Drie manieren om een hypotheek te regelen
Deel met een vriend:

Drie manieren om een hypotheek te regelen

Als je een huis koopt heb je meestal een hypotheek nodig om het huis van te kunnen betalen. Je kunt een hypotheek afsluiten via je bank, een onafhankelijk hypotheekadviseur of je kunt het helemaal zelf regelen. Wat de verschillen zijn, leggen we je graag uit.

Hypotheek via hypotheekadviseur

Een hypotheek afsluiten is erg spannend, vooral als je niet weet hoe het werkt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Hij (of zij) vertelt je hoe een hypotheek in elkaar zit, berekent hoeveel je kunt lenen en geeft je advies over de hypotheek, de rente en de voorwaarden. Meestal regelt de adviseur ook het afsluiten van de hypotheek voor jou. Bij een onafhankelijk hypotheekadviseur kun je hypotheken van verschillende aanbieders afsluiten. Je hebt dus keuze uit meerdere hypotheken van verschillende geldverstrekkers. Voor het advies en voor het afsluiten van de hypotheek moet je je hypotheekadviseur direct betalen. Dit kost je ongeveer 2.500 euro.

Hypotheek via je bank

Bij een bank kun je ook hypotheekadvies krijgen. De hypotheekadviseur van een bank kan je prima uitleggen hoe een hypotheek in elkaar zit. Maar in de meeste gevallen adviseert hij alleen de hypotheken die deze bank aanbiedt. Hij zal je niets kunnen vertellen over hypotheken van andere aanbieders. Je hebt op deze manier dus niet veel te kiezen. Ga je naar een bank voor hypotheekadvies, ga dan eerst zelf hypotheekrentes en voorwaarden vergelijken. Dan weet je een beetje wat er te koop is. Advies van een bank is vaak goedkoper dan van een onafhankelijk hypotheekadviseur. Gemiddeld betaal je bij de bank voor het advies en het regelen van de hypotheek 2.000 euro.

Zelf doen

Bij sommige banken, of via sommige websites, is het mogelijk om je hypotheek helemaal zelf af te sluiten. Als je weet hoe een hypotheek in elkaar zit en je weet precies wat je wilt, is dit een goede optie. Je vraagt je hypotheek online helemaal zelf aan en regelt ook de documenten die je moet aanleveren. Dit heet ‘execution only’.  Als je je hypotheek zelf wilt afsluiten, is het verstandig om ze goed te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek afsluit. Je kunt ook alleen hypotheekadvies bij je hypotheekadviseur vragen en dan zelf zorgen voor het afsluiten van de hypotheek. Sluit je zelf je hypotheek af? Dan ben je vaak een stuk goedkoper uit. Gemiddeld kost het je zo’n  500 euro. Maar doe dit alleen als je echt verstand hebt van hypotheken, want een hypotheek is een ingewikkeld product.

Op zoek naar een hypotheekadviseur?

Op onze website kun je hypotheekadviseurs vergelijken. Je kunt zien hoe compleet het advies is dat ze je geven en je leest hoe tevreden klanten van de adviseur zijn. Ook zie je wat de tarieven zijn voor hypotheekadvies. Zo vind je altijd de hypotheekadviseur die bij jou past.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek