Voordat je geld kan lenen, kijkt een geldverstrekker of je wel aan de juiste eisen en voorwaarden voldoet. Zo is het belangrijk of je een (vast) inkomen hebt en of je wel de financiële ruimte hebt om de lening ook terug te betalen. Op basis van verschillende punten bepaalt de geldverstrekker of hij jouw leningaanvraag goedkeurt.

Controle van BKR-registratie bij leningaanvraag

Een van de dingen die de geldverstrekker controleert, is of je geregistreerd staat bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Als dat zo is, heb je al een krediet of lening lopen. Dit betekent gelukkig niet meteen dat je geen nieuwe lening meer kunt afsluiten, want de geldverstrekker kijkt ook naar de zwaarte van de BKR-notering. Het BKR maakt namelijk onderscheid in negatieve en positieve BKR-registraties. 

Heb je een negatieve registratie? Dan is het erg lastig om een nieuwe lening af te sluiten. En als dat al lukt, betaal je vaak een hoge rente. Met een positieve BKR-registratie is een lening afsluiten meestal geen enkel probleem. 

Voldoe je aan de leennorm?

De leennorm bepaalt hoeveel geld je mag lenen op basis van jouw inkomen en vaste lasten. Hiervoor wordt gekeken naar de basisnorm voor levensonderhoud: het bedrag dat je volgens deze norm maandelijks moet overhouden om van te leven. De hoogte van dit bedrag verschilt per leefsituatie. Zo is het bijvoorbeeld hoger voor huiseigenaren. Deze leennorm is vastgesteld door de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen), NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) in overleg met de AFM en het Nibud.

Kredietverstrekkers gebruiken deze normen om financiële problemen te voorkomen. Als je netto-inkomen (inclusief toeslagen en vakantiegeld) lager is dan de basisnorm voor jouw situatie, verstrekt de kredietverstrekker je geen lening. 

Invloed van je inkomen

Om een lening te krijgen is ook jouw inkomen belangrijk. Dat kan een arbeidsinkomen zijn, maar ook een uitkering. In het geval van een arbeidsinkomen heeft de vorm van jouw contract ook invloed op het afsluiten van een lening. Met een vast contract wordt je namelijk eerder geaccepteerd dan met een tijdelijk contract. Een tijdelijk contract biedt minder zekerheid op een stabiel inkomen en dus de terugbetaling aan de geldverstrekker. 

Of je met een uitkering geld kunt lenen, hangt af van het type uitkering. Met een bijstandsuitkering kun je bijvoorbeeld geen lening afsluiten. Dit heeft te maken met de leennorm, waarbij je voldoende inkomen moet overhouden om van te kunnen leven.

In veel gevallen is het aflossen van een lening niet haalbaar met een uitkering. Maar met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en een nabestaandenuitkering is een lening afsluiten vaak wel mogelijk. Dat komt omdat deze uitkeringen langer lopen. Ook staat het maandelijks inkomen vanuit deze uitkeringen vast. 

Guido Rodenburg, Independer expert geld lenen: “Vaak is het inkomen van alleen een uitkering niet voldoende om een lening af te sluiten. Je hebt daarnaast nog andere inkomsten nodig. Denk bijvoorbeeld aan een AOW-uitkering, aangevuld met een pensioen. 

Wil je weten of je met jouw inkomen kunt lenen? Bereken dat via onze maximale lening berekenen tool.”

Er spelen meer zaken mee

Naast de BKR-notering, leennorm en het maandelijks inkomen zijn er ook nog andere zaken die bepalen of je een lening kunt krijgen, bijvoorbeeld:

  • Het doel van je lening;
  • de looptijd van de lening;
  • je leeftijd;
  • of je een eigen huis hebt;
  • of je woonachtig bent in Nederland.

Ben je op zoek naar een lening? Wij helpen je graag met het aanvragen van een passende lening met de laagste rente en de beste voorwaarden. Op onze website vind je ook de actuele rentes per aanbieder.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ik hoop dat mijn aanvraag goedgekeurd word.
10