Huis kopen: welke verzekeringen moet je afsluiten?
Deel met een vriend:

Huis kopen: welke verzekeringen moet je afsluiten?

Bij het afsluiten van een hypotheek, en dus het kopen van een huis, moet je aan een aantal verzekeringen denken. Sommige zijn verplicht, andere zijn verstandig om af te sluiten. We zetten ze graag voor je op een rij.

Aan welke verzekeringen moet je denken?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering moet je van je hypotheekverstrekker meestal verplicht afsluiten. Met een opstalverzekering verzeker je de schade aan je woning. Daarom wordt het ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Met een opstalverzekering verzeker je het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen op dezelfde plek in dezelfde staat. Onder de opstalverzekering valt, behalve de woning zelf, ook alles wat je niet kunt oppakken en meenemen uit je woning zonder het kapot te maken.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je huis. Deze verzekering hoef je niet af te sluiten, maar het verstandig is het natuurlijk wel.

Overlijdensrisicoverzekering

Koop je samen met je partner een huis en/of heb je kinderen? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering iets waar je aan moet denken. Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner en/of de kinderen niet in financiële problemen komen als je komt te overlijden. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek blijven betalen.

Welke verzekeringen zijn handig?

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander. Ook ben je verzekerd voor de schade die ontstaat doordat iemand door jou gewond is geraakt. Schade die door jouw bezittingen zijn veroorzaakt, vallen er ook onder. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een dakpan die van je dak afwaait, waardoor een passerende fietser wordt geraakt. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus zeker aan te raden.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Als huiseigenaar kun je een meningsverschil krijgen met bijvoorbeeld een aannemer. Of een burenruzie kan uit de hand lopen. Dan is het fijn als je recht hebt op juridische hulp.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kun je (een gedeelte van) je hypotheek blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Als je voldoende geld hebt om dit zelf op te vangen of als je al verzekerd bent via je werkgeven, heb je deze verzekering niet nodig.

Genoemde verzekeringen, behalve de woonlastenverzekering, kun je afsluiten via Independer. Zo kun je vrijwel altijd besparen! Wil je advies over je verzekeringen? Bel ons dan op 035 – 626 5544 of vraag het je hypotheekadviseur.

FB_allesopeenrijtje

Lees meer over: hypotheek

Reacties

4 Antwoorden op “Huis kopen: welke verzekeringen moet je afsluiten?”

 1. M.zwager schreef op 

  Goedemorgen, ik zou graag willen weten of je verplicht bent je verzekeringen te nemen bij degene waar je je hypotheek hebt. Het is wel zo netjes natuurlijk. Maar als het goedkoper kan.
  Groeten
  Mirjam Zwager

 2. Ronnel Holgado (Independer.nl) schreef op 

  Goedemorgen Mirjam,

  Je bent niet verplicht om ook je woonverzekeringen bij je hypotheekverstrekker af te sluiten. Daar ben je vrij in om te kiezen. Als je het gevoel krijgt dat jou dit wordt verplicht, is dit koppelverkoop. Dat mag niet.
  Meestal krijg je als consument wel een extra korting van je hypotheekverstrekker. En laat je goed informeren of adviseren. Goedkoper is niet altijd de beste oplossing. Doe vooral wat goed voelt! :)

  Vriendelijke groet,
  Ronnel Holgado

 3. Rick schreef op 

  Goede avond ik ga binnen kort een huis kopen samen met mijn vriendin dit word ons eerste huis samen. Dus wij weten allebij niet goed wat we allemaal nodig hebben qua verzekeringen. En wat nog meer. En wat we nog meer moeten doen na we het huis hebben gekocht hebt u misschien wat meer info hier over misschien een checklist of zoiets
  Vriendelijke groeten

  1. Hoi Rick,

   Wat leuk dat jullie binnenkort samen een huis gaan kopen. Dat is natuurlijk altijd spannend en er komt een hoop bij kijken. De hoogst noodzakelijke verzekeringen zijn hierboven beschreven. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog kijken naar energie, telefoon/internetaansluiting en alle wijzigingen doorgeven aan bijvoorbeeld de bank en gemeente. Hiervoor hebben wij bij Independer ook de verhuisservice die jullie hierbij kan helpen. Op de pagina over de verhuisservice hebben we meer informatie staan en kun je je aanmelden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek