Dit jaar nog een hypotheek? Hier moet je op letten
Deel met een vriend:

Dit jaar nog een hypotheek? Hier moet je op letten

Vorige maand hebben wij een artikel geschreven over hypotheekregels die op 1 januari 2017 veranderen. Het leek toen nog eenvoudig. Vraag je je hypotheek aan in 2016? Dan gelden voor jou de regels van 2016. Maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dit nu veranderd. Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je je droomhuis nog kunt kopen. Bij Independer hebben we voor je uitgezocht waarmee je rekening moet houden.

Mogelijk minder lenen

Wil je weten welke hypotheekregels voor jou van toepassing zijn? De AFM heeft nu besloten dat dit afhangt van de datum waarop de bank akkoord gaat met je aanvraag. Dus doe je nu een aanvraag? Dan kan het goed zijn dat deze pas half januari wordt goedgekeurd. Een hypotheekaanvraag duurt namelijk gemiddeld vier weken. In dat geval gelden de regels van 2017. Dit kan grote gevolgen hebben omdat je volgens die regels minder geld kunt lenen. Je kunt nu nog 102% van de waarde van je woning lenen. In 2017 is dit nog maar 101%.

Wees er snel bij

Het is vervelend als jij als klant hiervan de dupe zou worden. De AFM heeft daarom een overgangstermijn ingesteld. Als je voor 31 december 2016 een offerte hebt aangevraagd, valt deze nog onder de regels van 2016. Ook als je hypotheek pas in januari akkoord is. Dit geldt tot 1 februari 2017. Wil je nog in 2016 een hypotheek aanvragen? Doe dat dan zo snel mogelijk. Bij sommige tussenpersonen kan dat tussen de kerstdagen en de jaarwisseling niet meer.

Met of zonder advies

Op onze site kun je eenvoudig een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt vinden. Wil je gebruik maken van de tijdelijke overgangsregeling? Vraag dan van tevoren aan de adviseur of je nog voor 31 december 2016 een offerte kunt aanvragen. Weet je zelf al het een en ander over hypotheken? Dan kun je ook je hypotheek bij Independer afsluiten, zonder advies. Voorwaarde is wel dat je slaagt voor de wettelijk verplichte kennistest.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek