5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek
Tip een vriend:

5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek

Wil je een huis kopen? Of ben je alleen een beetje aan het rondneuzen? In beide gevallen is het handig dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Gelukkig zijn hiervoor veel berekentools beschikbaar. Ook Independer heeft een handige hulp voor je waarmee je gemakkelijk je maximale hypotheek kunt berekenen. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Welke zaken zijn van invloed op de hoogte van je maximale hypotheek? Dit is niet altijd wat je verwacht. Daarom een overzicht met 5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek. 

Maximale hypotheek berekenen

Eén van de belangrijkste dingen voor het berekenen van je maximale hypotheek is je financiële situatie. De hypotheekaanbieder wil namelijk zeker weten dat je het geld wat je leent ook weer kunt terugbetalen. Daarom kijken ze eerst naar je inkomsten en uitgaven en of deze in de toekomst nog gaan veranderen. Maar dat is niet alles.

Waar kijkt de hypotheekaanbieder naar bij het berekenen van je maximale hypotheek?

 • Inkomen
 • Eventuele uitkering
 • Dienstverband
 • Financiële verplichtingen (denk aan: schuld, alimentatie etc.)
 • Toetsinkomen
 • Waarde van het huis
 • Toetsrente
 • Eigen geld
 • Eventueel bouwdepot

Verschil tussen wat je maximaal kunt lenen en wat je maximaal mag lenen

Dit verschil heeft te maken met de loan to Value. Dat is het percentage van de marktwaarde van de woning wat je maximaal mag lenen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar valt eigenlijk best mee.
Stel: je wilt een huis kopen van € 200.000. In 2017 was de loan to value 101%. Dat betekende dat je 101% van de marktwaarde van de woning mocht lenen: € 202.000. In 2018 mag je nog maar 100% van de markwaarde lenen. Je mag dus niet meer dan € 200.000 lenen.

Om te onthouden: je mag nooit meer lenen dan de loan to value toelaat. Zelfs als je op basis van je inkomsten en uitgave een maximale hypotheek kunt krijgen die veel hoger ligt.

5 onverwachte invloeden op je maximale hypotheek

1. Een telefoonabonnement

Koop je een nieuwe telefoon? Dan sluit je hier vaak een contract bij af waarmee je de telefoon maandelijks afbetaalt. Als de telefoon meer waard is dan € 250,- en je er langer dan drie maanden over doet om hem af te betalen(wat al snel het geval is), wordt dit contract gezien als lening. Je hebt dan automatisch een registratie bij het BKR. Ben je met een hypotheekaanvraag bezig? Wacht dan dus even met het kopen van die nieuwe smartphone. Als de hypotheekaanbieder je registratie bij het BKR tegenkomt, moet de maximale hypotheek opnieuw berekend worden en kan het dus zijn dat je minder kunt lenen.

2. Een auto privé leasen

Steeds meer mensen leasen een auto. Ze kopen dus geen nieuwe auto, maar huren er één voor langere tijd voor een vast maandbedrag. In de tussentijd blijft de auto eigendom van het leasebedrijf. Zij betalen ook voor het onderhoud, eventuele reparaties en de verzekering. De benzine en wegenbelasting betaal je zelf. Maar wist je ook dat de hypotheekaanbieder het bedrag dat je maandelijks betaalt als een financiële verplichting ziet? En dat dit meetelt bij de berekening van je maximale hypotheek? Stel je hebt een inkomen van € 35.000 per jaar, dan kun je ongeveer € 160.000 lenen. Heb je een leaseauto waarvoor je 300 euro per maand betaalt? Dan kun je nog maar ongeveer 120.000 lenen. Een behoorlijk verschil dus.

3. Een lening

Dat een lening meetelt voor het berekenen van je maximale hypotheek weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat niet alleen de persoonlijke leningen meetellen? Ook roodstaan op je betaalrekening wordt gezien als een lening. En heb je iets bij een online winkel gekocht op afbetaling? Dan ziet de hypotheekaanbieder dit ook als lening. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog de lening is. En allemaal betekenen ze een lagere maximale hypotheek.

Welke leningen tellen mee voor je maximale hypotheek?

 1. Persoonlijke lening
 2. Doorlopend krediet
 3. Verzendhuiskrediet (kopen op afbetaling bij een postorderbedrijf zoals bijvoorbeeld Wehkamp)
 4. Krediet op je creditcard
 5. Rood staan op je betaalrekening

Goed om te weten: heb je een positieve BKR-registratie? Dan heeft de registratie alleen invloed op je maximale hypotheek. Maar heb je een betalingsachterstand bij een online winkel? Dan kan het krijgen van een hypotheek wat lastiger worden. Webshops houden er namelijk nogal strenge schuldregistraties op na. Dus ook al heb je inmiddels netjes betaald,  je krijgt dan een codering achter je naam. Hierdoor kun je in sommige gevallen zelfs helemaal geen hypotheek afsluiten.

4. Studieschuld

Een studieschuld wordt niet bij het BKR geregistreerd, dus deze wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Maar het is wel een financiële verplichting die meetelt voor je maximale hypotheek. Geef altijd eerlijk aan dat je een studieschuld hebt. Als je het verzwijgt en de hypotheekaanbieder komt er op een later moment achter (bijvoorbeeld als je je maandelijkse afschriften moet overleggen), dan loopt je dossier vertraging op en krijg je uiteindelijk waarschijnlijk alsnog een lagere hypotheek.

5. Partneralimentatie

Omdat kinderalimentatie niet meetelt voor het berekenen van je maximale hypotheek, wordt de partneralimentatie nog wel eens over het hoofd gezien. Maar ook deze financiële verplichting telt mee voor je maximale hypotheek en wordt van je inkomen afgetrokken.

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

12 Antwoorden op “5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek”

 1. Jut schreef op 

  “Maximale hypotheek berekenen

  Eén van de belangrijkste dingen voor het berekenen van je maximale hypotheek is je financiële situatie. De hypotheekaanbieder wil namelijk zeker weten dat je het geld wat je leent ook weer kunt terugbetalen. ”

  Ga er maar vanuit dat de maximale hypotheek te hoog is en het zeer onverstandig is het maximale te lenen. Misschien zou het een idee zijn om per definitie niet meer dan 80% van de maximale hypotheek te lenen, dan kun je misschien wat minder groot kopen en dan moet je misschien wel meer spaargeld meenemen, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je in geval van tegenslag niet al te snel in de problemen komt. Dan weet niet alleen de hypotheekaanbidder maar ook jijzelf dat je de lening kunt terugbetalen.

 2. Dave schreef op 

  Ik wilde graag weten of het hebben van een sta caravan op een camping met betaling van stageld invloed heeft op mijn hypotheek

 3. Hoi Dave,
  Nee, als je hier verder geen lening voor hebt afgesloten heeft dat geen directe invloed op de hoogte van de hypotheek. Een adviseur zal bijzondere uitgaven wel altijd bespreken, om zo de financiele situatie en bijbehorende maandlast goed in kaart te kunnen brengen.

 4. Daniëlle schreef op 

  Ik vroeg mij af of zakelijke leningen ook een BKR registratie hebben en of dit dus van invloed is op je hypotheek

  1. Daniëlle schreef op 

   Bedankt voor de snelle reactie!

 5. Kate schreef op 

  Hi Daniëlle,
  En als je een doorlopend krediet hebt gehad? En deze inmiddels is afgelost sinds begin dit jaar en je altijd netjes op tijd betaald hebt?
  Heeft het dan invloed op de hoogte van de hypotheek?
  Groet, Kate

 6. Hi Kate,
  Als het doorlopend krediet is afgelost en afgemeld bij BKR, en er ook geen codering meer op staat, dan heeft het geen invloed op de hoogte van je hypotheek.

 7. Mitch schreef op 

  Goedendag, is gokken van invloed op je hypotheek? Dit wordt overigens alleen gedaan van eigen geld wat is overgebleven nadat het naar de spaarrekening is gegaan?

  1. Hoi Mitch,
   Financiele verplichtingen hebben direct invloed op de hoogte van hypotheek, zoals bijvoorbeeld leningen en partneralimentatie. Als er onduidelijkheid is over de herkomst van eigen middelen kan hier navraag naar gedaan worden.

 8. Ed Naves schreef op 

  Goedemorgen,
  Mijn vraag is: Als ouders lenen we een kind 10.000 euro i.v.m. aankoop eerste woning, volgens marktconforme rente, is deze lening van invloed op de hoogte van de benodigde hypotheek?
  Groet

 9. Dag Ed,
  Ja, als de lening maandelijks wordt terugbetaald is dit een financiele verplichting en heeft dit invloed op de hoogte van de hypotheek.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek

"Snelle en duidelijke site."

Meneer Schaap uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-03, hypotheek

"Duidelijk, snel en overzichtelijk"

Meneer van den Berg uit AMSTERDAM
2020-01-02, hypotheek

"So far so good. Aanvraag gestart."

Anoniem uit HOOGLAND
2019-12-25, hypotheek

"Site is duidelijk en snel om itererend de juiste hypotheek mogelijkheden onderzoeken"

Meneer van Weerdenburg uit SASSENHEIM
2019-12-23, hypotheek

"Weebsite invullen was eenvoudig en duidelijk, aangezien ik nog niet weet hoe de verdere afhandeling gaat geef ik nog niet het volle aantal sterren"

Meneer van Wanrooij uit EINDHOVEN
2019-12-16, hypotheek

"Dit gaat soepel en snel. "

Meneer van Wissen uit LEIDSCHENDAM
2019-12-15, hypotheek

"Alle producten kun je goed vergelijken"

Meneer Bahceci uit 'S-GRAVENHAGE
2019-12-08, hypotheek

"Invullen is zeer goed te doen. Duidelijk en overzichtelijk met uitleg naast moeilijke begrippen."

Meneer van der Vaart uit IJSSELSTEIN UT
2019-11-29, hypotheek

"Zeer heldere informatie en duidelijke omschrijving."

Meneer Bergers uit EINDHOVEN
2019-11-25, hypotheek

"Telefonisch uitstekend. Pensioen niet aan te geven; weer opbellen "

Meneer Steyerberg uit SOEST
2019-11-25, hypotheek