Wat vergoedt een annuleringsverzekering?
Tip een vriend:

Wat vergoedt een annuleringsverzekering?

De annuleringsverzekering vergoedt de kosten van het annuleren van een niet begonnen reis als gevolg van een onvoorziene bijzondere omstandigheid opgetreden tijdens de verzekeringsduur. Ook kent de annuleringsverzekering een vergoeding in geval van vertrekvertraging of het afbreken van een aangevangen reis.

Welke onvoorziene bijzondere omstandigheden geven nu recht op een vergoeding?
In het algemeen biedt de annuleringsverzekering dekking als de annulering onder andere een gevolg is van:

 • overlijden of ernstige ziekte van uzelf of een naast familielid
 • medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden door u, uw partner of een kind
 • overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie u zou verblijven
 • complicaties bij een zwangerschap
 • echtscheiding
 • onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning
 • ernstige schade aan uw huis of bedrijf
 • onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid
 • onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee u op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek

U kunt in de voorwaarden precies nalezen welke gebeurtenissen nog meer gedekt zijn en welke vergoeding de verzekeraar hiervoor kent.

Een kortlopende annuleringsverzekering moet direct bij de boeking of binnen 7 dagen daarna worden afgesloten.

Klik hier voor een vergelijking.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

280 Antwoorden op “Wat vergoedt een annuleringsverzekering?”

 1. Kees en Marianne Beijer schreef op 

  Wij hebben een reis geboekt bij 3 verschillende organisaties.In december de eerste 2 en gisteren is de laatste geboekt. Periode: 3 weken in juni aanééngesloten(10 dgn.Italie en 10 dgn.Frankrijk). Kan ik hier 1 gezamelijke annuleringsverzekering voor afsluiten? Zo ja, bij welke maatschappij??

  1. Jochem schreef op 

   Wordt een geboekte reis ook vergoed als mijn eigen bedrijf failliet is bij een doorlopende reisverzekering?

   1. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

    Beste Jochem,

    Als uw eigen bedrijf failliet gaat valt dit helaas niet onder de annuleringsverzekering. Alleen als onvrijwillig het vast dienstverband eindigt.

   2. Michael schreef op 

    Beste,

    Ik ben ontslagen geweest voor mijn reis naar Mexico. Nu wacht al meer als 2maanden om mijn rest saldo terug te krijgen!! Is dit normaal?
    Duurt dit altijd zo lang!?
    Ik denk dat ze wat intresten aan het nemen zijn met mijn geld!!!
    Maatschappij is Tui.

    Graag antwoord via mail aub.

    Bedankt

    Mvg,

    Michael

 2. Denise schreef op 

  Wij hebben een reis geboekt die bestaat uit losse onderdelen. De meeste van die onderdelen (autohuur en hotels) staan op naam van mijn vriend. Hij heeft een doorlopende annuleringsverzekering. Heb ik nu nog een eigen annuleringsverzekering nodig? De autohuur en de hotels staan immers op naam van mijn vriend.

 3. Beste Denise,

  Een annuleringsverzekering biedt dekking voor de kosten van het annuleren van een reis. De reden voor deze annulering moet wel gedekt zijn. In principe worden de kosten vergoed aan degene die de reis betaald heeft. Toch kan het verstandig zijn u als medeverzekerde op de polis te laten aantekenen. Wij adviseren u hierover contact op te nemen met de verzekeraar van de annuleringsverzekering van uw vriend.

 4. Arjan schreef op 

  De meeste annuleringsverzekeringen moet je voor de beste dekking binnen 7 dagen na boeken afsluiten, maar…wat is de boekingsdatum van een huisje dat je in buitenland (Europa) boekt (je hebt geen officieel boekingsformulier zoals bij een reisbureau)?
  Datum van eerste email/tel.contact? Datum van bevestiging dat je het echt wilt reserveren? Datum van terugsturen van huurovereenkomst? Want je gaat niet al een annuleringsverzekering afluiten terwijl je het huurcontract nog moet ontvangen toch?

 5. Beste Arjan,

  Het is inderdaad zo dat een kortlopende annuleringsverzekering binen 7 dagen na het boeken van een reis afgesloten moet worden om dekking te hebben voor die reis. Bij een doorlopende annuleringsverzekering geldt dat deze al lopend moet zijn als de reis geboekt wordt.
  In dit specifieke geval is het lastig te beoordelen wanneer de reis geboekt is. Bepalend is wanneer beiden partijen een overeenkomst hebben. Heeft u geen mail ontvangen waarin staat dat de boeking definitief is? Dit kunt u namelijk als boekingsdatum beschouwen.

 6. Arjan schreef op 

  Mij lijkt ook logisch dat je als boekingsdatum moet beschouwen: die van het ondertekenen en opsturen van je factuur/overeenkomst, of bv. die van de overmaking van je aanbetaling. Kortom, niet eenduidig dus?
  Doorlopende annuleringsverzekeringen van de Anwb of bv. de Europeesche stellen itt tot wat jij noemt, dat wanneer je binnen 7 dagen na boeken de verzekering afsluit, alle voorwaarden optimaal van kracht zijn.
  Is dit dan afwijkend van de standaardvoorwaarden voor doorl. verz. zoals jij ze noemt?

 7. Beste Arjan,
  Door veel verzekeraars wordt de boekingsdatum gezien als de datum dat de huur- of reisovereenkomst of boekingsbevestiging van de verhuurder of reisorganisator of reisbureau ontvangen is. Iedere verzekeraar gaat hier anders mee om, maar algemene regel is dat binnen 7 dagen na de boekingsdatum een kortlopende annuleringsverzekering dient te worden afgesloten.
  Bij doorlopend is het inderdaad zo dat verzekeraars daar verschillend mee omgaan. De voorwaarden moeten uitwijzen wat de regel hiervoor is.

 8. Andre schreef op 

  Ik ga binnenkort twee vliegtickets boeken. Echter de heenreis zal verschillend zijn. Mijn vader gaat eerder en ik volg twee weken later. De terugreis is wel gelijk. We gaan samen terug.
  Kan ik de twee tickets op één annuleringsverzekering krijgen?
  En zo ja, bij welke verzekeringsmaatschappij kan ik dat afsluiten?

 9. Beste Andre,
  Als de tickets onder 1 geboekte reis vallen, dan kunnen deze verzekerd worden op 1 annuleringsverzekering. De annuleringsverzekering kent als verzekerd bedrag een reissom en dit is dus de waarde van de 2 tickets.
  Je kunt bij de meeste verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden een (kortlopende) annuleringsverzekering afsluiten. Er zijn ook verzekeraars, zoals Mondial-Assistance, die een speciale annuleringsverzekering kennen voor tickets.

 10. J. de Roo schreef op 

  Wij gaan in januari naar Toronto met de kans dat we door sneeuw niet op de geboekte datum op het vliegveld kunnen komen. Valt dit ook onder annuleringsverzekering?

 11. Beste J. de Roo,
  Dat is afhankelijk van wat er in uw polisvoorwaarden staat vermeld. De meeste verzekeraars geven een vergoeding voor vertraging, maar sommige omstandigheden zijn uitgesloten. Wij adviseren u dus goed de polisvoorwaarden te raadplegen.

 12. Jos schreef op 

  Is het mogelijk om 22 dagen na boeking nog ergens een annuleringsverzekering af te sluiten wetende dat mijn moeder erg ziek is en opgenomen is in het ziekenhuis?

 13. Beste Jos,
  Verzekeraars hanteren een termijn van 7 dagen na het boeken van een reis waarbinnen een annuleringsverzekering moet worden afgesloten. Eventueel kun je contact opnemen met een verzekeraar of zij bereid zijn nog een annuleringsverzekering af te sluiten.

 14. ralph schreef op 

  Ik stel zelf mijn reis samen uit vliegtickets, hotelboeking en camperhuur. Daar ben ik nu al een maand mee bezig ook omdat de data van hotel, camper etc afhankelijk zijn van de datum van de tickets. De laatste boeking heb ik zojuist gemaakt. Kan ik nu voor mijn hele reis alsnog een verzekering afsluiten, ook al is mijn eerste ticketboeking 20 dagen geleden?

 15. Beste Ralph,
  Als je voor deze periode een kortlopende annuleringsverzekering wilt afsluiten, dan adviseer ik je hierover contact op te nemen met de verzekeraar van je keuze. In principe moet een kortlopende annuleringsverzekering binnen 7 dagen na de boekingsdatum worden afgesloten, maar soms gaan verzekeraars hier wat soepelere mee om.
  Voor een doorlopende annuleringsverzekering isdeze 7 dagen regel minder streng, al is het wel zo dat als te lang gewacht wordt met het afsluiten na de boekingsdatum eventuele annulering wegens nu bestaande kwalen wordt uitgesloten.

 16. marielle rozemond schreef op 

  geldt een doorlopende annuleringsverzekering ook voor geboekte internationale treintickets en de gemaakte kosten voor cursussen in het buitenland?

 17. Beste Marielle,
  In principe geldt een doorlopende annuleringsverzekering ook voor deze zaken. Wel adviseren wij u hiervoor de polisvoorwaarden te raadplegen.

 18. Marieke schreef op 

  Bestaat er een mogelijkheid om een aanuleringsverzekering af te sluiten op een cursus in het buitenland? En zo ja, welke maatschappij doet dit?

 19. @Marieke,
  Reis- en annuleringsverzekeringen bieden dekking voor “vakantiedoeleinden”. Een cursus valt daar niet standaard onder dus wij adviseren u dat na te gaan bij de verzekeraars of de polisvoorwaarden te raadplegen. Ik verwacht dat dit bij de meeste verzekeraars gewoon mogelijk is, eventueel tegen betaling van een toeslag.

 20. a.geertruida schreef op 

  Hallo,

  Kan je een annuleringsverzekering afsluiten als je 2 maanden daarvoor hebt geboekt?

  en zo ja wordt het dan vergoed als je daarna door uit elkaar gaan niet meer kan gaan??

  Met vriendelijke groeten,
  A.Geertruida

 21. Beste A. Geertruida,
  Een kortlopende annuleringsverzekering dient binnen 7 dagen na het boeken van een reis afgesloten worden. In sommige gevallen kan een doorlopende annuleringsverzekering wel nog na deze 7 dagen afgesloten worden, maar dat is afhankelijk wanneer de geboekte reis plaatsvindt en is ook afhankelijk van de verzekeraar. Als een huwelijk sterk ontwricht is dat het leidt tot echtscheiding, dan worden kosten voor het annuleren van de reis vergoed. In andere gevallen adviseer ik u contact op te nemen met de verzekeraar.

 22. Tes schreef op 

  Begin februari hebben wij via Beachmasters een vakantie geboekt voor 7 personen naar Spanje. Wij zouden begin augustus op vakantie gaan maar twee van de medereizigers hebben net aangegeven niet mee te kunnen. Het probleem is hier dat de vader van een van de medereizigers failliet is en zij het geld voor de vakantie nu niet bij elkaar zou kunnen krijgen. Wij hebben tijdens het boeken ook een annuleringsverzekering afgesloten en een aanbetaling gedaan. Als wij de reis nu zou annuleren krijgen wij dan nog de aanbetaling terug?

 23. @ Tes,
  Het beste kun je hierover contact opnemen met de verzekeraar waar de annuleringsverzekering is afgesloten.

 24. Simone Kleisman schreef op 

  hallo,

  ik heb een vraag,
  ik heb een vakantie geboekt 3 weken geleden om in de zomer naar Aruba te gaan.
  We hebben al gelijk een aanbetaling gedaan.
  En we hebben geen annuleringsverzekering.
  Kan ik die nu alsnog nemen?

 25. Beste Simone,
  Je kunt tot uiterlijk 7 dagen na het boeken van een reis een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Als je een doorlopende annuleringsverzekering wilt, dan kun je contact opnemen met een verzekeraar om te vragen of ze deze reis nog willen verzekeren. Ook voor een doorlopende annuleringsverzekering geldt namelijk de 7 dagen termijn.

 26. john lie schreef op 

  hallo,
  wij hebben een cruise plus vliegtickets geboekt maar gaan nu scheiden.
  kunt u aub vertellen wat er eigenlijk precies uitgekeerd wordt als we annuleren? (percentage)

 27. Beste John,
  Vervelend dat jullie gaan scheiden. Je kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar waar je annuleringsverzekering afgesloten is om te vragen wat de stappen nu zijn en welke uitkering zij doen. In veel gevallen is dit de totale reissom.

 28. Dorina schreef op 

  Wij hebben een in Nederland afgesloten doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Mijn pakketreis heb ik geboekt bij een Duitse touroperator in Duitsland. Is mijn annuleringsverzekering hiervoor geldig

 29. Beste Dorina,
  Belangrijkste om vergoeding te krijgen bij eventuele annulering is een bewijs dat de reis geboekt is, dus een boekingsnota. Ik adviseer je voor de zekerheid contact op te nemen met je reisverzekeraar of het een probleem is dat je bij een Duitse touropperator geboekt hebt.

 30. Tom schreef op 

  Wij hebben een doorlopende annuleringsverzekering met een dekkingsduur van 90 dagen. Volgend jaar gaan we langdurig op reis en hebben we aan die 90 dagen niet genoeg. Daarom gaan we de dekkingsduur verlengen naar 180 dagen. Wanneer moet ik die omzetting in laten gaan? Wij zijn nu al diverse losse vluchten (enkele reis) en hotelovernachtingen aan het boeken. Ik denk dat die boekingen nog prima onder de huidige dekking geregeld zijn omdat ze de 90 dagen nog niet overschrijden. Er ontstaat echter een moment waarop iets geboekt moet worden waardoor duidelijk is dat we langer dan 90 dagen onderweg zijn. Ik neem aan dat op dat moment de verzekering aangepast moet zijn. Klopt deze aanname of moet ik de verzekering nu al omzetten?

 31. Beste Tom,
  Het beste kun je hierover contact opnemen met je verzekeraar waar je de doorlopende reis- en annuleringsverzekering hebt ondergebracht. Zij kunnen je dan direct adviseren wat in dit geval het beste is.

 32. kees schreef op 

  welke verzekeraars bieden een doorlopende reisverzekering met een onbeperkte verblijfsduur in het buitenland?

 33. Beste Kees,
  Helaas is ons niet bekend of er een verzekeraar is die een reis verzekert met een onbeperkte duur. Per verzekeraar verschilt het maximaal aantal dagen, maar hoogste maximum is 365 dagen voorzover ons bekend. Ik adviseer je dan ook dit voor te leggen aan een verzekeraar.

 34. Franky De Vleeschhouwer schreef op 

  Beste Femke,
  Graag een vraag op één van uw reacties:
  “Beste John,
  Vervelend dat jullie gaan scheiden. Je kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar waar je annuleringsverzekering afgesloten is om te vragen wat de stappen nu zijn en welke uitkering zij doen. In veel gevallen is dit de totale reissom.”

  Is het ook mogelijk dat een verzekering niets dekt in geval van een scheiding?

 35. Beste Franky,
  Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten van een geboekte reis als er sprake is van defintieve ontwrichting van een huwelijk. Dus het beëindigen van een relatie (geen huwelijk) kan een reden zijn voor een verzekeraar om niet uit te keren. Hoe een verzekeraar hiermee omgaat verschilt per situatie en per verzekeraar. Daarom adviseren wij altijd contact hierover op te nemen met de verzekeraar.

 36. Carel schreef op 

  Ik heb een annuleringsverzekering afgesloten voor mijn reis naar Wenen. Ik reis per bus naar mijn bestemming toe. Mijn vraag is: op het moment dat een familielid in de 1e of 2e graad overlijd, krijg ik dan mijn reis naar Nederland en terug naar reisbestemming vergoed? Ook als ik besluit, vanwege het overlijden een sneller vervoermiddel te kiezen, zoals het vliegtuig? Of ben ik verplicht op dezelfde wijze heen en weer naar Nederland te reizen (in mijn geval via eurolines-bus)?

 37. Beste Carel,
  Als een familielid in 1e of 2e graad overlijdt en je kunt hierdoor niet naar Wenen, dan krijg je de volledige reissom terug van de verzekeraar. Als je al in Wenen bent, dan wordt de terugkeer naar Nederland en het deel van de reis die je niet hebt kunnen meemaken vergoed. Wanneer je tijdens een reis te maken krijgt met een situatie waardoor je terug wilt naar Nederland, dan moet je altijd contact opnemen met de alarmcentrale van de verzekeraar. Zij kunnen je dan vertellen of een snellere manier van vervoer ook vergoed wordt. Ik wens je een fijne reis naar Wenen en hopelijk is er geen reden om niet te gaan of eerder terug te komen.

 38. Stephanie schreef op 

  Ik heb in december onze zomervakantie geboekt. Kan ik nu evt. nog een (doorlopende) annuleringsverzekering afsluiten?

 39. Beste Stephanie,
  Belangrijk voor het afsluiten van een annuleringsverzekering is dat deze afgesloten wordt binnen 7 dagen na het boeken van de reis.

 40. cyndy schreef op 

  Mijn vriendin heeft in juni een reis geboekt naar Barcelona. In juli heeft zij een annuleringsverzekering afgesloten. En 2 weken later scheurde haar hoornvlies, waardoor zij een hoornvliestransplatie moest ondergaan. Over 3 weken moeten wij op reis gaan, maar het herstel duur minimaal nog een maand.

  Kan zij haar geld terugkrijgen?

 41. Beste Cyndy,
  Voor een kortlopende annuleringsverzekering geldt de regel dat je deze binnen 7 dagen na de boekingsdatum van de reis af moet sluiten. Voor een doorlopende annuleringsverzekering geldt dat als je deze niet binnen 7 dagen na het boeken van de reis afsluit, bestaande kwalen uitgesloten zijn van dekking.
  Wij raden je aan om contact op te nemen met je verzekeraar, zij kunnen je hier verder mee helpen.

 42. Arjen van Poelgeest schreef op 

  op het moment ben ik ziek en wil ik een vakantie gaan boeken voor in feb ik heb een doorlopende annuleringsverzekering ben ik dan verzekerd voor annulering voor deze reis

 43. Beste Arjen,
  Uit onze ervaringen gaan verzekeraars hier heel verschillend mee om. Wij adviseren u daarom eerst telefonisch contact op te nemen met de verzekeraar van uw keuze om het voor te leggen. Alleen op deze wijze weet u zeker dat u niet een verzekering sluit die u misschien later niet kunt gebruiken.

 44. sivan schreef op 

  Hallo,

  Ik had een vraagje over het annuleren van een vakantie. Ik lees net dat je
  Na de week van de boeking kan afsluiten. Ik heb vorig maand geboekt kan ik nu niet meer annuleringsverzekering afsluiten.

  Ik hoor het graag snel.

  Mvg

 45. Beste Sivan,
  U moet inderdaad binnen 7 dagen na het boeken van een vakantie een annuleringsverzekering afsluiten, daarna is het meestal niet meer mogelijk. U kunt nog proberen om het bij de reisorganisatie waar u de vakantie geboekt heeft te regelen, de kans dat dit lukt is echter niet heel groot.

 46. Anna schreef op 

  hallo,

  Ik ga in juni 5 weken naar costa rica, daar ga ik vrijwilligerswerk doen. nu heb ik vorige week zaterdag het project boeken en wil morgen mijn vliegticket kopen. Als ik dan morgen ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluit, vallen mijn vliegticket en vrijwilligersproject dan alle 2 onder deze annuleringsverzekering?

  Alvast bedankt!

  Groetjes

 47. Anny schreef op 

  Hallo

  Mijn zoon (21) heeft een tijd terug een wintersportvakantie geboekt met zijn vriendin. Nu is de relatie na 3,5 jaar onverwachts beëindigd. Hij heeft een annuleringsverzekering afgesloten bij boeking (Europeesche)
  Mijn vraag: Is beëindiging van een relatie een gegronde reden voor annuleren?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  1. Floris schreef op 

   Beste Anny,

   Heeft u al meer nieuws over hoe het met uw zoon en zijn reis is afgelopen? Ik heb nu namelijk helaas hetzelfde probleem… Graag zou ik willen weten wat u nog hebt gedaan om het reisgeld terug te krijgen?

   Alvast bedankt voor uw reactie!

   Met vriendelijke groet,
   Floris

   “Hallo

   Mijn zoon (21) heeft een tijd terug een wintersportvakantie geboekt met zijn vriendin. Nu is de relatie na 3,5 jaar onverwachts beëindigd. Hij heeft een annuleringsverzekering afgesloten bij boeking (Europeesche)
   Mijn vraag: Is beëindiging van een relatie een gegronde reden voor annuleren?

   Alvast bedankt voor uw reactie”

 48. Beste Anny,
  Volgens de polisvoorwaarden van de Europeesche worden de annuleringskosten alleen vergoed bij echtscheiding of bij het ontbinden van een samenlevingscontract. Ik raad u aan om voor de zekerheid ook de verzekeraar nog te bellen.

 49. Judith schreef op 

  Ik ga in april naar Curaçao voor een stage van 4,5 maand. Nou moet ik nog wel 1 toets halen om echt te mogen. Ik heb mijn ticket al. Stel dat ik mijn toets niet haal en dus nog geen stage mag lopen, kan ik dan mijn geld terug krijgen?
  Groeten

 50. Frank schreef op 

  Ik heb een reisgeboekt.
  Vanwege een misverstand op het werk krijg die dagen echter geen verlof meer.
  Is dit vergoed?

  1. Rowen schreef op 

   Ik heb precies hetzelfde probleem.

   Ben ook benieuwd naar dit antwoord.

 51. Beste Frank en Rowen,
  Helaas wordt dit niet gedekt door een annuleringsverzekering. Alleen ongewenste beeindiging van een dienstverband is reden om de kosten van een annulering vergoed te krijgen.

 52. Vincent van Doorn schreef op 

  In januari hebben wij een reis geboekt met 3 vrienden naar Turkije. We gaan 8 april weg, nu heeft een vriend (hoofdboeker)hart problemen en kan ws niet mee. Hij zal de reis moeten annuleren, voor ons is de vakantiepret verdwenen. Krijgt alleen hij geld terug van de annuleringsverzekering of kunnen wij daar ook een beroep op doen?

 53. Beste Vincent,
  Volgens onze informatie is het inderdaad mogelijk om al reisgenoten de reis te annuleren. Wij adviseren je contact op te nemen met de reisverzekeraar om na te gaan hoe zij hiermee om gaan.

 54. Vincent van Doorn schreef op 

  Het klopt, we hebben alle drie kunnen annuleren. Bedankt iig

 55. Britt schreef op 

  Vraag; wij (2 volw en kinderen <12) hebben losse vliegtickets (internet)voor Vietnam geboekt vorig jaar en ondertussen ook een aantal (3) binnenlandse vluchten, nu is mijn vader ongeneeslijk ziek en heeft een levensverwachting korter dan een half jaar. Ik heb een doorlopende annuleringsverzekering van de ANWB,kan ik alles vergoed krijgen?

  1. Britt schreef op 

   aanvulling: we zouden vertrekken begin juli

 56. Beste Britt,

  De doorlopende annuleringsverzekering vergoedt een annulering als gevolg van een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval, ziekte of overlijden van een 1e of 2e graads familieleden. Hieronder valt inderdaad ook uw vader. Wel is het zo dat deze diagnose nog niet gesteld mag zijn op het moment van het boeken van uw reis.
  Wij raden u aan contact op te nemen met de ANWB om na te gaan hoe zij hier precies mee om gaan.

  1. Britt schreef op 

   dank voor de snelle reactie, de diagnose is vorige week gesteld dus we wisten van niets.Moeten we ook een artsenverklaring overleggen?

 57. Beste Britt,
  Wij adviseren u contact op te nemen met de ANWB zodat zij u kunnen aangeven welke informatie ze precies nodig hebben.

 58. Marianne schreef op 

  Vraag: Wij gaan in september naar Amerika, de reis moet deze week in zijn geheel betaald zijn. Nu is mijn schoonvader ernstig ziek. De prognose is nog enkele maanden, maar kan ook korter zijn. Wij hebben een dubbelzeker annuleringsverzekering afgesloten. Wat is het juiste tijdstip om te annuleren is dat vlak voor de reis of eerder? In deze situatie gaan wij niet graag zo ver weg.

  1. Beste Marianne,
   Wanneer je nu al weet dat jullie niet op reis willen raden wij aan om deze zo snel mogelijk te annuleren. Het beste kan je hierover contact opnemen met de verzekeraar. Sterkte de komende periode.

 59. Mark schreef op 

  Stel je wilt naar Griekenland en boekt een reis, maar door de huidige problemen lopen verder uit hand en de reis niet gemaakt worden. Moet je hiertegen een annuleringsverzekering nemen? Of valt dat onder iets anders?

  1. Beste Mark,
   Hou er bij het boeken van een reis rekening mee dat de reisorganisatie die aangesloten bij het calamiteitenfonds. Wanneer het ministerie van buitenlandse zaken dan een negatief reisadvies afgeeft voor Griekenland worden de annuleringskosten vergoed door het calamiteitenfonds. Meer informatie vind je op de volgende site: http://www.calamiteitenfonds.nl/calamiteitenfonds/

 60. Ronald schreef op 

  Lezer,
  Ik ga binnenkort een half jaar op reis. We gaan uit van het goede maar toch is er een kleine kans dat er iets mis gaat. Als ik op vakantie ben dan vind ik het ook niet fijn als een directie vriend/ vriendin iets ergs overkomt.

  Zijn er annuleringsverzekeringen die verder gaan dan 2e graats?

  Met vriendelijke groet,
  Ronald

 61. Beste Ronald,
  Helaas zijn er, zover wij weten, geen verzekeraars die kosten vergoeden wanneer je naar huis gaat ivm ernstige ziekte of het overlijden van een vriend of vriendin.

 62. Sanne van Opstal schreef op 

  Beste,
  Er bestaat een kans dat mijn tante op korte termijn komt te overlijden. Aangezien ik deze periode 2 maal op vakantie ga is de kans reeel dat ik dan in het buitenland zit. Vergoed een annuleringsverzekering ook de terugkeer of annulering van de reis als mijn tante zou komen te overlijden?
  Alvast bedankt!

  Groet, Sanne

 63. Beste Sanne,
  Een annuleringsverzekering vergoedt het overlijden van eerste- of tweedegraads familieleden. Onder eerstegraads vallen ouders en kinderen en onder tweedegraads familieleden vallen broers, zussen, kleinkinderen, oma’s en opa’s. Helaas valt het overlijden van je tante dus niet standaard onder de dekking van de annuleringsverzekering. Voor de zekerheid raden wij je aan om contact met de verzekeraar op te nemen om dit te overleggen, wellicht zijn er toch mogelijkheden.

 64. Claudia schreef op 

  Wij hebben met 6 personen een huisje geboekt. Nu heeft een van ons een doorlopende reisverzekering. Als die persoon de boeking doet geldt de verzekering dan voor het totale bedrag van huisje?

 65. Beste Claudia,
  Als het gaat om de annuleringsverzekering is het inderdaad voldoende dat de boeker (en betaler) deze heeft. Je moet er wel rekening mee houden dat de de overige personen dan ook niet kunnen annuleren. Je kan dus alleen annuleren als er iets voordoet wat betrekking op jou heeft.

 66. Mieke schreef op 

  Beste,
  Op 21-12-2011 tickets geboekt en annuleringsverz. afgesloten die geldig is tot de dag van vertrek (alleen geldig voor tickets) Nu bezig met het plannen van de reis met een buitenlands reisburo. Wanneer ik een definitieve boeking maak bij het buitenlands reisburo en hier een bevestiging van ontvang kan ik dan alsnog een annul. verz. af sluiten voor de daadwerkelijke periode dat we in het buitenland zijn?

  1. Beste Mieke,
   Het is mogelijk om na het boeken van de reis hier een annuleringsverzekering voor af te sluiten. Hou er dan wel rekening mee dat dit alleen voor het verblijf geldt. Wanneer je onverwachts naar huis moet, vallen deze kosten niet onder deze annuleringsverzekering.
   Denk er ook aan dat een annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van de reis afgesloten moet worden.

 67. brigitte schreef op 

  ik heb een paar weken geleden een vakantie geboekt voor de zomer en ook een annuleringsverzekering erbij gedaan,maar ik keek mijn verzekeringspapieren na. en het blijkt dat wij al een doorlopende annuleringsverz. hebben lopen bij mijn verzekeringsmaatschappij kan ik nu nog bij mijn geboekte vakantie de annuleringskosten terug krijgen?

 68. Beste Brigitte,
  Omdat de verzekeraar de afgelopen weken al risico gelopen heeft zal het niet heel makkelijk zijn om deze annuleringsverzekering nog te beëindigen.
  Je zou kunnen proberen om hen een kopie van je doorlopende annuleringsverzekering te laten zien, wellicht zijn ze dan wel bereid om de kortlopende annuleringsverzekering nog stop te zetten.

 69. estrea schreef op 

  mijn schoonmoeder heeft haar ticket naar nigeria lopen tot 11 februarie 2012. nu hebben wij een verblijfskaart aangevraagd voor haar om in belgie t emogen blijven wonen en mag zij nu dus niet het land uit. maar het ticket is wel betaald en ik heb een annuleringsverzekering afgesloten tegelijkertijd toen ik het ticket heb gekocht. kan ik nog geld terug krijgen van de annuleringsverzekering voor de terugvlucht waar zij dus gen gebruik van kan maken.
  grtjs esta

 70. Beste Estrea,
  Als ik het goed begrijp komt zij uit Nigeria en heeft ze een retourticket gekocht, nu heeft ze hier alleen gebruik om naar België te komen. Nu wil ze in België blijven en gaat dus de terugvlucht niet gebruiken.
  Als zij vrijwillig beslist om niet terug naar Nigeria te gaan (omdat zij in België wil blijven) zal dit niet onder de annuleringsverzekering vallen en zal de verzekeraar deze kosten helaas niet vergoeden.
  Mocht de situatie iets anders zijn dan ik heb begrepen raad ik jullie aan om de verzekeraar even te bellen om dit te overleggen.

 71. Gonnie schreef op 

  Wij hebben in nov. een reis geboekt, de eerste aanbetaling is gedaan, de tweede moet in mei. Nu moet mijn partner voor hart onderzoek en waarschijnlijk een vervolg ingreep. WIj hebben geen annuleringsverzekering, ik weet het stom!! Hoe kunnen wij dit het beste afhandelen, ik las dat een doorlopende ann.verz. ook niet meer kan. Wijn hopen natuurlijk na alles toch nog op reis te kunnen gaan maar dat weten wij pas half april.

 72. Beste Gonnie,
  Het is inderdaad helaas niet meer mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit moet bij alle verzekeraar tussen de 7 en 14 dagen na het boeken van de reis.
  Wanneer de vakantie geannuleerd wordt betaalt u vaak alleen annuleringskosten en bent u niet de hele reissom kwijt. Wellicht kunt u de reisorganisatie het beste vragen hoe zij hiermee om gaan.
  Wij wensen u in ieder geval sterkte!

 73. Sophie schreef op 

  Hallo,
  Ik heb met mijn stomme hoofd niet goed nagedacht en een vakantie geboekt met twee vriendinnen. Nu hebben we knallende ruzie gekregen en wil ik graag de reis annuleren. Alleen is het probleem dat ik overal lees dat er dan een speciale reden voor moet zijn. Kan ik de reis nu nog annuleren of moet ik verplicht heen? We hebben al een voorafgaand bedrag moeten betalen.

  M.v.g
  Maud

 74. Beste Maud,
  Helaas is een ruzie geen reden voor de verzekeraar om de reis te kunnen annuleren. De verzekeraar zal aangeven dat de reis gemaakt kan worden, mogelijk met andere personen. Indien dit niet kan of gewenst is dan kunt u er uiteraard voor kiezen om de reis zelf niet te maken, echter kunnen er geen kosten vergoed worden.

 75. Willie schreef op 

  Goedemorgen,
  Een vraagje, wij hebben al jaren een doorlopende annuleringsverzekering, nu is mijn schoonvader deze week geopereerd aan zijn hart, toevallig wilden we vandaag vakantie boeken, als mijn schoonvader toch in onze vakantie komt te overlijden, wat we natuurlijk niet hopen, krijgen we dan ons geld terug.

  1. Beste Willie,
   Er is al een lopende annuleringsverzekering, hierdoor kunt u gerust een reis boeken. Er is alleen geen dekking als er nog geen annuleringsverzekering van toepassing was.
   Mocht er tijdens de reis toch wat gebeuren met uw schoonvader, dan kunt u hiervoor een beroep doen op de annuleringsverzekering.

 76. Judith Meijer schreef op 

  Een goede vriendin van mij gaat met een chronisch zieke vriendin met vakantie. Het kan zijn dat haar vriendin haar situatie zo verslechtert dat de vakantie moet worden geannuleerd. In dat geval vervalt ook de reden voor de vakantie voor mijn vriendin.
  Hoe kan mijn vriendin zich verzekeren? De meeste annulerings-verzekeringen dekken nl. wel ziekte of overlijden van jezelf of een familielid, maar niet van een vriendin.

 77. Beste Judith,
  Wanneer je samen een reis boekt en beide een annuleringsverzekering afsluit (dit hoeft niet samen), is dit geen probleem. Als jouw reispartner een geldige reden heeft om te annuleren mag jij bij bijna alle verzekeraars ook de reis kosteloos annuleren. Wel goed om dit voor de zekerheid bij de verzekeraar te checken want er is een enkele verzekeraar die dit niet doet.

 78. Paul schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. De vader van mijn vriendin(al drie jaar een relatie mee) is ernstig ziek. Nu heb ik afgelopen week een vakantie geboekt en vertrek ik woensdag al. Mocht hij nou heel erg verslechteren of overlijden, kan ik dan met een verzekering mijn vakantie annuleren? Helaas is hij gisteren verslechterd en zal het even afwachten zijn of het erger wordt…

  Ik hoor het graag!

  Gr Paul

  PS. Ik ga met een vriend op vakantie. Niet met mijn vriendin.

 79. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Paul,
  Op het moment dat je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont met een samenlevingscontract worden de ouders van je vriendin jouw schoonouders. Schoonouders en ouders zijn eerstegraads familie, wanneer er iets met hen gebeurt valt dit onder de dekking van de annuleringsverzekering. Als je niet samenwoont is het niet standaard gedekt. We raden je aan om dan eerst even contact met de verzekeraar op te nemen.

 80. Ancella schreef op 

  Hallo,

  Ik ga samen met een vriendin op vakantie. Zojuist te horen gekregen dat het met haar opa steeds slechter gaat. Het is nog afwachten of we hierdoor de vakantie zullen moeten annuleren. We hebben beide een annuleringsverzekering afgesloten.
  Mocht het nou zo zijn dat we de reis moeten annuleren, zouden we dan beide geld terug krijgen? Of geld dit alleen voor haar, omdat het haar opa is?
  Ondanks het feit dat we samen reizen. Ik ga natuurlijk niet alleen :)

  Groeten,
  Ancella

 81. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ancella,
  Wanneer je de reis samen hebt geboekt en jouw vriendin mag de reis kosteloos annuleren geldt dit in de meeste gevallen ook voor jou. De verzekeraars laten je over het algemeen niet alleen gaan. Vraag het voor de zekerheid wel even na, niet alle verzekeraars gaan er even makkelijk mee om.

 82. André de Swart schreef op 

  hallo,
  Ik ga in november naar curacao met m’n vader, zus en broer. Ik heb een doorlopende reisverzekering bij FBTO met annuleringsverzekering. Geldt deze verzekering ook voor mijn reisgenoten of moeten we een andere annuleringsverzekering sluiten??

 83. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Beste André,
  Iedereen die meegaat naar Curaçao moet een eigen annuleringsverzekering afsluiten. Als dit bij het boeken van de reis is afgesloten geldt het wel voor alle reisgenoten. Als zij zelf een verzekering afsluiten moet dit wel binnen 7 dagen na het boeken van de reis.

 84. R Wagenaar schreef op 

  Hallo wij hebben een stacaravan voor augustus 2013 geboekt van particulieren in Frankrijk . Het duurt dus nog een jaar voor we die kant opgaan . Een annuleringsverzekering lijkt ons niet verkeerd in een jaar tijd kan veel gebeuren . A is dit mogelijk ???? en B moet je die dan nu al afsluiten???? ik hoor graag van U groet R Wagenaar

 85. Beste heer/mevrouw Wagenaar,
  Als u een bewijs van de boeking heeft en u kunt door omstandigheden niet op vakantie zal de annuleringsverzekering deze kosten voor u betalen. U moet de annuleringsverzekering wel afsluiten binnen 7 dagen na het boeken van de stacaravan.

 86. louisa schreef op 

  Ik ben net klaar met chemo en heb een reis naar gambia geboekt. nu mag ik omdat ik chemo heb gehad de gele koorts vaccinatie niet hebben en vind mijn oncoloog het niet verantwoord dat ik naar gambia ga. kan ik dan toch annuleren via mijn annuleringsverzekering?

 87. Beste Louisa,
  Als u wegens uw gezondheid niet van de arts op vakantie mag is dit een geldige reden om de vakantie te annuleren. U heeft hier vaak wel een verklaring van de behandelend arts voor nodig.

 88. Louisa schreef op 

  Dank je wel sharon voor je reactie maar zullen ze dan niet zeggen dat ik de vakantie geboekt heb terwijl ik wist dat ik net klaar was met de chemo. Ik heb deze vakantie verleden week geboekt op 29 augustus. Mijn laatste chemo heb ik op 17 augustus gehad.
  Moet ik in de verklaring van mijn behandelend arts laten zetten dat ik de gele koorts vaccinatie niet mag hebben en daarom niet naar Gambia mag.
  Ik wil eventueel mijn vakantie omboeken naar een land waar ik geen vaccinatie voor nodig heb of kan ik beter helemaal annuleren dan.

 89. Hallo Louisa,
  Als u aangeeft dat het niet bekend was dat u geen vaccinatie mocht hebben is er best een grote kans dat u de kosten vergoed krijgt. Wij raden u aan om de verzekeraar even te bellen om hierover te overleggen. Wanneer zij de kosten niet vergoeden kunt u altijd nog besluiten om te proberen de reis om te boeken.

 90. Lenny schreef op 

  Hallo, mijn man heeft met een reisincentive een geheel verzorgde reis naar Australië verdient voor 2 personen. Kosten van deze reis in totaal 13000 euro. We moeten alleen zelf voor een annuleringsverzekering zorgen. Kan dit als de reis niet door ons geboekt en betaald wordt? Als we door omstandigheden niet mee kunnen moeten we wel de kosten betalen.

 91. Manuela Vos (Independer.nl) schreef op 

  Beste heer / mevrouw,

  Voor de annuleringsverzekering moet er altijd een boekingsbevestiging zijn. Als u deze heeft ontvangen van de persoon die deze reis voor u heeft geboekt, dan kunt u eventueel gebruik maken van de annuleringsdekking. Uiteraard geldt een annulering alleen bij een rechtsgeldige reden.
  De annuleringsverzekering moet wel binnen 7 dagen na het boeken van de reis afgesloten zijn.

 92. Ellen schreef op 

  Hallo,

  Ik heb nu ineens last van ziekte aan luchtwegen en het is verstandiger om niet naar Bangkok te vliegen. Ik heb een annuleringsverzekering. In de voorwaarden staat ernstig ziek. Dat is nogal arbitrair. Heb ik recht op geld van mijn ticket.

 93. Sharon Gerritsen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ellen,
  Wanneer u een doktersverklaring hebt is dit voor veel verzekeraars voldoende om de annuleringskosten te vergoeden. We raden wel altijd aan om eerst even contact met de verzekeraar op te nemen.

 94. Thijs schreef op 

  Hallo,
  Ik heb op internet ergens gelezen dat als je zelf je vliegtickets rechtstreeks bij een luchtvaart maatschappij zou boeken dat die dan niet door je annuleringsverzekeing gedekt zouden zijn. Is dat waar?

 95. Beste Thijs,
  Als u een doorlopende annuleringsverzekering heeft vallen vliegtickets hier ook onder. Het maakt dan niet uit of deze rechtstreeks bij de vliegtuigmaatschappij of via een reisbureau zijn geboekt.

 96. Dirk Wolters schreef op 

  Hallo ik had een vraag.

  Wat valt onder ziekte?
  Stel ik breek me been/enkel of zo, valt dit daar onder?
  In ieder geval als ik daardoor ernstig wordt belemmerd op me vakantie.

  ( Ontvang ik als antwoord op me vraag een mail? )

  Mvg D Wolters

 97. Beste meneer/mevrouw Wolters,

  Uw arts moet een verklaring afgeven als u niet meer kunt reizen. Het ligt dus aan de situatie waar in de arts besluit of u wel of niet weg kunt.

  1. Martin schreef op 

   Ja dat is het probleem juist waar wij nu tegen aan lopen. Wij vertrekken over 2 dagen maar hebben beide griep. De verzekering wil een medische verklaring maar de dokteren weigeren om iets op papier te schrijven.

 98. M.van der Horst schreef op 

  Goedemiddag
  Wij zijn al heel lang bezig een reis door Egypte samen te stellen. Inmiddels hebben we een nederlandse vrouw in Egypte gevonden die alle excursies heeft geregeld, vervoer, hotels, gidsen etc. Alleen de vliegtickets moesten we uiteraard zelf regelen. Omdat Egyptair al heel vroeg vol leek te raken rond onze vertrekdatum hebben we dit al in december geregeld. We gaan in maart weg en hopen dat het door kan gaan, want de situatrie inEgypte wordt er niet beter op. Stel dat er een negfatief reisadvies komt, wat dan? Ik kijk nu overal of ik nog een “achteraf” annuleringsverzekering kan krijgen voor de vliegtickets, voor t geval dat. Zal wel niet lukken hè ? Alhoewel ik begreep dat de Europeesche wél een doorlopende annuleringsverzekering voor reeds geboekte reizen doet. Maar op hun site kwam ik daar niet goed uit. Het geld van de excursies via de nederl. dame is Egypte krijgen we terug mocht het fout gaan, dat heb ik zwart op wit, dus geen probleem. Nu nog de prijs van de tickets…maar misschien is het allemaal niet nodig, nogmaals ik hoop dat de reis doorgaat, tis dus op dit moment nog een hypothetisch geval. Ik hoop dat u / iemand raad weet.
  vr.groet
  Marja

  1. Een annuleringsverzekering moet bij een reisverzekering binnen 7 a 14 dagen na het boeken worden afgesloten. Nu nog afsluiten is vaak niet mogelijk. Echter als er sprake is van een calamiteit waardoor de vlucht wordt geannuleerd, kunt u nagaan of de organisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds. Mogelijk zullen zij wel een vergoeding geven bij een negatief reisadvies.

 99. son schreef op 

  Hallo ik heb een vraag over een annuleringsverzekering (doorlopend)
  Mijn man ik onverwachts zijn baan kwijt geraakt en onze zoon zou op studie reis naar Frankrijk gaan. Nu zijn wij er financieel flink op achteruit gegaan en hebben we besloten dat onze zoon niet mee kan gaan. Echter moet ik nu een deel van de kosten 230,00 wel betalen. Kan ik deze verhalen op onze annuleringsverzekering?

 100. Peter schreef op 

  Hallo,
  Mijn vrouw heeft een hernia maar we hebben toch een vakantie geboekt in Nederland.
  Wordt er, als ze overwacht toch geopereerd moet worden, iets vergoedt als we moeten annuleren om deze reden.?

 101. Beste Peter,

  Dit is afhankelijk van de verzekeraar. De ene zegt u was al bekend met de aandoening, dus het komt niet in aanmerking voor vergoeding. En een andere zegt, de operatie is onverwacht dus is deze sitiuatie wel gedekt. We raden u dan ook aan om contact op te nemen met de verzekeraar als u al bent verzekerd. Of dat u contact opneemt met de verzekeraar voordat u de verzekering afsluit.

 102. loes schreef op 

  Beste,
  mijn vriend en ik (geen huwelijk, geen samenlevingscontract) hebben een paar dagen geleden twee vliegtickets voor vakantie gekocht. Mijn vriend is de hoofdboeker en hij heeft de betaling gedaan. Hijzelf heeft een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Mocht iets ernstigs met mijn 1ste en 2de graads familie gebeuren, is dat dan voor hem een reden om te kunnen annuleren. Met andere woorden, krijgt hij dan het geld van beide tickets terug of alleen zijn deel? En moet ik dan voor mijn deel een eigen annuleringsverzekering afsluiten? Nog een vraag. Als er iets met zijn directe familieleden aan de hand is -en hij kan annuleren- krijgt hij dan ook het bedrag van mijn vliegticket terug?

 103. Beste Loes,

  Als hij alleen een annuleringsverzekering heeft dan kan het deel voor u nooit worden geclaimd, ongeacht wel of niet getrouwd/samenlevingscontract u moet altijd een eigen annuleringsverzekering hebben. Dit kan door u bij te schrijven op de verzekering die uw vriend heeft, dit kan dan weer alleen als u samen woont. Als u samen op de polis staat dan is er wel dekking voor de schoonfamilie. Als u aparte verzekeringen heeft dan is er geen dekking voor de schoonfamilie omdat u niet getrouwd bent of een samenlevingscontract heeft.

 104. Kay schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een paar dagen geleden gehoord dat ik toegelaten ben tot een school in Hong Kong, Ik rekende hier absoluut niet op en ik heb daarom ook een vakantie naar Valencia geboekt.
  Kan ik hiervoor mijn geld nog terugkrijgen?

  Mvg

  1. Beste Kay,

   Dit is vaak wel een reden om de reis te annuleren. U kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar, om daar te horen welke voorwaarden zij hanteren.

 105. janine schreef op 

  Voor werk/stage heb ik in maart mijn vliegtuigticket geboekt met annuleringsverzekering. Het werk was geregeld via een organisatie en betreft andere reizigers die daar met mij zouden werken. Kort na mijn boeking bleek de organisatie niet transparant te zijn en zijn door de organisatie de werkzaamheden ook geannuleerd. Kortom, er is geen reden voor mij om nog te reizen naar de plek omdat daar geen werk is voor mij en ook geen onderkomen. In de premie staat echter dat alleen door ziekte of sterfte van mijn gastheer mijn annuleringsverzekering zin heeft.

  Ik weet nu niet wat ik moet doen, buiten mijn schuld om kan ik deze reis/vlucht niet aan maar het valt net niet onder de dekking. Zou er een andere reden kunnen zijn die ik kan opgeven? Ik heb gewoon ontzettend pech en kan zoveel geld echt niet missen want ik moet echt nog op stage !!

 106. Beste Janine,

  Wat een vervelende situatie, er is alleen geen andere reden dan dit die u kan opgeven bij de verzekeraar. Als dit niet valt onder de voorwaarden van de verzekering, dan zijn er geen mogelijkheden bij de verzekeraar om het te vergoeden. Wellicht is het mogelijk om de organisatie aansprakelijk te stellen.

 107. Mark schreef op 

  Hallo,

  Ik ben op dit moment werkloos en druk op zoek naar een nieuwe baan.

  Ik wil echter wel graag samen met mijn vriendin vakantieplannen maken. We
  staan op het punt om een reis te boeken naar Indonesië voor een maand.

  Echter, als ik voor deze tijd een baan vind, en ik kan dit niet als vakantiedagen
  opnemen, dan zal ik de reis annuleren of eventueel inkorten. Wordt dit gedekt
  door de annuleringsverzekering? En kan ik deze dan het best afsluiten bij
  de vliegmaatschappij waar ik mijn ticket boek of de annuleringsoptie toevoegen
  aan mijn bestaande reisverzekering?

  Bedankt en groet,
  Mark

 108. Beste Mark,

  Als u onverwachts een baan krijgt dan is de annuleringsdekking van toepassing. Dit is een geldige reden om de reis te annuleren. Of u dit doet via de vliegmaatschappij of reguliere reisverzekering maakt geen verschil.

 109. Henriette schreef op 

  Hallo,

  Wij, 6 volwassenen en 2 kinderen, hebben het voornemen volgend jaar naar Canada te gaan. We gaan de tickets los boeken alvast en willen te zijner tijd twee campers reserveren. De tijd hiertussen zal ruim over de bewuste 7 dagen zijn. Wat is dan handig? Elke keer een aparte annuleringsverzekering afsluiten? We gaan daar natuurlijk ook overnachten en campings reserveren misschien, wat misschien ook vooraf aanbetaald moet worden. Ik hoor heel graag hoe we dit het beste aan kunnen pakken

  1. Beste Henriette,

   Dan moet u de annuleringsverzekering afsluiten binnen 7 dagen na het boeken van de tickets. Dit doet u als eerste, dus is het belangrijk om het binnen deze termijn af te sluiten. Als u dan ter zijner tijd de accomodaties boekt, zijn deze ook meegenomen in de dekking.

 110. Henk schreef op 

  Hallo,

  Ik zou met mijn vriendin en kind over 6 weken op vakantie gaan. Ik heb de tickets betaald en mijn vriendin zou de vakantie betalen. Nu blijkt helaas dat zij een ander heeft. Kan ik mijn tickets annuleren. Ik heb overigens geen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

  Alvast bedankt

  1. Beste Henk,

   Wat een vervelende situatie! In principe moet er een geregistreerd partnerschap zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Er zijn verzekeraars die het wel dekken met een zogenaamde “vriendendekking”. Ik raad u aan om contact op te nemen met de verzekeraar, om daar te horen of dat op uw verzekering ook van toepassing is

 111. Corry Verkaik schreef op 

  Wanneer tijdens een 3-weekse autovakantie naar Frankrijk een broer overlijdt . Kun je dan per vliegtuig naar Nederland en na enkele dagen weer terug naar het vakantieadres met een doorlopende annuleringsverzekering?

 112. Beste Corry,

  Of je weer terug kan naar het vakantieadres is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Er zijn verzekeraars die dit wel vergoeden, maar er zijn ook verzekeraars die dit uitsluiten.

 113. Kees schreef op 

  Hallo,

  Ik heb met 2 vrienden een vakantie geboekt naar Turkije, 5 dagen geleden. Ik ga vandaag nog een annuleringsverzekering afsluiten. Nu blijkt dat ik door schade veel geld kwijt ben en de reis niet meer kan betalen. We hebben bij een organisatie geboekt, maar nu blijkt dat het desbetreffende hotel vol zit en ze zijn nog op zoek naar een andere. Het is dus nog niet bevestigd. Kan ik dan nog aangeven niet meer mee te kunnen, of moet ik bijv wel de vlucht betalen en niet het verblijf omdat dit nog niet bevestigd is of hoef ik geen van beide te betalen door mijn annuleringsverzekering? Alvast bedankt, Gr.

 114. Beste Kees,

  Het overboeken van een hotel valt niet onder een annuleringsverzekering, dit is aan de reisorganisatie. Het beste kunt u contact opnemen met de reisorganisatie om daar aan te geven dat u niet naar een andere accomodatie wilt, en of er een mogelijkheid is om de gehele reis te annuleren. U geeft ook aan dat u schade heeft geleden en daardoor de reis niet kan betalen, ook dit valt niet onder een annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering is voor niet kunnen reizen ivm ziekte/overlijden van uzelf of familieleden. Of bijvoorbeeld ontslag, zwangerschap of herexamen.

 115. Bart schreef op 

  Goedemorgen,

  Ik heb met mijn vriendin een reis geboekt naar de VS. De tickets hebben we al lang geleden geboekt, maar het hotel pas een paar dagen terug. Als ik nu een annuleringsverzekering afsluit, valt het hotel daar dan wel onder?

  De oma van mijn vriendin is al erg oud (nog wel realtief gezond), maar we willen het risico niet nemen. Ben ik dan ook verzekerd of alleen mijn vriendin?

  Bedankt!

 116. noeska schreef op 

  goedemorgen,

  een van onze kinderen krijgt een kinderziekte (waterpokken) net voor onze vakantie.als ik een annuleringsverzekering heb wordt dit dan vergoed als wij de woning annuleren.

  alvast bedankt voor uw antwoord

 117. Beste Noeska,

  Als uw kind de waterpokken krijgt of een andere ziekte waardoor hij of zij niet meer op vakantie kan, dan valt dit inderdaad onder de annuleringsverzekering.

 118. noeska schreef op 

  Er is bijna niet 1 verzekering die kinderziekte of griep vergoed als je om die reden een vakantie moet annuleren. Kan ik dan bij jullie alleen een annuleringsverzekering afsluiten zonder reisverzekering? Zo ja hoe duur is dat?

 119. Mark schreef op 

  Beste,

  Tijdens mijn vakantie in het buitenland ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis.
  Behalve dat mijn vakantie compleet in het water is gevallen, vraag ik me af ik de kosten van mijn vakantie terug kan krijgen van mijn verzekering. En welke kosten mag ik dan redelijkerwijs terugvragen?

 120. Beste Mark,

  U moet een schade indienen bij uw verzekeraar. Het beste is om ze te bellen en de situatie uit te leggen. Wat u wel of niet vergoed krijgt is afhankelijk van de dekking.

 121. Nel Kanis-Wiggers schreef op 

  Mijn man heeft 6 weken geleden een bypass operatie ondergaan, daarom hebben wij een weekend trip , samen met onze dochter moeten annuleren. De annuleringsverzekering vergoedt alleen onze reissom en niet die van onze dochter terwijl wij de reis betaald hebben. Dit omdat zij niet op onze polis staat. Is dit correct?
  Met vriendelijke groet,

  Nel Kanis

 122. Beste mevrouw Kanis-Wiggers,

  Het klopt dat de verzekeraar helaas niet het deel van uw dochter vergoedt. De dekking is echt per persoon, ongeacht wie de reis heeft betaald. Uw dochter had een eigen verzekering moeten hebben.

 123. Eugène schreef op 

  Geachte Independer medewerker,

  Mijn schoonzus en nicht hadden een vakantie geboekt bij een reisbureau en betaald, het vervelende geval doet zich voor dat mijn nicht van haar specialist te horen kreeg dat zij direct onder behandeling moest. Overigens beiden zijn apart doorlopend verzekerd, aangemeld voor annulering en die is door de verzekering van mijn nicht gehonoreerd zij heeft een deel van de totale reissom van de verzekering ontvangen het andere deel zou van de reisorganisatie komen, maar wat heeft de reisorganisatie gedaan, die hebben het geld wat mijn nicht toekomt gebruikt om de reis van mijn schoonzus te financieren zonder verder overleg met beide partijen.
  Mijn schoonzus vind dat zij geen extra geld moet betalen aan mijn nicht. U kan nagaan dat de verhoudingen er niet beter op worden.
  Mijn verstand zegt dat de reisorganisatie het bedrag dat mijn nicht toekomt aan haar moeten uitkeren en niet gebruiken om de reis van mijn schoonzus te financieren, er is totaal geen overleg geweest met beide partijen, ook is er geen contact geweest met mijn schoonzus of zij de extra kosten voor een eenpersoonskamer of de mogelijkheid tot annuleren.
  Inmiddels is mijn schoonzus toch met vakantie gegaan tegen mijn advies in.

  Mijn vraag is mag dat reisbureau dat geld wat mijn nicht toebehoord aanwenden voor de vakantie vaan mijn schoonzus.

  Gaarne hoor ik van uw reactie en groet ik u

  Eugène

 124. Beste Eugène,

  Wat een vervelende situatie dit, wij kunnen helaas niet zo zeggen of het reisbureau in zijn recht staat. We raden u aan om zich te wenden tot de geschillen/klachtencommisie waarbij het reisbureau is aangesloten. Zij kunnen u helpen hiermee. Mocht u er echt niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekering.

 125. Robert schreef op 

  Ik heb voor mijn gezin en mijn ouders een reis geboekt, deze staat op mijn naam.
  Nu is mijn moeder ernstig ziek geworden en is het onzeker of zij (en mijn vader) meekunnen.
  Ik heb geen annuleringsverzekering, maar mijn ouders wel.
  Kunnen zij hun geld terugkrijgen van hun annuleringsverzekering ook al staat de reis op mijn naam?

 126. Beste Robert,

  Uw ouders kunnen inderdaad hun eigen annuleringsverzekering aanspreken. Het maakt niet uit wie er heeft geboekt, de annuleringsverzekering is gewoon per persoon.

 127. Jip schreef op 

  Ik heb begin januari een hotel + reis geboekt; dwz “een kamer op aanvraag” voor augustus a.s. Op de reserveringsgegevens die ik daarna in mijn mailbox kreeg staat: ” Hierbij ontvangt u uw voorlopige reserveringsgegevens. Uw boeking is pas definitief wanneer u een bevestiging met factuur per post op uw huisadres ontvangt”. Die heb ik nog niet ontvangen. Wel bleek 2 dagen na mijn reservering dat een familielid ernstig ziek is en versneld een traject ingaat met chemo, bestraling etc. Ik heb een doorlopende annuleringsverzekering. Het gaat om een reis van € 3000,= waarvan dus nog niets betaald is. Wat is nu verstandig om te doen? Als alles goed gaat wil ik heel graag deze vakantie. Maar misschien gaat het niet goed. Ben ik dan mijn geld kwijt omdat ik het niet gemeld heb dat er sprake is van ziekte ? Ik had dus pas kennis van de ernstige ziekte (waarvan ik niet weet hoe een en ander zich gaat ontwikkelen) na reservering/kamer op aanvraag. Maar ik heb nog geen bevestiging van de boeking. Kan ik het er op aan laten komen? Ik ben optimistisch en hoop dat het familielid er doorheen komt maar moet ook realistisch zijn en rekening houden met de mogelijkheid dat het niet goed afloopt met het familielid (1e graad). Ik heb er nog niet met de reisorganisatie of de verzekeraar over gebeld omdat ik mij liever eerst even onafhankelijk informeer….

 128. Beste Jip,

  Een “voorlopige” reservering is ook al een reservering voor de verzekeraar. Omdat de ziekte van uw familielid al bekend is, wordt dit uitgesloten door de verzekeraar. Wel kunt u contact opnemen met de verzekeraar, omdat u de annuleringsverzekering al heeft lopen. Daar kunt u de situatie uitleggen, en wellicht hebben ze nog andere mogelijkheden voor u.

 129. Vincent schreef op 

  Hallo,

  Ik en mijn vriendin hebben een huisje geboekt voor 15 personen voor een familieweekend. Wij willen door een ernstige ziekte van mijn vriendin’s moeder, die ook onderdeel was van het reisgezelschap, het huisje annuleren. Mijn vriendin heeft het huisje geboekt en heeft een doorlopende annuleringsverzekering. Ik ben ook opgenomen in de annuleringsverzekering. De samenstelling van het reisgezelschap is nergens vastgelegd. Kunnen wij op onze doorlopende reisverzekering het gehele bedrag terug krijgen? Of moeten iedereen apart zijn of haar annuleringsverzekering aanspreken?

 130. Beste Vincent,

  Als je vriendin op de boeking staat en de andere personen niet dan kan zij het huisje annuleren. Zij kan de kosten daarvan declareren bij haar annuleringsverzekering.

 131. Tonny schreef op 

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een annuleringsverzekering.
  Op dit moment heb ik een opa met een levensverwachting van een paar maanden (hij is op dit moment al 1 jaar over die zes maanden heen)
  Mijn vriend en ik willen graag een verre reis boeken voor vier weken in september.
  Het is niet duidelijk hoe de situatie dan is, krijg ik dan in geval van overlijden voor mijn vakantie de onkosten van de annuleringsverzekering vergoed of niet, omdat deze situatie al bekend is w.b. mijn opa en is het dan mijn eigen risico.

  Groetjes Tonny

 132. Beste Tonny,

  Wij vergelijken verschillende verzekeraars die dekking bieden als uw opa komt te overlijden. Omdat de artsen niet weten wanneer dit zal gebeuren zien de meeste verzekeraars dit als een onzeker voorval. Voor een passende verzekering kun je contact met ons opnemen via telefoonummer 035-6265544.

 133. Robin schreef op 

  Beste,

  Vanaf april ga ik op stage naar Suriname, ik wil een vlucht boeken maar weet niet of een annuleringsverzekering zin heeft. Wanneer mijn stage niet door gaat door bijvoorbeeld problemen bij het bedrijf van mijn stage of geen goedkeuring van school, kan ik de vlucht dan annuleren en deze deels vergoed krijgen? Er staat nergens iets dergelijks genoemd op internet namelijk.

  groetjes Robin

  1. Helaas is dit niet standaard meegenomen in de voorwaarden. Wanneer u een verzekeraar op het oog heeft, kunnen wij die vraag specifiek bij de desbetreffende verzekeraar neerleggen. Wanneer u wilt dat wij contact opnemen met een verzekeraar belt u ons dan op 035-6265544.

 134. Regina schreef op 

  Goedendag, ik heb een vraag.
  We gaan in junie op vakantie,moet de reis nog betalen,heb wel een aanbetaling gedaan
  We zouden met onze dochter en schoonzoon gaan,maar nu hebben we ruzie.
  Dus wil met hun niet op vakantie,wij willen wel gewoon gaan.Wordt dit gedekt door een annuleringsverzekering?

 135. Beste Regina,

  Een ruzie tussen familieleden of vrienden is helaas geen geldige reden om de reis te annuleren. In de voorwaarden van je annuleringsverzekering staat om welke redenen je de reis kunt annuleren.

 136. Vera schreef op 

  Wij hebben als gezin een reis geboekt naar griekenland. Op die reisbhebben we een kortlopende annuleringsverzekering genomen. Nu ligt plotseling de oma van mijn man op sterven. Geldt de annuleringsverzekering alleen voor hem ( hij is tweedegraad) of geldt het ook voor mij en onze twee kinderen (6 en 8 jaar)

  1. Beste Vera,
   De dekking is voor het hele gezin, dus als uw man de reis moet annuleren in verband met het overlijden van zijn oma, dan kunnen u en de kinderen ook de reis annuleren. De kosten zullen dan worden vergoed door de verzekeraar. Wij adviseren u wel om direct met de verzekeraar contact op te nemen om het te melden. Zij kunnen u dan verder informeren hoe het allemaal in zijn werk gaat.

 137. Dennis schreef op 

  De kop van het artikel dekt op geen enkele manier de inhoud van het artikel.

  De kop belooft: *Wat* wordt er vergoed.
  Het artikel: *In welke omstandigheden* wordt er iets vergoed.

  Op de eerste vraag wordt geen antwoord gegeven.

 138. Beste Dennis,
  Helaas ben ik het niet helemaal met u eens. De eerste alinea beantwoordt de vraag “Wat wordt er vergoed?”. Maar dat had uitgebreider gekund. De rest van het artikel beantwoordt de vraag wat de voorwaarden zijn om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. De titel dekt wat mij betreft niet helemaal de inhoud van het artikel.

 139. Hans schreef op 

  Hallo,

  ben van verzekering veranderd,had een doorlopende reis en annuleringsverzekering,
  reis geboekt in december 2013 ,we gaan in juli 2014.
  ben ik nu ook bij de nieuw maatschappij (waar ik ook weer een doorlopende reis en annulerings verzekering heb afgesloten) nu ook voor die reis welke in december heb geboekt verzekerd??
  hoor het graag van U.

 140. Hallo Hans,

  De nieuwe verzekering moet precies aansluiten op de oude verzekering. Bij veel verzekeraars is de geboekte reis dan gewoon verzekerd. Ik raad wel aan om contact op te nemen met de nieuwe verzekeraar. Zo weet je zeker of deze verzekeraar er ook zo mee omgaat. Vaak maakt een verzekeraar ook een aantekening in het systeem, zodat er bij een schade geen verwarring ontstaat.

  1. Addy schreef op 

   Ik heb een reis geboekt en zou samen met mijn dochters op vakantie gaan. Intussen zijn er bepaalde dingen gebeurd, waardoor hooglopende ruzie ontstaan is. Dit zal niet zomaar opgelost kunnen worden. Met deze spanningen kunnen wij niet op vakantie. Kan ik iets terug krijgen van de annuleringsverzekering?

 141. Addy schreef op 

  Ik heb een reis geboekt en zou met mijn dochters op vakantie gaan. Er zijn bepaalde dingen gebeurd, waardoor hooglopende ruzie ontstaan is. Dit zal ook niet makkelijk opgelost kunnen worden. Kan ik iets terug krijgen van de annuleringsverzekering?

 142. Beste Addy,

  Wat vervelend dat jullie door deze ruzie niet meer op vakantie kunnen. Helaas valt familie ruzie niet onder de voorwaarden van de annuleringsverzekering. Je kan natuurlijk altijd contact opnemen met de verzekeraar of er in deze situatie misschien wel iets vergoed kan worden.

 143. Elisa schreef op 

  Wij hebben een reis afzonderlijk geboekt, accomodatie en vliegreis, nu is het zo dat man hartklachten heeft en zijn ecg was afwijkend, over 12 dagen is de reis al, de cardioloog zegt dat we wel op vakantie kunnen, maar mijn man voelt zich vaak niet goed, Door de ritmestoornissen. De vakantie duurt 3 weken, maar we zijn toch wat onzeker om te gaan, de onderzoekingen zijn pass na de vakantie, dus we weten niet wat het is.
  Hij ziet vooral op tegen de vliegreis en dan moeten wij nog een stuk rijden met de huurauto, dat is dan best wel zwaar, vooral als hij een slechte dag heeft, Maar dat weten wij natuurlijk niet van te voren. Het is momenteel zo dat hij dit gemiddeld 4-5 x per week heeft, dus de kans is dan groot.
  Ikzelf ben ook hartpatiënt, dus alles komt op hem neer.
  Wij hebben een doorlopende reis -annuleringsverzekering, kunnen wij deze afzeggen en dat we het bedrag dat betaald is terugkrijgen zonder medische verklaring?
  Graag hoor ik zsm hierover

 144. Beste Elisa,

  Het is mogelijk dat jullie een vergoeding krijgen vanuit de annuleringsverzekering. Zonder een medische verklaring gaat de verzekeraar de siuatie goed bekijken en eventueel voorleggen bij een medisch adviseur van de verzekeraar. Ik raad u aan contact op te nemen met de verzekeraar. Als de verzekering via Independer is afgesloten, mag u natuurlijk ook contact met ons op nemen. De klantenservice is bereikbaar via 035-626 55 44.

 145. Saskia van Landschoot schreef op 

  Ik had een vraagje,

  Ik heb 2 maanden geleden een retour vlucht geboekt voor een familiebezoek van 2 weken. Over iets meer dan een maand vertrekken we, maar we zijn erachter gekomen dat de heenvlucht eigenlijk zeer ongelukkig is gepland, omdat we uiteindelijk ipv de heenreis met het vliegtuig we ook een aantal dagen eerder weg kunnen met familieleden met de auto. Ik heb een annuleringsverzekering bij Interpolis, maar het is voor mij onduidelijk of ik hier nou wel mijn vlucht kan annuleren bij transavia of niet. Transavia zelf vraagt meer geld voor het annuleren van de tickets dan de eigenlijke kosten van de tickets.

  Kunt u mij hierbij verheldering geven?

  1. Beste Saskia.

   In dit geval krijg je niets vergoed vanuit de annuleringsverzekering. De reden van annuleren is voor de verzekeraar helaas geen geldige reden. In de voorwaarden van de verzekering staat precies omschreven in welke gevallen je kunt annuleren.

 146. M. Loots schreef op 

  Een vraag namens een vriendin.
  Haar moeder is terminaal patiënt. Ze heeft kanker en is uitbehandeld, artsen kunnen behalve pijnbestrijding niets meer voor haar doen. Er is echter niet bekend hoelang haar moeder nog heeft. Daar kunnen ze totaal geen uitspraak over doen.

  Kunt u mij per de hieronder opgenoemde situaties aangeven of dit onder de dekking valt van de doorlopende annuleringsverzekering (inclusief doorlopende reisverzekering) valt?

  Situatie 1
  Medische Situatie van moeder is verslechterd, (maar overlijdt niet) voordat ze op vakantie zijn. Bestaat er dan recht op teruggave van de reissom voor het gezin?

  Situatie 2
  Ze besluiten met vakantie te gaan, maar tijdens de vakantie krijgen ze bericht dat de situatie verslechterd is
  (Niet overleden, maar verslechterd).

  Situatie 1 A
  Moeder komt vlak voordat mijn vriendin met vakantie wil gaan te overlijden. Bestaat er dan recht op teruggave van de (totale) reissom?

  Situatie 2 A
  Ze besluiten met vakantie te gaan, maar tijdens de vakantie krijgen ze bericht dat haar moeder is overleden. Bestaat er recht op teruggave van de (totale) reissom?

  We weten namelijk niet of bovenstaande situaties nu onder onvoorziene gebeurtenissen vallen omdat haar moeder wel al terminaal ziek is, maar er niet kan worden aangegeven of ze nog een dag, week, maand of jaar heeft te leven.

  Zelf wil mijn vriendin nu niet over geldzaken nadenken omdat haar moeder natuurlijk veel belangrijker is. Ik heb haar beloofd dit uit te zoeken, omdat ze straks als haar moeder uiteindelijk is overleden misschien na een tijdje toch nog de mogelijkheid wil hebben om alsnog bij te kunnen komen van alle narigheid door op vakantie te gaan.

  Vast bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  M. Loots

 147. Beste M. Loots.

  Bij de annuleringsverzekering zijn bestaande kwalen doorgaans uitgesloten. Het is voor je vriendin niet mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten voor als haar moeder verslechterd of komt te overlijden.

 148. petra schenk schreef op 

  ben op zoek naar een doorlopende annulerinsverz
  als ik de premie uitreken moet ik t aantal personen uit t gezin invullen ..maar 1 persoon verzekeren is toch genoeg ? je bent toch zo en zo ook voor je gezin al verzekerd voor ziekte en overlijden

 149. syl schreef op 

  mijn man heeft een doorlopende annuleringsverzekering .ik niet!
  maar nou ben ik de vrouw ernstig ziek geworden en kan geopereerd worden,dat we eigenlijk op vakantie gaan
  krijgen we het geld terug

  gaat niet om een vakantie die apart ik geboekt per persoon maar een bungalow vakantie

 150. Beste Syl,
  Wat naar dat je ernstig ziek geworden bent. Omdat alleen je man een annuleringsverzekering heeft, krijgt hij de kosten vergoed voor één persoon. Als de boeking en prijs van de bungalow niet afhankelijk is van het aantal personen, kan je man waarschijnlijk wel het hele bedrag terug krijgen.

  Veel sterkte!

 151. kim schreef op 

  Hallo, samen met een vriendin heb ik een reis geboekt. Nu ben ik onverwachts zwanger geworden waardoor ik geen malaria pillen en vaccinaties kan krijgen. De reisverzekering zegt mijn ticket te kunnen annuleren en volledige vergoeding te geven. Maar voor mijn vriendin doen ze dit niet.. We hebben de reis samen geboekt, waarom kunnen we het dan niet samen annuleren?

 152. Hoi Kim,
  Zijn jullie bij dezelfde verzekeraar verzekerd? Dan durf ik niet te zeggen waarom het niet vergoed wordt. Dit kan je het beste navragen bij de verzekeraar. Als jullie bij verschillende verzekeraars verzekerd zijn, kunnen er meerdere redenen zijn. O.a. dat die verzekeraar annulering i.v.m. zwanger worden uitsluit in de voorwaarden. Of ze geven aan dat een medereiziger alleen kan annuleren als beide/alle reizigers bij hun verzekerd zijn.

  1. kim schreef op 

   Ja we zijn bij dezelfde maatschappij verzekerd. De maatschappij geeft als antwoord dat ze van Singapore Airlines zelf de opdracht hebben gekregen om alleen mijn ticket te vergoeden en als ik het daar niet mee eens ben moet ik zelf contact met de vliegtuig maatschappij zoeken ..

 153. Hoi Kim,
  Heel vervelend, maar de maatschappij levert inderdaad het bewijs dat een vlucht geannuleerd is. Als alleen jouw vlucht geannuleerd is, vergoeden ze het niet-geannuleerde ticket niet. In dit geval kun je toch het beste contact opnemen met Singapore Airlines.

 154. N. schreef op 

  Beste l,s,

  Ik en mijn man willen binnen nu en een maand op vakantie gaan voor 11 dagen. Echter heeft mijn vader kanker. De artsen kunnen niets zeggen over hoe of wat het is helaas gewoon afwachten. We weten niet of we het over maanden of misschien jaren hebben i.v.m. de gestarte chemo. De artsen zeggen ook het de toekomst is onvoorspelbaar ( maar dat is natuurlijk voor iedereen ).

  Nu heb ik vernomen dat als ik nu zou boeken en toch moet annuleren en/of terugkeren dat de verzekering dit niet vergoed omdat ik weet dat mijn vader ziek is op tijd van boeking. Klopt dit wel? Het is toch te absurd voor woorden dat wij niet op vakantie kunnen .. ja kan wel maar de kosten kunnen we niet verhalen op onze doorlopende verzekering.

  We willen natuurlijk maar een paar dagen ervoor boeken zodat we het voor nu in de gaten kunnen houden.

  Maar is dit rechtsgeldig dat een verzekeringsmaatschappij dit zegt ?
  Een verklaring geeft de arts ( waar ik het volledig mee eens ben ) niet omdat mocht er toch wat gebeuren dat ze de arts aansprakelijk stellen.

  Hopelijk weet u wat meer hierover.

  N.

 155. Beste N.
  Wat een nare situatie is dit. Verzekeraars gaan hier verschillend mee om. Sommigen zeggen inderdaad; u weet al dat uw vader ziek is, we vergoeden geen annuleringskosten. Een verzekeraar mag dit besluiten, als het in de voorwaarden staat. Er zijn gelukkig ook verzekeraars die hier een stuk soepeler mee om gaan. Zij houden de onvoorspelbaarheid van de situatie aan. Voor meer informatie over hoe verzekeraars hier mee omgaan, kunt u contact opnemen met onze klantenservice via 035-626 55 44.

  1. N. schreef op 

   Beste Simone,

   Bedankt voor uw reactie. Ik heb inderdaad al wat speurwerk gedaan en heb een verzekering gevonden die wel akkoord met deze situatie.

   Heel erg bedankt voor uw reactie en mocht ik nog iets willen weten neem ik zeker contact met de klantenservice op.

   Met vriendelijke groet,

   N.

  2. winny schreef op 

   Mijn vader is net overleden. Een tante en oom hadden een reis geboekt en willen die annuleren. Nu vraagt de annuleringsverzekering of mijn vader al ziek was toen er geboekt is. Zij vragen van mij en mijn moeder om goedkeuring te geven om de huisarts een formulier in te laten vullen over of er al een diagnose was gesteld voor er geboekt was. De huisarts zegt dat de verzekering dat niet mag vragen en wil niets invullen (beroepsgeheim). Hoe zit dat en wat is er wettelijk bepaald?

   1. Beste Winny,
    Gecondoleerd met het verlies van je vader, ik wens je veel sterkte de komende tijd.
    De verzekeraar mag inderdaad vragen naar een verklaring van je huisarts, maar de huisarts hoeft daar geen gehoor aan te geven, inderdaad in verband met beroepsgeheim.
    Ik adviseer jouw oom en tante om contact met de desbetreffende verzekering en de situatie uit te leggen, mocht dat niet helpen dan kan je wellicht in een e-mail (info@independer.nl) de gegevens van je oom en tante en de verzekeraar aan ons doorgeven, wellicht kunnen wij ergens in helpen.

 156. Lisanne schreef op 

  Ik wil graag volgend jaar na mijn examens op vakantie. Alleen afgelopen jaar waren er examens gestolen waardoor heel Nederland sommige examens moesten over doen. Als dit volgend jaar weer gebeurd en ik moet mijn examens opnieuw maken terwijl ik eigenlijk op vakantie wou en ik annuleer mijn vakantie en ik heb een annuleringsverzekering is dit dan een geldige reden?

  Met vriendelijke groet,

  Lisanne

  1. hans schreef op 

   @Lisanne. Bijna uitgesloten, dat dit nog eens gaat gebeuren…..maar je weet natuurlijk niets zeker en daarvoor zijn er dus verzek of ‘voorval door overmacht’. Daarmee ben je uit de onzekerheid indien dat verzekerd is. In het verleden hebben enkele verzekeraars de claims ‘uit coulance’ uitbetaald, daar kan geen dus recht aan ontleend worden. Echter, net zoveel verzekeraars hebben hun voorwaarden niet aangepast…..en dat is dan, zou het weer gebeuren, een verwijdbaar feit, ten gunste van de claim(st)er.

   Overigens is de situatie voor her-examens een geheel andere, dat is dan wèl weer te voorzien!

   Succes met de studie en maak er een onbezorgde vakantie-planning van, met annuleringsverzekering, waarop je zèlfs nog kunt aangeven, dat je ervan bent uitgegaan, dat gestolen examens als onvoorzien en dus verzekert gelden…….

   Leuker kan ik het niet meer maken! Maar misschien de Independer-expert maandag nog…….

   1. hans schreef op 

    >>>>INDEPENDER<<<<<….alweer!! is de tekst niet compleet overgezet…..waaraan ligt dit?

    Herhaling:

    Lisanne. Bijna uitgesloten, dat dit nog eens gaat gebeuren…..maar je weet natuurlijk niets zeker en daarvoor zijn er dus verzekeraars. In hun voorwaarden kun je zoeken naar begrippen als 'overmacht', 'onvoorzien voorval' enz. Daarmee ben je uit de onzekerheid indien dat wèl verzekerd is. In het verleden hebben enkele verzekeraars de claims ‘uit coulance’ uitbetaald, daar kan geen dus recht aan ontleend worden. Echter, net zoveel verzekeraars hebben hun voorwaarden niet aangepast…..en dat is dan, zou het weer gebeuren, een verwijdbaar feit, ten gunste van de claim(st)er.

    Overigens is de situatie voor her-examens een geheel andere, dat is dan wèl weer te voorzien!

    Succes met de studie en maak er een onbezorgde vakantie-planning van, met annuleringsverzekering, waarop je zèlfs nog kunt aangeven, dat je ervan bent uitgegaan, dat gestolen examens als onvoorzien en dus verzekert gelden…….

    Leuker kan ik het niet meer maken! Maar misschien de Independer-expert maandag nog…….

 157. @ Hans; bedankt voor de toelichting. Helaas kunnen we niet achterhalen waarom er soms stukken tekst niet compleet worden overgezet.
  @Lisanne; veel verzekeraars hebben zelfs in de voorwaarden opgenomen dat bij het onverwacht moeten doen van een herexamen je de kosten vergoed krijgt. Als je een verzekering hebt gevonden die je aanspreekt kun je het nakijken in de voorwaarden of bellen met één van onze experts. We zijn bereikbaar via 035-626 55 44.

 158. Robert van Buuren schreef op 

  U schrijft de verzekeraar keert o.a. uit bij ernstige ziekte. Bij ernstige ziekte denk ik aan een levensbedreigende ziekte of een tijdelijke of blijvende invaliderende ziekte. Wat valt hier eigenlijk nog meer onder. Bestaat hier zoiets als jurisprudentie over? Stel je loopt een griep of infectieziekte gepaard gaande met koorts op, dan is een lange vliegreis een zware opgave. Afgezien van het ziek zijn op zich is o.a. een longontsteking dan een reëel versterkt risico.

  In mijn polis staat inderdaad alleen ernstige ziekte zonder verdere uitleg. Zonder medische verklaring ben ik dus aan hun goodwill overgeleverd. Zeker daar huisartsen dergelijke verklaringen niet (meer) mogen verstrekken aan hun patiënten.

  En wat bij een verstuikte enkel, een ordinaire jicht of spit aanval etc., waardoor je nauwelijks kan lopen of overeind komen. Is de term ernstige ziekte dan ook van toepassing?

  1. Beste Robert,
   Het verschilt erg hoe verzekeraars hier mee omgaan. De term ernstige ziekte omvat meer dan alleen levensbedreigendeen invaliderende ziekten. Verzekeraars bekijken meestal of reizen mogelijk en verantwoord is. Het is lastig om daar op voorhand uitspraken over te doen. Er wordt per situatie bekeken of de reis geannuleerd kan worden.

 159. annie schreef op 

  ik wil met 2 vrienden op vakantie stel ik kan niet gaan wegens sterfgeval of dergelijke
  mogen mijn vrienden dan ook anuleren is geen familie

 160. Hoi Annie,
  Het ligt aan de annuleringsverzekering die jouw vrienden hebben. Bij veel verzekeraars mag je als reisgenoot annuleren als een medereiziger moet annuleren. Maar er zijn ook verzekeraars waarbij dit alleen mag als je dan alleen zou overblijven. In jullie situatie blijven er nog twee reizigers over. Goed om het even bij de verzekeraar na te vragen.

 161. Jill schreef op 

  Hallo,

  Mijn vriend en ik hebben een reis geboekt voor in augustus, maar na twee jaar wachten krijgen wij eindelijk het huis aangeboden wat wij willen kopen. Omdat we veel tijd nodig zullen hebben voor het verbouwen, kunnen we onze vrije dagen waarop we nu een vakantie geboekt hebben goed gebruiken. Valt het annuleren van een vakantie omdat je een huis gaat kopen onder de annuleringsverzekering?

  Met vriendelijke groet.

 162. Hoi Jill,
  Bij de meeste verzekeraars is dit niet verzekerd. Vaak is het onverwacht toegewezen krijgen van een sociale huurwoning wel in de voorwaarden opgenomen. Maar dit is natuurlijk een andere situatie. Er zijn verzekeraars die uitkeren bij onverwachte bijzondere gebeurtenissen. Je kunt de vraag het beste bij je verzekeraar voorleggen.

 163. kelly schreef op 

  Hallo,
  ik ga volgende maand op vakantie met mij vriend en mij vader naar thailand. Alleen is de relatie tussen mij en me vriend verbroken. Wij gaan al 5,5 jaar met elkaar en wonen bij mij vader in. Wij hebben alleen geen samenlevings contract. Ik wil wel met mii vader even goed de reis maken. Maar krijgt mij vriend nog iets vergoed .

 164. Hoi Kelly,
  Wat een vervelende situatie. We adviseren jouw exvriend om contact op te nemen met de verzekeraar. Het is namelijk per verzekeraar verschillend hoe ze daar mee om zullen gaan.
  Succes en voor jou en je vader een goede reis gewenst.

 165. Bernhardine schreef op 

  Mijn echtgenoot en ik gaan op reis met mijn moeder van 86. Nu ligt haar zus van 89 onverwacht in het ziekenhuis. Als haar zus (mijn tante) onverwacht komt te overlijden moeten wij terug. Mijn tante heeft geen echtgenoot of kinderen. Nu weet ik dat dit voor mijn moeder verzekerd is (haar zus is eerste graad). Hoe is dat met ons? Een moeder van 86 wil je niet alleen laten reizen. En we zijn ook samen op vakantie.

 166. Hoi Bernhardine,
  Wat een vervelende situatie. Bij de meeste verzekeraars werkt het zo dat je als reisgenoot de reis ook mag annuleren. Bij sommige verzekeraars moet iedereen bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn. Goed om dit controleren bij jullie verzekeraar(s).

 167. Dennis schreef op 

  Mijn vriendin en ik vertrekken vanuit Schiphol naar Amerika. Na een verblijf van een paar dagen in New York vliegen we vervolgens met een binnenlandse vlucht in Amerika verder naar de Westkust. Vanaf daar vliegen we weer terug naar New York om vervolgens over te stappen op het vliegtuig terug naar Nederland. De vliegtickets voor de binnenlandse vlucht in Amerika zijn al geboekt (vanuit Nederland via het internet). Vallen binnenlandse vluchten in het (vakantie) land van bestemming ook onder de doorlopende annuleringsverzekering ?

  1. Hoi Dennis,
   Binnenlandse vluchten die van te voren vanuit Nederland geboekt zijn, vallen ook onder de dekking van de annuleringsverzekering.

 168. Lotte schreef op 

  Voor mijn volgende vakantie wil ik graag gebruik maken van de website Priceline.com. Dit is een website waar men d.m.v. biedingen willekeurige hotelkamers kan boeken. Wordt een bod geaccepteerd, dan krijgt men een hotel toegewezen. De geboekte hotelkamer is in alle gevallen “non refundable”, er is dus geen restitutie mogelijk. Ik ga er niet van uit, maar mocht er iets voorvallen waardoor mijn vakantie niet door kan gaan, valt de annulering van deze hotelkamer(s) dan onder de doorlopende reisverzekering en/of annuleringsverzekering?

 169. Hoi Lotte,
  Als je onverhoopt niet kunt gaan dan kun je de kosten van de boeking terug krijgen met een annuleringsverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet in alle gevallen kunt annuleren. Wat bijvoorbeeld wel altijd onder de dekking valt is wanneer je ernstig ziek wordt of als een familielid ziek wordt of komt te ovelijden.

 170. Arnold schreef op 

  Als je een jongeren reis hebt geboekt (dus de reizigers zijn beide 17) maar je gaat uit elkaar voor dat je met elkaar op reis gaat, telt dit dan als een “scheiding” en krijg je alles/een deel vergoed? Of telt het alleen als je officieel getrouwd bent en ook officieel gaat scheiden? Zo ja: hoeveel krijg je dan vergoed?

 171. Hoi Arnold,
  Bij de meeste verzekeraars is er alleen dekking van de annuleringsverzekering als een stel getrouwd of samewonend was. Dan nog is ‘scheiding’ niet bij iedere verzekeraar gedekt. Als het wel onder de dekking valt, krijgen ze het hele bedrag terug. Tenzij dit bedrag boven het maximaal verzekerd bedrag uitkomt. Goed om even bij hun verzekeraar(s) te checken wat de voorwaarden precies zijn.

 172. Marja schreef op 

  Een vriendin van onze dochter gaat samen met ons op vakantie. Zij is dan 18 jaar en staat nog tot de einddatum van de polis op de annulering- en reisverzekering van haar ouders. Stel dat wij door bijvoorbeeld familieomstandigheden of ziekte onverwacht terug moeten naar Nederland. Is de vriendin dan ook verzekerd op haar annulering- en reisverzekering? Zij hebben de verzekering bij een andere maatschappij dan wij. De vriendin staat wel op ons boekingsformulier.

 173. Beste Marja,
  Als jullie door familieomstandigheden of ziekte moeten annuleren, mag de vriendin van jullie dochter om die reden ook annuleren via haar annuleringsverzekering. Het maakt dan niet uit dat zij bij de verzekering bij een andere verzekeraar heeft.

 174. maggie van heusden schreef op 

  ik wil in augustus een ticket boeken naar Athene en bij booking.com een hotel boeken.
  ik heb een doorlopende reis en annuleringsverzekering bij FBTO..
  Als mijn moeder komt te overlijden, krijg ik dan de vlucht vergoed?
  en krijg je het vergoed bij een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken?

 175. Beste Maggie,
  Wanneer uw moeder komt te overlijden is dat in principe gedekt, mits het onverwachts is. Als zij bijvoorbeeld ziek is, dan adviseren we je om even contact op te nemen met FBTO om de situatie te bespreken.
  In de polisvoorwaarden geven ze aan dat er dekking is zowel voor pakketreizen als samengestelde reizen (reizen die u zelf heeft samengesteld).
  Een negatief reisadvies is niet bindend en dus ook geen reden voor een verzekeraar om zomaar de annuleringskosten te vergoeden. Er wordt in de voorwaarden van FBTO niet over gesproken. Ook voor deze vraag kunt u wellicht het beste contact opnemen met FBTO.

 176. Jeroen schreef op 

  Over drie weken hebben we een reis naar een zonnig oord gepland >35gr met onze twee kinderen. De nadruk ligt in deze reis op het zwemmen, verder is er niet veel te doen.

  Nu heeft onze jongste afgelopen week zijn enkel gebroken, waardoor hij in het gips zit. Ik begrijp dat vliegen onder voorwaarden wel mag, en misschien kan hij over een paar weken een zwemgips krijgen (nog helemaal niet zeker).

  Is een dergelijke situatie voor een annuleringsverzekering over het algemeen een geldige reden om te annuleren? Ik zal hier natuurlijk over met mijn verzekeraar in contact moeten, maar ik zou graag een beetje weten of het een kans van slagen heeft.

  1. Dat is een lastige situatie. Ik adviseer u om inderdaad contact op te nemen met uw verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars zal dit waarschijnlijk niet gedekt zijn.
   Beterschap voor uw jongste.

 177. DJ schreef op 

  Ik heb samen met mijn moeder 2 tickets bij KLM geboekt en we verblijven sinds donderdag jl. nu in Kuala Lumpur in het appartement van een vriend. Mijn moeder heeft sinds vrijdag al gezondheidsklachten en nu blijkt dat een luchtweginfectie dus nu onder behandeling bij arts hier ter plaatse. We beschikken beiden over een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Artskosten kunnen via zorgverzekering maar kunnen we de ticketkosten ook deels of geheel terugvorderen bij verzekering?? Vakantie valt in water nu, kunnen nergens heen vanwege infectie en komen niet verder dan appartement en dokterspraktijk.
  Graag uw reactie, vriendelijke groet van DJ

 178. Beste DJ,
  Wat een nare situatie! Ik adviseer je om contact op te nemen met de alarmcentrale van je verzekering en die van je moeder. Zij kunnen de situatie bekijken en regelen dat u terugkomt, (als dat mag en kan). Dat is voor mij met één bericht lastig om te beoordelen.
  Veel Beterschap voor je moeder.

 179. Ser Konsten schreef op 

  Vorig jaar heb ik vanuit Dusseldorf een vliegticket geboekt voor mij en mijn 2 kinderen. Ivm chronisch ziek gehandicapte zoon die samen met zijn vader thuis verbleef, heb ik een annuleringsverzekering digitaal aangevinkt voor die periode dat ik op reis zou gaan. dat is van Berlin-direktversicherungen. In mijn achterhoofd was er maar een optie te vinken voor die verzekering. echter nu blijkt dat deze een doorlopende blijkt te zijn terwiijl ik niet meer op vakantie ben gegaan of wil gaan in het buitenland. Op 9-4-2015 zou de eerste jaar afgesloten zijn en heb op 23 maart een melding gehad dat zij niet van mijn creditcard konden afschrijven. Dus op 23 maart 2015 had ik hun al gemeld dat ik alleen voor die periode had aangevinkt. Wat kan ik hier doen?
  mvrgr, Ser

 180. Beste Ser Konsten,

  Wij hebben helaas geen informatie over de regels van een Duitse verzekering. Je kunt het beste contact opnemen met de verzekeraar om na te gaan wat zij voor je kunnen betekenen.

 181. Bram Kools schreef op 

  In januari hebben wij een reis naar Samos geboekt. van 7-8 tot en met 21-8. Later heeft mijn dochter zich ingeschreven voor een universitaire studie in Tilburg, Het collegejaar begint op 31 augustus, maar nu blijkt dat ze op 20 en 21 -8 verplicht de introductiedagen voor nieuwe studenten bij moet wonen. In de anuuleringsvoorwaarden zie ik dit niet als reden opgenomen. Is er toch een kans dat de verzekering dit gaat vergoeden? Een eventueel herexamen wordt wel vergoed, dan moet dit toch ook tot vergoeding kunnen leiden?

 182. Bram Kools schreef op 

  In januari hebben wij een reis naar Samos geboekt. van 7-8 tot en met 21-8. Later heeft mijn dochter zich ingeschreven voor een universitaire studie in Tilburg, Het collegejaar begint op 31 augustus, maar nu blijkt dat ze op 20 en 21 -8 verplicht de introductiedagen voor nieuwe studenten bij moet wonen. In de annuleringsvoorwaarden zie ik dit niet als reden opgenomen. Is er toch een kans dat de verzekering dit gaat vergoeden? Een eventueel herexamen wordt wel vergoed, dan moet dit toch ook tot vergoeding kunnen leiden?

  1. Beste Bram,
   Het starten van een studie valt meestal niet onder de dekking. Misschien dat jullie verzekeraar hier anders mee om gaat, ondanks dat het niet letterlijk in de voorwaarden staat. Je kunt altijd even bellen met de verzekeraar om het na te vragen.

 183. janssen schreef op 

  Geachte
  Ik heb een vlucht geboekt bij een reisbureau voor 2 pers voor 4 dagen
  Wij zouden bij kennissen slapen maar kregen te horen dat het voor hun moeilijk uitkwam.
  Ik heb dit aan het reisbureau uitgelegd maar ik kreeg niets terug van de vlucht.
  Nu belden de kennissen op en hadden wat geregeld.
  Ik ga terug naar het reisbureau en krijg te horen dat ze mijn reis geannuleerd hebben en dat wij niet meer kunnen gaan.
  Ik heb nergens voor getekend op het reisbureau voor een annulering.
  Kan dit zomaar heb de E-tickets al thuis

 184. Beste Janssen,
  Dit een hele vervelende situatie. Het is lastig te beoordelen of dit zomaar kan. Voor het annuleren van tickets is het meestal niet noodzakelijk om iets te tekenen. Als er wordt aangegeven dat een reis geannuleerd moet worden, zal de reisorganisatie dit doen.

 185. Jan Visser schreef op 

  Ik ga de laatste paar jaar met mijn beste vriend op vakantie. Nu blijkt dat hij ongeneselijk ziek is en over 3 weken niet mee kan naar Spanje. Onze beide reissommen zijn volledig betaald en nu dat mijn vriend heeft geannuleerd heb ik een kamer voor mij alleen. De reisorganisatie zegt dat ik hiervoor moet betalen. Klopt dit en zo ja kan ik dit verhalen op mijn verzekering?

 186. Best Jan,
  Het kan inderdaad zijn dat de reisorganisatie dit mag doen. Dit zou je na kunnen kijken in de boekingsvoorwaarden. De extra kosten die je nu moet betalen, krijg je bij de meeste verzekeraars niet vergoed. Je kunt natuurlijk bij je verzekeraar even nagaan of dit bij hen ook het geval is.

 187. mel schreef op 

  Ik heb 3 dagen geleden een vakantie geboekt met annuleringsverzekering en heb de aanbetaling al gedaan.
  Nu is het voor ons niet meer mogelijk om het restant bedrag te betalen en op een andere manier nog bijelkaar te krijgen. Kan ik de reis gewoon annuleren met het risico dat ik de aanbetaling niet meer terug krijg?

 188. Beste Mel,
  Het ligt er aan hoe de reisorganisatie hier mee omgaat. Het annuleren van de reis moet geen probleem zijn. Maar er is inderdaad een kans dat je de aanbetaling niet terug krijgt.

 189. Elsa Gerrits schreef op 

  Hallo,
  Vrienden van mij hebben wegens ziekte hun bungalow geannuleerd en kregen van de annuleringsverzekering de huur terug, maar niet de schoonmaakkosten en de toeristenbelasting. Het bungalowpark wil dit ook niet teruggeven. Klopt dit?

 190. Beste Elsa,

  De toeristenbelasting wordt meestal ter plaatse betaald. De schoonmaak kosten meestal achteraf. Als je vrienden dit niet vooraf betaald hebben krijgen ze dit niet vergoed. Het beste kunnen ze even contact opnemen met de verzekeraar voor uitleg.

 191. Elsa Gerrits schreef op 

  Beste Michelle, de toeristenbelasting en schoonmaakkosten hebben ze van te voren betaald. Is het bungalowpark dan verplicht het terug te betalen? Dank voor je antwoord.

  1. Dit hangt er vanaf wat er in de overeenkomst staat die ze gesloten hebben. Hier staat dan in of er bij annulering nog recht is op teruggave van kosten. Dit kun je nakijken in de boekingspapieren of navragen bij het bungalowpark.

 192. Bas schreef op 

  Hallo,

  Mijn vriendin en ik hadden een 6-persoons huisje voor een lang weekend geboekt om met het hele gezin de verjaardag van onze (schoon)moeder te vieren. Omdat onze (schoon)moeder onverwacht een ernstige aandoening kreeg kon het weekend helaas niet doorgaan. Mijn vriendin en ik hebben een doorlopende reisverzekering voor ons beide. Voor de zekerheid hebben we (voorafgaand aan de annulering) advies ingewonnen bij onze verzekerings tussenpersoon. Deze meldde dat boekingskosten bijna altijd volledig vergoed worden en dat we gerust konden annuleren, wat we hebben gedaan. Nou blijkt dat de verzekering slechts de kosten voor mijn vriendin en mij vergoedt. De polisvoorwaarden (‘In geval van annulering of afbreking door een verzekerde, die samen reist met een of meer verzekerden onder deze rubriek, worden de annuleringskosten of de afbrekingsvergoeding voor alle verzekerden vergoed.’) zijn zo te interpreteren. Twee reacties in het bovenstaande lijken er echter op te wijzen dat, ook als medereizigers niet op dezelfde polis zijn meeverzekerd, degene die een boeking heeft gedaan en heeft betaald de volledige kosten kan declareren.
  Wat zou u adviseren?
  Bedankt voor uw antwoord en met vriendelijke groet,

 193. Beste Bas,
  Wat vervelend dat jullie (schoon)moeder een aandoening heeft gekregen. Bij het annuleren van een boeking, keert de verzekeraar inderdaad alleen uit aan de personen die op de polis verzekerd zijn. Als er meerdere personen/gezinnen bij de boeking betrokken zijn, dan moeten zij zelf een annuleringsverzekering hebben. Die verzekeraar kan hun deel dan vergoeden.

 194. Joan schreef op 

  Goedenavond,

  Wij gaan naar Griekenland op vakantie. Wat nu als Griekenland uit de EU gaat en ons hotel moet sluiten omdat er geen geld meer is. Vergoed een annuleringsverzekering dit?
  Of is dat mijn reisverzekering of het SGR?

  Met vriendelijke groet,
  Joan Douwes

 195. Esther Heynen schreef op 

  Hallo,

  Ik vraag mij hetzelfde af als Joan hier boven. Moet ik alsnog een annuleringsverzekering gaan afsluiten? Wij hebben een vakantie geboekt en zijn voornemens ook te gaan. Normaliter is een annuleringsverzekering toch alleen gewenst wanneer ik zelf, wegens omstandigheden, mijn vakantie af moet zeggen? Graag advies!

 196. Hoi Esther en Joan,

  Goede vraag! De annuleringsverzekering biedt hier geen dekking voor. Stel dat jullie hotel inderdaad failliet gaat, zal jullie reisorganisatie proberen een alternatief te vinden.

 197. Heidi schreef op 

  Hallo,

  In mei heb ik een vakantie geboekt waarbij ik ben vergeten om een kortlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Echter kan ik nu alleen een boekingsdatum opgeven die maximaal 14 dagen in het verleden ligt. Wat kan ik hier het beste mee doen?

 198. Beste Heidi,
  Verzekeraars willen dat je een annuleringsverzekering maximaal 7 of 14 dagen na het boeken van de reis afsluit. Vandaar dat je de datum niet verder terug kunt zetten. Er zijn 3 uitzonderingen. Bij Avero Achmea kun je 10 dagen voor vertrek nog een annuleringsverzekering afsluiten. Bij Aegon zes weken voor vertrek en bij Univé vier weken voor vertrek.

  Independer kan alleen doorlopende reisverzekeringen voor je afsluiten. Dit zijn reisverzekeringen waarbij je minimaal een jaar bij de verzekeraar moet blijven. Als je dit wilt, helpen we je graag. Wil je toch een kortlopende reisverzekering? Dan raad ik je aan om rechtstreeks met Univé contact op te nemen. Bij Aegon en Avero is het helaas niet mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

 199. Maartje schreef op 

  Beste lezer,

  Mijn schoonvader is gisteravond overleden en volgende week donderdag vindt de begrafenis plaats. Volgende week zaterdag zouden we op vakantie gaan. Dat is dus twee dagen later. U zult begrijpen dat ons hoofd er niet naar staat en we willen de reis annuleren.
  Kunnen we een beroep doen op de annuleringsverzekering denkt u? De ter aarde bestelling is immers al achter de rug.

 200. Beste Maartje,
  Gecondoleerd met het verlies van je schoonvader. Ik begrijp dat je nu de reis wil annuleren, omdat de reis pas plaats vindt na de begrafenis is er een kans dat dit niet onder de annuleringsdekking valt. Ik raad je aan contact op te nemen met de verzekeraar hier over.

 201. Natasja schreef op 

  Hallo,

  Wij hebben helaas onze vlucht moeten annuleren , Vanwegen een dreigend faissement van onze eigen zaak,
  Alle papieren opgestuurd naar de verzekerings maatschappij, maar deze wil niet uitkeren.
  Dit lijkt ons toch echt een gegronde reden om te annuleren, en het geld terug te krijgen….
  Maar niet dus…..is dit terecht van de verzekerings maatschappij?

  1. Hallo Natasja,
   Wat een vervelende situatie. Helaas is een dreigend faillissement geen reden die doorgaans in een annuleringsverzekering wordt opgenomen als reden om de reis te mogen annuleren. In de polisvoorwaarden van de verzekering kun je vinden welke redenen allemaal onder de annuleringsdekking vallen.

 202. Tim schreef op 

  Over 3 weken is de bedoeling dat ik op vakantie ga met mijn vriendin en nog een anders stel (vrienden) nu doet het voorval zich voor dat bij onze vrienden in de familie een ziekte geval is. Het gaat om een kankertumor. Omdat ik de gehele reis betaalt heb en zij mij netjes het geld hebben overgemaakt zijn we nu alle opties aan het overwegen. De moeder waar het om gaat zal een zware operatie onder gaan in de week van onze vakantie. Na bellen met mijn verzekeraar word er niks vergoed omdat het niet in de 1ste of wel 2de graad familie valt voor mij. Wat er op neer zal gaan komen dat zoals het nu lijkt mijn vriendin en ik met z’n 2en in een veel te duur betaalde vakantie terecht gaan komen. Zijn er nog opties die ik kan overwegen? Of moet ik gaan accepteren dat ik op een te dure vakantie ga? Of sterker nog mijn geld kwijt ben en ook wij niet gaan uit solidairitijd naar onze vrienden.

  Alvast bedankt.

 203. Beste Tim,
  Wat een ontzettend nare situatie. Hebben je vrienden zelf ook een reisverzekering afgesloten? Zij kunnen met hun eigen reisverzekeraar contact opnemen om de schade vergoed te kunnen krijgen.

 204. Christa schreef op 

  Beste,

  Ik ben voor een lange periode in het buitenland (minimaal een half jaar) en nu heb ik een retourticket geboekt die ik om wil boeken. Mijn opa is ernstig ziek en komt binnenkort te overlijden. Dekt de doorlopende annulering de kosten voor een ticket als deze is omgeboekt? En dekken ze ook de kosten als je terug wilt naar je reisbestemming?

 205. Beste Christa,

  Ik weet natuurlijk niet precies waar je bent verzekerd, maar dit valt waarschijnlijk gewoon onder de dekking van je annuleringsverzekering. Hiervoor dien je contact op te nemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen dit allemaal voor je regelen. Ik wens je veel sterkte toe de komende periode.

 206. Roy schreef op 

  Wij gaan met zijn tweeën in augustus een reis maken naar Ecuador en Peru. Beiden hebben we een doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Interpolis. Mijn schoonvader heeft een hersentumor gehad en zit nog in de nabehandeling. Bij de twee laatste scans met een periode van 3 maanden ertussen was hij ‘schoon’. Bij de boeking heb ik ook contact gehad met Interpolis en dit voorgelegd en gaven zij aan dat als de situatie alsnog mocht veranderen en dat reden is om te annuleren dat dat dan gedekt wordt door de annuleringsverzekering. Als ik zo eens de reacties op internet lees, begin ik toch weer te twijfelen of dat klopt. Wat is jullie ervaring? Wat zijn de ‘regels’ wat betreft ziekte van een naaste?

 207. Beste Roy,

  Is je schoonvader op dit moment “schoon” en mag hij van zijn arts reizen, dan is dit in de meeste gevallen voldoende voor de verzekeraar om dekking te bieden. Dit moet wel altijd besproken worden met de verzekeraar wat je in dit geval gedaan hebt.

 208. Niek schreef op 

  Wij, twee getrouwde stellen hebben elk een eigen doorlopende annuleringsverzekering per stel en willen samen over vijf maanden op een georganiseerde reis. Een van de vier is de hoofdboeker en betaalt aan de reisorganisatie. Het andere stel maakt de helft van de reissom over aan de hoofdboeker.
  Waar moeten de boekings- en betalingsdocumenten aan voldoen zodat beide stellen mogelijk aanspraak kunnen maken op hun eigen annuleringsverzekering?

 209. Beste Niek,

  Niet alle verzekeraars bieden dekking als een van de twee stellen zou moeten annuleren dat het andere stel ook mag annuleren. Dit heeft ook niet altijd met de boeking te maken. Ik adviseer je om contact op te nemen met je verzekeraar of je hiervoor verzekerd bent.

 210. Ani schreef op 

  Ik heb afgelopen vrijdag geboekt 15 maart t/m 31 maart naar zuid america en ze hadden akkoord gegeven. Vandaag mijn baas doorgegeven dat ik ontslag neem en ik dan per 1 April ergens anders begin.

  Nu moet ik van mijn baas de vakantie stoppen omdat ik eigenlijk 2 en half dagen te veel vakantie genomen heb. Als ik de vakantie niet stopt ben ik binnen 2 maanden werkloos want mijn nieuwe werkgever kan niet 2 maande wachten.

  Kan ik door deze reden het geld terug krijgen van de verzekering.

 211. Beste Ani,

  Wat een vervelende situatie. Helaas is het niet mogelijk om op basis van een vrijwillig ontslag het geld van de reis te claimen bij de verzekeraar. U kunt het beste contact opnemen met de organisatie waar u de reis heeft geboekt. Misschien dat zij een bedenktijd voor de reis kennen.

 212. Niels schreef op 

  Beste independer,
  wij gaan in aug een reis maken naar eerst new york en als laatst naar miami, zelf alles los geboekt.
  nou is mijn vraag, stel er is in miami een orkaan, dus daar kan je niet heen. kan je dan dat gedeelte annuleren? om vervolgens langer in new york te blijven of naar een andere bestemming te reizen? indien mogelijk, valt dit dan onder de reis of annuleringsverzekering?
  bvd
  mvg

 213. Hi Niels,
  Dit is een goede vraag. Ik wil dit graag voor je uitzoeken! Heb je al een annuleringsverzekering of moet je er nog één afsluiten? Het kan namelijk verschillen per verzekeraar. Ik raad je aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Op die manier kunnen we je gemakkelijker helpen.

 214. Ingrid Bronswijk schreef op 

  Ik heb een vraagje in juni loopt mijn contract af. En ik weet dus niet of ik mag blijven of dat ze me gaan ontslaan. Nu willen we graag een vakantie boeken maar stel je voor ze gooien me eruit, kan ik me vakantie dan annuleren via Annuleringsverzekering en krijg ik het dan helemaal vergoed? Of hoe gaat dit?

 215. Hi Ingrid, Helaas is dat geen reden om gebruik te maken van je annuleringsverzekering. Alleen als onvrijwillig werkloos raakt na een vast dienstverband krijg je je annuleringskosten volledig vergoed.

 216. Stef schreef op 

  Beste Independer,
  Mijn vrouw en ik hebben besloten uit elkaar te gaan wat heftig genoeg is omdat we ook 3 kleine kinderen hebben. Echter hebben we een vakantie gepland begin juli (uiteraard ver voor we wisten wat we nu hebben besloten). Een echte echtscheiding zal er waarschijnlijk nog niet door zijn voor deze vakantie maar we wonen zeer binnenkort niet meer bij elkaar. Dekt een doorlopende annuleringsverzekering zo’n situatie?

 217. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Stef,
  Wat een vervelende situatie. Een echtscheiding valt onder de dekking van de annuleringsverzekering. De verzekeraars weten dat zo’n procedure soms 1 tot 1,5 jaar kan duren. U kunt het beste met de schadeafdeling van uw verzekeraar contact opnemen. De schadeafdeling kan dan precies vertellen wat er nodig is om gebruik te kunnen maken van de annuleringsdekking.

 218. Nynke schreef op 

  Beste Independer,
  Onze annuleringsverzekering vergoed de kosten bij het voortijdig afbreken van de reis door ernstige ziekte van 1e of 2e graad familie.Helaas moeten wij hier aanspraak op gaan maken echter, wij zijn voor langere periode aan het reizen en zullen de reis ook weer hervatten. Wij zouden daarom een retourticket van Mexico naar Amsterdam willen boeken. Deze zijn goedkoper dan een enkele reis. Mij is onduidelijk of de verzekeraar een retourticket betaald, ook als dit goedkoper is dan een enkele reis naar huis (hetgeen wat ze in principe vergoeden). Hebt u enig idee?

 219. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Nynke,

  Wat een nare situatie. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven omdat dit verschilt per verzekeraar. U kunt het beste contact opnemen met het noodnummer van uw reisverzekeraar. Zij kunnen dit dan helemaal voor u uitzoeken en regelen. Heel veel sterkte de komende periode.

 220. Paul Meijer schreef op 

  Beste Marleen,
  Ik heb op vakantie mijn been gebroken en moest mijn vakantie vroegtijdig afbreken. Mijn vrouw en ik zijn mbv de alarmcentrale en op kosten van de reisverzekering naar huis gevlogen. Ik begrijp dat ik de overnachtingen die ik betaald heb en waarvan ik geen gebruik heb gemaakt omdat ik eerder naar huis ging, mag verhalen op de annuleringsverzekering. Mag ik ook de kosten van de oorspronkelijk geboekte terugvlucht waarmee ik niet meegegaan ben verhalen op de annuleringsverzekering?

 221. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Meijer,

  Wat vervelend dat u op vakantie uw been heeft gebroken. Ik hoop dat het al wat beter gaat met u.

  Helaas vergoeden reisverzekeraars de oorspronkelijke terugvlucht niet. U heeft hiervoor een andere terugvlucht ‘gekregen’ in plaats van een geldbedrag.

  U kunt uiteraard de schadeafdeling van uw reisverzekeraar bellen om navraag te doen maar het is mij niet bekend dat dit eerder is vergoed.

  1. Paul Meijer schreef op 

   Dag Marleen,
   Dank je voor je snelle reactie!
   vriendelijke groet,
   Paul

 222. Sjaak schreef op 

  Goedemiddg,

  ik ga binnenkort op vakantie met mijn vrienden.
  De aanbetaling is gedaan van 100,- Nu wil het geval dat een iemand niet mee kan,
  hij moet een operatie ondergaan. Mijn vraag is dat ook wie moet er opdraaien voor de kosten die nog niet gemaakt zijn. Ongeveer 400,- Is dat de verzekering, hijzelf of de hele groep voor gelijke delen?

  Mvg,
  Sjaak

 223. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Sjaak,

  Als er niks met de reisorganisatie geregeld kan worden komt de reisverzekeraar aan bod. Het is afhankelijk wat voor verzekering jullie hebben afgesloten en of de rest nog wel op vakantie gaat.

  Blijft alleen de persoon die niet mee kan thuis? Dan kan hij zijn ‘aandeel’ bij de verzekeraar claimen. Zij gaan dan in de polisvoorwaarden kijken of het onder de dekking valt.

  Heeft u de verzekering via Independer afgesloten? Dan kan hij ook met onze schade afdeling contact opnemen. Zij zijn elke werkdag te bereiken tussen 8:30 en 17:00 op telefoonnummer 035 626 55 44

 224. Paul schreef op 

  Beste Independer,

  Komende woensdag vertrekken wij met 3 pers. naar Bali (2volw. 1kind). Nu heeft onze zoon (met verstandelijke beperking) gisteren zijn enkel gebroken.

  Wij begrijpen nu dat we eerst moeten annuleren en pas daarna kunnen claimen bij de verzekering. Hoe weten wij op voorhand of de annulering wordt gehonoreerd? Immers, de reis is dan al geannuleerd. En geldt dit dan ook wel voor alle 3 de personen, of krijgen wij alleen de kosten van de reis van onze zoon terug?

  Daarnaast begrijpen wij dat we binnen 6 maanden na de annulering geen nieuwe annuleringsverzekering kan worden afgesloten mochten wij over een week of 8 toch de reis alsnog willen maken. Of geldt dit alleen voor de dekking betreffende de gebroken enkel of complicaties die daar uit voortkomen? Dit is ons onduidelijk.

  Ik hoor graag van u.

  m.v.g. Paul.

  1. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

   Beste Paul,

   Vervelend dat jullie zoon zijn enkel heeft gebroken zo vlak voor de reis.

   De verzekeraar zal altijd moeten beoordelen of zij zullen uitkeren. Wanneer het een gedekt evenement betreft die in de voorwaarden van de verzekering staat, kan daar wel zekerheid in gevonden worden. In jullie geval is sprake van een ‘ongevalsletsel’. Deze wordt meestal wel in de voorwaarden genoemd.

   Kans bestaat ook dat jullie een doktersverklaring moeten opvragen, waarin staat dat jullie zoon door zijn enkel niet meer kan reizen.

   Via een boekingsbewijs is het vaak ook mogelijk om de totale kosten van een reis vergoed te krijgen.

   We adviseren jullie hierover te informeren bij de verzekeraar en de voorwaarden van de reisverzekering na te kijken.

   Bij een doorlopende annuleringsverzekering hoeven jullie niet opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten. Anders is het van belang om tijdig binnen zeven dagen na het boeken van de reis een annuleringsverzekering af te sluiten.

 225. Iris schreef op 

  Beste Independer,

  In september ga ik samen met mijn partner (wij hebben een samenlevingscontract) een rondreis door Amerika maken. Nu gaat het op dit moment niet zo goed met mijn opa. Deze opa is echter niet mijn biologische opa, maar is de samenlevingspartner van mijn inmiddels overleden oma. Omdat ik deze opa al vanaf mijn geboorte ken, weet ik niet beter dan dat dit mijn opa is. Mijn vraag is: geldt dit nog als een tweedegraada familielid, ondanks dat het niet mijn biologische opa is?
  En mocht een tweedegraads familielid van mij overlijden, gelden de annuleringsvoorwaarden dan ook gewoon voor mijn partner?

  Alvast bedankt voor uw reactie,

  Met vriendelijke groet,

  Iris

 226. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Iris,

  In veel polisvoorwaarden spreken de verzekeraars vaak over ‘bloed- en aanverwanten’. Dit houdt in dat de verzekeraar geen onderscheid maakt tussen een biologische opa of een opa die later in de familie is gekomen.

  Echter is het wel verstandig om uw eigen polisvoorwaarden er op na te slaan of even contact op te nemen met uw reisverzekeraar.

 227. Ron schreef op 

  beste Iris mijn a.s. schoondochter had als verrassing voor mijn zoon en haar zelf een reis geboekt naar Turkije echter mijn zoon werd gearresteerd (3 dagen voor vertrek) en zit in voorarrest zij had een annuleringsverzekering maar de tussenpersoon vertelde haar dat zij 10 procent terug kreeg (reis was 1700 euro) waarom heb je dan een annuleringsverzekering dit was toch ook onvoorzien ? gr. Ron.

 228. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ron,

  ‘Onvoorziene omstandigheden’ is een heel breed begrip. Om deze reden hebben de verzekeraars precies in de polisvoorwaarden omschreven welke onvoorziene omstandigheden zij vergoeden en welke niet. Als de reden voor annuleren niet staat opgenomen in de polisvoorwaarden wordt dit normaliter ook niet vergoed.

 229. Ro schreef op 

  Beste independer,

  Mijn partner en ik hebben met zijn dochter en mijn dochter een week Ibiza geboekt. Alles is geboekt op naam van mijn partner en hij heeft een annuleringsverzekering. Nu moet hij onverwachts een hartoperatie ondergaan en is het te riskant weg te gaan. Hij wil nu dus annuleren. Kan hij voor alle 4 annuleren omdat alles op zijn naamgeboekt is of alleen voor hemzelf en zijn dochter?

 230. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Ro,

  Vervelend dat uw partner een hartoperatie moet ondergaan. Begrijpelijk dat hij dan niet op vakantie kan gaan.

  Veel reisverzekeraars hebben in hun annuleringsdekking geregeld dat reisgenoten hun reis kunnen annuleren als er een geldige reden bestaat om de reis te mogen annuleren (voor de persoon die er gebruik van moet maken). Van belang is wel dat iedere reisgenoot een annuleringsverzekering heeft en aantoonbaar is dat jullie samen op reis wilden gaan.

  We verzoeken u om contact hierover op te nemen met uw reisverzekeraar. Dan kunt u nagaan of het bovenstaande ook voor u geldt.

  Beterschap toegewenst aan uw partner!

 231. Inge schreef op 

  Kan ik ook een cursus die ik helaas moet missen door gezondheidsredenen van mezelf, maar die wel al betaald is, ook als schade indienen bij mijn annuleringsverzekering?

 232. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Inge,

  Vervelend dat u een cursus moet missen wegens gezondheidsredenen. U kunt van de annuleringsverzekering gebruik maken als u een reis moet annuleren voor bepaalde redenen. Wat een ‘reis’ is staat altijd vermeld in de polisvoorwaarden. Bij een ‘reis’ binnen Nederland moet er vaak sprake zijn van een geboekte overnachting. Bij een reis in het buitenland moet u vaak aan kunnen tonen dat u in het buitenland bent geweest. U kunt het beste even in de voorwaarden van uw verzekering kijken of met de verzekeraar bellen om navraag te doen of u gebruik kan maken van de annuleringsverzekering.

  Veel sterkte met uw gezondheid.

 233. Yves schreef op 

  Hi,
  We willen vliegtickets boeken voor een reis eind van het jaar. Twee volwassenen en een baby, die nog niet geboren is. Mocht het nu na 4 maanden erg tegen zitten met de baby en we besluiten toch niet op vakantie te gaan valt dit onder de annuleringsverzekering en zo ja van wie dan?

 234. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Yves,

  Wat er wordt vergoed bij een annuleringsverzekering staat altijd precies benoemd in de polisvoorwaarden. Deze redenen gelden voor volwassenen en kinderen. U kunt bijvoorbeeld denken aan ziekte. Wanneer jullie zoontje of dochtertje is geboren is het wel van belang om dit even aan de verzekeraar te laten weten.

 235. Maartje schreef op 

  Wij nemen onze twee kleinkinderen mee op vakantie naar het buitenland en gaan naar 1 van de Canarische eilanden!
  Zelf hebben we een doorlopende reis en annuleringsverzekering!
  Moeten we voor de kinderen naast de kortdurende reis verzekering ook een annuleringsverzekering afsluiten?
  Zelf denk ik van niet omdat de kans heel klein is dat de reis niet door gaat door 1 van hen!

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste Maartje,

   Wat een leuk vooruitzicht! Zijn uw kleinkinderen al meeverzekerd op een doorlopende reisverzekering van hun ouders? Mocht dit niet het geval zijn en uw kleinkinderen zijn nog onder de 18, dan kunnen de ouders voor de kinderen een reisverzekering afsluiten.

 236. Iv schreef op 

  Ik & mijn partner wonen op hetzelfde adres, maar hebben beide een eigen reisverzekering en annuleringsverzekering. Wij gaan binnenkort samen op vakantie (i.e. vlucht & airbnb samen geboekt), en later nog eens met een grotere groep (i.e. iemand anders heeft alles geboekt).

  Nu is mijn vraag; stel mijn partner moet tijdens de reis om een legitieme reden de reis annuleren. Kunnen wij dan samen naar huis, en de kosten verhalen op één / beide annuleringsverzekering(en)?

  Mocht het bovenstaande geen probleem zijn; wat is dan precies het voordeel om een gezamenlijke reisverzekering af te sluiten?

  1. Goedenavond,
   Goed dat u het vraagt!
   Meestal is het wel verzekerd als uw reisgenoot moet annuleren wanneer u beide een annuleringsverzekering heeft, maar dit kan per verzekeraar verschillen. Het staat in de polisvoorwaarden of daar dekking voor is en wat de voorwaarden zijn.
   Bent u via Independer verzekerd? Dan kunt u ons altijd een email sturen of even bellen met de gegevens dan kunnen we voor u nakijken hoe dit geregeld is.

   Een voordeel van gezamenlijk de verzekering afsluiten kan zijn dat, wanneer u samen iets afsluit, u bij dezelfde verzekeraar verzekert bent en er geen getouwtrek kan ontstaan. Ook kan de premie wat lager zijn.

 237. Dolly schreef op 

  Goedenmiddag,

  Wij hebben een lang weekend incl vliegreis geboekt voor mijn man, zoon en schoondochter.
  Nu wordt precies in datzelfde weekend de broer van mijn schoondochter vader van een tweeling. Kan ik dit weekend voor mijn zoon en schoondochter annuleren?

  Met vr gr

 238. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

  Beste Dolly,

  Hartstikke leuk natuurlijk dat er een familieuitbreiding plaatsvindt en goed dat jullie even controleren wat hierin mogelijk is! Helaas is er geen dekking voor annulering wanneer er sprake is van zwangerschap. Omdat er bij zwangerschap een schatting is van de bevaldatum wordt dit gezien als een zeker voorval. De annuleringsverzekering biedt dan ook alleen dekking voor onvoorziene gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het breken van een been of het overlijden van een familielid.

 239. Bram schreef op 

  Goedemorgen,

  Ik heb mijn enkel gebroken (gevallen), en zit in het gips. Ik ga op vakantie met de auto naar Frankrijk, met vrouw en drie kinderen, en kan dus niet rijden. Mijn vrouw kan wel rijden, maar wil niet dat hele stuk in haar eentje rijden.
  Wij hebben een annuleringsverzekering, waar in de polisvoorwaarde staat:

  “Wij betalen de kosten van annulering bij:
  • een ernstige ziekte
  • ernstige verwonding door een ongeluk
  […]
  Voor alle situaties genoemd in deze paragraaf geldt dat onze dokter de annulering medisch noodzakelijk moet vinden”

  Is een gebroken been een ernstige verwonding door een ongeluk? En kan een dokter daar een medische noodzaak voor vinden? Ik mag immers niet autorijden…mijn vrouw wel, maar die durft dat niet….

  Vriendelijke groet

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Bram,

   Wat balen dat je zo vlak voor de vakantie je enkel hebt gebroken.. Slim om eens te kijken wat hier vanuit de annuleringsverzekering mogelijk is. Een vereiste om aanspraak te maken op deze dekking is inderdaad bij een ernstige verwoning of ziekte. Een gebroken been of enkel zal in de meeste gevallen niet onder deze noemer vallen aangezien de reis met hulpmiddelen als krukken alsnog door zou kunnen gaan. Een verzekeraar zou daarnaast kunnen stellen dat een partner alsnog zou kunnen rijden. Wanneer de arts hier een verklaring voor schrijft en medische noodzaak afgeeft kan een schade expert vaststellen of er dekking is. Helaas kunnen wij hier geen uitspraak over doen. Je kunt in dit geval dan ook het beste navraag doen bij de arts of bellen met mijn schade-collega’s. Zij zijn tot 17:30 bereikbaar op 035 626 55 44. Veel succes en sterkte!

   1. Bram schreef op 

    Beste Wildschut,
    Wat een vlotte reactie, en zoals ik begrijp is het inderdaad een grijs gebied.

    Ter aanvulling: In mijn annuleringsverzekering staat niets over een reisgenoot die het motorvoertuig kan besturen.
    Alleen in mijn reisverzekering staat over het inschakelen van een vervangend chauffeur, indien de reisgenoten het voertuig niet kunnen besturen. Maar dan heb je het over de reisverzekering, dus ben je al op reis, en heb je het niet over de annuleringsverzekering.

    En als niet in hun annuleringsvoorwaarden staat dat een reisgenoot het voertuig kan besturen, mag je die voorwaarde ook niet -ter plekke- stellen als verzekeraar. Toch?

    Groet!

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

     Beste Bram,

     Het klopt inderdaad dat deze informatie niet als voorwaarde onder de annuleringsdekking vermeld staat. Toch is het zo dat wanneer er geen medische noodzaak en/of doktersverklaring is en de reden voor annulering enkel zou zijn dat de partner in kwestie prima zou kunnen rijden en er dus geen geldige reden is om de reis te annuleren. Uiteraard begrijp ik dat de partner in kwestie dit niet wenst, zal dit dus vanuit de verzekeraar geen gedekt evenement zijn.

     Bij verdere vragen horen we graag telefonisch even van je om je verder te helpen. Een fijne dag gewenst en ik hoop uiteraard dat jullie gauw weer op vakantie kunnen!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
1 uur geleden, reisverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"Duidelijke toegang tot de gevraagde informatie. Snel antwoord op zoek opdracht"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-17, reisverzekering

"Super geregeld 5sterren"

Anoniem uit VELSERBROEK
2020-02-17, reisverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, reisverzekering

"Aanvraag is top geregeld in nog geen 10 min."

Anoniem uit MIJDRECHT
2020-02-16, reisverzekering

"Goed, overzichtelijk en snel geholpen. Duidelijke info."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-02-15, reisverzekering

"Makkelijk, snel"

Anoniem uit BEVERWIJK
2020-02-14, reisverzekering

"Snel en overzichtelijk"

Anoniem uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2020-02-14, reisverzekering

"Werkt allemaal zo verdomd makkelijk en snel!"

Dhr. Ringma uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-14, reisverzekering

"overzichtelijk en goede informatie"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-14, reisverzekering

"?"

Dhr. Tiono uit HILVERSUM
2020-02-14, reisverzekering

"Gaat lekker vlot een verzekering afsluiten "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-02-13, reisverzekering

"Dat ging snel!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-13, reisverzekering

"Heb al meerdere keren verzekering afgesloten en ben nog altijd tevreden "

Dhr. Jansen uit HEERLEN
2020-02-13, reisverzekering