Wat is voorlopige dekking bij overlijdensrisicoverzekeringen?
Tip een vriend:

Wat is voorlopige dekking bij overlijdensrisicoverzekeringen?

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit kan je de term voorlopige dekking weleens tegen komen. Maar wat betekent dat nu precies? Een voorlopige dekking houdt in dat je al verzekerd bent voordat de polis daadwerkelijk loopt. Dat kan handig zijn als je heel veel haast hebt, bijvoorbeeld omdat je hypotheeklening bijna ingaat. Of als je overstapt naar een nieuwe overlijdensrisicoverzekering en de oude al hebt opgezegd. Er zijn verschillende vormen van voorlopige dekkingen.

Ongevallendekking

De eerste vorm van een voorlopige dekking is een ongevallendekking. Die gaat in voor je verzekering loopt, maar alleen geldt als je overlijdt door een ongeval. Bijvoorbeeld: het is 3 oktober en je vraagt een overlijdensrisicoverzekering aan die in moet gaan op 1 november. Bij verzekeraars met zo’n voorlopige ongevallendekking ben je dan automatisch voor ongevallen verzekerd tussen 3 oktober en 1 november. Mocht de verzekerde onverhoopt door een ongeval overlijden in die periode, dan wordt er toch gewoon uitgekeerd, ook al is de verzekering nog niet ingegaan. Er is dan wel vaak sprake van een maximum uitkering. Die kan lager liggen dan het verzekerde bedrag. Na de ingangsdatum geldt er natuurlijk de volledige dekking. Om zo’n dekking te krijgen hoef je meestal geen actie te ondernemen.

Dekking na verklaring van goede gezondheid

De tweede mogelijkheid is een (voorlopige) dekking die ingaat voordat de verzekering loopt, maar alleen wordt afgegeven nadat je een verklaring van goede gezondheid hebt getekend. Deze dekking is vaak wel volledig. Dus ook als je als gevolg van een plotselinge ziekte overlijdt, wordt er uitgekeerd. De geldigheid van zo’n dekking is vaak zeer beperkt. Die kan bijvoorbeeld maximaal 30 dagen zijn. Bijvoorbeeld:  je vraagt op 3 september een verzekering aan op het leven van je partner die kerngezond is. Deze is bedoeld voor de hypotheek die op 1 oktober in gaat. De ingangsdatum van de verzekering is ook op 1 oktober. Als je partner deze dekking krijgt na het invullen van de verklaring van goede gezondheid, dan is hij of zij ook al op 20 september verzekerd als hij plotseling zou overlijden door bijvoorbeeld een hartaanval.

Dekking na medische acceptatie

De derde mogelijkheid is dat je al een volledige dekking kan krijgen op het moment dat je medisch geaccepteerd wordt door de verzekeraar. Je bent dan dus al helemaal door het medische proces heen, maar tussen dat moment en de ingangsdatum van de verzekering kan nog best wat tijd zitten. In de tussenliggende periode wordt er bij overlijden gewoon uitgekeerd. Ook hier geldt dat deze dekking meestal een maximum in de tijd kent, bijvoorbeeld 3 maanden.

Wanneer gaat een voorlopige dekking voor overlijdensrisicoverzekeringen in?

Het is per verzekeraar en per soort voorlopige dekking verschillend wanneer de dekking ingaat en tot hoe lang deze geldig is. Een ongevallendekking gaat meestal is op de datum dat de aanvraag is ondertekend. Deze stopt uiterlijk op de ingangsdatum van de verzekering. Een ongevallendekking  kent vaak wel een maximale geldigheid van 30 dagen. Een voorlopige dekking waarbij je een verklaring van goede gezondheid moet tekenen, gaat meestal op de datum van ondertekening in en kent meestal ook een maximum van 30 dagen. Een dekking na medische acceptatie gaat in op het moment dat je medisch bent geaccepteerd door de verzekeraar en heeft meestal een wat langere geldigheid, bijvoorbeeld 3 maanden.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"De informatie is duidelijk"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
52 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"geen moeilijk formulier"

Dhr. Bors uit VENLO
5 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Helder advies met directe handeling bij vragen."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
7 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Ik heb al diversen verzekeringen afgesloten via Independer en ben zeer tevreden. Kort samen gepakt, Snel, makkelijk en overzichtelijk."

Dhr. van de Rijt uit HELMOND
14 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"telefoonnummer is niet bereikbaar ; 035-6255544 werkt niet !!!!"

Dhr. Borgsteyn uit HEERENVEEN
2020-01-22, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke website, overzichtelijk."

Anoniem uit RIJSBERGEN
2020-01-22, overlijdensrisicoverzekering

"All necessary information is sufficiently explained. The whole process was very fast and simple"

Dhr. Stosic uit LEIDEN
2020-01-22, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer makkelijk en duidelijk een overlijdensrisicoverzekering afgesloten."

Anoniem uit URK
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Echt super fijn en makkelijk. Wat ik vooral heel fijn vind, is de heldere manier van info zoeken en polissen vergelijke, en dat het systeem je info opslaat als je een stap terug moet doen."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Prima uitleg goede begleiding"

Mevr. Meulendijks Van Den Heu uit HELMOND
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Slecht. Het heeft veel !!!! Te lang geduurd voor eindelijk de polis klaar was, hierdoor is er nog steeds geen premie betaald. Ik Heb een paar keer gebeld waar de polis bleef. Er is nooit op gereageerd. U moet Aegon niet meer aanbieden."

Dhr. van Rossum uit HILLEGOM
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en duidelijk"

Dhr. van Loon uit TILBURG
2020-01-21, overlijdensrisicoverzekering

"GOEDE VOORLICHTING EN GEBRUIKERSVRIENDELIJK"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke site en goed te vergelijken"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering

"ging makkelijk!"

Anoniem uit ARNHEM
2020-01-20, overlijdensrisicoverzekering