Zonne-energie zit in de lift
Tip een vriend:

Zonne-energie zit in de lift

Van alle elektriciteit in Nederland kwam vorig jaar maar 15 procent uit groene bronnen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat zijn we daarmee het verst verwijderd van de Europese klimaatdoelstellingen. Toch zit er wel een stijgende lijn in. Vooral energie uit zonnepanelen zit in de lift. Zonne-energie was in 2017 nog goed voor 13% van productie van groene stroom een jaar later is dit aandeel gestegen naar 18%. Ruim de helft van alle groene energie in Nederland wordt nog opgewekt door windmolens. Hier zit weinig stijging in, omdat er niet veel nieuwe windmolenparken meer zijn bij gekomen.

Vier redenen om voor zonnepanelen te kiezen

De productie van stroom door zonnepanelen nam in 2018 40% toe naar 3,2 miljard kWh. Hiermee kunnen bijna een miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Er zijn afgelopen jaar vooral veel grotere installaties geplaatst op daken van gebouwen en zonneweiden. Maar ook het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak wordt steeds populairder. Dit zijn de vier grootste voordelen:J

1. Je bespaart en verdient geld

Doordat je zelf energie opwekt gaat je energierekening omlaag. Na de terugverdientijd van zeven tot tien jaar verdien je de investering dubbel en dwars terug. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Wek je meer op dan je verbruikt, dan verdien je via het terugleveren aan het net direct geld terug.

2. Je bent altijd verzekerd van groene stroom

Door de zonnepanelen weet je ook zeker dat de stroom die je gebruikt echte groene stroom is. Lekker duurzaam!

3. Je woning wordt meer waard

Als je zonnepanelen op je woning installeert, wordt je woning gemiddeld € 5.000 meer waard. Ook krijg je met zonnepanelen een beter energielabel. Dat maakt je huis weer wat aantrekkelijker, als je hem ooit te koop zet.

4. Je bent onafhankelijk van energieleveranciers

Doordat je met (voldoende) zonnepanelen geen stroom afneemt ben je hiervoor niet afhankelijk van een leverancier. Bij het vergelijken van energieleveranciers hoef je dan alleen maar te kijken naar het gastarief, de vaste leveringskosten en het eventuele teruglevertarief.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, heeft dat invloed op je energierekening. Omdat je zelf stroom opwekt, heb je minder stroom van je energieleverancier nodig. Hoe nauwkeuriger je dit inschat, hoe realistischer het zoekresultaat in onze vergelijking is. Maar daar helpen we je bij! Neem maar eens een kijkje.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

14 Antwoorden op “Zonne-energie zit in de lift”

 1. Tis Peeters schreef op 

  Ik ben een hartstochtelijk voorstander van zonne-energie en heb zelf mijn twee daken vol liggen.Heel mijn stroomverbruik wordt er door gedekt en ook mijn warmtepomp loopt er op. Resultaat: nauwelijks nog gasverbruik (van 2000 naar 400 M3 per jaar)
  Echter: de argumenten in bovenstaande tekst zijn niet helemaal juist:
  1. Je blijft afhankelijk van je energieleveranciier van stroom in de zonloze dagen en in de winter.
  2.De verhoogde verkoopprijs van je woning is nog maar de vraag. Het is bij verkoop een voordeel als je ze hebt, maar dat een nieuwe eigenaar er 5000 euro voor over heeft, lijkt me wat te rooskleurig voorgesteld. Het ligt er ook aan hoe oud je panelen zijn en hoeveel je er hebt liggen.
  3.Als je aan het net terug levert, moet je wel een leverancier hebben die er wat voor terug geeft. Sommige geven nauwelijks de basisprijs van 6 cent terug. Maar b.v. Greenchoice geeft 13 cent (incl. btw)

  Maar dat ontkracht de argumenten voor zonne-energie niet. Integendeel. Mijn advies is: DOEN. Zelfs bij een situering op de kompasrichting noord-oost leveren ze nog best veel op per jaar. Zuid-oriëntatie blijft het meeste rendement leveren, maar bij noordoost haal je nog zeker 75%.

  1. tIETS schreef op 

   Ik zou graag wat meer willen weten ov er zonnepanelen in de vorm van dakpannen.

 2. Henk schreef op 

  Wordt wel erg zonnig voorgespiegeld dit. Qua terugverdientijd hangt alles af van de salderingsregeling, en die wordt helemaal niet genoemd in dit verhaal! Deze regeling gaat de komende jaren afgebouwd worden en dan wordt de terugverdientijd een stuk langer!

  1. Bertuz schreef op 

   Precies. En niet alleen dat. De slimme meter gaat ook voor veel verandering zorgen. Nu lever je nog terug aan de energiemaatschappij van wie je stroom koopt. Straks kan je leveren aan je buurman. Maar tegen welke prijs? Misschien is het aanbod van stroom op een gegeven ogenblik zo groot, dat je bijna niets terugkrijgt voor de stroom die overschiet. Voeg daar nog bij dat de slimme meter het straks mogelijk maakt stroom te kopen tegen de laagst mogelijke prijs dan is het straks wellicht beter geen panelen te hebben en gewoon stroom af te nemen tegen de laagste prijs. En die zou weleens heel laag kunnen worden. Als alle molens draaien en als de zon schijnt en de stroom niet opgeslagen kan worden, zou dat best zo maar kunnen. Duitsland zit soms nu al in zijn maag met stroom.

 3. Tis Peeters schreef op 

  De salderingsregeling wordt vervangen door een ander systeem (terugleververgoeding).
  Wiebes heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar gegarandeerd in een convenant met het bedrijfsleven. Wel de informatie goed bijhouden Henk. Abonneer je b.v. op het Solarmagazine (gratis)

  1. Wil de Haas schreef op 

   Wiebes heeft een convenant met het bedrijfsleven.m.b.t.de terugverdientijd. Het is nog maar de vraag of dat ook voor particulieren gelijk op zal gaan. Ben bang van niet.

  2. Henk schreef op 

   De terugleverregeling voor particulieren is nog helemaal niet duidelijk, dus dat is nog steeds afwachten. Wordt er in ieder geval niet gunstiger op vergeleken met salderen. Daar komt nog bij: ik woon in Groningen… wat een deze (of de vorige) minister van economische zaken wel of niet beloofd maakt hier de laatste jaren steeds minder indruk zoals je zult begrijpen. Los daarvan: ik heb “de kop er al af”: heb sinds 2014 twaalf zonnepanelen die mijn eigen verbruik precies dekken, maar het zou mooi zijn als nieuwe instappers ook zicht op een goede terugverdientijd krijgen.

 4. Geert Nijboer schreef op 

  Bertuz heeft gelijk. Zonne panelen had je 5 jaar geleden moeten kopen, dan heb je inmiddels de “kop” eraf, Met alles wat op ons aan lijkt te komen, mag je straks wel belasting betalen van hetgeen je gebruikt, maar krijg je die niet terug voor hetgeen je levert. Stroom kost straks weinig, de belasting maakt het duur ook voor degene die panelen hebben. Het is niet voor het eerst dat de overheid plotseling zaken omdraait. Bijtelling hybride autos ,AOW leeftijd, pensioen leeftijd, aftrek pensioenspaarregelingen enz enz.

 5. Tis Peeters schreef op 

  Het convenant dat Wiebes sloot, gaat over de terugverdientijd voor particulieren als zij de zonnepanelen laten plaatsen. Het bedrijfsleven kent geen terugverdientijd, zij leggen de panelen immers aan. Als de particulier het niet zou terug verdienen, legt niemand nog panelen aan. Er worden hier wat dingen door elkaar gehaspeld.
  Ook de bijdrage van Bertuz en Geert zijn gebaseerd op aannames: als de stroom straks niks meer kost, als je als particulier zelf de goedkope stroom kunt kopen bij een ander. Als, als, als.
  Er is nog minstens 30 jaar een groot tekort aan electriciteit in verband met de toenemende vraag en de afschakeling van het gas. De bijdrage van groene stroom via zonnepanelen aan de totale behoefte in Nederland is nog steeds extreem laag. Geloof die sprookjes van bijna gratis stroom toch niet. Het electriciteitsnet in Nederland wordt zwaarder gemaakt omdat we dan stroom uit het buitenland kunnen invoeren, als we te weinig zelf produceren. Die wordt de komende jaren echt niet goedkoper. Als Duitsland binnen enkele jaren al zijn smerige bruinkoolcentrales gaat sluiten is er geen overschot meer. Ook nu is dat overschot slechts op enkele piekmomenten in het net. Een verwaarloosbaar aantal dagen per jaar. Feiten heren, geen fabels of doemdenken!! Daar help je de transitie naar duurzame energie niet mee. Dan blijft iedereen zitten waar hij zit, stagneert de aanleg van zonnepanelen, blijven de kolencentrales open en stoppen we met de windparken. Dan wordt de overeenkomst van Parijs over de beperking van de CO2-uitstoot nooit gehaald.

  1. Bertuz schreef op 

   Tuurlijk. Dat kan ook niet anders. U doet dat ook.

   De stroom kost nu al vaak niets meer. Wat ik nog meer voorzie, is dat de mensen hun stroom zelf maar gaan opmaken, omdat de verkoop ervan niets of nauwelijks nog iets oplevert. Met als gevolg dat mensen allerlei producten, zoals airco’s, gaan installeren die zij wellicht anders niet gekocht zouden hebben. Of accu’s. Gevolg een nog grotere footprint. En dus pech voor het milieu. We zouden juist moeten consuminderen.

   Een overschot zal altijd blijven bestaan. En de kans daarop zal toenemen met toename van zonnepanelen en windmolens. Is dat erg? Neen, want mijn slimme meter maakt het mogelijk stroom tegen de dan geldende lage prijs af te nemen. Er is bij het ontwerp van de meter rekening gehouden met een dergelijk scenario. Er zijn straks twee typen van elektriciteit. Die van hoge kwaliteit, dat is die die continue beschikbaar is. En die van lage kwaliteit, dat is die die slecht op bepaalde (willekeurige) momenten beschikbaar is. De prijzen zullen van elkaar verschillen. Fors ook. Ook zal de particuliere producent moeten gaan betalen voor de infrastructuur. Salderen zoals we dat nu kennen, gaat gegarandeerd op de schop.

   Bovendien leiden die pieken tot problemen in het net. Een kennis van mij heeft daar een algoritme voor bedacht als oplossing voor die pieken. Hij geeft daar wereldwijd lezingen over.

   Wrijf mij niet van alles aan. U kent mij niet eens. Niet op de persoon spelen graag.

   Alleen NL schakelt af van het gas.

 6. Tis Peeters schreef op 

  Het is mijn bedoeling niet geweest op de persoon te spelen. Ik noem alleen de namen van schrijvers waarop ik reageer, anders weet niemand over welk artikel ik het heb.
  Nog even de feiten zoals die nu liggen, niet in de toekomst, dat blijft koffiedik kijken en daar doe ik liever niet aan.
  1. De huidige stroomprijzen liggen tussen 19 en 22 cent per kwh afhankelijk van de leverancier.
  2.De terugverdientijd van zelf aangelegde zonnepanelen is nu omstreeks 7 jaar en dat blijft ook na de afschaffing van de salderingsmaatregel en de invoering van de terugleververgoeding ongeveer hetzelfde. Dat is het convenant van Wiebes.
  3.Het is verreweg het verstandigst de capaciteit van je zonnepanelen ongeveer gelijk te laten lopen met je eigen stroomconsumptie. Dan is er van overproductie en dus van uitgelokt consumeerderen met nutteloze producten zoals airco’s geen sprake.
  4.De productie van duurzame stroom is de afgelopen jaren langzaam gestegen, maar het gaat nog niet snel genoeg om de kolen- en gascentrales te sluiten. De uitbouw van zonne-energie en windmolens mag nog wel enkele factoren harder stijgen als we tegen 2030 een substantieel deel van onze energievoorziening duurzaam willen hebben. En dat is een regeringsdoelstelling in het klimaatbeleid.
  5.Bij een transitie van fossiel naar gas treden altijd een aantal transport- en opslagproblemen op. Het energienet moet verzwaard en uitgebreid worden voor piekopvang in de productie en om bij windstilte en bewolkt weer energie van het buitenland aan te voeren of tijdelijk een fossiele centrale bij te laten springen. Dit is Europees beleid. Het is niet in heel Europa overal gelijktijdig windstil of bewolkt.
  6.Van een overschot van duurzame energie is voorlopig nog geen sprake. Integendeel. We lopen achter bij de meeste andere Europese landen. Die achterstand zal in 2030 nog niet ingehaald zijn. De regering zal tot het zover is de productie en aanleg van particuliere zonnepanelen wel moeten blijven stimuleren (zie punt 2.) Dus wie nu instapt met de aanleg van zonnepanelen zal zijn rendement zeker halen. En vergeet niet: na 7 jaar is je stroom nog 18 jaar nagenoeg gratis (op de tussentijdse aanschaf van een omvormer na). Dat vergeten de meeste mensen mee te nemen bij hun rendementsberekening.
  7.Natuurlijk kun je gokken op het inkopen van goedkope stroom in tijden van piekproductie en dus van overschot in de toekomst, maar dat zijn slechts korte perioden waarin er voordeel te behalen valt. Daarna betaal je weer de hoofdprijs. Een eigen voorziening of een aandeel in een coöperatieve productie heeft dan toch mijn voorkeur.

  Tenslotte: ik vind dat ook particuliere burgers hun verantwoordelijkheid moeten nemen (als ze dat financieel kunnen) om de duurzame productie van electriciteit te bevorderen. Net zoals de woningbouwcoöperaties dat moeten doen. Dat is een morele plicht die ik voel, maar die geldt vanzelfsprekend niet voor iedereen. We leven gelukkig in een vrij land. Er zijn ook andere manieren om je footprint te verkleinen.
  Hier wil ik het voorlopig bij laten.

  1. Bertuz schreef op 

   U schrijft; “Natuurlijk kun je gokken op het inkopen van goedkope stroom in tijden van piekproductie en dus van overschot in de toekomst, maar dat zijn slechts korte perioden waarin er voordeel te behalen valt. Daarna betaal je weer de hoofdprijs. Een eigen voorziening of een aandeel in een coöperatieve productie heeft dan toch mijn voorkeur.” Hoe werkt dat? De eigen voorziening produceert dan toch ook niets of nauwelijks stroom buiten die piekperiode. Immers er is een piek omdat er veel zon is. En wordt bijna tot geen stroom opgewekt als het donker is.

 7. Eva schreef op 

  Kies Vandebron!
  Ik heb zelf te weinig plek op mijn dak voor zonnepanelen. Heb mij meerdere keren laten informeren maar heb besloten geen zonnepanelen te kopen. In plaats daarvan heb ik gekozen voor een leverancier die alleen stroom afneemt van stroomproducenten: o.a. een heel aantal boeren met grote daken vol zonnepanelen, genoeg om stroom te leveren aan het net. Dat is volgens mij de toekomst. En de overheid zou ook kunnen zorgen voor grote hoeveelheden zonnepanelen op grote daken in de steden (waarom niet?), langs snelwegen zonnepanelen plaatsen ipv windschermen. In tunnels wind energie opwekken (mijn eigen idee). Creatieve oplossingen zijn er lijkt me, wel te bedenken.
  Een overschot aan stroom wordt dan een luxe probleem. Ook het gebruik van steeds meer stroom is een luxe probleem.

 8. Bertuz schreef op 

  Wat mensen zich wellicht ook onvoldoende realiseren, is dat de prijs van met zonnepanelen opgewekte stroom onder druk komt te staan door van die dingen op je dak te leggen. Een groot aanbod drukt de prijs. Dan is het wellicht handiger om powerwalls te nemen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Good"

Dhr. Jarzynski uit ROTTERDAM
4 minuten geleden, lenen

"Sluit altijd makkelijk en snel een verzekering af .."

Meneer Jansen uit VENLO
43 minuten geleden, autoverzekering

"Super service zelfs even gebeld. goed en netjes geholpen. "

Dhr. van Lunenburg uit LELYSTAD
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
1 uur geleden, reisverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
1 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"overzichtelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
2 uur geleden, lenen

"Makkelijk en snel een verzekering vergelijken en afsluiten"

Anoniem uit SCHAGEN
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
3 uur geleden, autoverzekering

"laatste ster na afwikkeling van de aanvragen toch?"

Meneer Rayan uit REEUWIJK
3 uur geleden, woonverzekering

"overstappen gaat makkelijk"

Anoniem uit MEERSSEN
4 uur geleden, energie

"Overzichtelijk en snel geregeld"

Anoniem uit HAREN GN
4 uur geleden, energie

"Website duidelijk, whatsapp maakt het af wat betreft eventuele vragen."

Anoniem uit NIEUWLEUSEN
4 uur geleden, energie

"4"

Anoniem uit ARNHEM
4 uur geleden, autoverzekering