Banken verlagen winstmarge op hypotheken
Deel met een vriend:

Banken verlagen winstmarge op hypotheken

Er wordt al een aantal jaren onderzoek gedaan naar de winst die banken maken op hypotheken. De winst die een bank maakt op je hypotheek zit in de rente die je betaalt. De rente bestaat uit een heleboel componenten. Onder andere uit risico-opslag. Dat is de rente die de bank zelf moet betalen om het geld te lenen, en een stukje winst. Volgens Vereniging Eigen Huis maken banken veel extra winst op hypotheken. Vooral bij hypotheken met een lange rentevaste periode maakt een bank veel extra winst. Nu lijkt het erop dat banken de winstmarges in de maand mei toch verlaagd hebben.

Waarom verlagen de banken hun winstmarges nu wel?

De hoge winstmarges zijn ontstaan doordat er in Nederland weinig concurrentie op de hypotheekmarkt is. Grote namen zoals Rabobank, ING en ABN AMRO hebben al jarenlang geen reden om zelf de rente te verlagen. Nu komt er steeds meer concurrentie in de vorm van verzekeraars en pensioenfondsen. De grote banken proberen hun posities nu te behouden door de extra winst dus te verlagen. Hierdoor bleef de rente in mei stabiel. Het is volgens Vereniging Eigen Huis wel de vraag of dit tijdelijk is, of voor langere tijd. De rente lijkt de laatste tijd wel weer iets te stijgen.

Gaat de hypotheekrente weer stijgen?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Er wordt door de meeste banken, bij de langere rentevaste periodes, goed gekeken naar de rente die de overheid betaalt voor 10 jarige staatsleningen: de kapitaalmarktrente. Deze rente kan je op het internet overal vinden. In het verleden is gebleken dat de hypotheekrente deze kapitaamarktrente vaak volgt; als de rente voor staatsleningen stijgt, stijgt de hypotheekrente en andersom. Maar de toekomst zal moeten uitwijzen of dat dit keer ook gaat gebeuren.

Wil je een huis kopen en profiteren van de lage hypotheekrente op dit moment? Zoek een hypotheekadviseur!

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek