Hoe ga je dan aan het eind van het jaar bewijzen dat ie niet goed werkt ?? want je hebt steeds foute standen genoteerd. ;-(
    Graag dus wel juiste informatie en geen indianen verhalen !!.
    Een manier om dit uit te zoeken is een tweede meter (te laten) monteren die geijkt is en die standen te vergelijken met de andere meter.

 6. JOS TUMMERS schreef op 

  Dank voor Uw reacties ik wil weten of de slimme meter juiste gegevens produceert over het verbruik van zowel gas als stroom en als dat zo is zou ik een slimme meter kunnen overwegen
  ik moet zeggen na al het gedoe met mensen die met grotere afnames werden geconfronteerd heb ik er nog geen echt vertrouwen in.

 7. Hans de Koning schreef op 

  Zolang slimme meters zo dom zijn dat ze tot 6 (!) keer meer meten dat er verbruikt wordt en dat niet of nauwelijks door de netbeheerders of energiebedrijven erkend wordt (ondanks onderzoek van o.a. Universiteit Twente), komt er bij mij geen “slimme” meter in. Zie : energievergelijken.nl/blog/onderzoek-deel-slimme-meters-registreert-onjuist-verbruik
  En ook weet ik nu precies wat een kWh opgewekt door mijn zonnepanelen oplevert: namelijk precies evenveel wat ik per kWh moet betalen. Dat is pas salderen!

 8. JOS TUMMERS schreef op 

  HARTELIJK DANK VOOR UW REACTIE,IK HEB GEEN VERTROUWEN IN DE ,,SLIMME METERS”EN ZAL ZOLANG ALS MOGELIJK IS MIJN OUDE METER HANDHAVEN TEGEN DE TIJD DAT DE SLIMME METER VERPLICHT WORDT OP BASIS VAN HET WEIGEREN DAARVAN ALS EEN ECONOMISCH DELICT TE TE LATEN GELDEN HOE KOM JE ER OP) KOMT ER BIJ MIJ EEN CONTROLE METER TE STAAN DIE KAN WERKEN ALS BEWIJS BIJ TEVEEL AFGENOMEN GAS EN ELECTRA IK HOOP ECHTER DAT TEGEN DIE TIJD DE SLIMME METER OOK SLIM EN TE VERTROUWEN IS IK WAAG HET ER ECHTER NIET OP MIJN WANTROUWEN IN DE DUOBAK TE STORTEN,WEES ALERT KAN IK ALLEEN MAAR ZEGGEN,FIJNE DAG NOG EN HOUDT MOED,JOS

 9. Izaac Hage schreef op 

  Toen mijn buurman de slimme meter geplaatst kreeg, moest de monteur zo nodig de opmerking maken. U krijgt hem toch over een paar jaar en dan moet U €300,- betalen. Dit hele maffe idee is door Brussel bedacht. Datzelfde ongekozen instituut wat ons dwingt in allerlei andere zaken. Ik hou de meterstand zelf wel bij zonder APP . Ik betaal altijd met een draadverbinding. En als ik zonodig cash geld wil,vraag ik het wel in de supermarkt. ACCEPT-e-mail . Het mooiste wat er is.

 10. Matthea Glerum schreef op 

  Bij mij komen ze volgende week de oude meter vervangen die is 28 jaar , hoe lang kan zo,n meter mee?over de slimme meter hoor je dat hij onveilig zou zijn verschillende types moeten te korte schroeven hebben werd op tv gezegd( schijnen inmiddels vervangen te zijn )en volgens een exper was het niet zo dat ze onveilig waren , en dat je moet gaan opletten of je verbruik wel klopt is niet prettig ,wat voor type het hier wordt stond niet in de brief ,ik vind het wel moeilijk wat ik moet doen ,omdat het ook op de tv werd tegengesproken wat er over de slimme werd gezegd in zijn nadeel .hier lees ik ook niet echt positieve dingen over de slimme meter .

 11. Rene Independer (Independer.nl) schreef op 

  Beste Matthea,

  Alle oude meters worden op korte termijn vervangen door slimme meters, tenzij je aangeeft dat je deze niet wil. De meterstanden worden over het algemeen helemaal juist doorgegeven door de slimme meter. Wij hebben uiteraard ook de minder goede verhalen gehoord over het niet juist uitlezen van de slimme meter, dit zijn wel incidenten. Als de slimme meter is geinstalleerd en het verbruik neemt ineens drastisch toe in het volgende jaar dan is het mogelijk dat er iets niet goed gaat. Er kan dan een tweede meter geplaatst worden ter controle. Dit kun je met je netbeheerder bespreken zodra je twijfelt. Kortom, je kunt aangeven dat je de slimme meter absoluut niet wil, maar de problemen zijn vooral van de beginjaren en wij raden de slimme meter wel aan.

  1. Matthea Glerum schreef op 

   Bedankt voor u reactie ,ik denk nog even na, vriendelijke groet ,

  2. Inge schreef op 

   Ik kan zelf heel goed meterstanden doorgeven en bovendien is het wel zo prettig dat de meteropnemer zijn of haar baan kan behouden. Ik zie echt 0,0 meerwaarde van zo’n meter.

   1. g.p schreef op 

    die meter opnemer is al jaren geleden vervangen door een automatisch verstuurde mail.
    maar idd meter zelf opnemen is maar een kleine moeite😊

    1. Inge schreef op 

     Hier niet, komt nog zo af en toe….wel twee, eentje apart voor gas en eentje voor elektra. Wel zo handig haha

 12. Hummer schreef op 

  Wij hebben hier een hoog en laag tarief meter, voor electra al 40 jaar!!!!
  Al is het verschil klein, toch wil ik dat houden.
  Dit zal vervallen denk ik. Hummer

  1. Beste Hummer,

   Een slimme meter heeft meerdere telwerken. Ook met een slimme meter kunt u dus geleverd krijgen tegen een hoog en laag tarief voor elektriciteit.

 13. Inge schreef op 

  Ik heb die slimme meter al 2 keer moeten weigeren zo graag wilden ze deze bij ons plaatsen, wij hebben nu nog een ferraris meter en die doet het prima. We hebben niet eens een internetaansluiting in onze woning, dat is niet mogelijk, te ver van de bewoonde wereld. En dan wel zo’n meter willen plaatsen, dat kan dan wel, nou dat dacht ik niet. Wij verbruiken al erg weinig stroom en al zeer weinig gas, zo’n meter heeft helemaal geen toegevoegde waarde. Het is enkel in het voordeel van de energieleverancier, ik word er iig niets beter van.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk en snel"

Mevr. Hoogendijk uit OOSTERHOUT NB
20 minuten geleden, energie

"Heel vriendelijke medewerkers."

Mevr. van Ravels uit AMSTERDAM
30 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"Goed geregeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
32 minuten geleden, autoverzekering

"Fijn"

Mevrouw Rijkschroeff uit KROMMENIE
34 minuten geleden, zorgverzekering

"Excellent website. Excellent support with Whatsapp and email. "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
43 minuten geleden, zorgverzekering

"duidelijke site en goed advies"

Dhr. van den Broek uit EINDHOVEN
44 minuten geleden, energie

"Goede service "

Anoniem uit HEKENDORP
46 minuten geleden, zorgverzekering

"makkelijk te gebruiken"

Dhr. van Boxtel uit SCHIJNDEL
46 minuten geleden, energie

"ik vind het prettig dat u alles verder regelt"

Dhr. Bijleveld uit LEEK
47 minuten geleden, energie

"Snel antwoord op m'n vraag via Whatsapp. "

Anoniem uit AMERSFOORT
51 minuten geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en duidelijk"

Anoniem uit STEENBERGEN NB
53 minuten geleden, energie

"Het is ideaal dat de beste verzekering voor je wordt uitgezocht. Dit bespaart veel tijd en je krijgt een leuke korting als je het via Independer doet. Ik doe het al jaren zo en het bevalt super."

Anoniem uit HENGELO OV
58 minuten geleden, zorgverzekering

"Het is nog afwachten, maar de eerste indruk is goed."

Anoniem uit ABBENES
59 minuten geleden, autoverzekering

"Werkt tot nu toe zonder problemen."

Anoniem uit CULEMBORG
1 uur geleden, zorgverzekering

"Goeie website en Fabian(?) is een toffe makker"

Mevrouw Smits uit UTRECHT
1 uur geleden, zorgverzekering