Je ziet de slogans van banken wel eens voorbij komen: sluit nu je hypotheek af en woon 3 maanden gratis! Klinkt aantrekkelijk, je houdt zo wat geld over voor bijvoorbeeld de inrichting van je huis. Dat is natuurlijk veel leuker om mee bezig te zijn dan in je hypotheek te duiken. Maar is het wel zo voordelig? Wij rekenen het voor je uit.

3 maanden geen rente betalen

Bijvoorbeeld SNS bank, zij laten met een voorbeeld zien dat je (bij een hypotheek van € 200.000) € 1.550 bruto kunt overhouden voor het kopen van een nieuwe eethoek. Dat is natuurlijk een flink bedrag. Maar ga je verder kijken, dan kun je dit voordeel meer dan verdubbelen.

Laagste rente, meer voordeel

Bij de bank met de actie, in dit geval SNS bank, betaal je 3,1% rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Zeker een lage hypotheekrente, maar je kunt nog een lagere rente krijgen. Op dit moment staat de laagste 10 jaars rente op 2,9%. Ga je voor de laagste rente? Dan betaal je, over 30 jaar gezien, € 6.409,- minder rente dan de bank met de actie. Daar kun je niet alleen je nieuwe eethoek, maar je volledig nieuwe inboedel van kopen. Uiteraard is dit verschil over 30 jaar berekend en zijn we er van uitgegaan dat je rentepercentage over 30 jaar gelijk blijft.

Bank met actie Andere bank Andere bank
3,1% 3,0% 2,9%
Totaal rente 30 jaar 105.904 103.554 99.685

Hypotheekvoorwaarden zijn heel belangrijk

Natuurlijk moet je niet alleen kijken naar rente. Voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Een hypotheek met lage rente is vaak een ‘budget’ product. Het is bijvoorbeeld verstandig om goed te kijken hoe lang de offerte geldig is. Veel budgetproducten hebben hiervoor maar een korte periode, 2 of 3 maanden. Heb je een langere periode nodig? Dan betaal je vaak 0,1% of 0,2% extra.

Ook zijn er hypotheken waar je verplicht een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten bij een verzekeraar die zij aanwijzen. Zo kun je een hogere premie betalen, zodat het voordeel van je lage rente snel is verdwenen.

Kijk naar de toekomst

Je sluit je hypotheek voor een hele lange tijd af. Daarom moet je nu al rekening houden met gebeurtenissen die in de toekomst misschien gaan voorkomen. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, dan wil je deze lage rente natuurlijk ‘meenemen’ naar je nieuwe huis.

Staar je dus niet blind op goede marketingacties en slogans van banken, maar kijk en vergelijk rentes en voorwaarden. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8