Welke overlijdensrisicoverzekering bij welke lening?
Tip een vriend:

Welke overlijdensrisicoverzekering bij welke lening?

Sluit je een lening af dan ga je er natuurlijk vanuit dat je die aflost. Maar stel dat je onverwachts overlijdt? Dan moeten je nabestaanden jouw lening aflossen. Om dit risico af te dekken kun je naast je lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Er zijn verschillende soorten leningen en verschillende vormen van een overlijdensrisicoverzekering. Maar welke vormen passen nu het beste bij elkaar? We leggen het je graag uit.

Als je geld wil lenen, kun je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Welke overlijdensrisicoverzekering erbij past, hangt van af van de leenvorm en hoe je de lening aflost.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening betaal je iedere maand een vast bedrag aan de geldverstrekker. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Omdat je iedere maand aflost, wordt het bedrag dat je aan rente moet betalen steeds kleiner. Daarom past bij een persoonlijke lening een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij deze overlijdensrisicoverzekering neemt het uit te keren bedrag aan het begin van de looptijd beperkt af en daalt het later sterker. Als annuïteitpercentage kies je het rentepercentage van je lening, of rond je het rentepercentage naar boven af. Het bedrag dat je verzekert bij je overlijdensrisicoverzekering is gelijk aan het bedrag dat je leent.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet passen verschillende vormen van een overlijdensrisicoverzekering. Wil je altijd extra geld achter de hand hebben en zo nu en dan geld opnemen? Dan kun je het beste kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Deze overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden altijd hetzelfde bedrag uit. Het bedrag dat je verzekert, moet dus gelijk zijn aan het bedrag dat je leent. Omdat je af en toe geld opneemt, weet je nooit hoe hoog je schuld is tijdens de looptijd van de lening. Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering geeft je de zekerheid dat je je niet voor een te laag bedrag hebt verzekerd.

Sluit je een doorlopend krediet af als een soort persoonlijke lening, waarbij je maandelijks aflost? Dan past daar het beste een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering bij.

Minimaal bedrag

Een overlijdensrisicoverzekering kent een minimaal verzekerd bedrag. Dat bedrag is 10.000 euro. Sluit je een lening af van 5.000 euro en wil je daarbij een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan moet je je dus voor minimaal 10.000 euro verzekeren. Goed om te weten dat je direct na het aflossen van de lening de overlijdensrisicoverzekering kan opzeggen. Hij moet dan wel minimaal één jaar lopen. Een overlijdensrisicoverzekering kan je daarna elk moment opzeggen, zonder dat er een boete tegenover staat.

Voordelige overlijdensrisicoverzekering

Zoek je een overlijdensrisicoverzekering bij je lening?  Maak dan een vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen. Op Independer.nl vind je snel en gemakkelijk een verzekering met de laagste maandlasten en beste voorwaarden.

Lees meer over: geld lenen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Welke overlijdensrisicoverzekering bij welke lening?”

 1. Bal Jacques schreef op 

  Beste,
  Ik en mijn vrouw zijn beide woonachtig in België. Kunnen wij een verzekering (overlevenrisico verzekering)aanschaffen in Nederland en kan deze(gedeelte van de premie) dan fiscaal ingebracht worden bij onze belastingen.

  Met vriendelijke groeten.

  Jacques Bal
  Ieperstraat 31
  8830 Hooglede

  T/0471.217303
  E/jacques.bal@telenet.be

 2. Beste heer Bal,

  Het is mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering aan te schaffen in Nederland als u in Belgie woonachtig bent. Echter de meeste maatschappijen kunnen alleen klanten accepteren die in Nederland woonachtig zijn. ACE Life, TAF Quantum Leben en Legal&General kunnen klanten accepteren die in Belgie woonachtig zijn.

  Het is mogelijk om een lijfrenteclausule op de polis te plaatsen waardoor de premie gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. Over de uitkering bij overlijden dient dan ook belasting in box 1 betaald te worden. Een lijfrenteclausule wordt daarom maar zelden toegepast bij een overlijdensrisicoverzekering.

  Vriendelijke groet,
  Independer.nl

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

  1. Mirjam schreef op 

   Beste,

   Wat als dit andersom gebeurd. Wil graag een hypo bij de Rabobank maar een belgische overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Enig idee of een NL hypotheek gekoppeld mag worden aan een belgische ORV terwijl ik woonachtig ben in Nederland?

   Met vriendelijke groet,

   Mirjam

 3. Beste Mirjam,

  Helaas weet ik niet of hypotheekverstrekkers in Nederland accepteren dat een overlijdensrisicoverzekering welke is afgesloten in Belgie gekoppeld (verpand) wordt aan hun. Verstandig is om je vraag voor te leggen bij de Rabobank. Zij kunnen je hier duidelijkheid over geven.

  Vriendelijke groet
  Independer

  Edwin Kroon
  Senior Medewerker Klantenservice

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"overzichtelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
1 uur geleden, lenen

"Goede klanten service, vriendelijk geholpen en duidelijke uitleg."

Anoniem uit HILVERSUM
5 uur geleden, lenen

"Omdat het heel duidelijk is allemsal"

Anoniem uit GELDROP
6 uur geleden, lenen

"Heel overzichtelijk "

Mevr. Geldorp uit HAARLEM
8 uur geleden, lenen

"Overzichtelijk en helder"

Dhr. Huf uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-21, lenen

"Behulpzaam"

Anoniem uit VENLO
2020-01-21, lenen

"Erg overzichtelijk en simpel in te vullen."

Dhr. Rademaker uit HARDERWIJK
2020-01-21, lenen

"professionel benadering snel en duidelijk"

Anoniem uit WISSENKERKE
2020-01-21, lenen

"Duidelijk omschreven, handig samengevat en snel"

Anoniem uit ZWANENBURG
2020-01-21, lenen

"goed en duidelijk "

Anoniem uit HEERLEN
2020-01-21, lenen

"Hhh"

Anoniem uit OOSTERHOUT NB
2020-01-21, lenen

"."

Anoniem uit LEIDEN
2020-01-21, lenen

"Tevreden over de overzichtelijke site."

Anoniem uit HEERLEN
2020-01-20, lenen

"Duidelijk en goed "

Anoniem uit VENLO
2020-01-20, lenen

"Alles gaat snel"

Dhr. Demirci uit ROTTERDAM
2020-01-20, lenen