Zonnepanelen terugverdienen: zo werkt het
Tip een vriend:

Zonnepanelen terugverdienen: zo werkt het

Bij steeds meer Nederlandse huizen liggen er zonnepanelen op het dak. In het afgelopen jaar is dit aantal met zo’n 100.000 toegenomen tot 500.000. En dit aantal kan nog verder groeien. Want bijna de helft van de Nederlanders zou zonnepanelen aanschaffen als ze deze binnen vijf jaar terugverdienen. En zouden zonnepanelen binnen tien jaar zijn terugverdiend? Dan nog is ruim een derde bereid om ze aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

Zonnepanelen terugverdienen

Als je zonnepanelen aanschaft, dan kun je deze gemiddeld in zeven tot negen jaar terugverdienen. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van een aantal factoren.

Aanschafprijs van de zonnepanelen
Het klinkt logisch dat voordeligere zonnepanelen sneller hebt terugverdiend dan duurdere. Maar staar je niet blind op alleen de prijs. Want goedkopere zonnepanelen hebben misschien een lager rendement en een kortere levensduur. Wij raden je aan om meerdere offertes op te vragen en je goed te laten adviseren.

Het aantal zonnepanelen op je dak
Vraag je adviseur ook hoeveel panelen je nodig hebt voor een zo gunstig mogelijk rendement. Je hele dak vol leggen is niet altijd het slimst. Het beste kun je het aantal zonnepanelen nemen waarmee je ongeveer evenveel opwekt als dat je verbruikt. Je verbruik wordt dan verrekend (gesaldeerd) met je opwekking. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. Dit bedrag is altijd lager dan het totale leveringstarief dat je betaalt.

De stroomprijs
De stroom die je opwekt wordt verrekend met je verbruik. Hiervoor krijg je dus hetzelfde tarief als dat je volgens je energiecontract betaalt. Dat betekent dus hoe hoger de stroomprijs is, hoe sneller je je zonnepanelen hebt terugverdiend.

Ligging van de zonnepanelen
Hoeveel zonlicht je zonnepanelen opnemen hangt af van de richting waarin ze liggen en de helling van je dak. Het meest optimaal zijn natuurlijk zonnepanelen die op het zuiden liggen. Maar liggen ze anders? Dan kan, afhankelijk van de helling van je dak, de opbrengst nog steeds de moeite waard zijn.

Onderhoud
Zoals bij veel producten geldt is ook bij zonnepanelen goed onderhoud belangrijk. Zo zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan en ze een goed rendement blijven halen. Gelukkig hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig. Het belangrijkste is om ze af en toe schoon te maken.

Levensduur van de zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Maar na 25 jaar wordt het rendement vaak wel minder. Heb je ze binnen zeven jaar terugverdiend? Dan leveren ze je daarna nog ruim 30 jaar geld op!

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het verstandig om te kijken of je huidige energieleverancier ook nog goed bij je nieuwe situatie past. In de vergelijking kun je aangeven hoeveel de panelen opwekken. En wekken ze meer op dan dat je verbruikt? Dan nemen we ook de terugleververgoeding van de leveranciers mee in ons advies.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

11 Antwoorden op “Zonnepanelen terugverdienen: zo werkt het”

 1. Kees B. schreef op 

  De gemeente Duiven heeft informatie bijeenkomsten gehouden voor zonnepanelen en van E2 Energie kreeg ik een offerte voor 18 panelen. Productie 4020 Kwu bij verbruik van >4300 Kwu
  Kosten 7.800 incl btw en 6500 excl btw, wel incl. serviceplan.
  Besparing +/- 45 euro per maand. Resulteert in een terugverdientijd van 12 tot 14 jaar.
  Op mijn mail hierover kreeg ik nooit een reactie.
  Ook bij een eerdere offerte kwam ik nog hoger uit.
  De terugverdientijd van 7 jaar is vlg mij een sprookje.

  1. Willem schreef op 

   Een terugverdientijd van 7 jaar is zeker geen sprookje. De offerte die u als voorbeeld gebruikt is gewoon veel te hoog. Ik heb mijn panelen via een collectieve aanbesteding van Vereniging Eigen Huis aangeschaft en was per paneel na teruggave BTW nog geen €300,- kwijt. Ik heb ze nu 4 jaar op mijn dak en het ziet er naar uit dat ik die 7 jaar waarschijnlijk terugverdientijd wel ga halen. Ik zou nog maar eens wat offertes opvragen.

   1. naiiw schreef op 

    it is on my a lot computer and now I I’m working not to only get a get on my phone laptop but so far I have have no problems idea about how much to do with do it this way and if you have any questions or or concerns please App Cloner 1.5.0App Cloner 1.5.0App Cloner 1.5.0App Cloner 1.5.0

  2. Aart schreef op 

   ja en als je na 7 0f 10 jaar je investering eruit hebt ga je geld verdienen maar dat geld heb je hard nodig om na zoveel jaar de 1 roept 10 de ander 15 jaar weer te investeren in nieuwe panelen ook dienen de panelen ieder jaar te worden gereinigd voor behoud van het rendement dat kost ook geld dus laten we niet doen of je er rijk van word het kost gewoon geld.

 2. Van Kleef schreef op 

  En hoe snel slijt de omvormer?
  Groet,

 3. Van Kleef schreef op 

  En de omvormer, hoe lang gaat die mee?

 4. Drammie schreef op 

  Bij de omvormer gaat het ook om het merk en kwaliteit die je aanschaft. De meeste aanbieders rekenen hier op minimaal 15 jaar levensduur. Wij hebben thuis gekozen voor een Solar Edge digitale omvormer met gebruik van optimizers achter de panelen. Het gebruik hiervan levert naar omstandigheden meer rendement op, maar dat moet je voor jezelf laten berekenen. Op de optimizers geeft Solar Edge 25 jaar garantie. Op de omvormer een standaard fabrieksgarantie van 10 jaar, die je eventueel kunt verlengen. Wij hebben deze verlengd naar 20 jaar, wat ons (bruto) €250 heeft gekost.

 5. Bob schreef op 

  Even checken of ik het goed begrijp. Ik denk: als ik de investering zou terugverdienen in 14 jaar, dan heb ik 7% rendement, bij 10 jaar 10 % en bij 7 jaar 14%. Alledrie een mooi rendement op de investering. Klopt mijn redenering?

 6. Drammie schreef op 

  Je doet een investering, zeg bruto €6000. Hierover krijg je de BTW nog terug, netto dus ongeveer €5000. Daarvoor heb je dus een installatie die zeker 25-30 jaar mee gaat.
  Die investering moet je terug verdienen. Dit is dus afhankelijk van diverse factoren: rendement van de complete installatie, plaatsing van de panelen, aantal zonneuren per jaar en zelfs de plaats waar je woont (instraling zon). Met de salderingsregeling zoals die nu geldt kun je je investering zeker in 7 tot 8 jaar terug verdienen, daarna levert het alleen voordeel op. Echter gaan we vanaf 2020 over op een andere regeling met terugleververgoeding. Wat het rendement dan is blijft nog onzeker. Onze politici willen de terugverdientijd op die 7-8 jaar houden. Je had je geld ook op de bank kunnen zetten of in aandelen kunnen stoppen. Dit laatste zal m.i. beter renderen, echter met meer risico. Zelf hebben wij een investeringslening van de provincie tegen een (aftrekbare) rente van 2%. Dit drukt het rendement enigermate, maar denk dat de investering al met al zeker de moeite waard is.

 7. Evert Leemans schreef op 

  Het werkt niet altijd zo.
  Graag vooraf informatie aan aspirant kopers van o.a. Zonnepanelen.
  Ik heb 4 jaar geleden zonnepanelen laten installeren, maar de installateur is failliet.
  Nu zijn er problemen met de zonnepanelen die 30 % minder rendement opleveren.
  De leverancier heeft een contract met garanties met deze installateur die failliet is, maar juridisch niet met de consument.
  Uiteindelijk dus geen 10 jaar garantie maar garantie tot de installateur niet meer bestaat.
  Les 1, Kies een installateur die betrouwbaar en waarschijnlijk nog jaren bestaat en geen cowboy die snel geld wil verdienen.

 8. A.Laurens schreef op 

  Ook ik vorig jaar meegedaan met de collectieve inkoop via Eigen Huis. Goede kwaliteit panelen bij een betrouwbare installateur en back-up van VEH mochten er problemen komen.
  Heb 14 panelen laten plaatsen in mei vorig jaar, BTW keurig terug ontvangen en in mei dit jaar mijn eerste jaarafrekening kunnen vergelijken.
  Die terugverdientijd van 7 jaar ga ik makkelijk halen, zoveel is zeker. En als het 8 of 9 jaar wordt door wat voor oorzaak dan ook is het nog altijd een mooi rendement op de investering.
  Dat alles zonder subsidie. En daarnaast ben je ook nog eens “groen” bezig.
  Kortom ; zonnepanelen en terugverdientijd zijn zeker geen sprookje. DOEN !

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"GEWOON TOP"

Anoniem uit ROTTERDAM
10 minuten geleden, autoverzekering

"Tevreden klant "

Dhr. Ruiterkamp uit RIJSSEN
25 minuten geleden, energie

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
40 minuten geleden, autoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit LOOSDRECHT
45 minuten geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
1 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
1 uur geleden, autoverzekering

"Lekker eenvoudig en heel duidelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, energie

"Snelle afhandeling en informatie over voortgang"

John uit WEERT
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke website, bemiddelingskosten zijn wel 2x hoger dan direct afsluiten. Wat hogere prijs helaas. "

Anoniem uit LEIDEN
8 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"overzichtelijke site. "

Anoniem uit ASSEN
2020-01-16, reisverzekering

"Zeer duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. En kon direct zonder problemen een nieuwe verzekering afsluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Website is lekker duidelijk. Niks aan veranderen. Vooral zo doorgaan ."

Dhr. Elmhassani uit AMSTERDAM
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Eenvoudig"

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-16, lenen

"Super makkelijk en overzichtig"

Mevr. Huisman uit WOERDEN
2020-01-16, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon gemakkelijk online geregeld!"

Mevrouw Lamberts uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering