Wat is een WOZ-krediet?
Tip een vriend:

Wat is een WOZ-krediet?

Een WOZ krediet is te vergelijken met een doorlopend krediet. Voorwaarde is echter dat u een koophuis heeft. De WOZ waarde van uw huis afgezet tegen uw hypotheek en het gewenste leenbedrag vormen een extra zekerheid voor aanbieders waardoor u soms tegen een lagere rente kunt lenen.

Deze leningvorm wordt gekozen voor een verbouwing aan de woning of wanneer er voor langere tijd extra bestedingsruimte nodig is. Van tevoren is de exacte geldbehoefte niet bekend.

Er wordt een kredietlimiet afgesproken op basis van uw inkomen en andere financiële verplichtingen. Tot de overeengekomen limiet is het vrij om bedragen op te nemen en af te lossen. Rente betaalt u alleen over het openstaande saldo. De hoogte van de rente is bij de meeste aanbieders afhankelijk van de kredietlimiet en kan tussentijds wijzigen.

De aflossing per maand is, ongeacht het opgenomen bedrag, meestal een vast percentage (2 %) van de kredietlimiet. Omdat de hoogte van de lening niet van te voren vast staat, kan de duur van de aflossing variëren. Daarnaast kunt u (na een aflossing, of als de limiet nog niet bereikt is) opnieuw geld opnemen met als mogelijke consequentie dat er een restschuld overblijft. Daarom is het minder verstandig om een WOZ krediet af te sluiten voor het kopen van zaken met een beperkte levensduur, zoals een auto. Een persoonlijke lening is dan een meer geschikte financieringsvorm.

Lees meer over een WOZ-krediet.

Ga naar Independer.nl voor het maken van een vergelijking tussen de verschillende aanbieders van WOZ kredieten.

Lees meer over: geld lenen

Reacties

24 Antwoorden op “Wat is een WOZ-krediet?”

 1. sahit schreef op 

  ik heb in verleden bkr opgelopen kan ik zo een wozwaarde krediet nemen

 2. Lenen met een BKR notering is moeilijk, ook bij een woz krediet. Alleen de kredietverstrekker kan uw verzoek beoordelen, u kunt eventueel een offerte aanvragen om te kijken of een WOZ krediet mogelijk is.

 3. M. Ruiter schreef op 

  Moet een woz krediet worden afgelost bij verkoop van de woning ?

  1. Het is mogelijk dat een kredietverstrekker dit als voorwaarde stelt bij het afsluiten van een WOZ krediet. U kunt dit het beste navragen bij de kredietmaatschappij waar u het WOZ krediet wilt afsluiten of heeft lopen.

 4. G. Bruin schreef op 

  ik ben drie dagen in de week zelfstandig ondernemer en werk twee dagen in loondienst. kan ik dan een woz krediet afsluiten? mijn partner werkt in loondienst 36 uur.

  1. Elke kredietverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het soort inkomen dat ze accepteren, dit kan per kredietverstrekker verschillen. U kunt het beste direct contact opnemen met de kredietverstrekkers die een WOZ krediet aanbieden en vragen of zij zelfstandige inkomen accepteren. Voor een WOZ krediet dient u wel overwaarde in uw koopwoning te hebben.

 5. Rob Brand schreef op 

  Is het mogelijk om bij een WOZ-lening een aflossingsvrije periode te nemen? Ik denk dan b.v. aan een periode van 10 jaar i.p.v. een extra aflossingsvrije hypotheek.

  1. Ja, de voorwaarden voor de aflossingsvrije periode kan echter per aanbieder verschillen. Volgens onze gegevens hanteerd het hypotheekkrediet van ABN Amro een aflossingsvrijperiode totdat de woning wordt verkocht. Meer informatie over de voorwaarden kunt u navragen bij ABN Amro, dit product wordt op verzoek van ABN Amro niet getoond in onze vergelijking.

 6. Remco schreef op 

  Onderdeel van het WOZ krediet is de variabele rente. Maar ik kan nergens terugvinden hoe ‘variabel’ deze rente is (in de vorm van een historische rentetabel of iets dergelijks). Zijn deze tabellen er? En het is mij ook niet duidelijk wat de voorwaarden zijn waaronder een verstrekker de rente mag aanpassen?

 7. n. koning schreef op 

  Is de rente die ik betaal over mijn WOZ-krediet fiscaal aftrekbaar?

  1. Als je de lening hebt gebruikt voor aankoop, verbouwing of verbetering van de eerste eigen woning dan is de rente fiscaal aftrekbaar, anders niet.

   1. Marco schreef op 

    alleen de eerste woning???

    1. Beste Marco, ik heb dit wat onduidelijk omschreven. Niet alleen de eerste eigen woning. De rente is aftrekbaar als je het geld gebruikt voor aankoop, verbouwing of verbetering van je eigen woning. De woning waar je werkelijk in woont. Dat hoeft niet de allereerste koopwoning te zijn.

 8. Gijs schreef op 

  Kan ik een WOZ krediet ook gebruiken om het verschil tussen hypotheekbedrag en opbrengst(verlies) van de verkoop van het huis te financieren?

  1. Beste Gijs,

   Het WOZ krediet kan je afsluiten als de waarde van je woning flink hoger ligt dan de schuld die je hebt bij de geldverstrekker. In jouw geval zal dit waarschijnlijk niet zo zijn omdat je een restschuld hebt bij de verkoop van je woning. (de marktwaarde van de woning ligt lager dan de schuld bij je geldverstrekker)

   Je kunt het beste naar je hypotheekadviseur gaan en bespreken wat de mogelijkheden voor zijn.

 9. Henk Visser schreef op 

  Vraag: je hebt een hypotheek van 200.000 euro en een woning waarde van 280.000 euro en ik neem een woz krediet van 50.000 euro op.
  Nu moeten we de woning verkopen wegens hoge schulden. Moet dan bij de verkoop naast de hypotheek ook het woz krediet afgelost worden voor de schuldeisers?

 10. Beste Henk Visser,
  Als je je huis moet verkopen zul je inderdaad ook het WOZ krediet moeten aflossen.
  Met vriendelijke groet,
  Esther Stoops

 11. Monique schreef op 

  Wij willen een woz krediet afsluiten van 25.000
  Hoeveel bedraagt dan de maandelijkse last hiervan en in welke termijnen/ hoogte
  verloopt dan de aflossing?

  mvg,

  Monique

 12. Beste Monique,
  Dit kan je op onze website zien als je een vergelijking hiervoor maakt. Je vult eerst wat persoonlijke gegevens in zoals je geboortedatum en of je een koop of huurwoning hebt, vervolgens krijg je de keuze tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Als je hier kiest voor doorlopend krediet krijg je ook WOZ-krediet te zien.
  https://www.independer.nl/lenen/intro.aspx
  Vriendelijke groet,
  Saskia Schravemade
  Independer

 13. Sten schreef op 

  Wat is de maximale aanvangsleeftijd voor een WOZ krediet?

  Groet,
  Sten

 14. tink schreef op 

  Hallo,
  Wij hebben een wozkrediet. Nu zouden we graag een nieuw (goedkoper) huis willen kopen en hebben gelukkig overwaarde op ons huidige huis. Kunnen we dat geld gebruiken om het wozkrediet af te lossen?
  Als we bij rekenvoorbeelden voor hypotheek invullen dat we een lening hebben kunnen we geen hypotheek krijgen, terwijl de hoogte van ons maximaal te lenen bedrag anderhalve ton hoger ligt dan het daadwerkelijke bedrag wat we zouden willen lenen. Levert het wozkrediet moeilijkheden op voor het aangaan van een nieuwe hypotheek?

  Bij voorbaat dank voor uw moeite,
  met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Lening? Vergelijk en vraag aan

Geld kan ik je niet geven. Wel al mijn kennis over leningen

vergelijk leningen

"simpel afsluiten en overzichtelijk en de extra dekkingen"

Anoniem uit OSSENDRECHT
15 minuten geleden, zorgverzekering

"Hele overzichtelijke en fijne site om vergelijkingen te maken en zo de beste keuze te kunnen maken."

Mevr. Lebeau uit BERGEN OP ZOOM
17 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke site. Goed advies"

Meneer Kroes uit ZWOLLE
17 minuten geleden, zorgverzekering

"ruime keuze, goede prijs "

Anoniem uit OUDENBOSCH
20 minuten geleden, zorgverzekering

"Omdat het gehele proces nog niet is afgerond en dit van invloed kan zijn op mijn beoordeling."

Anoniem uit BOVENSMILDE
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en Snel!"

Anoniem uit DE LIER
36 minuten geleden, energie

"Overzichtelijke website. Goede adviezen"

Anoniem uit 'S-GRAVELAND
40 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke website met goede keuzebegeleiding."

Anoniem uit 'S-GRAVELAND
43 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig, goede prijs, duidelijke site, snel geregeld, zinvolle extraatjes gratis. "

Meneer de Vries uit GORSSEL
45 minuten geleden, zorgverzekering

"Makkelijk in te vullen en je krijg snel het beste advies."

Anoniem uit ALPHEN AAN DEN RIJN
50 minuten geleden, zorgverzekering

"Super duidelijke vergelijkingen"

Anoniem uit LEEUWARDEN
51 minuten geleden, zorgverzekering

"All OK"

Meneer Przybyla uit AMSTERDAM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en snel geregeld"

Anoniem uit LEERDAM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Omdat het tot nu toe goed bevalt "

Meneer Prins uit NOARDBURGUM
1 uur geleden, zorgverzekering

"Ik had de klantenservice gebeld voor een vraag. Daarbij werd ik heel vriendelijk geholpen en is mijn keuze voor een nieuwe verzekering bevestigd. "

Anoniem uit HAARLEM
1 uur geleden, zorgverzekering