Kan ik een autoverzekering voor mijn partner afsluiten?
Tip een vriend:

Kan ik een autoverzekering voor mijn partner afsluiten?

In principe kan alleen de kentekenhouder een auto verzekeren. Verzekeraars accepteren het in de meeste gevallen echter ook wanneer de partner van de kentekenhouder de verzekering afsluit.
Voorwaarde hierbij is wel dat de partner op hetzelfde adres woonachtig is als de kentekenhouder.

Maak op Independer.nl een vergelijking en u kunt direct uw autoverzekering afsluiten.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

259 Antwoorden op “Kan ik een autoverzekering voor mijn partner afsluiten?”

 1. V.Boutkan schreef op 

  Vraag: Een Nederlander is op papier ingezetene van Nederland, maar verblijft practisch het hele jaar in Frankrijk, waar hij een huis in eigendom heeft. Hij koopt in Frankrijk een auto. De auto heeft een Frans kentekenbewijs en kentekenplaten. Hij heeft de auto in Frankrijk verzekerd.
  Mag hij met deze auto in Nederland rijden zonder het gevaar te lopen dat hij na controle in Nederland de auto moet invoeren?

 2. @ V.Boutkan. Antwoord:
  Op het moment dat uw hoofdverblijfplaats in een ander land is, hoeft u de auto niet in te voeren in Nederland. Onder de hoofdverblijfplaats wordt onder andere verstaan de plek waar uw sociale leven zich afspeelt, waar uw familie woont en waar u naar de huisarts en/of tandarts toe gaat. In ieder geval moet u er langer dan 165 dagen achtereen verblijven.

  Als u in Nederland bent met de auto is het verstandig documenten bij u te hebben om aan te tonen dat uw hoofdverblijfplaats niet in Nederland is. Hier zal de douane om vragen. Voorbeelden van documenten die kunnen aantonen dat u in het buitenland verblijft zijn een koop/huurcontract of een tandartsrekening met daarop uw adres in het buitenland.

  Heeft u meer vragen over dit onderwerp dan kunt u bellen met de BelastingTelefoon Douane op 0800-0143 of vanuit het buitenland +31 45 574 30 31.

 3. Elin schreef op 

  De auto staat op mijn naam en de verzekering op mijn vriend zijn naam, maar ik ben de regelmatige bestuurder kan dat ben ik dan ook verzekerd tegen schade?

 4. In principe is de kentekenhouder van de auto verzekeringsplichtig. Daar waar het om partners gaat kan de auto vaak ook op naam van de partner worden verzekerd en mag die er ook gewoon in rijden. Voor andere bestuurders die incidenteel van de auto gebruik maken is er gewoon dekking. Als er een andere regelmatige bestuurder is dan degene op wiens naam de verzekering staat, de verzekeraar dit wil weten en ook op de polis opneemt. Wij adviseren u dan ook dit even af te stemmen met uw verzekeraar.

  Met vriendelijke groet,

  Suzan Schrijvers
  Productmanager Autoverzekeringen

  1. Mariska schreef op 

   Mijn broer en ik (verschillende adressen) maken gebruik van een auto die op mijn naam staat (en waarvan de verzekering uiteraard ook op mijn naam staat). Ik wilde mijn broer bij de verzekering aanmelden als tweede bestuurder maar dit kan dus niet omdat hij een andere adres heeft. Hoe zit het nu met de dekking (WA + vlledig casco verzekering mocht mijn broer wel een ongeluk krijgen tijdens zijn gebruik van de auto en nog belangrijker…als het zijn schuld is hoe zit het dan met de vergoeding voor de andere partij en mijn verzekering? Is het ook mogelijk om toch een verzekering te krijgen waarbij wij beide als bestuurder staan vermeldt? Mijn verzekeringsmaatschappij was zeer onduidelijk hierover maar gaf aan dat het bij hun maatschappij in ieder niet kon. Ik vraag me dan af hoe autodelers als bv buren of vrienden (dus bestuurders met verschillende adressen dat dan oplossen).

   1. @ Mariska,
    Je vraag is lastig te beantwoorden zonder te weten hoe de verdeling van het gebruik ongeveer is. Als jij er doorgaans in rijdt en je broer gebruikt de auto een enkele keer is er niets aan de hand en hoef je hem ook niet op te geven. Als het echt een beetje 50 / 50 is dat zou je het wel moeten melden bij de verzekeraar. Of ze hem op de polis zetten is van minder groot belang, zolang jij maar een bevestiging hebt dat ze het goed vinden. In beide situaties zal en voor dekking geen probleem zijn. De verzekeraar zal dan de schade gewoon moeten betalen. Als ze het niet goed vinden dat je broer in de auto rijdt kunnen ze moeilijk doen over de schade aan jouw auto, maar zeker niet over schade die je aan iemand anders toebrengt. Die zijn ze verplicht te vergoeden. Als ze in de voorwaarden uitsluiten dat er iemand anders in je auto mag rijden (dat doet eigenlijk niemand), dan zouden ze de schade wel bij je kunnen verhalen. Kortom, best ingewikkeld. Maar zolang je verzekeraar het goed vind als je broer ook in de auto rijdt en dat bevestigd is er niets aan ed hand. Het heeft dan ook geen toegevoegde waarde hem op de polis te laten opnemen.

    1. Mariska schreef op 

     Mijn hartelijke dank voor uw snelle reaktie. Ik ga contact opnemen met mijn verzekering om het zwart op wit te krijgen.

  2. konings schreef op 

   goeie dag Suzan ik had een vraag .
   ik ben in 2009 aan gehouden zonder rijbewijs rijden en moet toen jaar nier meer voor me rijbewijs hallen ik heb netjes me jaar af gewacht en me rijbwijs gehaalt nu wil een auto verzekeren maar niemand neem me in de verzekering of ik moet naar brokken verzekering en dat kost 600 euro per kwartaal . weet jij meschiens een oplossing voor me Mt vriendelijk bedankt konings

   1. @Konings,
    Als ik het goed begrijp heeft u zonder geldig rijbewijs autogereden en daar bent u voor veroordeeld. In dat geval hebben wij helaas ook geen mogelijkheden en kunt u alleen terecht bij verzekeraar Rialto. Veel succes.

 5. c meeuwen schreef op 

  ik heb een auto gekocht maar heb geen rijbewijs ik heb de auto gekocht zodat mijn buurman mij naar het werk brengt en ophaalt.

  Maar nu is het moeilijk om dit zo te vezekeren waar kan ik dit doen?
  Ik kan hhem niet verzekeren omdat ik geen rijbewijs heb en mijn buurman woont (natuurlijk) niet op hetzelfde adres.

  mvg c meeuwen

  1. linda schreef op 

   schrijf op google.nl: autoverzekering zonder rijbewijs.
   je ziet dan meerdere mogelijkheden..
   zoals misschien.. o.a lastpiontverzekeringen…..

 6. @ c meeuwen.
  Het klopt dat veel verzekeraars dergelijke aanvragen niet accepteren. Het is een optie om het kenteken ook op naam van de buurman te zetten maar ik kan me indenken dat dat niet wenselijk is. Als u zelf op korte termijn een rijbewijs gaat halen en tot die tijd rijdt uw buurman in de auto zijn verzekeraars al weer iets makkelijker. Ook als er andere goede redenen zijn waarom uw buurman u vervoert. Anders kunt u zich het beste wenden tot een verzekeraar waar u reeds klant bent, die maken eerder een uitzondering.

 7. M. Mijer schreef op 

  Als ik het kenteken laat overschrijven op naaam van mijn vrouw, kan zij dan de auto ook verzekeren op haar naam? Dit omdat b.v bij mijzelf het aantal schadevrije jaren in de min is terechtgekomen?

 8. @ M. Meijer.
  In principe kan uw vrouw de auto verzekeren op haar naam. Echter moet u ook melden wie de auto bestuurt. Dat zal u nog steeds blijven doen. Hier wordt dan met de premieberekening rekening mee gehouden. Dit maakt dan ook geen verschil wat betreft uw negatief aantal schadevrije jaren.

  1. B.Jansen schreef op 

   Is dit ook het geval als mijn vrouw de hoofdbestuurder is,en ik een
   enkele maal?

   1. @B. Jansen,
    Als u partners bent op hetzelfde adres mag u beiden met de auto rijden. Het maakt dan voor de verzekeraar niet uit wie de verzekeringnemer en kentekenhouder (eigenaar van de auto) is. Overigens bouwt alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren op.

 9. mirjam schreef op 

  hallo
  vraagje mijn vader wil mijn auto van mijn overnemen alleen heeft hij geen rijbewijs hij wil de auto in marokko laten invoeren hij heeft daar een chauffeur maar om daar zijn auto laten invoeren heeft hij de groene kaart nodig ik weet niet of de verzekering dat op zijn naam zet , ik weet nog eens of dat mogelijk is wij brengen de auto zelf naar marokko
  hopelijk kan iemand mij de antwoord geven

 10. @ Mirjam,
  Als de auto puur voor export is bedoeld zullen reguliere verzekeraars meestal geen polis willen aanbieden. Ik raad je dan ook aan om een exportkenteken en verzekering te regelen bij het GWK. Zo’n kenteken is 2 weken geldig en de verzekering ook, daarmee kun je dan ook zelf de auto naar Marokko rijden.

 11. Dave schreef op 

  Hallo,
  Als ik een auto heb gekocht en heb nog een auto met daarvan schadevrije jaren, kan ik die dan ook meenemen met de nieuwe verzekering van de gekochte auto? De verzekering van de oude en de nieuwe auto zijn bij twee verschillende maatschappijen. Ik heb 2,5 jaar schadevrij op de eerste auto.

 12. @ Dave,
  Nee, dat kan helaas niet. Schadevrije jaren zijn gebonden aan de polis en kunt u pas op de andere polis zetten als u de een heeft beëindigd. Op dat moment worden ze geregistreerd in een landelijke database waar de nieuwe verzekeraar ze weer uit kan halen. Er zijn wel regelingen op het moment dat beide auto’s bij dezelfde verzekeraar worden verzekerd. Daarnaast zijn er sommige verzekeraars die toch een soort korting geven als het om een 2e auto gaat (zonder dat de 1e auto ook daar wordt verzekerd), deze weegt vaak niet op tegen de premie die u met toekennen van de schadevrije jaren zou betalen.

 13. haltout rhouni schreef op 

  de motor block van mijn auto moet vervangen worden en omdat ik hier geen motorblock kan vinden zal mijn broer eentje uit nederland stuuren is dat mogelijk dat de anwb die uit nederland naar marokko kan transporteren? voor de duidlijkheid de auto heeft een uitvoer kenteken .ik heb bij de anwb ;auto verzekering en doorlopend reis verzekering.graag hoor ik snel een antwoord van u want het is dringend.

 14. @ Haltout Rhouni,
  Deze vraag kunnen wij niet voor u beantwoorden. Wij adviseren u rechtstreeks contact te zoeken met de ANWB Alarmcentrale, zij regelen toezending van onderdelen (tel. 088 2692 888).

 15. Sander schreef op 

  Indien ik samen met een partner een auto verzekering afsluit en beide regelmatig bestuurder zijn bouwen we dan beide no claim korting op?
  Zodat als we een 2de auto kopen niet de een weer met een 0 % korting begint?

 16. @ Sander,
  Helaas, er bouwt er altijd maar 1 de schadevrije jaren op. U kunt de schadevrije jaren wel onderling overdragen maar dus niet allebei gebruiken als er een 2e auto komt. Er zijn wel regelingen voor een 2e auto bij verzekeraars. Als u beide auto’s bij 1 verzekeraar onderbrengt krijgt u doorgaans voor beide auto’s dezelfde korting.

 17. Loekie de Vries schreef op 

  Vraag; mijn nicht woont in Frankrijk, is daar ingeschreven. Tevens heeft zij hier in Nederland een huis. Zij heeft een oude auto die zij vervangen wil. Omdat zij haar hoofdverblijfplaats in Frankrijk heeft kan zij geen auto op haar naam zetten in Nederland. Ik heb aangeboden om de auto op mijn naam te zetten. Zij kan hem zelf in de verzekering doen. N.a.v. alle onderwerpen hierover heb ik begrepen dat wat wij bedacht hebben, niet kan. Klopt dat.
  De oplossing zou dan zijn: een auto op mijn naam, ik verzeker hem en geef haar op als hoofdbestuurder.
  Klopt mijn oplossing of heeft iemand nog andere opties.

  Alvast bedankt, Loekie

  1. Wilbert schreef op 

   Hallo heb jij ooit een antwoord gekregen of gevonden?

   1. Beste Wilbert,

    Verzekeraars willen dat de kentekenhouder ook de verzekeringnemer is (behalve in het geval van partners op hetzelfde adres). De hoofdbestuurder moet diegene zijn die het kenteken verzekerd (en moet dus ook het kenteken op naam zetten). Om een Nederlands kenteken te kunnen verzekeren moet u ook Nederlands ingezetene zijn.

    1. A vd Tas schreef op 

     Wat is de oplossing voor deze situatie, ik heb een nieuwe auto gekocht voor mijn dochter in Augustus/September 2011.
     Ik had gehoopt dat mijn dochter haar rijbewijs zou halen in November 2011, helaas niet gelukt. Nu zegt de autodealer jammer van Uw dochter dat ze gezakt is, maar de auto moet zeker voor December 2011 op kenteken worden gezet. Het is niet anders, we wilden toch graag deze auto hebben, dus wij hebben dit geaccepteerd. De keerzijde is dat alleen een auto op kenteken gezet kan worden dmv een rijbewijs van de hoofdbestuurder. De hoofdbestuurder wordt natuurlijk mijn dochter, maar zij heeft nog geen rijbewijs, zodoende heb ik als vader mijn rijbewijs afgegeven en is het kenteken op mijn naam gezet.Nu een paar maanden verder is er door het RDW gesignaleerd dat er een auto op kenteken staat welke niet is verzekerd, logisch zat, de auto staat nog bij de dealer binnen in de showroom, de auto is natuurlijk nog niet afgeleverd. En mijn dochter heeft nog niet haar rijbewijs en is ook de enigste die deze auto mag verzekeren aangezien zij de hoofdbestuurder wordt en kentekenhoudster ( moet natuurlijk dan wel worden overgezet van vader naar dochter ) Verzekeraars willen nu eenmaal dat de kentekenhouder ook de verzekeringnemer is ( behalve in het geval van partners op hetzelfde adres ) Nu hebben wij wel een Beschikking gekregen van het CJIB, of wij € 396,= incl de bekende administratiekosten uiterlijk 30 April 2012 willen betalen. Dit is toch het toppunt, en dit allemaal omdat het kenteken op mijn naam geregistreerd moest worden, terwijl we nog helemaal niet de beschikking hebben over de auto. Ik hoop dat mijn dochter in maart 2012 slaagt, dan kan ze in ieder geval zeggen dat ze de enigste is in Nederland, die al een bekeuring heeft gehad met haar auto zonder dat ze de auto gestart heeft. Ik hoop dat iemand mij een reactie kan geven, zodat ik misschien een schriftelijk bezwaar kan instellen bij de officier van justitie.

     1. Beste A vd Tas,

      Zodra een kenteken op uw naam staat, bent u volgens de RDW verplicht de auto te verzekeren. Ook als de auto nog bij de dealer staat en er niet mee wordt gereden. Wij raden u aan de auto alsnog op uw naam te verzekeren. Omdat uw dochter nog geen rijbewijs heeft, kunt u opgeven dat u de hoofdbestuurder bent. Zodra het kenteken wordt overgeschreven op naam van uw dochter, zal zij de hoofdbestuurder worden en de auto ook zelf moeten verzekeren.

     2. Jeroen schreef op 

      De registratie bij de RDW kan geschorst worden als het voertuig niet op de openbare weg staat..
      Eenmalig kosten, voor een jaar verlengen.
      Schorsen kan met Digid via het web gebeuren.
      Auto kan ook met paspoort of idenditeitsbewijs op naam worden gezet (Geldig legitimatiebewijs), dat hoeft niet perse een rijbewijs te zijn.

    2. Ramon schreef op 

     Hallo
     Ik heb een Nederlands paspoort maar ben woonachtig in het buitenland – dus ik ben niet Nederlands ingezetene. Aangezien ik geregeld in Nederland ben, wil ik een nieuwe auto kopen en op mijn moeder’s naam zetten (zij woont in Nederland). Zij zou de auto dan verzekeren en mij als hoofdbestuurder opgeven. Kan dat?

 18. Sandra schreef op 

  Vraag:
  De auto staat op naam van de zaak (CV)
  Ik (werknemer) rijd als enige in de auto maar de verzekering staat op mijn naam.
  Ook betaal ik de autoverzekering en wegenbelasting.
  Is dit een correcte constructie? Of krijg ik hier problemen mee?

  Met vriendelijke groet,
  Sandra

 19. Suzan Samson – Schrijvers (Independer.nl) schreef op 

  @ Sandra,
  Dat zal er een beetje aan liggen hoe de verzekeraar er mee om gaat. In principe is de auto niet uw eigendom dus heeft u bij schade ook geen “nadeel”. Verzekeraars kunnen daar strikt in zijn, “u heeft geen nadeel, dus ook geen schade-uitkering”. In uw situatie kan ik me indenken dat ze daar niet zo strikt mee zullen zijn. Als u vennoot bent heeft u immers ook schade. Ik raad u wel aan dit soort “constructies” vooraf met de verzekeraar af te stemmen, dan kan er achteraf nooit onduidelijkheid over zijn.

 20. @ Loekie,
  Uw idee klopt op zich. Alleen verschilt het per verzekeraar of ze een regelmatig bestuurder op de polis kunnen / willen opnemen die niet in Nederland woont. De meeste verzekeraars verlangen dat de kentekenhouder en de bestuurder op hetzelfde adres wonen, anderen vinden afwijkingen weer geen probleem. In overleg zijn andere “constructies” doorgaans wel mogelijk. Ik raad u dan ook aan om dit vooraf bij de verzekeraar na te gaan.

 21. Menno schreef op 

  Een autoverzekering loopt over het algemeen steeds voor 1 jaar. Als ik nu eerder van deze verzekering af wil dan dat het jaar om is, kan ik dit dan regelen door het kenteken op naam van mijn partner te zetten, waarbij ik een vrijwaringsbewijs krijg om daarmee mijn no-claim verklaring op te vragen. Zo zou ik dan vervolgens een nieuwe verzekering af kunnen sluiten op mijn naam middels deze no-claim verklaring van de eerste verzekering. Kan dit of geldt dit niet bij het overzetten van het kenteken op naam van je partner?

 22. Erik schreef op 

  Mijn ex-partner en ik hebben twee auto’s op mijn naam staan en ook staan beide verzekeringen op mijn naam. Is het mogelijk om mijn ex-partner ook een deel van mijn opgebouwde jaren te geven? Bij voorbaat dank voor uw reaktie.

 23. @ Erik
  In overleg met de verzekeraars zijn hier doorgaans wel mogelijkheden voor. U heeft op beide autoverzekeringen schadevrije jaren dus die schadevrije jaren van een van beide zou u kunnen overdragen. Overleg dit wel even met de huidige verzekeraar en met de nieuwe verzekeraar.

 24. Jo Palmen schreef op 

  LS
  Ik had een verzekering bij Centraal Beheer, daar had ik 15 schadevrije jaren, bonus/malus-korting van 75%. Toen ik een andere auto kocht, heeft mijn toenmalige vrouw die op haar naam gezet en ook de verzekering bij Fortis, wel met mij als regelmatige bestuurder. Ook een bonus/malus-korting van 75%.
  Tijdens mijn scheiding, heeft mijn broer een aanrijding veroorzaakt met deze auto.
  Na de scheiding heb ik de auto op mijn eigen naam gezet en verzekerd. Bij Fortis had ik 4 schadevrije jaren opgebouwd, alleen door die aanrijding, werd dit -2 schadevrije jaren. Bij mijn huidige verzekering dus bonus/malus-korting van 15 %

  – Is het niet zo dat mijn 15 schadevrije jaren bijgeteteld dienen te worden bij de 4 jaar bij Fortis? En dat ik dan op 15+4-6= 13 schadevrije jaren zou moeten komen?
  – Zij was hoofverzekerde, dus aanrijding gaat van haar schadevrije jaren af, omdat ik niet de bestuurder bij de aanrijding was?

 25. @ Jo Palmen
  Het lijkt erop alsof Fortis de schadevrije jaren die bij Centraal Beheer waren opgebouwd destijds niet heeft overgenomen. U heeft destijds een royementsverklaring gehad (verklaring van de schadevrije jaren) van Centraal Beheer. Daarmee nemen verzekeraars schadevrije jaren onderling over, tegenwoordig staat dat in een centrale database. Waarschijnlijk heeft Fortis dan ook “commerciële korting” korting verleend om toch de 75% korting te geven.
  De schadevrije jaren worden opgebouwd op naam van bestuurder die op de polis staat. Door 1 schade kunt u inderdaad veel schadevrije jaren kwijtraken. Als het een relatief kleine schade is kunt u die vaak ook beter zelf betalen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier.

 26. Boy schreef op 

  beste,

  Ik heb een auto verzekerd bij verzekeraar 1. Nu heb ik sinds een maand of 2 een 2e auto. Nu zocht ik voor de 2e auto een zo goedkoop mogelijke verzekering. Via independer heb er een gevonden. Nu heb ik een verzekering afgesloten voor auto 2 bij verzekeraar 2. Nu heeft verzekeraar 2 mij benadert dat zij geen toegang krijgen tot mijn gegevens in Roy-data. Nu vragen zij mij om contact op te nemen met verzekeraar 1 om mijn gegevens vrij te geven voor de schade vrije jaren, tegelijkertijd zegt verz.2 ook dat verz. 1 dit waarschijnlijk niet wil vrijgeven.
  Nu krijg ik de indruk dat je dus geen 2 verschillende verzekeringen kan hebben als je 2 auto’s hebt.
  Stel dat verz 1 mijn gegevens niet wil vrij geven, dan kan ik dus ook geen aanspraak maken op de schade vrije jaren bij verz. 2. Ik ben deze verzekering bij verz. 2 aangegaan op basis van van hun aanbod op basis van mijn schade vrije jaren. Als ik deze niet kan gebruiken…….
  Hoe los ik dit op? en is dit een een bekend verschijnsel?

 27. @ Boy,
  Hetgeen u aangeeft klopt inderdaad op een enkele uitzondering na. Schadevrije jaren kunnen maar op 1 auto gebruikt worden. Voor de 2e auto begint u weer opnieuw. Als u dan ook de schadevrije jaren van auto 1 ook voor auto 2 heeft opgegeven zal de verzekeraar de schadevrije jaren uiteindelijk niet toekennen. Hiervoor zijn wel oplossingen door beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onder te brengen of te kijken voor een verzekeraar waarbij de schadevrije jaren niet van belang zijn. Ik wil u dan ook vragen even contact met ons op te nemen (035-6265544), dan kunnen wij nagaan wat de mogelijkheden zijn

 28. Staf schreef op 

  Hallo,
  IK wil een nieuwe auto gekocht .De nieuwe auto moet wel paar weken op mijn neef zijn naam blijven staan bij de RDW omdat bij het kopen van de nieuwe auto ik gebruik wil maken van de sloopregeling door een oudere auto(van mijn neef) wil inruilen.Mijn neef is in principe de eerste paar weken op papier de “eigenaar”van de auto.Ik daarentegen wilde de auto op mijn naam all risk verzekeren en ben ook de besturder voor die paar weken..Kan deze “construktie” gevolgen hebben voor dekking bij evt. schade in die periode van paar weken.Alsvast bedankt voor Uw reaktie

 29. @ Staf,
  Het verschilt per verzekeraar hoe ze hiermee omgaan. De één zal het accepteren en een ander weer niet. De kentekenhouder is immers verzekeringsplichtig. Overleg het in ieder geval vooraf met de verzekeraar zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 30. Christiaan schreef op 

  Beste Suzan,

  Mijn schoonmoeder wil een nieuwe auto kopen voor mijn vrouw en de auto moet ook op mijn schoonmoeders naam blijven staan omdat ze er anders belasting over moet betalen omdat dit bij de belastingdienst word gezien als een schenking. Aangezien mijn vrouw de hoofdbestuurder word van de auto willen we de auto op haar naam verzekeren. Is dit mogelijk zonder problemen te krijgen. Mijn schoonmoeder woont niet op het zelfde adres als mijn vrouw en ik.

 31. @ Christiaan,
  U zult dit even met de verzekeraar moeten overleggen. De een is daar makkelijker is als de ander. In principe zou de polis op naam van uw schoonmoeder moeten staan met uw vrouw aangetekend als bestuurder. Maar wellicht zijn er ook andere oplossingen mogelijk.

 32. renegade schreef op 

  ik wil een auto kopen alleen wil de auto op mijn naam zetten. de verzekering wil ik graag op mijn vader zetten. wij rijden er allebij in.
  is dit mogelijk? of kan ik eigenaar zijn en meeverzekerd met me vader zijn?

 33. @Renegade,
  In principe is de kentekenhouden ook degene die de auto moet verzekeren, het is immers uw auto. Hierop zijn wel uitzionderinge mogelijk in overleg met de verzekeraar. Bijvoorbeeld uw vader als verzekeringsnemer en u als de bestuurder op de polis.

 34. Jordy schreef op 

  Beste Suzan,

  Wegens een dreigend faillissement heeft mijn vrouw de auto van haar bazin op haar naam geschreven. Volgens wet is mijn vrouw nu de verzekeringsplichtige. Kan de verzekering van haar bazin ook aangehouden worden, aangezien zij toch de regelmatige bestuurster van de auto is?

 35. @ Jordy,
  U kunt dat proberen te regelen met de verzekeraar. Iedere verzekeraar gaat daar anders mee om. Hou wel in uw achterhoofd dat uw vrouw nu “verantwoordelijk” is voor de auto, dus maak daar ook goede afspraken over met haar bazin.

 36. chantal fulga schreef op 

  Beste suzan.

  mijn man wil met onze auto even op vakantie naar roemenie,
  maar de auto staat op mijn naam.
  kan hij dan gewoon met onze auto naar roemenie of moet er van te voor nog iets geregeld worden omdat de auto dus niet op zijn naam staat.

 37. @ Chantal
  Ja, in principe moet dat gewoon kunnen. U zou nog even bij de ANWB na kunnen gaan of er in Roemenie nog bijzondere regels zijn waar u rekening mee moet houden.

 38. Marielle schreef op 

  Beste Suzan,

  Ik heb al 7 jaar een auto waarmee ik nog nooit schade gereden heb. Echter heeft de auto altijd op naam van mijn vader gestaan en was ook altijd bij mijn vader verzekerd. Is er nu nog een mogelijkheid dat ik toch aanspraak kan maken op de door mij gereden schadevrije jaren of is dit niet meer mogelijk? Een gedeelte van de 7 jaar hebben mijn vader en ik op hetzelfde adres gewoont maar inmiddels is dat niet meer het geval.

 39. @ Marielle,
  Het ligt er een beetje aan of je als bestuurder op die polis hebt gestaan. Zo ja, dan is het niet zo’n probleem en kun je aanspraak maken op die schadevrije jaren. De verzekeraar weet dan immers dat jij de bestuurder was en dus recht hebt op die schadevrije jaren.

  Als dat niet het geval is ligt het een beetje aan de verzekeraars. Je vader zou een verklaring kunnen schrijven dat hij de schadevrije jaren aan jou overdraagt. Maar de nieuwe verzekeraar zou dat dan ook wel moeten accepteren, en dat zullen ze niet allemaal doen. Als je dit zou willen proberen moet je het zeker vooraf even overleggen met de verzekeraars.

 40. Marleen schreef op 

  Beste Suzan,
  Wij hebben een nieuwe auto gekocht en deze staat op naam van mijn man, net als de oude auto (die is ingeruild). De autoverzekering van de oude auto willen we opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar voor de nieuwe auto. Aangezien ik momenteel iets meer in de auto rijd dan mijn man, willen we de verzekering op mijn naam zetten. Ook aangezien hij -4 schadevrije jaren had op zijn oude verzekering. Is dit verstandig? Worden deze jaren dan niet meegenomen?
  Alvast bedankt.

 41. @ Marleen,
  De verzekeraars kunnen zien dat uw man een negatief aantal schadevrije jaren heeft. De meeste verzekeraars accepteren dat niet en zullen daar ook bij een aanvraag op uw naam moeilijk over doen. U kunt dus op zich de auto op uw naam verzekeren maar de -4 schadevrije jaren omzeilen zal niet lukken ben ik bang.

 42. Jeff schreef op 

  Mijn vrouw en ik hebben beide een auto. Auto 1 was 6 jaar geleden door mij gekocht en tot vorige week op mijn naam verzekerd als 2e (boodschappen) auto met mijn vrouw als regelmatige bestuurder. Sinds vorige week is deze auto verzekerd op mijn vrouw’s naam.

  Vraag 1: is het noodzakelijk om de auto op haar naam te zetten?

  Aangezien ik zelf een negatief aantal schadevrije jaren heb (-2, heb vorig jaar een andere auto getoucheerd bij het achteruit rijden), willen we Auto 2 (mijn auto) op mijn vrouw’s naam zetten (0 schadevrije jaren), met mij als regelmatige bestuurder.

  Vraag 2: Ik heb van een tussenpersoon vernomen dat het fraude is wanneer ik Auto 2 op deze manier verzekerd. Is dit correct?

  Ik was in de veronderstelling dat dit wel kon, daar wij van te voren aangeven dat mijn vrouw de verzekernemer/aanvrager is maar ik de regelmatige bestuurder.

 43. @ Jeff
  Vraag 1: Nee, dat is niet noodzakelijk als het om partners gaat.
  Vraag 2: Fraude gaat wel een beetje ver. De verzekeraars zullen het alleen niet op die manier accepteren. Zoals u het voorstelt is wel mogelijk, uw vrouw is verzekeringsnemer en u bestuurder. Dat heeft voor u echter niet het gewenste effect want de premie wordt voor een groot deel berekend op de gegevens van de bestuurder, waaronder de schadevrije jaren.
  Als u niet opgeeft dat u in de auto rijdt, loopt u het risico dat de verzekeraar er achter komt (u woont immers op hetzelfde adres en de auto stond voorheen op uw naam). Dan bent u verder van huis als even door de zure appel van de duurdere premie die bij -2 schadevrije jaren hoort heen te bijten.

 44. Jeff schreef op 

  Als aanvulling op het antwoord op vraag 2 hierboven. Ik zal het sowieso aangeven bij de verzekeraar. Zij geven ook aan dat dit mogelijk is. Zover ik kan zien heeft het ook geen invloed op de premie.

 45. Tillie schreef op 

  Onze auto heeft altijd op naam van mijn man gestaan en de verzekering ook. Hij heeft 16 schadevrije jaren plus een korting van zijn werk.
  Hij kan echter niet meer auto rijden ivm een beroerte.
  Nu hebben we een nieuwe auto gekocht en op mijn naam laten zetten, kan de verzekering wel nog op zijn naam? Ik veronderstel als ik de verzekering op mijn naam zet dat ik dan veel duurder uit ben.

 46. @ Tillie,
  Je kunt dat het beste vooraf met de verzekeraar afstemmen. Als de auto op jouw naam staat ben jij ook officieel degene die de auto moet verzekeren. In geval van partners maakt dat doorgaans niet zo veel uit. Maar als jouw partner niet meer in de auto rijdt zal niet iedere verzekeraar het accepteren op zijn naam. Een andere mogelijkheid is wellicht dat jij de schadevrije jaren van je man overneemt zodat de premie niet vreselijk veel duurder zal zijn. Ook dat is wel iets wat in overleg met de verzekeraar moet gebeuren.

 47. Wendy schreef op 

  Omdat we al een aantal gezamelijke verzekeringen hadden op naam van mijn vriend, hebben we de autoverzekering ook op zijn naam gezet. Ik ben wel de hoofdbestuurder en de auto staat op mijn naam. Bouw ik nu de schadevrije jaren op of mijn vriend?

 48. Wendy schreef op 

  Omdat wij al een aantal gezamelijke verzekeringen om de naam van mijn vriend hadden afgesloten en pakketkorting krijgen, hebben we de autoverzekering ook op zijn naam gezet. De auto staat echter op mijn naam en ik ben ook de hoofdbestuurder. Wie bouwt nu de schadevrije jaren op, ik of mijn vriend?

 49. @ Wendy,
  Als jij zelf niet als bestuurder op de polis staat bouw jij geen schadevrije jaren op. Je vriend dus wel. Als jullie op hetzelfde adres wonen zal het doorgaan ook geen probleem zijn op de autoverzekering op jouw naam te houden maar wel in het pakket te stoppen. Anders kun je dus op deze polis jezelf als bestuurder op laten nemen.

 50. Sander Westerveld schreef op 

  wegens prive situatie wil ik mijn auto overzetten op naam van mijn vader. helaas heeft mijn vader géén rijbewijs en kan dus ook géén verzekering afsluiten. de auto staat nu al een tijdje op mijn naam maar is bedoeld om mijn (zieke) vader te vervoeren. dus ik ben en zal nog steeds de bestuurder zijn maar de auto zal niet meer op mijjn naam staan. kan ik de autoverzekering die ik nu heb op mijn naam houden maar wel op de auto van mijn vader?

 51. @ Sander,
  Volgens de regels kan dit eigenlijk niet. De eigenaar van de auto moet de auto ook verzekeren. Je kunt dit vanzelfsprekend wel met de verzekeraar overleggen. Wellicht zijn er mogelijkheden bij je huidige verzekering. Anders kun je ook nog proberen de verzekering wel op naam van je vader te zetten en dat jij als bestuurder op de polis staat.

 52. G schreef op 

  L.S.
  Mijn Partner rijdt in een auto van zijn werk, verzekerd op naam van zijn collega, wat als hij een ongeluk veroorzaakt, of zelfs iemand blijvend invalide maakt. hoe goed ben je dan op deze manier verzekerdt als het evt niet is door gegeven bij de verzekering dat hij momenteel de hoofd bestuurder is?

  stel de verzekering staat op naam van het bedrijf maar mijn partner wordt wel als hoofdbestuurder aangegeven, is alles dan goed gedekt?

  alvast bedankt.

 53. @ G,
  Een tegenpartij die schade heeft zal practisch in alle gevallen zijn schade vergoed krijgen. Zeker in het voorbeeld wat je schetst. Dat neemt niet weg dat het voor de verzekeringsnemer (waarschijnlijk de werkgever) wel een probleem kan opleveren bij schade. Maar dat hangt weer af van hoe de verzekering is afgesloten. Je partner zou het dan ook het beste even met de werkgever kunnen afstemmen.

 54. Huge schreef op 

  Beste Suzan,
  Per 9 juli ben ik de trotse eigenaar van een auto uit 1999; dit is mijn eerste auto. Mijn vriendin (samenwonend) heeft al een aantal schadevrije jaren opgebouwd (en heeft ook een auto). Nu las ik dat ik de auto op mijn naam kan zetten en de verzekering op haar naam met mij als regelmatige bestuurder.
  Bouw ik dan ook schadevrije jaren op? Zo nee, is het dan verstandiger om de verzekering op mijn naam te zetten zodat ik ook schadevrije jaren ga opbouwen?

  bedankt

 55. @ Huge,
  Je zou het beste kunnen infomeren naar een 2e autoregeling. Als je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengt krijg je vaak dezelfde korting (zitten wel voorwaarden aan soms) als die je vriendin op haar auto heeft. De polis kan dan meestal gewoon op jouw naam zodat je ook schadevrije jaren gaat opbouwen.

 56. s.goedemans schreef op 

  Ik wil mijn auto naar duitsland invoeren. Ik sta in Duitsland ingeschreven en woon daar inmiddels ook voorgoed. Mijn vrouw blijft in verband met haar werk in Nederland wonen en blijft daar ingeschreven.
  Ze komt wel de weekenden naar Duitsland. Mag zij dan met de ingevoerde auto vanuit Duitsland naar Nederland rijden en daar met duitse kentekenplaten in de rondte rijden? Of is zij dan niet verzekerd…

 57. @ s.goedemans
  Hoe Duitse verzekeraars hiermee omgaan weet ik niet. In Nederland is dat eigenlijk geen probleem. Alleen als je een lange aaneengesloten periode in het buitenland bent geeft dat soms problemen. U kunt dit het beste even met de Duitse verzekeraar afstemmen.

 58. Ans schreef op 

  Beste Suzan,
  Wegens privéomstandigheden is mijn auto op mijn vaders naam gezet. Hij wil deze verzekeren, met mij als hoofdbestuurder. We wonen niet in dezelfde woonplaats. Mijn eigen verzekering -ANWB- weigerde deze constructie. Ook een paar andere verzekeringen weigerden. Welke verzekering accepteert het wel dat mijn vader de verzekering afsluit en dat ik hoofdbestuurder ben?
  Alvast bedankt voor het antwoord!

  1. w schreef op 

   Fortis, loopt via Cinjee advies (tussenpersoon)

 59. @ Ans,
  Dat is inderdaad vaak moeilijk. Je kunt via onze website een aanvraag doen en dit aangeven. Wij zullen dan kijken of we een maatschappij kunnen vinden die het accepteert. Vaak lukt dit via Voogd en Voogd Verzekeringen.

 60. Pamela schreef op 

  Mijn vriend (22 jaar, en geen schadevrije jaren) heeft een auto op zijn naam staan, maar ik ben de regelmatige bestuurder. Nu heb ik( 24 jaar en ook geen schadevrije jaren) een auto gekocht en deze op mijn naam gezet. Maar mijn vriend gaat deze regelmatig besturen. De huidige verzekeringsmaatschappij AON wil dit op deze manier niet verzekeren. Mag dat? Wij zijn woonachtig op hetzelfde adres, maar we hebben geen samenlevingscontract en zijn ook niet getrouwd. Kan de premie berekend worden over de gegevens van de regelmatige bestuurder, of wordt gekeken naar op welke naam de auto staat? Is deze constructie een vorm van fraude.

 61. Roy Klein schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een auto gekocht. Deze stond op mijn naam en ik betaalde de verzekering.
  Omdat mijn ouders de auto over gingen nemen betaalden zij sinds vorige maand mijn verzekering. Omdat mijn vader nog geen tijd gehad heeft hebben we de auto niet over kunnen schrijven op zijn naam.

  Nu is de auto gestolen en afgebrand. Maakt de verzekering er een probleem van dat de auto op mijn naam stond en dat ik hem zelf niet verzekerd heb maar mijn vader?

  Met vriendelijke groet,
  R. Klein

 62. @ Roy,
  Het is moeilijk daar iets over te zeggen zonder alle details te kennen. In principe zou het wel kunnen dat ze er moeilijk over doen. De verzekering staat immers op naam van je vader terwijl de auto officieel niet van hem is. Hij heeft dus ook eigenlijk niets verloren wat de verzekeraar zou moeten betalen. Overleg het even met je verzekeraar en leg gewoon eerlijk de situatie uit. Hopelijk keren ze dan gewoon de schade uit.

 63. F.Bongard schreef op 

  Beste Suzan,

  Afgelopen jaar heb ik drie ongelukken gehad 2 door eigenschuld en 1 was niet mijn schuld maar daar zijn de verzekeringen het nog niet over eens.Nu had ik 5 schade vrije jaren opgebouwd.Doordat ik vorig jaar een andere verzekering wilde maar net niet optijd was heb ik ze wel al opgezegd.Nu krijg ik deze week een brief royements verklaring met daarin de info dat mijn schadevrije jaren -6 bedragen.Hierdoor kan ik maar naar een verzekering, maar die hebben allerlij haken en ogen waardoor ik een imens bedrag ineens moet betalen wat ik niet kan en wil missen.
  Kan mijn vriendin (wonen samen) mijn auto verzekeren?

 64. @ F.Bongard
  Ook als je de auto op naam van je vriendin wilt verzekeren zul je hier tegenaan lopen. Je woont immers op hetzelfde adres en jij zult ook van de auto gebruik blijven maken. Ik zou je eerder aanraden om bij je oude verzekeraar te blijven (zij hadden je bij je opzegging ook wel even kunnen waarschuwen). Als die schade die niet jouw schuld zou zijn is afgewikkeld in jouw voordeel krijg je ook weer een paar schadevrije jaren terug en kun je wellicht wel overstappen.

  1. F.Bongard schreef op 

   Is het mogelijk om mijn oude verzekering weer op te pakken…? Wat moet ik hiervoor doen?

   Met vriendelijke groet,
   F.Bongard

 65. @ F.Bongard
  Ik durf niet met zekerheid te zeggen of je oude verzekeraar de polis weer wil activeren. Dat zijn ze immers niet verplicht. Je zou ze even kunenn bellen om dat te overleggen.

 66. Nicky schreef op 

  Onze nieuwe auto staat op naam van mij. de verzekering is afgesloten op naam van mijn vriend, omdat we op deze manier 6 schadevrije jaren kunnen meenemen (van de ingeruilde auto). Moet ik bij de verzekering aangeven dat ik de regelmatige bestuurder ben (ik ben 27 en heb nog niet eerder een auto op mijn naam gehad)

 67. mariella schreef op 

  ik wil samen met mijn schoonzus mijn auto gaan delen,mijn schoonzus zet mijn auto op haar naam en zij gaat dan wegenbelasting betalen en we rijden dan op mijn verzekering die ik betaal (anders ben ik t no-claim kwijt),ik rijd er het meeste in,moet ik dit doorgeven aan mijn verzekering,of blijft alles gewoon bij t oude dan? of geeft de wegenbelasting dit door aan mijn verzekering??

 68. @ Mariella,
  In principe kunt u niet iets verzekeren wat niet van u is. Als de auto op naam van uw schoonzus komt te staan is de auto officieel van haar. Dit is dus zeker iets om met de verzekering af te stemmen voordat u bij een schade voor verrassingen komt te staan

 69. reis schreef op 

  ik heb een bedrijf als eenmanszaak en heb een aantal autos rijden.nu 4 kwartaal van 2010 heb ik geen autos meer rijden alles verkocht en hierbij heb ik een klein autotje gekocht voor mijn zelf maar verzekeren wil hem niet verzekeren om dat ik in het visnet bent gekomen maar ik heb zelf binnen 4 jaar 1 schade vericht en die 4 anderen schades zijn door mijn medewerkers vericht de autos konden niet op bedrijfsnaam komen van wegen eenmanszaak wat moet ik doen

  1. @ Reis,
   Als u dit verhaal bij het aanvragen van een verzekering goed uitlegt aan de verzekeraar moet er vast een verzekeraar zijn die u wil verzekeren. Als het echt niet lukt kunt u altijd nog contact opnemen met Rialto. Dat is een verzekeraar die bijna iedereen kan verzekeren die niet meer bij gewone verzekeraar wordt geaccepteerd. De premie ligt daar wel hoog. Ik zou u adviseren om eerst bij verschillende verzekeraars te informeren en Rialto echt als laatste optie te houden.

 70. LB schreef op 

  Beste Suzan,

  Sindskort woon ik in Frankrijk (ik ben niet langer ingeschreven in Nederland). Omdat dat waarschijnlijk niet langer dan ca. 3 jaar zal zijn, wil ik eigenlijk mijn huidige auto (Nederlands kenteken en verzekering) niet in Frankrijk invoeren of een auto in Frankrijk kopen (hoge kosten).
  Is het een optie de auto over te schrijven op bijvoorbeeld de naam van mijn vader en in zijn autoverzekering aan te geven dat ik de hoofdbestuurder ben? Ik neem aan dat ik dit het beste met mijn huidige verzekeraar kan overleggen, maar kleven er misschien nog nadelen aan?
  Alvast bedankt!
  Mvg,
  LB

 71. @LB,
  De gewone Nederlandse verzekeraars accepteren geen autoverzekeringen van auto’s die voor langere tijd aaneengesloten in het buitenland worden gebruikt. Dat wordt meestal in de voorwaarden ook al uitgesloten. Ik denk dan ook dat uw eigen verzekeraar of die van uw vader geen mogelijkheid is, maar proberen kan altijd. U kunt ook proberen of Rialto mogelijkheden heeft om de auto te verzekeren. Dat is een verzekeraar die risico’s verzekerd die de gewone verzekeraars niet accepteren. Anders zit er toch niets anders op dan de auto in te voeren in Frankrijk en daar te verzekeren. Informeer ook even of u wel met een Nederlands kenteken mag rijden als u in Frankrijk bent ingeschreven. In Nederland mag dit maar voor korte duur.

 72. Peter schreef op 

  Suzan,
  Mijn zus haar man zit in detentie om een zedendelict. Auto staat op naam man en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Gezien de moeilijke financiële situatie heb ik gezocht naar een voordeliger polis(beperkt casco en verzocht deze om te zetten. De nieuwe nieuwe verzekeraar heeft niet geaccordeerd omdat de tenaamstelling van de auto op haar man de naam staat die in detentie zit.(dit heb ik nl aangegeven op de standaard vragen voor acceptatie door de verzekering) Deze weigering is gekomen nadat de oude verzekering formeel was opgezegd. door de tussenpersoon. Ik heb toen aangegeven om de opegging te annuleren. Tussenpersoon geeft aan dit niet meer te kunnen doen omdat er eisen/voorwaarden gesteld worden vanuit de verzekering die zij niet in kunnen/willen vullen. Hierdoor is de situatie ontstaan dat zij geen verzekering meer heeft op een auto. Mijn vragen zijn:
  -kan de no-claim overgenomen worden als haar man hier afstand van doet?
  – is het normaal dat verzekeringen mogen weigeren omdat een echtgenoot in detentie zit(of de laatste 8 jaar heeft gezeten. Het is immers volledig buiten haar schuld om.
  -wat is uw advies om toch de auto verzekerd te krijgen?
  Vriendelijke groet,
  Een bezorgde broer

  1. @ Peter,
   Lastige situatie inderdaad. De meeste verzekeraars zien partners toch een beetje als één persoon. En het hebben van een strafblad is echt een probleem bij het afsluiten van een verzekering. Om antwoord te geven op uw vragen:
   – Ja, dat kan meestal wel. Dit is wel iets wat van te voren met de nieuwe verzekeraar besproken moet worden.
   – Ja, helaas wel. Zoals ik hierboven al aangeef is een strafblad een probleem bij acceptatie van een verzekering. En aangezien partners toch als één worden gezien zal uw zus hier zeker tegenaan blijven lopen.
   – Als u echt naar een nieuwe verzekering wilt zou u kunnen proberen uw zwager uit te laten sluiten op de polis. Dat betekent wel dat hij niet in de auto mag rijden. Het risico voor de verzekeraar is daarmee wel grotendeels weggenomen dus misschien zijn ze dan wel bereid uw zus te accepteren. Een andere optie is om terug te gaan naar de oude verzekeraar, maar dan rechtstreeks contact met ze op te nemen. Wellicht kunnen zij u helpen aan een andere tussenpersoon die de verzekering nog wel in orde kan maken.

 73. Mark schreef op 

  Dag Susan,

  zit met het volgende. De auto staat op mijn naam en ook verzekered onder mijn naam. In verband met het mogelijk uitschrijven uit Nederland voor het werk, wil ik graag mijn auto en verzekering op mijn broers naam laten registeren. Hij woont niet op hetzelfde adres dan ik. Zelf wil ik de auto dan in het buitenland gebruiken voor mijn werk, wat goedkoper is dan de auto te laten exporteren en ook vanwege terugkomst naar nederland. Kan dit? Wat gebeurd er met mijn opgebouwde no-claim, kan dat over worden overgeheveld naar mijn broer? De auto is all risk verzekerd. Aangezien ik er mee rijdt, hoe zit het met de dekking in het buitenland in geval van een ongeluk?

  Mvg,

  Mark

 74. @ Mark,
  De verzekeraars accepteren over het algemeen geen verzekering voor een auto die voor langere tijd in het buitenland wordt gebruikt. Om de auto in Nederland te verzekeren zal dan ook lastig blijken. U zou het kunnen proberen bij Rialto. Zijn bieden verzekeringen aan voor veel risico’s die de gewone verzekeraars niet accepteren bijv. ook exportverzekeringen. Wie weet kunnen zij u helpen aan een verzekering. Hou er ook rekening mee dat je met een Nederlands kenteken over het algemeen ook niet langdurig in een ander land mag rijden.

 75. cis schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraag. De auto staat op mijn naam maar is op de naam van mijn man verzekerd.
  Is dat een probleem.
  Hij is de regelmatige bestuurder.
  Nu willlen we de verzekering opzeggen.
  Maar dat kan alleen met een vrijwaring.
  Klopt dat.
  Hoe moet het anders.

  1. @ CIS,
   In geval van partners die samenwonen is het geen probleem als de één de auto op naam heeft staan en de ander de verzekering. Om de verzekering te beëindigen als de auto wordt verkocht heeft u inderdaad een vrijwaring nodig. Ik begrijp dat daar geen sprake van is. U kunt dan nog steeds de verzekering opzeggen, alleen moet er dan rekening worden gehouden met een eventuele opzegtermijn. Als de verzekering al een jaar loopt kunt u de verzekering ieder moment opzeggen en heeft u 1 maand opzegtermijn. Als u de verzekering dus vandaag beëindigd loopt de verzekering over 1 maand af. Loopt de verzekering nog geen jaar? Dan kunt u opzeggen per de einddatum van de verzekering (staat op uw polis als “contractsvervaldatum”). Meestal moet u dan 2 maanden van te voren opzeggen, die opzegtermijn kunt u vinden in uw voorwaarden.

 76. Marloes schreef op 

  Hallo Suzan,

  graag wil ik het volgende aan je voorleggen: mijn vriend heeft een ongeluk gehad met zijn auto, zijn schuld. Nu blijkt dat zijn auto op zijn naam staat, maar de verzekering op naam van zijn moeder. Hij woont niet meer bij zijn moeder. De verzekering is geregeld via zijn verzekeringsagent, hij noch zijn moeder heeft voor de verzekering getekent. Waarschijnlijk heeft de verzekeringsagent hier wel voor getekend (zijn we op dit moment aan het uitzoeken…)

  Nu deelt de verzekeringsagent mee dat in het ergste geval de verzekering niet uitkeert. Wat betekent dit? Moet hij dan voor de kosten opdragen? Heeft dit gevolgen voor zijn moeder of mij (als toeslagpartner?)

  De bestuurder van de auto die mijn vriend geraakt heeft geeft aan dat hij zich onder medisch toezicht gesteld heeft, en niet kan werken op dit moment als gevolg van het ongeluk.

  Logischerwijs zitten wij nu behoorlijk in de stress, de kosten betalen van een auto is 1 ding maar als hij (wij) nu ook moeten opdraaien voor alle medische kosten e.d zijn wij nog veel verder van huis.

  Wat moeten/ kunnen wij doen? Wat is hierin de verantwoordelijk van hem/ zijn tussenpersoon?

  Hoop van je te horen,

  met vriendelijke groet,

  Marloes

  1. @ Marloes,
   Dat is een vervelende situatie zeg! De verzekeraar zal in ieder geval de schade uitkeren aan de tegenpartij, dat zijn ze verplicht. Ze kunnen de schade soms wel weer verhalen op uw vriend. Dit is best ingewikkeld om hier goed uit te leggen. Het ligt aan verschillende dingen. Wist uw tussenpersoon dat uw vriend in de auto reedt? En zo ja, wist de verzekeraar dat ook? De zogenaamde zorgplicht van een tussenpersoon gaat heel ver. Hij moet u goed adviseren bij het afsluiten maar ook tijdens de verzekering. Als hij dus de juiste informatie had, had hij u ook op de mogelijke gevolgen moeten wijzen die er in dit geval kunnen zijn. Als u er met uw tussenpersoon niet uit komt, kunt u een klacht indienen bij het Kifid (http://www.kifid.nl).

 77. Cori schreef op 

  Hallo Suzan,

  ik heb een vraag. Ik ben duitse maar werk en woon in Nederland.
  Ik rij in het auto van moeder, dus dat auto heeft een duitse kentekenplaat omdat het van mijn moeder is en op die ook de verzekering loopt.
  Normaal moet ik het auto invoeren als het van mij is maar in dit geval is het van mijn moeder die in Duitsland woont en ook duitse is.

  Moet ik dat auto toch invoeren en wegebelasting betalen?

  Bedankt!
  Cori

 78. @ Cori,
  Ik weet niet exact hoe de regels hier voor zijn. Die worden door het RDW (Rijksdienst Wegverkeer) en de belastingdienst bepaald. Ik adviseer u dan ook met hen contact te zoeken.

 79. barry de gans schreef op 

  ik heb een vraag wij hebben nu 1 auto op naam van mijn vrouw en de verzekering ook op de naam van mijn vrouw omdat zij 11 schadevrije jaren heeft. nu gaan we morgen een tweede autok open nu is mijn vraag is het verstandig om die auto op haar naam te zetten vanwege de schadevrije jaren of kan die auto op mijn naaam en op haar naam verzekeren. ik heb geen schadevrije denk ik want ik heb al 7 jaar geen auto verzekering gehad.

  1. Afhankelijk van de verzekeraar kunt u mogelijk een tweede autoregeling krijgen. Dan profiteert u van dezelfde no-claim korting voor de tweede auto die u ook op de eerste auto hebt. Let op, dit moet wel bij dezelfde verzekeraar zijn. Als u partners bent wonend op hetzelfde adres maakt het voor de verzekeraar niet uit wie de verzekeringsnemer is. In dat geval mag u beiden in de auto’s rijden.

   1. barry de gans schreef op 

    maar is het niet zo als we deze tweede auto op mijn naam zetten dat we dan de no claim korting kwijt zijn i.v.m met mijn schadevrije jaren? want op naam van mijn vrouw zijn de schadevrije jaren opgebouwd en niet op mijn naam of maakt dat niet uit.

    1. Als u gebruik wilt maken van de schadevrije jaren van uw vrouw dan moet zij inderdaad ook de verzekeringsnemer zijn.

 80. Tom Peeters schreef op 

  Bouw ik als geregistreerde tweede bestuurder schadevrije jaren op?

  1. @ Tom Peeters,
   De verzekeringsnemer, dus degene op wiens naam de verzekering is afgesloten, krijgt de schadevrije jaren op naam. Een andere bestuurder helaas dus niet. Er zijn wel mogelijkheden om de schadevrije jaren eventueel over te dragen. Dat moet dan wel in overleg met de nieuwe verzekeraar worden gedaan.

 81. Rob Lejeune schreef op 

  Hallo,

  Ik begrijp uit alle bovenstaande art. dat de verzekering nemer dus je partner kan zijn en de andere de eigenaar.

  Mijn vriendin heeft zojuist een auto gekocht( 1 jaar schade vrij). Wij wonen wel samen maar ik sta nog niet officieel bij haar ingeschreven.

  Doch ik heb 17 schadevrije jaren, en we willen dan ook graag dat ik de verzekering op mijn naam neem.

  Is het dan ook in ons geval mogelijk, en hoe zit het met bijvoorbeeld twee verzekerden op een polis (ik zal de auto vaker gebruiken ongeveer zo’n 70/30 verhouding}.

  Ik verneem graag van u.

  Met vriendelijke groet.

  1. @ Rob Lejeune,
   Ja, dat kan inderdaad. Al willen de meeste verzekeraars wel dat u dan op hetzelfde adres woont. De verzekering kan dus op uw naam, en uw vriendin mag dan ook gewoon in de auto rijden. Let wel, zij gaat op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwen.

 82. Milou Cappetti schreef op 

  Goedemiddag,
  Wij wonen in Frankrijk, hebben een frans auto met een frans kentekenplaat en een franse verzekering. Een vriend van ons komt hier op vakantie en zou de auto graag willen gebruiken. Nou is de vraag of hij dat wel goed verzekerd is.
  Met vriendelijke groet

 83. @ Milou Cappetti,
  In Nederland zou zoiets geen probleem moeten zijn. Uw vriend mag in Frankrijk immers gewoon rijden, en u mag ook de auto uitlenen. Hoe dit in Frankrijk precies werkt weet ik niet. Ik adviseer u dan ook dit ook even bij uw Franse verzekeraar na te vragen

 84. van veen schreef op 

  ik heb een bkr registratie.mag een verzekeraar van auto’s mij daarop weigeren?

  1. @ van veen,
   Autoverzekeraars hebben geen verplichting iemand te accepteren. Het zal per verzekeraar verschillen of ze u wel of niet willen accepteren. Voor zover ik weet kijken niet alle verzekeraars in het BKR.

 85. JvW schreef op 

  Ik heb inmiddels 12 schadevrije jaren en mijn vriendin heeft net d’r rijbewijs gehaald, nu gaan we samen een auto kopen. De verzekering komt op mijn naam. Is de term regelmatige bestuurder bedoeld voor de tweede bestuurder of echt voor de persoon die er het meest in rijdt? We gaan er ongeveer evenveel in rijden. Dus wat is de beste manier om de verzekering af te sluiten?

  1. Wanneer je parnters bent woonachtig op hetzelfde adres maakt het niet uit dat je beiden in de auto rijdt. De verzekeraar ziet dit als een persoon. Je parnter hoeft dan ook niet apart opgegeven te worden als hoofdbestuurder. Echter wanneer je niet op hetzelfde adres woont moet de hoofdbestuurder zowel kentekenhouder als verzekeringsnemer zijn. In dit geval is inderdaad de regelmatige bestuurder de persoon die het meest in de auto rijdt. Incidenteel mag er dan iemand anders in je auto rijden maar niet structureel. De verzekeringsnemer is overigens ook degene die schadevrije jaren opbouwt.

   1. JvW schreef op 

    Zij wordt de kentekenhouder en ik de verzekeringnemer. Maar we wonen inderdaad gewoon op 1 adres. Dus zij is als partner volledig meeverzekerd onder mijn naam. Mocht zij ooit een ongeluk krijgen moeten we alleen aan kunnen tonen dat wij samen wonen als ik het goed begrijp.

    1. Je kunt bij de aanvraag aangeven dat je partner kentekenhouder is. In dit geval maakt dat inderdaad niets uit omdat jullie op hetzelfde adres wonen. Jullie mogen dan ook beiden in de auto rijden. De verzekeraar kan overigens zien of jullie beiden op het adres staan ingeschreven.

     1. JvW schreef op 

      Is het aan te raden om dit aan te geven bij de aanvraag of maakt het echt niets uit? En is het ook mogelijk om van kentekenhouder te wisselen, dus omzetten naar mijn naam zonder dit aan te geven bij de verzekering? Of maakt ook dat niet uit zolang we samenwonend zijn?

 86. @JvW aangezien dit wel gevraagd wordt bij de verzekeringsaanvraag is het raadzaam om dit naar waarheid in te vullen. De verzekeraar ziet namelijk vanzelf dat de aanvrager niet dezelfde persoon is als de kentekenhouder. Als je meteen opgeeft dat het gaat om partners op hetzelfde adres komen daar ook geen vragen over. Het maakt voor je dekking echter niets uit (omdat jullie dus op hetzelfde adres wonen). Als het kenteken op een andere naam komt te staan moet dat altijd worden doorgegeven.

  1. JvW schreef op 

   Het probleem is dat we afgesproken hebben dat de auto op haar naam komt, maar ze kan niet mee als we de auto kopen, dus moet ie in eerste instantie op mijn naam komen en daarna overgeschreven worden op haar naam, maar dit moeten we dus wel doorgeven aan de verzekering. Duidelijk, hartelijk dank.

   1. Rob zoetelaar schreef op 

    Hallo,
    Zit met de volgende vraag!
    Uit bovenstaande vragen en antwoorden begrijp ik dat je als partner, doch niet de kenteken houder de verzekering op je naam kan/mag zetten.
    Mits je samen woont.
    Nu woon ik samen, maar niet officieel ingeschreven, nog niet. Mag het dan ook. Ik heb 18 schade vrije jaren, mijn partner er maar 2.
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet!

    1. Beste Rob, de verzekeraar kan controleren of jullie samenwonen. Ofwel de verzekeraar kan nagaan of jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven. Als dat niet zo is zijn jullie geen partners op hetzelfde adres voor de verzekeraar. Het is dan ook raadzaam om beide ingeschreven te staan op hetzelfde adres als je hier gebruik van wil maken.

 87. anna schreef op 

  Na mijn echtscheiding wil ik nu een autootje kopen. Heb al 15 jaar mijn rijbewijs en rij al die tijd, maar de autoverzekering stond op ex-mans naam.
  Kan ik nu ook aanspraak maken op schadevrije jaren bij het afsluiten van een autoverzekering ?

  1. @ Anna,
   De schadevrije jaren kunnen maar door 1 iemand gebruikt worden. Als de verzekering op naam van uw ex stond, staan de schadevrije jaren dat ook. Als uw ex ze niet in gebruik heeft, kan hij ze ook overdragen, maar dan is hij ze wel kwijt.

 88. Martin schreef op 

  Hoi,
  Ik wil het kenteken van de (reeds verzekerde) auto van mijn schoonvader tijdelijk op mijn naam laten zetten. (Reden hiervoor is de parkeervergunning in Amsterdam waar ik jaren op heb moeten wachten en voor het einde van de maand moet activeren. Volgende maand krijg ik een leaseauto ivm een nieuwe baan. Mijn oude auto heb ik hierdoor reeds verkocht.) Mag dit, of is mijn schoonvader (als verzekerde, zonder kenteken op zijn naam) het haasje als er iets gebeurt in de komende maand?

 89. @ Martin,
  Degene die de auto op naam heeft moet ‘m officieel ook verzekeren. Nu dus uw schoonvader, maar straks uzelf. Als u dat niet doet kan de verzekeraar daar moeilijk over doen bij een schade. Als het om een korte periode gaat raad ik u aan het even met de verzekeraar te bespreken, dan moet er vast een oplossing zijn.

 90. Rick schreef op 

  hallo,

  mijn moeder heeft een auto aangeschaft, en ik rijd er vaak in, maar nu bouw ik zelf geen schadevrije jaren op, is het mogelijk om deze jaren naar mij over te zetten? en hoe doe ik dat?

  1. @Rick,
   Uw moeder kan afstand van haar schadevrije jaren doen via een verklaring op papier. U kunt alleen niet meer jaren overnemen dan u het rijbewijs heeft. Daarnaast is zij haar schadevrije jaren kwijt als u ze overneemt. U kunt bij uw eigen verzekeraar nagaan of u zelf een formulier mag opstellen en welke gegevens daar op moeten staan. Sommige verzekeraars hebben hier ook een standaard formulier voor.

 91. richard schreef op 

  ik heb een auto die ik op mijn moeders naam wil zetten en de verzekering op mijn naam want ik rijd er in ,kan dit?

  1. @ Richard,
   De meeste verzekeraars accepteren dit niet. De auto is dan namelijk niet echt van u, dus kunt u die eigenlijk ook niet verzekeren. Maar u kunt dit natuurlijk altijd proberen bij een verzekeraar.

 92. Tatiana schreef op 

  Mijn partner en ik willen onze tweede auto, een oldtimer verzekeren. Deze oldtimer staat echter op zijn naam. De eerste auto op mijn naam. Omdat het voordeliger zou zijn willen we deze op mijn naam verzekeren. Als we hem in de polis op laten nemen als tweede bestuurder, en mijn partner dan schade zou maken gaat dit dan van mijn schadevrije jaren af? Zijn dit dezelfde schadevrije jaren als de polis van mijn eerste auto of kan ik dit los van elkaar zien? Ook wonen we niet officieel op hetzelfde adres, ik heb vernomen dat dit bij velen een obstakel is, maar er zijn uitzonderingen dacht ik?

  1. @ Tatiana,
   Op een echte oldtimerverzekering zit geen no-claimkorting en ook geen schadevrije jaren. Dan maakt het ook niet uit op wiens naam u de auto en de verzekering heeft staan.

 93. naomi schreef op 

  Wanneer ik in mijn vaders auto rijdt en ik rijd schade, is mijn vader dan ook nog verzekerd?

  1. Beste Naomi,
   Ik neem aan dat de autoverzekering ook op zijn naam staat. Hij zal in de situatie die jij omschrijft gewoon verzekerd zijn. Maar wanneer je een schade veroorzaakt op naam van zijn verzekering en de verzekeraar een betaling moet doen, is het wel zo zijn dat premie omhoog gaat en ook terugvalt in schadevrije jaren.

 94. wendy coppens schreef op 

  ik heb een vraag mijn auto staat momenteel op mijn moeder haar naam en ook de verzekering nu heeft mijn schoonmoeder mij een auto gekocht ze wil de auto op haar naam maar zou de verzekering op mijn moeder haar naam willen houden kan dit?

  1. Beste Wendy,
   Dat is helaas niet mogelijk. Ook in deze situatie geldt dat de kentekenhouder (voertuigeigenaar) de verzekeringnemer moet zijn. De verzekeringnemer moet ook de hoofdbestuurder zijn. Incidenteel mag er iemand anders in het voertuig rijden maar niet structureel.

 95. Jan Huizer schreef op 

  Ik woon al enige jaren in Oostenrijk maar rijd nog steeds op Nederlands kenteken. In eerste instantie stond de auto op naam van mijn vader waarna we deze weer op mijn naam hebben gezet. Ik heb mijn hoofdwoning in Oostenrijk. Kan de verzekering hier moeilijk over doen?
  Klopt het dat een Oostenrijker, hier in Oostenrijk, niet in mijn auto mag rijden en omgekeerd ik, ook hier in Oostenrijk, niet in een auto van bijv. mijn ouders (met nederlands kenteken)?

  1. @Jan Huizer,
   De meeste (Nederlandse) verzekeraars geven hooguit een half jaar dekking in het buitenland. Vaak betaald u daar ook een hogere premie voor. Na die periode bieden de meeste verzekeraars geen dekking meer omdat u in een ander (niet Nederlands) risicogebied woont. U kunt dit het beste bespreken met uw verzekeraar. Waarschijnlijk is het verstandig om uw kenteken in te voeren en in Oostenrijk te verzekeren. Volgens Nederlandse regelgeving geldt ook dat u als hoofdbestuurder de kentekenhouder en verzekeringnemer moet zijn. Incidenteel mag er iemand anders in de auto mag rijden. Mogelijk gelden er in Oostenrijk weer andere regels.

 96. Arend schreef op 

  Ik heb een vraagje. Binnenkort ga ik een auto kopen. Ik wil deze auto op mijn eigen naam laten registreren, maar de verzekering op naam van mijn neef afsluiten. Dat scheelt mij de helft van de premie, door het leeftijdverschil. We wonen allebei op hetzelfde adres. Is dit mogelijk?

  1. @Arend,
   Die constructie is helaas niet mogelijk en wordt zelfs gezien als fraude (premieontduiking). Als hoofdbestuurder en voertuigeigenaar moet u namelijk zelf de auto verzekeren. Bovendien is er een reden waarom jonge bestuurders meer premie betalen. Jonge bestuurders hebben weinig rijervaring en zijn een hoger (schade)risico voor de verzekeraar.

 97. dhr.MO schreef op 

  Mijn vader en moeder zijn getrouwd maar leven duurzaam gescheiden. Wonen dus op verschillende adressen. Mijn vader gaat regelmatig met zijn auto op bezoek bij mijn moeder. Binnen kort wordt het parkeren bij mijn moeder betaald. Mijn moeder heeft geen rijbewijs. Mijn vader wil zijn auto op naam van mijn moeder zetten en de verzekering op zijn naam laten staan. Is dit mogelijk??

  1. @Mo,
   Dit is helaas niet mogelijk omdat zij geen partners woonachtig op hetzelfde adres zijn. Dit kan alleen als ze nog op hetzelfde adres zouden wonen. Uw vader moet de auto dus op zijn eigen naam laten staan omdat hij de verzekeringsnemer en hoofdbestuurder is.

 98. dhr.MO schreef op 

  Beste mevrouw Glerum,

  Dank voor uw snelle en heldere reactie.

  vriendelijke groet.

 99. Redwan schreef op 

  Mijn moeder heeft een auto gekocht en staat op haar naam. Alleen is het zo dat ze geen rijbewijs heeft. Nou is het zo dat mijn moeder ziek is en vaak naar verschillende doktoren moet, ze wilt dat ik haar telkens ga brengen. Ze wilt die auto in principe op haar eige naam laten verzekeren, maar de meeste verzekeraars accepteren dit niet. Dus vandaar dat mijn moeder de auto op mijn naamt wilt laten verzekeren, want ik heb een rijbewijs. Ik woon niet meer bij mijn moeder, maar is het dus mogelijk dat de auto op haar naam is, en de verzekering op mijn naam? zodat mijn moeder gebracht kan worden naar belangrijke plekken (doktoren)?

  Laat u mij weten aub.

  1. Beste Redwan.
   Dat is inderdaad niet makkelijk te verzekeren. Het makkelijkste zal zijn om de auto op uw naam te zetten en ook de verzekering. Uw moeder zou de kosten dan wel voor haar rekening kunnen nemen.

 100. Simone Warnaar schreef op 

  Mijn auto is onlangs gestolen. Omdat het een bijzonder geval schijnt te gaan (ingevoerde auto met schade die is opgeknapt) is er door de verzekeringsmaatschappij een onderzoeksbureau ingeschakeld om de situatie te onderzoeken. Nu kan ik niet van alles bonnen aantonen omdat veel werkzaamheden zijn verricht door garages die niet alles wit doen. Maar ik heb wél die kosten gehad ook al kan ik dit niet aantonen. Het kan toch niet zo zijn dat ik straks alleen vergoed krijg wat ik kan aantonen?
  En mijn andere vraag is in hoeverre mijn persoonlijke leefsituatie in dit geval ter zake doet. Ik heb aangegeven niet (meer) samen te wonen met mijn (ex)partner toen hij hiernaar vroeg. En nu is de schadebehandelaar bezig ook dit aspect te onderzoeken en stelt mij hier steeds vragen over. Wij zijn op een goede manier uit elkaar en hij heeft nog een groot gedeelte van zijn post op mijn adres en verblijft soms nog bij mij. En nu ben ik bang dat dit nadelig kan uitpakken. Ook al zou ik niet weten waarom, want hij reed niet in die auto, maar waarom is dit voor het onderzoek zo belangrijk? Want m.i. is dit echt niet relevant.

  1. Beste Simone,
   Het is natuurlijk lastig hier iets over te zeggen zonder de details te kennen. In zijn algemeenheid kan ik je het volgende wel vertellen. Het komt steeds vaker voor dat auto’s worden geïmporteerd uit het buitenland met schade. Het is namelijk met oog op de BPM vaak voordeliger. Maar als er in Nederland geen historie is van de auto, en u zelf ook geen “bewijs” heeft dat de schade is hersteld, is het natuurlijk heel lastig voor een expert om een waarde vast te stellen. Wij hebben hier zelf ook niet echt ervaring mee, maar de experts ongetwijfeld wel. Mocht u het straks niet eens zijn met de uitkomst van de expert, heeft u altijd het recht zelf ook een expert in schakelen. Verder zijn er ook veel regels waar experts zich aan moeten houden, die kunt u vinden op deze website.

 101. rida schreef op 

  hallo
  ik heb een vraag ik ben frans en heb een frans auto ik wonne in nederland bijna 3 jaar en wil graag weet als ik kan mijn frans auto hier een vezekering kizen voor mijn auto??

  1. @Rida,
   Nederlandse verzekeraars verzekeren alleen een Nederlands kenteken. U zult het kenteken moeten invoeren om hem hier te kunnen verzekeren. Dat kunt u doen bij de RDW.

 102. rida schreef op 

  ooo oke dank je wel ,
  nee dat kan niet ik heb een v10 5l disel heb gezien hoe veel is de belasting per kwartaal en is 800 euro dus …..

  1. @Rida,
   U loopt wel het risico om hier een boete voor te krijgen. Als u woonachtig bent in Nederland maar met een buitenlands kenteken rijdt bent u verplicht wegenbelasting te betalen in Nederland. U kunt hier maximaal 2 weken vrijstelling voor krijgen. Meer informatie hierover kunt u hier vinden.

 103. Selma schreef op 

  Beste,

  Mijn vader heeft een auto die ik voor een prikkie overnemen, onder de voorwaarde dat we er allebei in rijden (ik regelmatig in het weekend en hij doordeweeks). Kan ik als kentekenhouder als regelmatige bestuurder op de verzekeringspolis opgenomen worden? Maw: mag mijn vader de auto, waar hij voor de helft in rijdt, verzekeren als niet-kentekenhouder?

  1. @Selma,
   Dit is helaas niet mogelijk. De hoofdbestuurder moet de verzekeringnemer en kentekenhouder zijn. Verzekeraars zullen de constructie zoals je het omschrijft niet willen verzekeren. Als je vader er het meeste mee rijdt doordeweeks zal hij de auto op zijn naam moeten zetten en verzekeren. Jij mag dan incidenteel met de auto rijden.

 104. Ozdemir schreef op 

  Beste,
  Ik heb de volgende vraag. Ik heb een 2e auto gekocht. Deze wil ik graag op de naam van mijn vrouw verzekeren, zodat zij schadevrije jaren kan opbouwen. Als ik mij als regelmatige bestuurder opgeef, is de maandelijkse premie veel goedkoper omdat ik schadevrije jaren heb opgebouwd. Staat de auto in dit geval dan op mijn naam verzekerd of beide. En bouwt mijn vrouw in dit geval schadevrije jaren op of moet zij zich daarvoor als regelmatige bestuurder opgeven?
  Ik hoop dat ik snel antwoord op mijn vragen kan krijgen.

  Mvg,

  1. @Ozdemir,
   Als u partners op hetzelfde adres bent mag u beiden met de auto rijden dus hoeft u uw partner of andersom niet als hoofdbestuurder op te geven. Als zij zelf schadevrije jaren wilt opbouwen moet de verzekering op haar naam worden afgesloten.

 105. ramona schreef op 

  hoi hoi..
  ik heb een vraagje.. vw schulden kan ik geen auto op naam hebben. nu wil mijn vriend die geen rijbewijs heb de auto op naam zetten en verzekeren. we wonen niet samen.is dat mogelijk?

  1. @Ramona,
   Helaas is deze constructie niet mogelijk. Ook in dit geval geldt dat je zelf de auto op naam moet zetten en de auto moet verzekeren. Als je vriend geen rijbewijs heeft kan hij geen auto verzekeren, zeker niet als jullie niet samenwonen.

 106. Mirella schreef op 

  Hallo!,

  Mijn vader heeft sinds kort een nieuwe auto aangeschaft en hij wil hem op zijn naam verzekeren. Echter zal ik als regelmatige bestuurder worden opgegeven. Omdat ik graag schadevrije jaren wil opbouwen heb ik contact gehad met onze verzekering, met de vraag of ik als niet- hoofdverzekeringnemer maar wel als regelmatige bestuurder eigen schadevrije jaren kan opbouwen. De verzekering vertelde mij dat ik gewoon mijn jaren zal gaan opbouwen ongeacht of ik wel of niet de hoofdverzekeringnemer ben. Nu is mijn vraag of dit wel bij enige verzekering mogelijk is?Zelf twijfel ik zeer over..

  Alvast erg bedankt!

  1. Beste Mirella,
   Als de verzekering op naam van uw vader komt te staan, dan zullen de schadevrije jaren ook op zijn naam worden opgebouwd. Nu is het wel mogelijk dat hij de schadevrije jaren aan u overdraagt door middel van een afstandverklaring. Hierbij is het van belang dat er op het polisblad van de verzekering staat dat u de regelmatige bestuurder van de auto bent. Mocht u nog vragen hebben of de mogelijkheden met ons willen bespreken dat raden wij u aan contact op te nemen met onze klantenservice. Wij zijn doordeweeks bereikbaar van 8.30 tot 21.00 en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 via telefoonnummer 035-626 55 44. We helpen u graag verder!

 107. Joris schreef op 

  Goedemiddag,
  Ik had een vraag, ik ben 18 jaar oud en heb net me rijbewijs gehaald. Mn vader en ik willen een auto kopen, een oude bmw 3 serie. Mn vader wil dr af en toe in rijen en ik ga dan om de dag dr mee rijden. Door de hoge verzekerings kosten voor een 18-jarige is het voor ons voordeliger om hem op mn vaders naam te zetten, ivm schadevrije jaren en dat hij veel langer zn ribewijs heeft. Maar de kans is groot dat ik er meer in rij. Mijn vraag is dus, kan ik de verzekering op mijn vaders naam zetten, en zelf in de auto rijden en toch verzekerd zijn?
  Ik hoop dat het kan, scheelt erg veel geld.

  1. Beste Joris,

   Als u de regelmatige bestuurder van de auto wordt, zal een verzekeraar de premie ook op basis van uw gegevens berekenen. Dat uw vader al schadevrije jaren en rijervaring heeft telt dan dus niet mee. Als de verzekering op naam van uw vader staat, zullen de schadevrije jaren ook op zijn naam worden opgebouwd en niet op naam van de regelmatige bestuurder. In uw situatie raden wij u aan het kenteken en de verzekering op uw naam te zetten. U begint dan namelijk voor uzelf met het opbouwen van schadevrije jaren.

 108. Mw de Lange schreef op 

  Beste,

  Op dit moment bezitten mijn vriend en ik twee auto’s. Ivm veranderingen in werk willen we één van de auto’s verkopen. Nu willen we de auto die op naam van mijn vriend staat tijdelijk (tot de andere auto is verkocht) als tweede auto op mijn naam zetten. Dit ivm mijn schadevrije jaren en het feit dat ik hoofdbestuurder word van de auto van mijn vriend (in mijn eigen auto wordt ondertussen niet gereden). Nu geeft de verzekering echter aan dat mijn auto eerst verkocht moet worden. Klopt dit?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  1. Beste mevrouw de Lange,
   Veel verzekeraars bieden een ‘tweede autoregeling’ aan. Dit houdt in dat u een tweede auto op uw naam kunt verzekeren met dezelfde opgebouwde no-claimkorting als de eerste auto. Als uw verzekeraar deze regeling niet aanbiedt, dan zou u inderdaad de eerst de eerste auto op uw naam moeten verkopen voordat de schadevrije jaren en de no-claimkorting toegepast kunnen worden op uw tweede auto. U kunt de tweede auto dan wel verzekeren, maar dan zal de no-claimkorting worden gebaseerd op basis van nul schadevrije jaren. In dit geval kunt u de tweede auto verzekeren bij uw huidige verzekeraar, maar u bent ook vrij de auto bij een andere verzekeraar onder te brengen. Zij kunnen uw schadevrije jaren dan alsnog overnemen zodra de eerste auto verkocht is en de verzekering daarvan is beëindigd.

 109. chris schreef op 

  ik gister heb een ford transit gekocht. Deze is alleen met afbetaling gekocht. nu wil ik de bus verzekeren maar ik krijg overal te horen dat ik 24 moet zijn of 1 jaar schade vrije jaar. er is 1 verzekering die het wel wilt alleen voor bijna 300 euro per maand. De bus staat op mijn naam en vanwege de afbetaling regeling kan ik hem niet meer op een andere naam zetten zodat mijn moeder hem kan verzekeren. Is er echt geen andere oplossing voor?

  1. Beste Chris,

   Als u de Ford Transit alleen prive gebruikt dan kunnen wij kijken wat de mogelijkheden zijn om de auto op uw naam te verzekeren. Om een premie te berekenen hebben wij nog wel enkele aanvullende gegevens van u nodig. Wij raden u aan om even contact op te nemen met onze klantenservice op het nummer 035-626 55 44. Wij helpen u graag verder!

 110. Daniel schreef op 

  Beste,

  Mijn vriendin heeft 2 autos op haar naam staan, 1 auto van haar en 1 van mij.
  Wat is de verstandigste manier om deze autos te verzekeren. We willen zw allebei op haar
  naam verzekeren, maar wat als er een schade maakt? heeft dit dan alleen invloed op de
  auto/schadevrije jaren/premie van de betreffende auto? of heeft dit ook invloed op de andere auto/schadevrije jaren/premie? alvast bedankt voor uw medewerking
  Mvg

  Daniel

  1. Beste Daniël,

   Als u beide auto’s op naam van uw vriendin verzekert, zal zij per autoverzekering schadevrije jaren opbouwen op haar naam. Als er dan met een auto een schade wordt gemaakt, dan heeft dit geen gevolgen voor de schadevrije jaren van de andere auto.

 111. R. Meeuwesen schreef op 

  Mijn ex heeft zonder toestemming van mij. Onze auto op haar naam gezet. Dit was in de periode dat we met de scheidig bezig waren. Daar zij de auto zou krijgen bij de deling van de boedel heb ik dat zo maar gelaten. Officieel waren we nog getrouwd. Ik woonde tijdelijk bij familie. Na het uitspreken van de scheiding door de rechter komt mij ook aan het licht dat zij mijn noclaim heeft gekregen van de verzekering. Dit terwijl ik de autoverzekering nog steeds betaalde. Dit was met mij ook niet overlegd. Nu wil ik zelf voor mijn auto een verzekering afsluiten, maar wat nu blijkt dat mijn schade vrije jaren aan haar zijn overgedragen zonder overleg met mij. Kan dit zomaar. Volgens mijn nieuwe verzekeringsmaatschappij niet, maar van mijn vorige krijg ik geen medewerking of duidelijk antwoord.

  1. Beste R. Meeuwesen,

   Hoe verzekeraars omgaan met het overdragen van schadevrije jaren verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het alleen mogelijk de schadevrije jaren over te dragen op naam van partner (woonachtig op hetzelfde adres) door middel van een afstandsverklaring. Bij andere verzekeraars is een dergelijke verklaring niet nodig en kunnen de jaren zo worden overgenomen op naam van de partner. In uw situatie is een afstandsverklaring blijkbaar geen vereiste geweest, waardoor de schadevrije jaren zijn overgenomen op naam van uw ex-partner zonder dat u daarvan op de hoogte was.

 112. Robert schreef op 

  Hallo,
  Vanwege mijn privé situatie wil ik mijn auto overschrijven op naam van mijn vriendin ( we wonen niet op hetzelfde adres), maar laten staan op mijn naam verzekerd. Het gaat om WA-Casco (All-Risk).

  Vraag: Wordt het schade door het verzekeringsmaatschappij vergoedt als ik met deze auto schade rijd terwijl deze auto niet staat verzekerd op de naam van de eigenaar en wordt in dit gevaal het autodiefstaal vergoedt? Let op, auto wordt verzekerd op mijn naam en niet op de naam van de eigenaar.

  Alvast bedankt.

  1. Beste Robert,

   Het is alleen mogelijk de auto op uw naam te verzekeren als het kenteken ook op uw naam staat, of op naam van uw partner als zij woonachtig is op hetzelfde adres. Als u het kenteken dus wilt overschrijven op naam van uw vriendin, dan zal zij de auto zelf moeten verzekeren en de hoofdbestuurder van de auto moeten zijn. Als u de hoofdbestuurder blijft, zal een verzekeraar ook willen dat het kenteken en de verzekering op uw naam staan.

 113. Jansen schreef op 

  Mijn vrouw en ik hebben de afgelopen 6 jaar 2 verzekeringen lopen bij verschillende maatschappijen:

  – een personenauto waar wij beiden voor 50/50 in rijden (kenteken op naam van man)
  – een camper waar wij beiden voor 50/50 in rijden (kenteken op naam van mijn vrouw)

  Beide verzekeringen zijn op mijn naam afgesloten (man)
  Ik heb nu 19 schadevrije jaren opgebouwd. (voorheen met één auto)

  Bij de camperverzekering die 6 jaar geleden is ingegaan heeft men destijds mijn no-claim korting van (destijds) 13 schadevrije jaren geaccepteerd, terwijl de autoverzekering elders liep.

  Vraag-1: heb ik nu bij Roy-data voor beide verzekeringen die op mijn naam staan een aparte no-claim opgebouwd?

  Vraag-2: Mijn vrouw wil een eigen no-claim registratie hebben omdat zij anders bij een mogelijke scheiding in de problemen kan komen. Heeft zij daar recht op? Kan dat worden omgezet en zo ja, bij wie?

  1. Beste heer Jansen,

   U hebt in Roy-data inderdaad voor beide verzekeringen een aparte registratie van uw schadevrije jaren. Voor de ene verzekering zijn dat dan 19 schadevrije jaren en voor de andere 6. Als uw vrouw ook schadevrije jaren wil opbouwen op haar eigen naam, dan zou een verzekering op haar naam overgezet kunnen worden. U kunt uw schadevrije jaren ook aan uw vrouw overdragen door middel van een afstandsverklaring. Dit is een schriftelijke bevestiging waarin u aangeeft akkoord te gaan met het overdragen van uw schadevrije jaren. In beide situaties adviseren wij u contact op te nemen met uw verzekeraar. Zij kunnen u dan vertellen wat bij hen mogelijk is en wat zij daarvoor nodig hebben.

 114. Fabian Jeroense schreef op 

  Beste,

  Ik heb een tijd lang problemen gehad met de RDW, een gesloopte auto kwam na 8 jaar weer op naam te staan. Helaas was ik niet meer in bezit van de vrijwaring.Door dat probleem kan ik nu geen auto meer verzekeren, omdat ik vermeld sta als onverzekerd rondrijden. Auto was dus al gesloopt, rondrijden daarin is dan zeer moeilijk. Mijn vraag is nu of het mogelijk is om de auto door een ander te laten verzekeren.

  Met vriendelijke groet,

  Fabian

  1. Beste Fabian Jeroense,

   Uit uw bericht is ons niet helemaal duidelijk geworden wat u precies bedoeld. Om uw toch het juiste antwoord te kunnen geven, raden wij u aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Dan kunnen wij de situatie met u bespreken en de eventuele mogelijkheden met u doornemen. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44.

 115. Joyce schreef op 

  Beste Independer,
  ik vertrek een jaar naar het buitenland en moet me ook uitschrijven uit de NL gemeente. Mijn auto kan komend jaar gebruikt worden door mijn broer, die op een ander adres woont. Volgens de verzekering zou dit illegaal zijn en zou ik een groot probleem hebben mocht hij een aanrijding krijgen. Moet ik voor dat ene jaar de auto nu gaan overschrijven op mijn broer? Dat zou namelijk ook betekenen dat mijn schadevrije jaren vervallen en we beiden kosten moeten maken voor het openen van een nieuwe verzekering. Of mag ik bij een ongeval aangeven dat hij hem slechts af en toe gebruikt en dus op mijn naam verzekerd blijft? Hoe zorg ik dat dit voor mij voordelig en voor mijn broer veilig blijft?

  1. Beste Joyce,

   Dit is afhankelijk van je verzekeraar. Je moet in ieder geval melden dat je zelf voor deze periode niet meer de regelmatige bestuurder bent. Zolang jij eigenaar van de auto blijft moet je die in principe blijven verzekeren. Niet elke verzekeraar zal accepteren dat je broer de regelmatige bestuurder is. Oplossing is dan de auto overschrijven en je eigen verzekering opschorten. Je schadevrije jaren blijven dan nog 1 tot 3 jaar geldig.

 116. Noor schreef op 

  Ik wil een auto van mijn neef naar Marokko rijden,maar deze auto staat echter niet op mijn naam. Is dit mogelijk?

  1. Beste Noor,

   Dit verschilt per verzekeraar. Ik raad u aan om contact op te nemen met de verzekeraar van uw neef en de situatie aan hen uit te leggen. Zij kunnen u bevestigen of zij ermee akkoord gaan dat u de auto naar Marokko rijdt en u weet dan zeker waar u aan toe bent.

 117. roy schreef op 

  een vraag

  ik heb in 2009 zonder rijbewijs op een scooter gezeten nu heb ik me rijbewijs voor de auto in 2011 gehaald en zit al 1 jaar bij rialto premie kosten wa 110 per maand hoelang zou ik nog bij deze verzekering moeten blijven ?

  ik vind het namelijk belachelijk dat je zo dubbel wordt bestraf voor een en het zelfde feit de rechter had me namelijk al boete,s opgelegd etc en nu zou ik
  dan weet ik hoelang 110 per maand moeten gaan betalen terwijl gemiddeld kost het 40a 50 euro wa verzekering

  mvg roy

  1. Beste Roy,

   Hoe lang u nog verzekerd moet blijven bij Rialto is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van de acceptatieregels van verzekeraars. Daarnaast hangt dit ook af van wat er in 2009 precies is gebeurd en wat de gevolgen hiervan waren. Mocht u interesse hebben in een overstap naar een andere verzekeraar, dan kunnen wij vrijblijvend voor u bekijken of wij eventueel mogelijkheden hebben. U kunt dan contact opnemen met onze klantenservice op het telefoonnummer 035-626 55 44.

 118. Sher schreef op 

  beste,

  mijn man heeft pas geleden zijn rijbewijs gehaald (28 jaar).Nu willen wij er dus een tweede auto bij.
  nu hebben wij een dure auto op het oog. Maakt dit iets uit kwa kosten met de verzekering voor hem?
  ik heb mijn rijbewijs wel al 5 jaar (28 jaar)

  Zie graag jullie reactie tegemoet.

  alvast bedankt.

  1. Beste Sher,

   U geeft aan dat u al vijf jaar uw rijbewijs hebt. Als er ook vijf jaar een autoverzekering op uw naam staan, dan is het mogelijk dat u momenteel 5 schadevrije jaren hebt. In dit geval is het wellicht voordeliger de tweede auto bij dezelfde verzekeraar als de eerste auto te verzekeren. Veel verzekeraars kennen namelijk een tweede autoregeling.
   Daarmee krijgt u voor de verzekering van de tweede auto dezelfde no-claimkorting als de eerste auto. Mocht u hierover meer informatie willen, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw verzekeraar.

 119. Kitty schreef op 

  Mijn man en ik (beide van Nederlandse Nationaliteit en paspoort) wonen sinds drie jaar in Griekenland waar wij inmiddels ook ons NL rijbewijs hebben moeten omwisselen voor een Griekse. Wij komen nog heel vaak naar Nederland, gemiddeld om de vier weken en blijven dan ongeveer 1 week. Nu lijkt het ons erg handig om dus ook in Nederland een auto te kopen zodat we wat mobieler zijn hier en te verzekeren maar gaat dat als je niet in NL staat ingeschreven? Ik kan wel een Nederlands adres opgeven waar we altijd verblijven als we hier zijn.

  1. Beste Kitty,

   Om een auto te kunnen verzekeren in Nederland, moet u inderdaad in Nederland staan ingeschreven. Alleen een verblijfadres is voor de meeste verzekeraars dan helaas niet voldoende. Wellicht dat de verzekeraar Rialto mogelijkheden voor u heeft, of u verder op weg kan helpen.

 120. Therese schreef op 

  De broer van mijn man wil een auto kopen. Maar dan wel op mijn man zijn naam.
  Wat zijn de nadelen hiervan?
  Ik ben hier n.l. niet zo weg van.

  1. Beste Therese,

   Als de broer van uw man een auto gaat kopen en ook de hoofdbestuurder van de auto wordt, dan moet hij ook het kenteken en de verzekering op zijn naam nemen. Veel verzekeraars willen namelijk dat de hoofdbestuurder ook de kentekenhouder en de verzekeringsnemer is (tenzij u partners op hetzelfde adres bent).

 121. Emma schreef op 

  Beste,
  wij willen graag onze auto uit Belgie laten invoeren (als zijnde verhuisinboedel). Echter voor het een en ander bij de gemeente, RDW en de belastingdienst geregeld is zijn we minimaal 2 maanden verder. Dit betkent feitelijk dat we de auto in die periode niet kunnen gebruiken..Wat ik mij afvroeg is of de auto wel verzekerd kan worden -tegen diefstal- in de tussenliggende periode dat geen nederlandse ketenteken of inschrijving nog rond is?

  Groet

  1. Beste Emma,

   Een Nederlandse verzekeraar kan uw auto niet verzekeren met een Belgisch kenteken. Ik raad u aan om bij uw Belgische verzekeraar na te vragen of zij uw auto nog kunnen verzekeren totdat u het Nederlandse kenteken heeft. In Nederland kunt u wel een eendagskenteken verzekeren. Dit is dan een verzekering die alleen geldig is op de dag dat u de auto naar het RDW-keuringsstation brengt. U heeft dan alleen een WA dekking en bent hiermee dus niet verzekerd voor diefstal. Meer informatie hierover kunt u ook terugvinden op de website van de RDW.

 122. Tom schreef op 

  Vraag,

  Mijn vrouw heeft in 2 jaar tijd 3 keer schaden gereden. 2 x niet haar schuld maar niet te bewijzen. Maar de auto + verzekering staat op mijn naam. (2de auto) staat nu op -12 jaar.
  Kan ik de auto + verzekering op mijn vrouw haar naam overzetten zodat ze op 0 schadevrije jaren komt te staan?
  M.v.g. Tom

  1. Beste Tom,

   Dit is helaas niet mogelijk. Als u partners op hetzelfde adres bent, zal een verzekeraar uw -12 schadevrije jaren ook in gebruik nemen op een verzekering op naam van uw vrouw.

 123. marijke schreef op 

  Vraag: onze auto staat op naam van mijn man. wij reden er altijd allebei in. sinds enige tijd kan mijn man om gezondheidsredenen niet meer rijden en is ook om die reden zijn rijbewijs niet meer verlengd. mag de verzekering nu wel op zijn naam blijven staan. ook als we een andere auto kopen?
  Mvg, marijke

  1. Beste Marijke,

   Als u een nieuwe auto koopt, zal deze op uw naam komen te staan. Omdat u dan ook de hoofdbestuurder bent, zal de verzekeraar willen dat de verzekering ook op uw naam komt te staan. Wij raden u aan om contact op te nemen met de verzekeraar, om deze informatie aan hen door te geven. Zij kunnen dan beslissen of de verzekering nu al over gezet kan worden op uw naam, of dat hiermee gewacht kan worden tot dat u een nieuwe auto krijgt. Zo zijn zij in ieder geval op de hoogte van de situatie.

 124. Manon schreef op 

  Hallo,
  Ik heb een leaseauto die tevens prive wordt gereden. Op basis van een verklaring van de leasemaatschappij heb ik 9 schadevrije jaren. Daarnaast hebben mijn partner en ik ook een prive auto. Deze auto staat op naam van mijn partner. In principe is hij ook de hoofdbestuurder (woon-werkverkeer). Gelet op een recente schade heeft mijn partner (niet zijn schuld) nog maar 2 schadevrije jaren (ipv 8). Is het mogelijk dat ik als hoofdbestuurder wordt aangemerkt indien wij de auto overschrijven op mijn naam?

  1. Beste Manon,

   Als u de leaseauto blijft rijden, kunnen uw schadevrije jaren niet worden gebruikt voor een andere verzekering. Uw schadevrije jaren zijn dan namelijk in gebruik op de leaseauto.
   Gaat de leaseauto weg, dan krijgt u van de leasemaatschappij een leaseverklaring. U kunt dan een nieuwe verzekering aanvragen voor de auto van uw partner. Deze verzekering komt dan op uw naam en u kunt hierbij aangeven dat u een leaseverklaring heeft. De verzekeraar zal dan altijd beoordelen hoeveel schadevrije jaren zij aan de hand van de leaseverklaring kunnen toekennen. Het is dus aan te raden om dit vooraf al met de verzekeraar te bespreken.

 125. Kim schreef op 

  Hallo,

  Ik ga aankomende week een auto kopen en nu vraag ik me af op wiens naam ik de auto het best kan laten overschrijven en op wiens naam de verzekering het beste kan staan.
  Ik woon samen met mijn vriend en hij heeft 6 schadevrije jaren. Nu heb ik gehoord dat het voordeliger is als ik de auto op zijn naam laat overschrijven en dat de verzekering ook het beste op zijn naam kan staan.
  Nu ben ik bang dat als ik ooit opnieuw een auto koop en ik niet meer met hem samen ben, dat ik opeens heel veel moet gaan betalen voor een verzekering, omdat ik nog nooit eerder een auto op mijn naam heb gehad.
  Ook vraag ik me af of ik dan verder iets moet regelen als alles op zijn naam staat en ik de hoofdbestuurder ben? Ben ik dan goed verzekerd?

  1. Beste Kim,

   Als u beide op hetzelfde adres woont, is het mogelijk om uw auto te verzekeren op naam van uw vriend. Hij kan dan gebruik maken van zijn schadevrije jaren, waardoor hij korting krijgt op de premie. U mag dan ook gewoon in de auto rijden. Mocht er een schade worden gemaakt, dan gaat dit ten kosten van zijn schadevrije jaren. Als er geen schade wordt gemaakt, dan zal hij een extra schadevrij jaar krijgen. U bouwt op deze manier dus niet uw eigen schadevrije jaren op. Daarvoor moet u de auto op uw eigen naam verzekeren.

 126. Kim schreef op 

  Bedankt voor uw snelle reactie!
  Het is dus het beste als ik de auto gewoon op zijn naam laat zetten en op zijn naam verzeker?

  1. Beste Kim,

   Het voordeel hiervan is dat u minder premie betaalt als u de auto verzekert op naam van uw vriend. Dan kunt u namelijk gebruik maken van zijn schadevrije jaren. Het nadeel hiervan is dat u zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Als u in de toekomst een auto op uw eigen naam wilt verzekeren, dan zal u beginnen met 0 schadevrije jaren. Het is dus lastig om te zeggen wat het beste is. U kunt de afweging maken of u nu extra korting wilt, of dat u zelf schadevrije jaren wilt opbouwen. Als u meer informatie wilt over de hoogte van de premie in beide situaties, dan kunt u altijd even bellen. Onze klantenservice is bereikbaar op het nummer 035-626 55 44.

 127. Max schreef op 

  Hello,
  Mijn vader heeft 2 autos die op zijn naam staan met verzekering. Ik gebruik tweede auto voor 90%. Verzekelaar heeft geen idee dat ik meestal de tweede auto bestuur. De vraag is als ik op vakantie naar Frankrijk wil rijden met die tweede auto hoe zit het met verzekering als er iets gebeurt (aanrijding, schade,)?
  Alvast bedankt,

  Max

  1. Beste Max,

   Als u de hoofdbestuurder van de auto bent, dan moet u dit doorgeven aan de verzekeraar. Dan weet u zeker dat u goed verzekerd bent in het geval van een schade. Waarschijnlijk kunt u de auto ook het best verzekeren op uw eigen naam. De premie zal hierdoor misschien hoger worden, maar u begint wel met het opbouwen van schadevrije jaren op uw eigen naam.

 128. Kristijan schreef op 

  Op dit moment hebben we 2 auto’s.
  Ik heb één auto verzekerd bij AllSecure all risk (8 schadevrije jaren).
  Tweede auto is op mijn naam wegens collectiviteit bij Centraal beheer Achmea beperkt casco (6 schadevrije jaren). Bij tweede auto is mijn vrouw geregistreerd als 1e bestuurder.

  Als ik met de tweede auto overstap naar AllSecure krijg ik van hen voor de tweede auto ook 8 schadevrije jaren. Maar wat gebeurt er als we over een 1/2 of één jaar de tweede auto weg doen en besluiten bij een andere verzekeraar deze te verzekeren? (niet bij AllSecure of CB Achmea)
  Krijg mijn vrouw dan 8 schadevrije jaren die AllSecure doorgegeven heeft of 6 jaar van Centraal Beheer Achmea?

  1. Beste Kristijan,

   Bij Allsecur heeft u 8 schadevrije jaren. Als u uw tweede auto daar ook verzekert, zullen zij de 6 schadevrije jaren van Centraal Beheer overnemen en u no-claimkorting geven die hoort bij 8 schadevrije jaren. Op uw tweede auto heeft u dan nogsteeds 6 schadevrije jaren, maar wel extra no-claimkorting.
   Als u besluit om de tweede auto ergens anders te verzekeren, zal de verzekeraar uw schadevrije jaren voor deze auto in Roy-data zetten. Dit is een landelijke databank waarin uw schadevrije jaren worden bewaard. Een nieuwe verzekeraar kan uw schadevrije jaren hieruit overnemen.

 129. CALLEMEYN PAUL schreef op 

  Mijn dochter en vriend zijn uit elkaar.De verzekering en nummerplaten stonden op haar naam.Nu beweert haar vriend dat zij een kopie van haar identiteitskaart moet geven om dezelfde nummerplaten op zijn naam te krijgen.Dit is toch iets dat niet mogelijk is of wel?
  Met beleefde groeten vanwege Paul Callemeyn.

  1. Beste Paul Callemeyn,

   Of de vriend van uw dochter een kopie van haar identiteitskaart nodig heeft, is bij ons niet bekend. Voor meer informatie over het overschrijven van het kenteken verwijzen wij u door naar de website van de RDW.
   Als het kenteken wordt overgeschreven op naam van haar vriend, dan moet hij de auto ook op zijn eigen naam verzekeren. De verzekering op naam van uw dochter kan dan worden beëindigd.

 130. lella schreef op 

  Mijn vader heeft 2 auto’s op zijn naam staan en nu is er een derde auto gekocht voor als mijn moeder haar rijbewijs haalt. nu heb ik als dochter de auto op mijn naam laten overschrijven bij aanschaf maar mijn moeder is de verzekeringsnemer. mijn vader is de regelmatige bestuurder en ik rijd soms in het weekend ermee.Mocht er sprake zijn van diefstal, word het dan een probleem wie kentekenhouder en verzekringnemer is?

  1. Beste Iella,

   U kunt deze informatie het best even doorgeven aan uw verzekeraar. Zij kunnen hier dan een notitie van maken en ook beoordelen of dit problemen oplevert in het geval van schade.

 131. Laura schreef op 

  Goedendag, ik zit met het volgende:
  Mijn vriend staat op de zogenoemde “zwarte lijst” van auto verzekeringen vanwege een betalingsachterstand.
  Hierdoor kan hij zich alleen nog aanmelden bij een verzekering die veel duurder gaat worden.
  Is het mogelijk (En legaal?) dat ik de auto op mijn naam laat registreren, en daarbij ook een verzekering op mijn naam afsluit, zodat de verzekeringsKosten normaal blijven.
  Ik ben niet de hoofdbestuurder, dat blijft hij. We staan wel ingeschreven op t zelfde adres. Mag dit, en blijft hij dan wel goed verzekerd?

  1. Beste Laura,

   Als u de verzekering op uw naam zet, zal een verzekeraar alsnog rekening houden met de registratie op naam van uw vriend. Dit is omdat u partners bent op hetzelfde adres. Wellicht dat wij nog wel mogelijkheden hebben om zijn auto te verzekeren. Dit zal dan wel een verzekering worden waarbij u de jaarpremie in een keer moet betalen. Mocht u dit met ons willen bespreken dan kunt u bellen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het nummer 035-626 55 44.

 132. sluiter schreef op 

  mijn vriendin mag omdat ze bij schuldhulp loopt geen auto op haar naam hebben staan.
  nu heeft ze wel een auto nodig voor werk en prive
  ik zelf heb geen rijbewijs kan ik de auto op mijn naam laten verzekeren
  en dat zij de regelmatige bestuurder van de auto is?

  zodra zij bij schuldhulp weg is komt de auto gewoon weer op haar naam te staan.

  we zijn niet getrouwd of samenwonend maar hebben een relatie.

  1. Beste Sluiter,

   Wij kunnen u op deze manier helaas niet verzekeren. Verzekeraars willen namelijk dat de hoofdbestuurder ook de kentekenhouder en verzekeringnemer is. Bij partners op hetzelfde adres maken zij wel een uitzondering, maar omdat u niet samenwoont kan dit niet. Ook is het lastig een auto te verzekeren als u geen rijbewijs heeft. Wellicht dat u direct contact op kunt nemen met een verzekeraar om de situatie met hen te bespreken.

 133. fatima schreef op 

  ik las net het berichtje dat je de premie van een jaar in 1 x kan betalen. is dat ook het geval als je schadejaren hebt?

  1. Beste Fatima,

   Bij veel verzekeraars is het mogelijk om de jaarpremie in een keer te betalen. Dit is niet afhankelijk van uw schadevrije jaren. Als u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, kan dit wel een reden zijn voor de verzekeraar om u niet te willen verzekeren.

 134. Mark schreef op 

  Ls,

  Ik ben getrouwd, en we bezitten 2 auto’s. Mijn partner heeft 6 schadevrije jaren, ik bijna 4. Er is net een auto aangeschaft (2 jaar oud) welke we all risk willen verzekeren. Grosso modo rijden we beiden in beide auto’s, waarbij ik wat meer in de nieuwe wagen zal rijden.
  Kan de nieuwe wagen aangeschaft worden op mijn naam, met de schadevrije jaren van mijn partner? Ik verzeker dan de andere auto WA, om zo mijn jaren verder op te bouwen.

  Dank voor uw reactie.

  Gr. Mark

  1. Beste Mark,

   Bij veel verzekeraars is dit wel mogelijk. Sommige verzekeraars zullen wel om een afstandsverklaring vragen. Hiermee bevestigd uw partner dat het akkoord is dat de schadevrije jaren worden overgenomen op uw naam. Het is ook mogelijk om de auto op naam van uw partner te verzekeren. Dat u dan ook gebruik maakt van de auto is vaak geen probleem. U kunt dit altijd vermelden bij het aanvragen van de verzekering.

 135. Schaap schreef op 

  Vraag 1:
  Ik ben houder van een Nederlands paspoort, geemigreerd naar Suriname, ingezetene aldaar (uitgeschreven in Nederland)
  Indien ik een aantal maanden zou willen rondreizen met auto door Europa, wat zijn dan mijn mogelijkheden?
  -Kan ik (ondanks dat ik niet meer ingeschreven ben in Nederland) een auto kopen aldaar en dan op reis gaan door Europa hiermee?
  Vraag 2:
  Indien ik (met eigen auto) vanuit Suriname op reis wil (via Frans-Guyana) naar Brazilie,bij welke instanties moet ik dan mijn auto verzekeren? Kan dit voor beiden landen in Paramaribo?

  1. Beste mevrouw/heer Schaap,

   Als u niet meer ingeschreven bent in Nederland, wordt het lastig om een auto te verzekeren. Wij hebben hier helaas geen mogelijkheden voor. U zou contact op kunnen nemen met de verzekeraar Rialto om te vragen naar de mogelijkheden.
   Wij weten helaas niet bij welke instanties u uw auto kunt verzekeren als u vanuit Suriname op reis gaat. Wellicht dat u in Suriname een verzekeraar kunt vinden die u hierover kan informeren.

 136. anna schreef op 

  mijn vader is onlangs overleden en nu zegt mijn zus dat de auto en de verzekering eventueel overgenomen kunnen worden door een kleinkind. De auto snap ik geen probleem maar de verzekeringspolis is toch persoonsgebonden en kan toch niet worden overgedragen aan een ander?

  1. Beste Anna,

   Gecondoleerd met het verlies van uw vader. Zijn auto kan inderdaad worden overgenomen door een kleinkind. Dit kleinkind zal dan wel zelf een nieuwe verzekering aan moeten vragen op eigen naam. De verzekering op naam van uw vader kunt u beëindigen zodra de auto is overgenomen. U kunt dit doorgeven aan de verzekeraar.

 137. Johannes schreef op 

  Hallo,

  Ik heb even een vraagje. De auto van mij en mijn vrouw stond altijd op naam van mijn vrouw. Ze had 62.50 korting, maar heeft nu een keer schade gereden waardoor ze nu nog maar 40% korting heeft. Ze betaald nu 53 euro verzekering per maand. Nu heb ik het idee om de auto op mijn naam te zetten, zodat ik zelf schadevrije jaren kan opbouwen en dan betaal ik (bij een andere verzekeraar) 33 euro, met 0 schade vrije jaren. Nu zegt mijn oude verzekeraar echter dat ik dan waarschijnlijk in de problemen kom omdat het dezelfde auto betreft en mijn vrouw wel schade heeft gereden. Ze woont op hetzelfde adres. Ze geven min of meer aan dat het niet kan en dat ik dan ook gewoon in de – jaren moet starten. Mijns inziens is dit niet correct en moet dit gewoon mogelijk zijn.

  Graag reactie van Independer

  1. Beste Johannes,

   Als uw vrouw nu een negatief aantal schadevrije jaren heeft (bijvoorbeeld -2), dan is het inderdaad niet mogelijk om de auto op uw naam met 0 schadevrije jaren te verzekeren. De schadevrije jaren staan op haar naam, maar omdat zij uw partner is en op hetzelfde adres woont, zal een verzekeraar ook naar haar schadevrije jaren kijken. Zij zullen er namelijk vanuit gaan dat zij de auto ook gebruikt. Anders zou u op deze manier het negatieve aantal schadevrije jaren kunnen ontlopen.

 138. Cindy schreef op 

  Hallo , een tijd lang woonde ik in Spanje mer partner en samen hebben we een auto geïmporteerd uit Duitsland. De auto staat nog steeds op mijn naam maar aangezien we niet goed communiceren heb ik de volgende vraag, mijn ex partner rijdt nog steeds in mijn auto en wat kunnen de gevolgen zijn? Ik ga er van uit dat hij de auto verzekerd heeft…heb de papieren niet gezien en wat als hij overtredingen maakt? Krijg ik dan de boetes ? Ik heb geen idee, moet ik advocaat in schakelen?

 139. Beste Cindy, de kentekenhouder is verantwoordelijk voor de verzekering. Als de auto een Nederlands kenteken heeft controleert de RDW hierop. Als er dan geen verzekering is krijgt de kentekenhouder de boete thuis gestuurd. Ook verkeersboetes worden over het algemeen op kenteken verstuurd.

 140. Giel schreef op 

  Hoi,

  Ik heb een rijontzegging gehad voor te hard rijden op een scooter, daardoor kon ik mijn scooter alleen via rialto verzekeren. Mijn vraag is, als ik in de auto van mijn partner rijdt (die op haar naam verzekerd is) en een ongeluk veroorzaak kan dit dan een probleem opleveren bij haar verzekering omdat ik een cis registratie heb?

  Gr.

  Giel

  1. Beste Giel,

   Wij kunnen u helaas geen goed antwoord geven op uw vraag, omdat wij te weinig informatie hebben over uw rijontzegging en de verzekering van uw partner. Daarnaast verschilt het ook nog eens per verzekeraar hoe zij hiermee omgaan.

 141. Bram Bogaart schreef op 

  hallo ik had een vraag? mijn vriendin woont in amsterdam ( watergraafsmeer ) ik woon in Haarlem ik ben 4 keer in de week bij mijn vriendin dat is een dure grap, ik koop dan een dagkaart 21 euro 95 voor een hele dag dus reken maar uit hoeveel ik wekelijks kwijt ben, nu is mijn vraag kan ik mijn auto op mijn vriendin haar naam zetten alleen ze heb GEEN rijbewijs. hebben jullie voor mijn het antwoord.willen jullie het een antwoord mailen naar mijn emailadres. gr.Bram.

 142. Beste Bram Boogaard,

  Helaas is het via Independer niet mogelijk om een verzekering af te sluiten als het kenteken op naam van uw partner staat. Ten eerste omdat u op een verschillend adres woont en ten tweede omdat zij geen rijbewijs heeft.

 143. Jansen schreef op 

  Hallo,

  Mijn dochter woont op haar zelf in een andere stad, mijn partner is eigenaar van de auto.
  Hoe kunnen wij de eigenaar van de auto blijven en mijn dochter verzekeren omdat zijn voor 100 procent de bestuurster is.

 144. Beste meneer/mevrouw Jansen,

  Via Independer is het helaas niet mogelijk om de auto op deze manier te verzekeren. Verzekeraars willen namelijk dat de hoofdbestuurder ook de kentekenhouder en verzekeringnemer is. Onder bepaalde voorwaarden kunnen kinderen een verzekering aanvragen als het kenteken op naam van hun ouders staat. Daar moet dan wel een goede reden voor zijn en ouder en kind moeten op hetzelfde adres wonen. Omdat uw dochter op een anders adres woont gaat dit dus via Independer niet lukken. Het kenteken moet dan eerst op naam van uw dochter worden gezet.

 145. Imelda schreef op 

  Hallo,
  misschien is de vraag al gesteld maar mijn man die zit het meest op de weg en ik rij ook af en toe in onze auto maar ik heb een schade vrij jaar en mijn man niet kan ik de verzekering gewoon op mijn naam door laten lopen? het verschil is namelijk wel weer 10 euro in de maand.

 146. Beste Imelda,

  Voor partners op hetzelfde adres is dat geen enkel probleem. U kunt zelf kiezen op wiens naam de auto staat, op wiens naam de verzekering en wie het meest in de auto gaat rijden. U kunt dus gewoon de verzekering op uw naam laten lopen met 1 schadevrij jaar, terwijl uw man de hoofdbestuurder van de auto is.

 147. haso schreef op 

  Wanneer een persoon meerdere woningen heeft in het land, wat is bepalend als standplaats voor de verzekering. Is dat het adres volgens GBA of de daadwerkelijke sociale omgeving?
  Om het verhaal nog ingewikkelder te maken. De ene auto wordt uitsluitend gereden in de plaats van de sociale omgeving (boodschapautotje) en de andere adres gemixt (zowel GBA als sociale omgeving). Een derde adres wordt voornamelijk ingezet om lange afstanden mee te rijden in het buitenland vanaf GBA en sociale omgeving.

 148. Beste Haso,

  Voor de verzekeraar gaat het erom dat ze het risico op schade goed kunnen inschatten. Het is dus belangrijk dat de verzekeraar goed op de hoogte is van uw situatie. Het kan per situatie en in uw geval dus ook per auto verschillend zijn hoe de verzekeraar hier over denkt. In de praktijk zal het vaak zo zijn dat er bij meerdere adressen uit wordt gegaan van het adres waar het grootste risico op schade bestaat. U kunt hier het beste even over bellen met de verzekeraar die u op het oog heeft. Heeft u een verzekering via Independer op het oog? Dan vragen wij het graag voor u na. Bel ons gerust op 035-6265544.

  1. haso schreef op 

   Beste Jen,

   Ik heb de situatie voorgelegd aan twee verzekeraars (klaverblad en ANWB) en beiden zeggen dat GBA bepalend is. Ook voor de auto die alleen in de sociale omgeving wordt bereden.

 149. Richard schreef op 

  Hallo,

  Ik had een vraagje, mijn vriendin en in wonen samen maar hebben geen samenlevingscontract of huwelijksakte o.i.d. is zijn dan voor de verzekeraars mijn partner? en zo ja;

  Mag ik een autoverzekering afsluiten voor een auto die op haar naam staat (ik heb een hogere korting) we zullen er allebei in rijden maar ik denk zij ietsjes meer.

  Dank u bij voorbaat!

 150. Beste Richard,

  Als u een relatie heeft en samenwoont, dan bent u voor de verzekeraar ‘partners op hetzelfde adres’. U hoeft daarvoor dus geen samenlevingscontract of huwelijksakte te hebben. U mag de verzekering voor haar auto inderdaad op uw naam afsluiten. U mag dan beide gebruik maken van de auto.

 151. Janneke schreef op 

  Goedendag,
  Ik heb een motor gekocht en wil hem verzekeren, maar mijn man heeft waarschijnlijk een cis registratie. Nu heeft hij helemaal geen motorrijbewijs, dus zal hij ook niet gebruik maken van de motor. Ik heb problemen met het afsluiten van de verzekering, terwijl ik niks met het cis gebeuren te maken had. Ik heb nu een motor die bij de dealer staat en ik kan hem niet ophalen omdat ik niet weet of ik hem verzekerd krijg, wat raad u aan om te doen?

  1. Beste Janneke,

   In zo’n situatie is het soms mogelijk om uw man van uw polis te laten uitsluiten. Op die manier kan de verzekeraar voorkomen dat ze te maken krijgen met het ‘verhoogde risico’. Lukt het dan nog niet om uw motor verzekerd te krijgen? Dan kunt u terecht bij Rialto.

 152. sharon t schreef op 

  Mijn dochter mag 1 a 2 keer in de week in mijn auto rijden .
  Nu heeft mijn dochter schade gereden in mijn auto (all risk verzekerd)
  De afspraak die ik met mijn dochter heb is de auto moet zo terug gezet worden zoals die is meegenomen.
  Dus mijn dochter heeft de auto naar de garage gebracht en gaan ze de auto maken via mijn dochter haar naam
  Is dat een probleem voor de verzekering? ?
  Bij de verzekering sta ik in het systeem .
  Weet dat heen geen probleem is dat er iemand in rijd als ik maar de hoofdbestuurder ben

 153. Beste Sharon,

  Er zijn twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat uw dochter de schade claimt op uw allrisk verzekering. U valt daardoor terug in schadevrije jaren en gaat een hogere premie betalen. De tweede mogelijkheid is dat uw dochter de schade niet claimt bij uw verzekering, maar deze zelf betaalt. U valt dan niet terug in schadevrije jaren en krijgt ook geen hogere premie.

  Is de schade veroorzaakt door een andere partij? Dan kunt u de andere partij aansprakelijk stellen en zorgen dat diens verzekeraar de schade aan u uitbetaalt. In dat geval valt de andere partij terug in schadevrije jaren in plaats van u.

 154. Albert schreef op 

  Hallo

  Ik heb een probleem me auto staat al jaaren op me broertje de naam maar verzekrd op mijn naam.

  Maar er is laats ingebroken in me auto en ben daarvoot normaal verzekerd, maar ik moet van de verzekering een aangifte formulier van de politie stuuren , maar in dat formulier staat dat de eigenaar me broertje is! Die woon op de zelfde adres als
  Mij. Kan ik mijn schade nog vergoed krijgen?

 155. Beste Albert,

  Dat hangt er vanaf of u bij het aanvragen van uw verzekering heeft voldaan aan uw meldingsplicht. Het is belangrijk dat u alle vragen tijdens de aanvraag volledig en juist beantwoord. Heeft u niet opgegeven dat uw broertje de eigenaar was? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw verzekering en voor de uitkering van de schade. Het is mogelijk dat uw verzekeraar niet akkoord was gegaan met de aanvraag als bekend was geweest dat uw broertje de eigenaar was. In dat geval mag uw verzekeraar de verzekering beëindigen krijgt u de schade mogelijk niet of niet helemaal uitgekeerd.

 156. Anoniem schreef op 

  Geachte heer, mevrouw,

  Binnenkort ben ik eigenaar van mijn eerste auto. Ik ben echter nog vrij jong en ik heb nog geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor ik in een hoge verzekering val. Daarnaast ben ik samenwonend maar wij hebben (nog) niet een samenlevingsovk of gereg. partnerschap of huwelijk. Mijn vriend is een paar jaar ouder, waardoor zijn premie veel lager uitvalt. Ik vraag me af of ik de auto op mijn naam kan aanschaffen en of ik deze auto kan verzekeren onder de naam van mijn vriend.

  Ik hoor het graag van u.

 157. Beste Anoniem,

  U mag inderdaad de auto op uw eigen naam zetten en de verzekering op naam van uw partner op hetzelfde adres aanvragen. U heeft hiervoor geen samenlevingsovereenkomst, geregistreerd partnerschap of huwelijksovereenkomst voor nodig. Als u gezamenlijk gebruik maakt van de auto, kunt u hem ook opgeven als hoofdbestuurder. Gebruikt u de auto alleen zelf? Dan kunt u doorgeven dat u de hoofdbestuurder bent. Alvast veel plezier gewenst met uw eerste auto.

 158. Marianne schreef op 

  Beste,

  Mijn man koopt een derde auto, deze komt op zijn naam te staan en willen we onder zijn naam verzekeren. Ik ben echter de hoofdbestuurder, maar heb ook meer schadejaren dan hij. Is het alsnog mogelijk om de auto op zijn naam te verzekeren? We zijn getrouwd en wonen op hetzelfde adres.

  Alvast bedankt.

 159. Beste Marianne,

  Dat is mogelijk. Wel is het daarvoor belangrijk dat u uw schadevrije jaren overdraagt naar uw man. De schadevrije jaren zullen bij beëindiging van de verzekering ook op zijn naam worden geregistreerd. Het is namelijk altijd zo dat de schadevrije jaren op naam van de verzekeringsnemer staan en niet op naam van de hoofdbestuurder. Als u op een later moment toch een verzekering op uw eigen naam af wilt sluiten zal uw man toestemming moeten geven om de schadevrije jaren weer naar u over te dragen. Als u dit geen probleem vindt kunt u de verzekering gewoon op zijn naam aanvragen en uw schadevrije jaren opgeven. U kunt aan de verzekeraar vragen om het formulier waarmee de schadevrije jaren kunnen worden vergedragen, zodat zij deze op naam van uw man in gebruik kunnen nemen.

 160. Marianne schreef op 

  Beste jen,

  Ik heb -6 schadejaren, mijn man 10 schadevrije jaren, valt hij dan terug op 4 schadevrije jaren of hoe moet ik dat zien?

 161. Beste Marianne,

  Schadevrije jaren worden nooit bij elkaar opgeteld of met elkaar verrekend. Het komt er op neer dat u en uw man verschillende setjes schadevrije jaren hebben opgebouwd. Voor uw verschillende auto’s worden dus ook verschillende setjes schadevrije jaren in gebruik genomen.

  Bij een negatief aantal schadevrije jaren werkt het net weer even anders dan bij een positief aantal schadevrije jaren. Het is lastig om met zo weinig informatie een goed advies te kunnen geven. Er zijn namelijk veel verschillende scenario’s mogelijk en in elke situatie is het advies verschillend.

  Het is daarom verstandig om even telefonisch contact op te nemen met onze experts. Zij kunnen met u doornemen om wat voor auto’s het gaat, wie er in welke auto’s gaat rijden, op wiens naam u de auto’s en de verzekeringen wilt zetten en hoe het zit met schades en setjes schadevrije jaren. Op die manier kunnen zij kijken waar u de auto’s het voordeligst kunt verzekeren en kunnen zij u uitleggen hoe dit allemaal werkt.

  Wij zijn vandaag tot 21:00 uur te bereiken op 035-6265544. Wij helpen u graag!

 162. Marc schreef op 

  Beste Jen,

  We willen ivm betaald parkeren bij mij voor de deur de auto van mijn vriendin op mijn naam zetten, maar de verzekering op haar naam laten staan. Kan/mag dat? We gaan binnenkort samenwonen, maar haar huis is nog niet verkocht.

  Alvast bedankt

 163. Beste Marc,

  Helaas is het alleen mogelijk om de auto op uw naam te zetten en de verzekering op naam van uw vriendin als u samenwoont. Tot die tijd zullen de auto en de verzekering allebei op dezelfde naam moeten staan.

 164. Rianne schreef op 

  Hallo,

  Ik ben getrouwd. Mijn Partner heeft 3 jaar terug een cis aantekening gekregen. Nou heb ik een nieuwe auto (op mijn naam en ik ben bestuurder) en ik krijg hem nergens verzekerend door zijn cis melding. Kan dit zomaar, moet ik nu door hem ook bij Rialto aankloppen? Ik vind het een beetje krom dat ik er ook door afgerekend wordt. Ik heb zelf geen meldingen staan op mijn naam.

 165. Beste Rianne,

  Wat een vervelende situatie. De CIS registratie geldt ook voor u, omdat verzekeraars vermoeden dat uw partner ook in de auto gaat rijden. Echter is hij juist de persoon die zij niet willen verzekeren. Daarom willen sommige verzekeraars de aanvraag nog wel accepteren met uitsluiting van uw partner. Dit houdt in dat hij niet in de auto mag rijden. Wij kijken graag voor u of wij de auto wel kunnen verzekeren. Kunt u telefonisch contact met ons opnemen? De autoexperts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 166. Fiet schreef op 

  Wij hebben 2 autos waarvan ik 1 schadevrij jaar hebt en mijn vrouw 20 schadevrij jaren heeft.Nu heb ik mijn auto ingeruild voor n ander.Is het verstandig om vrouw mijn als bestuuder voor mijn nieuwe auto in te schrijven vanwege de korting?

 167. Beste Fiet,

  Als partners op hetzelfde adres kunt u bij veel verzekeraars gebruik maken van een tweede autoregeling. Dit betekent dat u gebruik kunt maken van (een deel van) de korting van uw vrouw. Het is dan wel belangrijk dat u uw autoverzekering afsluit bij dezelfde verzekeraar waar zij ook verzekerd is.

  Bent u de hoofdbestuurder van de auto? Dan kunt u dat het beste ook zo opgeven in de aanvraag. U kunt dan alsnog gebruik maken van de tweede autoregeling.

  Biedt uw huidige verzekeraar geen tweede autoregeling aan? Dan helpen wij u graag bij het maken van een vergelijking voor beide auto’s. U kunt ons bellen op het telefoonnummer 035-6265544.

 168. Larissa van Bijleveld schreef op 

  Ik bezit op dit moment een auto die ik en mijn vriend voor privé gebruiken. Wij maken er dus beide gebruik van alleen staat hij op dit moment op mijn naam. Wij wonen ook op hetzelfde adres. Ik sta alleen met mijn schade vrije jaren in de min. Hierdoor wil ik de verzekering graag op de naam van mijn vriend zetten. Moet ik dan het kenteken overzetten of kan ik ook alleen de verzekering op zijn naam laten zetten?

  1. Beste Larissa,

   Schadevrije jaren staan niet alleen geregistreerd op uw naam, maar ook op uw adres. Omdat u en uw partner samenwonen zullen de negatieve schadevrije jaren helaas ook voor uw partner gelden. Wanneer het gaat om een negatief aantal schadevrije jaren zal de verzekeraar deze altijd in gebruik nemen, ongeacht wie de verzekering of de auto op naam heeft. Wilt u weten welke verzekering het voordeligst is? Dan kunt u een vergelijking maken op de website. Telefonisch kunnen wij u uiteraard ook helpen. Ons telefoonnummer is 035-6265544.

 169. Kees schreef op 

  Mijn vrouw en ik hadden gedurende 20 jaar samen 1 auto. Verzekering stond op mijn naam, maar mijn vrouw reed meer met de auto dan ik.
  Sinds een half jaar heeft mijn vrouw zelf een auto. Hoewel mijn vrouw nog geen no-claim korting had opgebouwd (hoewel ze dus al 20 jaar reed), kon ze het afgelopen half jaar wel profiteren van mijn opgebouwde no-claim korting, omdat haar auto voor de verzekering een 2e auto was.
  Nu ga ik echter mijn eigen auto verkopen. Haar auto op mijn naam zetten is geen optie. Moet mijn vrouw nu opeens een veel hogere premie betalen, hoewel ze al 20 jaar veel rijdt?

 170. Beste Kees,
  U kunt samen met uw vrouw een afstandsverklaring invullen voor uw schadevrije jaren. Daarmee gaan de schadevrije jaren over op naam van uw vrouw en behoudt ze de korting op de autoverzekering. U kunt het formulier dat u hiervoor nodig heeft opvragen bij uw verzekeraar.

  1. Kees schreef op 

   Beste Sophia,
   Dank voor uw reactie. Stel dat ik over enkele maanden (of jaren) de schadevrije jaren weer op mijn naam wil hebben, kan mijn vrouw (ervan uitgaande dat ze hieraan wil meewerken) dan weer afstand doen van de schadevrije jaren en deze aan mij overdragen (oftewel weer aan mij teruggeven)?

 171. Beste Kees,

  Mits de regelgeving niet wordt aangepast kunnen de schadevrije jaren dan gewoon weer terug naar uw eigen naam. Er van uitgaande dat uw vrouw daaraan wil meewerken ;)

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
8 uur geleden, autoverzekering

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering

"omdat het makkelijk en betrouwbaar is"

Anoniem uit RUURLO
2020-01-19, autoverzekering

"Zeer snel verzekerd "

Anoniem uit ALMERE
2020-01-19, autoverzekering

"Een goede verzekeraar ! "

Meneer Alouane uit ROTTERDAM
2020-01-19, autoverzekering

"prettige vergelijkingsmogleijkheden. Wel jammer dat niet alle verzekeraars (zoals de mijne) niet meegenomen kon worden. Werd toch weer een stuk handmatig uitzoeken."

Anoniem uit RIJSSEN
2020-01-19, autoverzekering

"Erg blij met fbto"

Mevrouw Wilbers uit HELMOND
2020-01-19, autoverzekering

"Snel en duidelijk"

Mevrouw Engels uit BROEKHUIZEN LB
2020-01-19, autoverzekering

"Afsluiten ging zeer makkelijk. Snel de voordeligste verzekering gevonden. "

Mevrouw Leeflang uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Mooie duidelijke site. Je wordt snel door de zeer transparante aanvraag geleid. "

Anoniem uit DIEREN
2020-01-18, autoverzekering

"Zeer fijn "

Mevrouw Kok uit ROERMOND
2020-01-18, autoverzekering

"ging perfect"

Meneer Pels uit LEUSDEN
2020-01-18, autoverzekering

"Goed"

Meneer Laktit uit UTRECHT
2020-01-18, autoverzekering

"Super in de begeleiding bij de keuze. "

Meneer van Weel uit WOUDRICHEM
2020-01-18, autoverzekering