Fikse besparing op advieskosten
Deel met een vriend:

Fikse besparing op advieskosten

De tarieven voor financiële producten, zoals hypotheken en overlijdensrisicoverzekeringen, zijn sinds het provisieverbod flink gedaald. Afhankelijk van het soort financieel product bespaar je 15% op advieskosten. Dit blijkt uit onderzoek van Gfk. Zij doen ieder jaar onderzoek naar de gevolgen van het provisieverbod.

Gemiddeld tarief

Sinds 1 januari 2013 is het provisieverbod van kracht: je betaalt je financieel adviseur rechtstreeks. Voor 2013 kreeg de adviseur provisie van de aanbieder. Dit zorgt voor concurrentie tussen advieskantoren waardoor lagere tarieven zijn ontstaan. Het gemiddelde uurtarief van een financieel adviseur was vorig jaar 107,00 euro per uur. In 2012 was dit 122,00 euro per uur. Voor hypotheekadvies betaal je volgens GFK nu gemiddeld 1700,00 euro ten opzichte van 3000,00 euro vóór het provisieverbod.

Gevolgen voor advieskantoren

Financieel adviseurs hebben hierdoor beduidend minder inkomsten, soms wel meer dan 20%. Voor banken is het anders. Zij verdienen niet alleen aan advieskosten, maar hebben ook inkomsten door de extra winst die zij maken op hypotheken. Er zit namelijk ook een stukje winst in de rente die de bank berekent. De onafhankelijke adviseur heeft deze inkomsten niet en is daarom niet erg blij met het provisieverbod.

Meer zelf doen

Er komen meer vormen van advies. Naast kantoren die volledige service geven zijn er partijen die goedkoop kunnen zijn doordat het advies via e-mail of de webcam plaatsvindt. Vaak moet je hier zelf ook veel voor doen. Dit soort concepten zorgt ervoor dat de advieskosten de komende jaren nog lager worden, en er uiteindelijk steeds minder adviseurs nodig zijn.

 

Wil je een huis kopen? Zoek een bij jou passende hypotheekadviseur bij ons op de website!

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek