Hypotheek: alles over hypotheken
Tip een vriend:

Hypotheek: alles over hypotheken

Als je een huis koopt is het belangrijk daar een goed passende hypotheek bij te vinden. Op onze website vind je snel de best passende hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Ook die kun je via Independer vinden en vergelijken. Jaarlijks vergelijken bijna 1 miljoen consumenten alle hypotheken via Independer of zoeken de beste hypotheekadviseur in hun regio. Op deze pagina vind je al het laatste nieuws en interessant informatie rondom hypotheken.

Nieuwe regels AFM zorgen voor flinke compensatie boeterente richting klant

| Door:

Als je eerder aflost op je hypotheek of de hypotheek voor het einde van de looptijd oversluit, moet je vaak een boete betalen. De hypotheekaanbieder loopt dan namelijk rente mis die je anders nog had moeten betalen. Sinds vorig jaar is bekend dat veel banken en hypotheekaanbieders een te hoge boete rekenen. Ook is de manier waarop zij de hoogte van de boete bepalen vaak niet duidelijk voor hun klanten. Daarom gelden er sinds maart 2017 nieuwe regels. Radar heeft nu de balans opgemaakt: hoe staat het ervoor?

Nieuwe regels sinds maart 2017

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in maart 2017 nieuwe regels opgesteld. Deze regels moeten ervoor zorgen dat iedere hypotheekaanbieder de boete op een eerlijke manier berekent. Het gevolg hiervan was dat alle hypotheekaanbieders de boetes vanaf 14 juli 2016 verplicht moesten her berekenen. Dus heb je op of na 14 juli 2017 boeterente betaald? Dan wordt hier opnieuw naar gekeken en het teveel betaalde bedrag door je hypotheekaanbieder teruggestort. De aanbieders hebben daarna beloofd jou als klant hier voor het eind van 2017 meer over te laten weten. Radar heeft onder ruim 30 hypotheekaanbieders onderzocht of dit ook gelukt is.

Hebben alle hypotheekaanbieders hun klanten bericht?

De meeste hypotheekaanbieders is het gelukt om iedereen te berichten over de teveel betaalde boeterente en het verschil terug te storten. In sommige gevallen betekende dit een paar tientjes, in andere gevallen zelfs duizenden euro’s.

De grote drie

De drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank is het net niet gelukt om alles voor 31 december 2017 af te handelen. Zij geven aan iets meer tijd nodig te hebben. ABN Amro moet in totaal zo’n 7 miljoen euro aan compensatie uitkeren aan 9.000 klanten. Dit is omgerekend ongeveer 800 euro per klant. Rabobank keert meer dan 5 miljoen euro uit aan ruim 20.000 klanten. ING noemt liever geen bedragen, maar geeft aan dat uiterlijk 31 maart 2018 alles is afgehandeld.

Benieuwd wat jouw hypotheekaanbieder hierover  te zeggen heeft? Radar heeft dit uitgezocht.

De AFM gaat in de gaten houden of de hypotheekverstrekkers zich vanaf nu wel aan de regels houden. Als blijkt dat dit niet zo is, kunnen er boetes volgen. In het tweede kwartaal van 2018 maken ze de resultaten bekend.

Tip: Heb je geld teruggekregen? Vergeet dit dan niet te vermelden in je belastingaangifte. De boete is namelijk fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je een gedeelte hiervan terug kunt krijgen van de belastingdienst. Je moet in dit geval dus vermelden dat de boete lager is geworden. Doe je dat niet? Dan loop je het risico een boete te krijgen van 100% van het compensatiebedrag.

Meer artikelen hypotheek

Independer.nl doet continue onderzoek naar hypotheken en publiceert regelmatig persberichten over hypotheken. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente artikelen over hypotheken.

Huizenbezitter kan veel geld besparen bij aflopen rentevaste periode09-01-2018
Kan het uit: je hypotheek oversluiten04-01-2018
Aflossingsvrije hypotheek en (bijna) toe aan aflossen – heb jij hier goed over nagedacht?27-12-2017
Definitief géén overgangstermijn bij hypotheekaanvraag die doorloopt in 201815-12-2017
Toch overgangstermijn voor hypotheekaanvraag die doorloopt in 201828-11-2017

Archief hypotheek

Nu op ons hypotheek forum

Heb je een vraag of ervaring met een specifieke hypotheekverstrekker of hypotheken in het algemeen? Op ons forum kun je in contact komen met andere klanten of geïnteresseerden. Bekijk bestaande onderwerpen of start je eigen onderwerp over hypotheek.

Hypotheek met zelfstandig Duits inkomen30-11-2017
Hypotheek met zelfstandig Duits inkomen29-11-2017
Nieuwe hypotheek en lening aflossen23-11-2017
Nieuwe hypotheek en lening aflossen22-11-2017
Nieuwe hypotheek en lening aflossen22-11-2017

Ga naar het hypotheek forum