5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek
Tip een vriend:

5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek

Wil je een huis kopen? Of ben je alleen een beetje aan het rondneuzen? In beide gevallen is het handig dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Gelukkig zijn hiervoor veel berekentools beschikbaar. Ook Independer heeft een handige hulp voor je waarmee je gemakkelijk je maximale hypotheek kunt berekenen. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Welke zaken zijn van invloed op de hoogte van je maximale hypotheek? Dit is niet altijd wat je verwacht. Daarom een overzicht met 5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek. 

Maximale hypotheek berekenen

Eén van de belangrijkste dingen voor het berekenen van je maximale hypotheek is je financiële situatie. De hypotheekaanbieder wil namelijk zeker weten dat je het geld wat je leent ook weer kunt terugbetalen. Daarom kijken ze eerst naar je inkomsten en uitgaven en of deze in de toekomst nog gaan veranderen. Maar dat is niet alles.

Waar kijkt de hypotheekaanbieder naar bij het berekenen van je maximale hypotheek?

 • Inkomen
 • Eventuele uitkering
 • Dienstverband
 • Financiële verplichtingen (denk aan: schuld, alimentatie etc.)
 • Toetsinkomen
 • Waarde van het huis
 • Toetsrente
 • Eigen geld
 • Eventueel bouwdepot

Verschil tussen wat je maximaal kunt lenen en wat je maximaal mag lenen

Dit verschil heeft te maken met de loan to Value. Dat is het percentage van de marktwaarde van de woning wat je maximaal mag lenen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar valt eigenlijk best mee.
Stel: je wilt een huis kopen van € 200.000. In 2017 was de loan to value 101%. Dat betekende dat je 101% van de marktwaarde van de woning mocht lenen: € 202.000. In 2018 mag je nog maar 100% van de markwaarde lenen. Je mag dus niet meer dan € 200.000 lenen.

Om te onthouden: je mag nooit meer lenen dan de loan to value toelaat. Zelfs als je op basis van je inkomsten en uitgave een maximale hypotheek kunt krijgen die veel hoger ligt.

5 onverwachte invloeden op je maximale hypotheek

1. Een telefoonabonnement

Koop je een nieuwe telefoon? Dan sluit je hier vaak een contract bij af waarmee je de telefoon maandelijks afbetaalt. Als de telefoon meer waard is dan € 250,- en je er langer dan drie maanden over doet om hem af te betalen(wat al snel het geval is), wordt dit contract gezien als lening. Je hebt dan automatisch een registratie bij het BKR. Ben je met een hypotheekaanvraag bezig? Wacht dan dus even met het kopen van die nieuwe smartphone. Als de hypotheekaanbieder je registratie bij het BKR tegenkomt, moet de maximale hypotheek opnieuw berekend worden en kan het dus zijn dat je minder kunt lenen.

2. Een auto privé leasen

Steeds meer mensen leasen een auto. Ze kopen dus geen nieuwe auto, maar huren er één voor langere tijd voor een vast maandbedrag. In de tussentijd blijft de auto eigendom van het leasebedrijf. Zij betalen ook voor het onderhoud, eventuele reparaties en de verzekering. De benzine en wegenbelasting betaal je zelf. Maar wist je ook dat de hypotheekaanbieder het bedrag dat je maandelijks betaalt als een financiële verplichting ziet? En dat dit meetelt bij de berekening van je maximale hypotheek? Stel je hebt een inkomen van € 35.000 per jaar, dan kun je ongeveer € 160.000 lenen. Heb je een leaseauto waarvoor je 300 euro per maand betaalt? Dan kun je nog maar ongeveer 120.000 lenen. Een behoorlijk verschil dus.

3. Een lening

Dat een lening meetelt voor het berekenen van je maximale hypotheek weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat niet alleen de persoonlijke leningen meetellen? Ook roodstaan op je betaalrekening wordt gezien als een lening. En heb je iets bij een online winkel gekocht op afbetaling? Dan ziet de hypotheekaanbieder dit ook als lening. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog de lening is. En allemaal betekenen ze een lagere maximale hypotheek.

Welke leningen tellen mee voor je maximale hypotheek?

 1. Persoonlijke lening
 2. Doorlopend krediet
 3. Verzendhuiskrediet (kopen op afbetaling bij een postorderbedrijf zoals bijvoorbeeld Wehkamp)
 4. Krediet op je creditcard
 5. Rood staan op je betaalrekening

Goed om te weten: heb je een positieve BKR-registratie? Dan heeft de registratie alleen invloed op je maximale hypotheek. Maar heb je een betalingsachterstand bij een online winkel? Dan kan het krijgen van een hypotheek wat lastiger worden. Webshops houden er namelijk nogal strenge schuldregistraties op na. Dus ook al heb je inmiddels netjes betaald,  je krijgt dan een codering achter je naam. Hierdoor kun je in sommige gevallen zelfs helemaal geen hypotheek afsluiten.

4. Studieschuld

Een studieschuld wordt niet bij het BKR geregistreerd, dus deze wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Maar het is wel een financiële verplichting die meetelt voor je maximale hypotheek. Geef altijd eerlijk aan dat je een studieschuld hebt. Als je het verzwijgt en de hypotheekaanbieder komt er op een later moment achter (bijvoorbeeld als je je maandelijkse afschriften moet overleggen), dan loopt je dossier vertraging op en krijg je uiteindelijk waarschijnlijk alsnog een lagere hypotheek.

5. Partneralimentatie

Omdat kinderalimentatie niet meetelt voor het berekenen van je maximale hypotheek, wordt de partneralimentatie nog wel eens over het hoofd gezien. Maar ook deze financiële verplichting telt mee voor je maximale hypotheek en wordt van je inkomen afgetrokken.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Één reactie op “5 dingen die onverwacht invloed hebben op je maximale hypotheek”

 1. Jut schreef op 

  “Maximale hypotheek berekenen

  Eén van de belangrijkste dingen voor het berekenen van je maximale hypotheek is je financiële situatie. De hypotheekaanbieder wil namelijk zeker weten dat je het geld wat je leent ook weer kunt terugbetalen. ”

  Ga er maar vanuit dat de maximale hypotheek te hoog is en het zeer onverstandig is het maximale te lenen. Misschien zou het een idee zijn om per definitie niet meer dan 80% van de maximale hypotheek te lenen, dan kun je misschien wat minder groot kopen en dan moet je misschien wel meer spaargeld meenemen, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je in geval van tegenslag niet al te snel in de problemen komt. Dan weet niet alleen de hypotheekaanbidder maar ook jijzelf dat je de lening kunt terugbetalen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Site is oké, en werd prima tewoord gestaan door adviseur aan de telefoon."

Mevrouw De Jong uit EMMEN
2019-01-15, hypotheek

"werkt gewoon goed"

Anoniem uit UTRECHT
2019-01-02, hypotheek

"goede en heldere service"

Anoniem uit HOOGKARSPEL
2018-12-19, hypotheek

"Duidelijke vergelijking van bijna alle hypotheekaanbieders, afsluiten online tegen lage kosten mogelijk"

Anoniem uit TILBURG
2018-12-19, hypotheek

"De vergelijking was overzichtelijk en duidelijken het was makkelijk een juiste keuze te maken."

Mevrouw Stoop uit HILVERSUM
2018-12-13, hypotheek

"Invullen en totaal overzicht van aanbieders is heel goed (te doen)."

Meneer van Werven uit HEERDE
2018-12-11, hypotheek

"was perfect"

Meneer Savkin uit MAASMECHELEN BELGIE
2018-12-08, hypotheek

"in deze eerste fase heldere digitale begeleiding"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2018-12-05, hypotheek

"-"

Meneer Custers uit OOSTERHOUT NB
2018-12-01, hypotheek

"Alles is overzichtelijk en duidelijk"

Anoniem uit BORNERBROEK
2018-11-20, hypotheek

"snelle informatie over hypotheekvormen en maandlasten"

Meneer van Zijl uit SCHIEDAM
2018-11-18, hypotheek

"Vind de site erg goed en duidelijk. Hopelijk geen verassingen achteraf. :-) "

Meneer Meuldijk uit KLAASWAAL
2018-11-15, hypotheek

"De stappen zijn helder en de opgevraagde informatie niet ingewikkeld."

Meneer Witmus uit 'S-GRAVENHAGE
2018-11-09, hypotheek

"Ttot dusver zich overzichtelijke website. Alleen jammer dat wordt vermeld dat hyptheken van minder dan 50.000 euro niet mogelijk zijn."

Anoniem uit EINDHOVEN
2018-11-05, hypotheek

"Zeer duidelijk aanvraagproces."

Meneer van den Ent uit MAKKUM FR
2018-11-04, hypotheek